Čo potrebujeme??

Profilova fotka
Ahojte baby, rozmýšľame ako sa zosobášiť, ja som evanjelička (so všetkým, krst aj konfirmácia) a priateľ je katolík (krst, prijímanie aj birmovka) a nevieme sa celkom rozhodnúť kde by sme sa chceli brať, ak by som to chcela v katolíckom kostole, čo pre to musím urobiť??? musím zmeniť vieru??? musí sa zo mňa stať katolíčka a dorobiť si všetky tie formality ako je birmovka a pod.???? Lebo to by som nerada, ja by som chcela ostať evanjelička, ale keďže idem do čisto katolíckej rodiny a v budúcnosti by som chcela aby aj naše deti boli katolíci tak si musím zmeniť vieru??? Neviem ako postupovať Prosím poraďte ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
staci podpisat papier,že budete vychovavať deti v katolickej viere a nemal by to byt problem
Odpovedať
Profilova fotka
zajdite za knazom a ten vam vsetko povie. Myslim, ze sa posiela nejaky papier, ktory podpisuje biskup a potom uz nieje ziaden problem. Dnes uz je to bezne, ze sa beru dvaja roznej viery. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem dievčatá .. práve že som skôr chcela byť trošku zorientovaná kým pôjdeme za kňazom aby som potom na neho nevyvaľovala oči keď mi niečo povie :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj.myslim,ze je to take iste,ako ked som si ja ako katolícka brala muža bez vierovyznania,krstu atd.on musel podpísať papier pred dvomi svedkami(to boli moje dve sestry-katolícky,ale asi ani nemuseli byt katolícky),ze ma nebude odhovarat od viery a nebude brániť v krste našich deti.knaz to poslal biskupovi a on to podpísal a poslal spat.tym to bolo vybavené.biskup to takmer vzdy podpise.a druha možnosť bola,ze by sa dal pokrstiť,ale vybrali sme prvú možnosť kvôli tomu,ze žijeme v zahraničí a takto to bolo rýchlejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@gabulienkaaa ďakujem pekne, hádam to pôjde bez problému
Odpovedať
treba Vám povolenie od biskupa
Odpovedať
Profilova fotka
stačí povolenie biskupa, dnes už neplatí ani povinnosť vychovávať deti v katolíckej viere, len manžel inej viery podpíše, že nebude brániť vo výchove v katolíckom náboženstve. no ak sa manželia dohodnú inak, nič sa nedeje. napr. moja mama je katolíčka, oco evanjelik, my s bratom sme tiež podelení - ja katolíčka, on evanjelik. a žijeme úplne v pohode, akurát máme väčší prehľad o oboch náboženstvách :)
Odpovedať
@janka_ivan povolenie od biskupa, ale bližšie info Vám dá kňaz, ktorý Vás bude sobášiť
Odpovedať
@zuzu571 inak ak uz teraz vies, ze budete buduce deti vychovavat v katolickej viere, tak si myslim, ze bude aj pre teba lepsie, ked budes aj ty katolicka a nechas sa prekrstit plus si dorobis sviatosti (aj ked teda nemusis), lebo predsa skor ty budes viest deti k viere ako manzel. ale co sa tyka sobasa, tak tam akurat podpises papier a vyziada sa dispenz od biskupa :-)
Odpovedať
moja kmotra je evanjelička a kmotor je katolik, brali sa v katolíckom kostole, deti su katolíci, boli krstene, a maju aj 1. sv priímanie, kmotra ostala nadalej evanjelička a v pohode... ešte aj na prijimanie pomahala pripravovať veci v kostole.
Odpovedať
my sme tiez inej viery, priatel je katolik, ja nie a berieme sa v katolickom kostole.. ziadne povolenie od biskupa som nemusela mat akurat som musela podpisat papier, ze nebudem branit priatelovi vo viere a ze budeme nase deti vychovavat v katolickej viere.. inak mi stacilo priniest len moj krstny list a to bolo vsetko.. akurat budeme mat obrad bez omse a nebudem moct absolvovat prijimanie .. to je vsetko co trebalo ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem baby, hneď som trošku múdrejšia :) ja si ale nechcem meniť vieru. Žijeme v "katolíckom" kraji a keď som sem prišla pomaly ani nevedeli čo to je byť evanjelikom :) takže naše deti budú katolíci a ja na tom síce ani netrvám prísne ale ani mi to neprekáža. Beriem to tak, že proste budú a hotovo, ale ja chcem ostať tak ako som @guiseppinka
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
zuzu571 Ak v katolíckej rodine chcete podstúpiť sviatosť manželstva, tak musia obaja spĺňať všetky sviatosti: Krst Birmovanie Eucharistia (sv. prijímanie) Sviatosť pokánia (sv. spoveď) Pomazanie chorých Manželstvo Okrem tejto: Posvätná vysviacka (kňazstvo)
Odpovedať
Profilova fotka
Manželstvo Je to stavovská sviatosť pre dobro spoločnosti. K manželstvu je človek povolaný vo svojej prirodzenosti. Je obrazom spojenia Cirkvi a Krista. V latinskej Cirkvi si udeľujú sviatosť manželstva manželia navzájom pred tvárou Cirkvi, vo východnej Cirkvi ju vysluhuje kňaz. Manželstvo si vyžaduje nerozlučiteľnosť, vernosť a otvorenosť pre plodenie detí. Kto môže uzavrieť manželstvo Pokrstený a slobodný muž a žena. Slobodný znamená bez donútenia, ale zo slobodného rozhodnutia a bez prekážok, ktoré sú uvedené v cirkevnom práve. Súhlas s manželstvom musí byť obojstranný. Súhlas musí byť úkonom vôle, nie zo strachu a z iných príčin. Účinky sviatosti manželstva Trvalý zväzok Milosť, ktorá manželov posilňuje v nerozlučnosti manželstva, prekonávaní prekážok, zdokonaľuje lásku @zuzu571
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzu571 Tu to máte podrobnejšie :) MIEŠANÉ MANŽELSTVÁ Často sa stáva, že manželstvo chcú uzavrieť dvaja ľudia, muž a žena, ktorí sú pokrstení, ale každý z nich patrí do inej Cirkvi. Prípustné sú iba manželstvá, keď obaja patria do katolíckej Cirkvi. Ak sa príslušnosť k Cirkvi odlišuje, k uzatvoreniu manželstva je potrebný dišpenz. Dišpenz udeľuje výnimku, na jeho základe sa manželstvo povoluje. Vydáva ho diecézny biskup (miestny ordinár). Povolenie môže byť vydané iba za určitých podmienok: Ten, kto je katolík v tejto dvojici: musí vyhlásiť, že odstráni nebezpečenstvá odpadnutia od viery sľúbi, že urobí všetko pre to, aby deti boli pokrstené v katolíckej cirkvi a v nej aj vychovávané Pokrstený v inej cirkvi - nekatolík: Je oboznámený a berie na vedomie prísľub a záväzok svojho nastavajúceho životného partnera katolíka. Obaja: Obaja majú byť poučený o cieľoch manželstva a nemôžu ich vylučovať. Takéto vyhlásenie sa uskutočňuje pred dvomi svedkami a kňazom, a je zaznamenané v snúbeneckom protokole. Keby nekatolík odmietol dať podpis, kňaz musí zistiť dôvod odmietnutia a vysvetliť, aké konflikty môžu z toho vzniknúť. Ak by aj naďalej zotrvával na svojom odmietnutí podpísania, tak kňaz podpisom potvrdí, že nekatolícku stránku s tým oboznámil. Miešané manželstvo sa uzatvára pred kňazom a dvoma svedkami. Cirkevné právo zakazuje pred slávením manželstva ako i po ňom ďalšie slávenie toho istého manželstva pri ktorom sa vyjadruje manželský súhlas, teda nekatolícky obrad uzatvorenia manželstva. Pri miešanom manželstve katolíka s pokrsteným nekatolíkom je dovolená svätá omša, ale naopak pri sobáši katolíka s nepokrsteným svätá omša nie je dovolená. V prípade, že je na to dostatočný dôvod, diecézny biskup môže povoliť slávenie svätej omše. Stanovisko k miešaným manželstvám Katolícka cirkev zakazuje miešané manželstvá. Zákaz zdôvodňuje nebezpečenstvom, že v takýchto manželstvách nie je plné duchovné spoločenstvo manželov. Ohľadom právd a náboženských citov je tam rôznosť presvedčenia a odpor vôle. Miešané manželstvá zavádzajú do života Cirkvi akýsi druh rozdelenia, pretože rôznosť náboženského života bráni v tejto rodine verne plniť evanjeliové príkazy, zvlášť spoločnú účasť na bohoslužbe a výchove detí. Starostlivosť duchovných pastierov o miešané manželstvá Miešané manželstvá pre ich ohrozujúci stav si vyžadujú zvláštnu pastiersku starostlivosť. Miestny ordinár a duchovní pastieri sú povinní pomáhať manželom, aby zotrvali v jednote manželského a rodinného života (kan1128). Súčasne treba rešpektovať špeciálnu situáciu každého manžela, jeho svedomie a posvätnosť sviatostného manželstva.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzu571 Respektíve: PREKÁŽKY PRI UZATVÁRANÍ MANŽELSTVA Uzavrieť manželstvo nemôže žena pred dovŕšením 14.roku a muž pred dovŕšením 16.roku. Ďalšou prekážkou je trvalá impotencia, nie dočasná. Neplodnosť nie je prekážkou. Ak už niekto uzatvoril manželstvo predtým, aj keby to bol štátny, civilný sobáš. Posvätný rád Sľub čistoty Rozdielné náboženstvo - ak je jeden katolík a druhý nekatolík Manželstvo nesmie uzavrieť niekto, čo manželského partnera zavraždí preto, aby mohol uzavrieť druhé manželstvo s inou osobou. Ďalšou prekážkou je zadržiavanie osoby proti jej vôli s cieľom uzavrieť manželstvo. Pokrvné príbuzenstvo je prekážkou k uzavretiu manželstva. Existuje priama (otec s dcérou, vnučkou atď.) a bočná línia (bratanec, sesternica, brat, sestra a pod.) Švagrovstvo Mravopočestnosť - ak po neplatnom manželstve nasleduje spolužitie podobné ako pri švagrovstve. Manželstvo s adoptovanou osobou. Nastáva zákonné príbuzenstvo, aj keď nie pokrvné.
Odpovedať
Profilova fotka
samozrejme, ze sa mozu zobrat, ziadne prekazky nie su. Dnes si evanjelici s katolikmi navzajom uznavaju sviatosti. Len sa udeli dispenz a ako tu uz niekto spominal, tak sa dohodnu v akej viere budu deti vychovavat- logicky v tej v ktorom kostole sa beru. Ona ako evanjelicka ani nemusi prestupovat, len nesmie branit vo viere manzelovi. Je kopa zmiesanych manzelstiev, kde bol niekto z nich neveriaci a zosobasili ich s dispenzom, takze pohoda
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
ahojte, je to staršia téma, no možno sa niekto chytí..... my tiež budeme mať zmiešané manželstvo - ja evanjelička, snúbenec katolík (u nás sú všetci evanjelici, u nich zas katolíci) chcem sa spýtať, keď budeme mať svadbu v ich katolíckom kostole, a ja podpíšem ten papier že nebudem braniť vo viere a že aj deti budu katolíci atď.... čo v prípade keď detí prídu a ja ich chcem dať pokrstiť u nás - evanjelikov?? má s tým niekto skúsenosť? čo to znamená pre mňa a pre budúceho manžela?
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim tiez ze povolenie od biskupa potrebujes, a kolegyna mi hovorila ze ona sla znamym za fararom musela ist ako svedok a pytal sa ze preco sa chcu brat a tak ked su inej viery ? Ale to mi prislo prehnane mozno to len tim ze to bolo davnejsie snad z toho uz nerobia taku vedu.... a podpisat samozrejne musis :) my sme inak tak isto priatel katolik ja evanjelicka akurat ze my sa berieme v evanjelickom kostole...a tam uplne pohodka bez problemov ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@micusska no neviem veru ci je to mozne krd podpises papier ze budu deti vedene v katolickej viere ich pokrstit ako evanjelikov...asi presne to chcu poistit tim papierom ale neviem na 100%
Odpovedať
Profilova fotka
@pat8 no to by som práve potrebovala :-D nejakú osobnú skúsenosť...neviem či som to tu niekde nečítala nááhodou, že to niekto takto spravil a bolo to v poriadku.... nemám s tým zásadný problém, ale proste nejak nechcem aby bolo katolíci.... ale v podstate rozumiem a chápem to....že to sa robí presne pre to...ale to čo sa mi zdá, že som čítala....bolo niečo v zmysle že dali ich aj tak ako evanjelikov, a dôvod bol proste nejaký že pre zachovanie ja neviem harmónie v manželstve aby nebolo narušené alebo čo, že to vedeli akceptovať...a že vraj nikto či farár alebo kto nepríde kontrolovať kde si dala deti... no neviem ako to je, nechcem si vymýšľať..rada by som vedela ako je to naozaj
Odpovedať
Profilova fotka
@micusska no tá kolegyna mi hovorila že to bola hrôza že ju zavolali svedčiť pred farára aby im dovolil sa brať a že ten úplne divné otázky že prečo sa chcú brať a tak ale tak to bolo zase dávno a ono podla mna dost aj zaleží na akého farára natrafíš :) napr kolegyna mi tiež hovorila že mali problem napr jej priatela nechcel vyspovedať pred pohrebom v rodine lebo sa dozvedel že žijú spolu a nie su zobraty takže žijú v hriechu.. inému farárovi by to zase podla mna nemuselo robit problem ozaj asi musíš natrafiť na dobrého... však to že podla mna asi preto to tak robia aby si deti už nechala len v tej katolíckej viere ked to podpíšeš, druhá vec je že kontrolovať to nikdo nebude asi ale :D napr my ked sa berieme v evanjelickom a priatel je katolík ale nechodí do kostola takže mu natom nezáleží a nežiadali sme biskupa o dišpenc či čo to,,, ale hovoril nám náš farár že či vie o tom teda že takto bez toho dišpencu katolícka viera neuznáva našu svadbu ako sviatosť a tím pádom on už nesmie chodiť na spovede atd... ale sme povedali že jemu to nevadí tak není problém ked nechceme nemusíme teda vybavovať nič
Odpovedať
Profilova fotka
@pat8 mňa strašne hnevajú tie ceremónie okolo toho :-D ....... mne aj priateľovi je to v podstate viac menej jedno, kde to bude.... ale keď už každý povie, že teda nech je to u nás, tomu druhému sa to veľmi nepáči, že prečo to neni v našom, že veď tebe je to jedno (a naopak). Rozprávali sme sa o tom, aj by súhlasil aby to bolo v našom evanjelickom, ale to zas sa bude hlavne jeho mama cítiť asi ukrivdená, lebo veď som hovorila, že mi to je jedno a u nich nikdy evanjelici neboli (keby sú deti automaticky aj krstené u nás) ..... Preto by som aj súhlasila, nech je svadba u nich (ale krst u nás), lenže čo s tým potom keď už ten papier podpíšem, a moja babka, na ktorej mi veľmi záleží tým pádom mne na svadbu nepríde, lebo do katolíckeho nepojde (a tým ani na hostinu :-( ) Plus ďalšia vec vraj keby je to v evanjelickom, tak je to s tými sviatosťami a tým, ako si aj ty napísala, že bez toho dišpenzu vlastne u nich katolíkov "skončil" .... a zas vraj musí byť jeden svedok s konfirmáciou - čo moja svedkyňa ktorú chcem je katolíčka..... a civilnú svadbu veľmi nechcem ani jeden z nás... už asi len ako posledné riešenie .... inak možno by mi ani nevadilo, keby sú deti katolíci... ale to by museli chodiť asi do kostola samé.... a to už by mala problém aj moja mama (svadbu u nich ešte predýcha, ale krst asi nie) keby okrem svadby dám k nim aj deti.... neviem na čo je dobré toto rozdeľovanie, zbytočné problémy
Odpovedať
Profilova fotka
@micusska no veru ty to máš komplikovanejšie ako ja :( u nás našťastie to nikdo z rodiny neriešil a priatel aj chcel ísť radšej do evanjelického a jeho otec je evanjelik oni sa ale brali v katolickom kostole...ale inak im je to jedno kde si dáme skôr sa prikláňali k evanjelickému aj kvôli tomu že tam robia oveľa menej problémov a tíchto ceremónií okolo toho 😃 Akurát u vás je to teda komplikovanejšie sa rozhodnúť zas aby aa nikdo neurazil, lenže oficiálne ty zas nemôžeš pokrstiť deti ako evanjelikov... zase naopak priatel ak chce nadalej bez problémov chodiť do kostola potrebuje ten dišpenc ale ten možnože aj ty tak či tak to neviem naisto :) Ale ozaj by v tejto dobe už by z toho nemuseli robiť takúto vedu....ako hovorí aj moja mama boh je len jeden tak načo robia toľke problémy s týmto delením ? 😃 No každopádne skúste si rozhodnúť hlavne ako vy chcete už či sa uraža rodina alebo nie...je to vaša svadba a budú to vaše deti :) aj my sme tak hovorili keby to niekomu vadí a nechce prísť na svadbu preto nech nejde - my ich voláme aby s nami strávili dôležity deň a chceme s nimi byť a nie keby im to zato nestojí...
Odpovedať
Profilova fotka
@pat8 ... tak to máš pravdu :-) asi si to musím ešte ja poriadne uvedomiť, že je to NÁŠ deň, naša svadba, náš život, a budú to naše detí :-) a svadbu si aj tak platíme samy, a aj keby sa boli ponúkli, tak od nich nič nechceme. A pravdu máš aj s tým, preto by som ich radšej dala ako evanjelikov, lebo je to jednoduchšie.... No..uvidíme ako to nakoniec dopadne, každopádne vám prajem krásny svadobný deň, užite si ho a nech dopadne najlepšie ako len môže :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@micusska však to vy sa budete podla toho musieť riadiť takže je to na Vás dvoch čo Vám lepšie vyhovuje a z čoho máte lepší pocit :) rodina by sa mala prísť pozriet na krásnu chvilu v kostole kde budete svoji a nie sa urážať a kritizovať však na svadbe ide o niečo iné ako takéto doťahovanie :) Ďakujem aj Vám prajem krásnu svadbu a potom aj manželstvo a krásne si svoj veľký den užite bez stresu 😊
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?