Cirkevny sobáš mimo kostola. Poznáte farára, ktorý je to ochotný urobiť?

Ahojte. Viete mi poradit nejakeho farara, ktory by bol ochotny zosobasit par niekde v horach? Mimo kostola, kaplnky a podobne. Alebo ak mate nejake info k takemuto sobasu- dajte mi prosim vediet. Vrucna vdaka.
Odpovedať
1
2
jenifer: a odkial si? Si veriaca ty, alebo tvoj drhy?
Odpovedať
rebeka, ahoj. Noo.. zhanam to pre kamosku... Je z NR. A veriaca je ona... Tusim,ze s tym budu riadne problemy :-(
Odpovedať
jenifer, ak ti mozem poradit, tak zbytocne hladas...ziadny farar ti to nespravi. Viem, lebo od decembra to vybavujem, skusala som uz vselico a zaver: NIe, urcite ti to nespravi ziadny farar ani uradnik.
Odpovedať
csikike, kamoska bude velmi nestastna.. chudato.. och
Odpovedať
ja viem, co myslis ako je mne?
Odpovedať
csikike, :-( :-( Co vsetko si uz skusala?
Odpovedať
pocuvajte baby, a pytali ste sa aj salezianov? to su vacsinou pohodaci. Mlady chalani. ;-)
Odpovedať
rebeka, ja s tym vlastne len zacinam...
Odpovedať
skusala som prehovorit farara tak, ze by sme sa zobrali v kostole (len so svedkami) a potom neoficialne by nas oddal vonku, ale nepristupil ani na to, tak isto s uradmi, nasla som sobasiaceho, ktory by bol ochotny, ale vraj sa to neda...tak som z toho cela sklamana.
Odpovedať
skusala si aj ine mesto, farara ineho vierovyznania?
Odpovedať
ine mesto ano, aj viac ale ine vierovyznanie nie...ale uz nemam ziadnu chut pustat sa do niecoho takeho. :-x
Odpovedať
csikike: ale ono sa to musi dat minimalne naopak... akoze tajna mala svadba s knazom nikde vonku a potom na urade oficialna. .. co na tom, ze pocet hosti na tajnej svadbe bude vacsi ako na oficialnej. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
uz to neriesim, ma to nebavilo a knaz nas vobec nechcel sobasit vonku ani neoficialne.
Odpovedať
treba mladeho pristupneho knaza. Nas jeden taky oddavat bude, ale my sme chceli svadbu v kostole. takze problem nie je.
Odpovedať
no, ved prave, ze ani mlady to nechcel (nemohol) robit vonku ani neoficialne
Odpovedať
Neda sa, ziaden farar to nespravi. Mojej kolegyne brat sa chcu tiez brat vonku a skusali uz vselico, ale nakoniec to spravili tak, ze sa zosobasia v kostole len so svedkami a potom o dve hodiny na to imch zosobasi uradnik vonku, ale nespise zapisnicu. Inak si na to ludia najimaju aj hercov...
Odpovedať
hmm, ale ved v podmienkach na uzavretie cirkevneho manzelstva nie je napisane, ze to musi byt v kostole. Asi vazne zalezi, na koho natrafis. ..btw.. mam pocit, ze tu uz boli babule, ktore sa sobasili vonku, alebo pod stanom,..minimalne v hoteli kamila sa to da. tak to musi ist aj inde.
Odpovedať
Kocky ja som to tiez chcela v parku kastiela, kde sme mali hostinu aj sme spali, ale nedalo sa to. Bolo som ochotna urobit aj civilny sobas v parku a potom o 1-2 mesiace s 2.svedkami v kostole. Telefonovala som na vsetky strany. Starostka obce, kde je ten kastiel, pisala kvoli civilnemu sobasu aj na ministerstvo. Prisla jej odpoved, ze mimo urcenych miest je mozne mat svadbu mimo len v nemocnici (ked je jeden z partnerov vazne chory), pocas vojny a tak. Odvolavala som sa na hotel - kastiel Kamila, kde to robia bezne. Dozvedela som sa, ze poslanci obce urcia, ci miesto zodpoveda dostojnosti a je potrebne tam mat statne symboly. Poslanci to nechcu robit, lebo je to pre nich nezaujimave z fin. hladiska a narusuje im to program vikendu. V Kamile sa za ten obrad platilo tusim 5000 Sk a je to tam drahe. Ale je to zase o ludoch a o ochote. Co sa tyka cirkvi, tak tiez som nepochodila. Mladi farari sa tomu nebrania, ale ti stari ano. Ich argument bol, ze to moze byt iba v "stanku bozom". Ze uz sa zo svadieb mimo kostol zacala robit estrada. Ja som zbytocne argumentovala, ze krajsi ako "stanok bozi" vytvoreny ludmi je "stanok bozi", ktory vytvoril sam boh, cize priroda - park (stromy, kriky,...). Ani to zial, nepreslo a tak sme sa s jednym mladym fararom zhodli v tom, ze musi vymriet ta konzervativna generacia starych knazov. Mali sme to nakoniec v kostole v Ba a potom sme isli do Kocoviec (Nove Mesto n/Vahom).
Odpovedať
harpia, hmmm... a.. mlady knaz bol priliz mlady na to aby vas zosobasil?
Odpovedať
Pravoslavny knaz ta zosobasi aj mimo kostola.
Odpovedať
lara1znk , hmm pravoslavneho kamoska nechce.. hmmm
Odpovedať
Vsetci katolicky knazi to maju zakazane, proste sa to inde ako v kostole neda, lebo je to potom neplatne. Pravoslavni knazi sobasia aj mimo kostol, ale ked je niekto ineho ako pravoslavneho vyznania, tak mi to pripada velmi povrchne a neuprimne. Nemyslim si, ze svadba by mala byt len "oku lahodiaca", ale clovek by sa mal s tym aj dusevne stotoznit. Mali sme moznost jedneho knaza, ale ten bol z nejakej odnoze katolickej cirkvi, ale katolici ich neuznavaju. Pripada mi farizejske prisahat na nieco v co neverim. Pozor, aby sa Vam nestalo, ze o par rokov zistite, ze Vasa svadba bola vlastne neplatna, oddavajuci nedodrzal zakonom (civilnym aj cirkevnym) ustanovene nariadenia.
Odpovedať
harpia: k tym katolickym sobasom mimo kostola... je to neplatne len uradne, pred Bohom ten sobas plati ;-)
Odpovedať
Rebeka, naozaj to neprejde. Som z BA a 1/2 roka som sa snazila o cirkevny katolicky (alebo civilny sobas) v parku. Aj rodinneho znameho dost vysoko postaveneho v cirkvi som "angazovala", jednoducho to neslo, kedysi to robili, dnes uz nie. Casy sa menia a pravidla tiez. Kedysi aj mlieko stalo 2 koruny,ale dnes je to inak.. :-) Samozrejme, ze su aj medzi fararmi ti, ktori porusuju pravidla (napr. celibat) a z moralneho hladiska im nic nerobi problem. Taktiez to moze byt dobre aj pre partnerov, ze si nechaju "zadne vratka" a po par rokoch vyhlasia, ze to vlastne ani nebola svadba a moze to byt anulovane. ;-) dôkazy, ze to neprebehlo podla "pravidiel" existuju (oznamko, fotky, video, svedkovia), tak preco nie. Pravnik sa z toho "vyseka" a este bude mat aj "moralnu ujmu". Nikomu to neprajem, ale zial nevieme, kto sa ako v zivote zmeni. Kedysi sa mohli brat v kostole tak, ze stacilo ak boli partneri len pokrsteni. Dnes to uz nie je pravda a je podmienka, ze jeden z partnerov musi mat svate prijimanie, inak nedostanu povolenie k cirkevnemu sobasu. Znama je matrikarka, takze urcite viem, ze ked jeden par chcel svadbu v sobotu pri jazere, tak ju tam mali, ale... Svadbu mali najprv na urade v piatok v rifliach so svedkami - uradnikmi, co boli "poruke" a nevesta odchadzala so slovami, ze sa to nikdy nikto z rodiny nesmie dozvediet, hlavne mama. Pri jazere bol zaplateny uradnik a bola to fraska pre svadobcanov, lebo uz boli den svoji.
Odpovedať
harpia, myslim, ze je zbytocne radit, aj tak si to vychodia a poucia sa az na vlastnej chybe...z osobnej skusenosti...tiez som obetovala svoj cas lebo som bola tvrdohlava a myslela si, ze som taka dobra, ze niekoho ukecam...zlomili ma.
Odpovedať
Myslím, že sa o tom dosť písalo keď sa vydávala Silvia Lakatošová, tiež ich nikto nechcel sobášiť mimo kostol, až nakoniec našli pravoslávneho kňaza a tomu to nevadilo. Bolo o tom dosť článkov v novinách... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
caute aj ja by som pridala svoju skusenost, mojho nastavajuceho bratanec je knaz a tiez nam povedal ze to je aj zbytocne zacinat, ze sa to neda, co sme boli dost sklamani, no a tiez mal kontakty dost vysoko, no zial, neda sa to ovplyvnit, stale mi to je moc luto lebo to bol moj sen, ale musela som sa s tym zmierit. takze baby, ozaj setrite si cas a konieckoncov ani ten kostol nie je zly, ved si mozete vybrat ktory chcete a tam sa zosobasit, aspon v tom je volnost a moznost vyberu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
baby, zakony nepustia... :-( aj ja som chvilu nad niecim podobnym uvazovala, ale velmi rychlo som to zavrhla. aj ked osobne tomu nerozumiem, pretoze viem o tom, ze knazi, pokial su pri dobrom zdravi, su zaviazani odsluzit kazdy den sv. omsu. a ked sme boli na vylete s knazom, sluzil si jednu sukromnu denne v izbe, kde byval. tak ozaj neviem, kde je problem... ale je pravda, ze som po tom az tak nepatrala.
Odpovedať
hmmm .. do buducnosti... skuste zavolat na farsky urad do Senca.. od februara je tam povolene sobasit aj mimo kostola... viac podrobnosti neviem
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte babulky, táto otázka je trochu odveci, ale aby som neotvárala novú tému. Dá sa sobášiť v piatok? Ak by to malo byť v kostole? Lebo na úrade sa to myslim dá. Dakujem :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?