Cirkevný obrad vonku. Ako ho zorganizovať?

Profilova fotka
Ahojte žienky.Mala tu niektorá cirkevný obrad pod holým nebom??Chcem sa opýtať či tomu niečo predchádza, či je na to nejaké pravidlo alebo záleží od modernosti farára??
Odpovedať
Strawberry, cirkevný obrad by sa mal konať na "vysvätenom" mieste, ale je pravda, že záleží od kňaza - my sme mali dohodnutý obrad na nádvorí zámku - všetko úplne bez problémov.
Odpovedať
Profilova fotka
Sue, dakujem, povzbudila si ma.Ten náš farár je mladý, takže ked to fakt len od knaza záleží, tak dúfam, že to bude bez problémov. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ahojte...chcem vas poprosit o radu lebo vidim,ze ste uz svadbu mali...my chceme mat tiez cirkevny obrad po holym nebom a mame trochu problem,lebo zevraj moze byt tak len civilny :-( mohli by ste mi poradit ci ste mali cirkevny po holym nebom a ak ano mali ste nejake problemy? strawbery vidim,ze ty si si z martina....mozem sa ta spytat ci si mala nakoniec cirkevny obrad vonku?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
ewinkakm • Dnes o 10:59 ahojte chcem sa spytat, ze ak chceme mat obrad vonku a nie v kostole, treba na to nejake specialne povolenie od biskupa alebo nam to knaz povoli a zosobasi nas bez toho?
Odpovedať
Ahojte dievcata, nie som si ista, ale niekde som pocula, ze na Slovensku nepripusta cirkev svadbu pod holym nebom. presne ako pise sue, musi to byt na vysvatanom mieste. O dohode neviem. Niekde vsak nas vsadobnych servroch pisu, ze to vhodne je, niekde, ze ej to nemozne...Zalezi asi na mieste a knazovi :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte. Aj my riesime rovnaky problem. Dufali sme, ze nam pomoze knaz, ktory je z priatelovej rodiny. Patri vsak medzi tych konzervativnejsich knazov, takze to vyzera tak, ze z cirkevneho obradu pod holym nebom nic nebude. Udajne je potrebne, aby knaz prislusnej farnosti (kde bude obrad) poziadal biskupa o povolenie k takemuto obradu. Ale je skor vynimka, ak taketo povolenie bude udelene...
Odpovedať
jejda dufam ze sa to nejak podari...aj ked o to bude musiet poziadat biskupa :-)
Odpovedať
Profilova fotka
asi chcete obrad na konkretnom mieste, ale tu je krasny cirkevny sobas pod sirym nebom http://www.mojasvadba.sk/album/album....
Odpovedať
my sme tiez chceli obrad vonku cirkevny, ale nas farar nam povedal, ze zbor biskupov dal celoslovensky plosny stop na sobasenie vonku, vraj ich zavalovali ziadostami o vynimky, preto to stopli.... takze ziadne ziadosti nepomozu....
Odpovedať
inak, chceli sme mat obrad vonku v ramci kostola, v Lurdskej jaskyni.... ani to nam nepovolili, aj ked je to na cirkevnej pode...... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
to je zvlastne, v lete casto pri slavnostiach byvaju omse pod holym nebom, tak preco by sa nemohli pod holym nebom konat aj sobase?
Odpovedať
sobáš a omša je rozdiel, sobáš je cirkevná sviatosť ktorú si vysluhujete vy dvaja navzájom kňaz je len ako svedok pred Bohom takže to musí byť v kostole - na vysvätenom mieste. Aj keď podľa mňa by to tiež mohli povoliť vonku veď Boh je všade nie?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
aha, tak som zasa mudrejsia :-)
Odpovedať
Profilova fotka
obrad vo všeobecnosti nemusí byť iba v kostole, miesto kde ho chcete mať musí byť vysvätené
Odpovedať
kadan, obrady uz vonku nerobia vooooooobec.... v minulosti ano, ale odkedy je novy biskup, je stop a je jedno ci je to vysvatene miesto alebo nie.... ja som chcela mat svadbu priamo v Lurdskej jaskyni, kde sa robia aj pute, nepovolili to.... ]-( :-S
Odpovedať
Profilova fotka
no dobre
Odpovedať
no to teda nie je dobre.... :-D :-p :-D :-p :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
:-N
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Ahojte, toto vsetko co tu pisete - ze to uz zakazali a nedavaju povolenia - to plati iba katolicku cirkev alebo pre vsetky? Moja situacia je taka, ze som evanjelik, farara (teda fararku :-)) mam, kludne nas zosobasi vonku, ona s tym nema problem. Len neviem, ci s tym nema nejaky problem stat, ze ci to bude oficialne uznane, ked to bude takto. Alebo je to tak, ze staci, ked mam ochotneho farara a ten nas zosobasi kludne aj pred kaplnkou na luke, do troch dni odovzda zapisnicu a vsetko je ok?
Odpovedať
@bashka_pospinka statu je jedno, ci ta farar zosobasi na Lomnickom stite alebo v bani..... na matrike bude len zapisnica zo sobasa, kde je napisana farnost ktora ta sobasila, nie miesto kde to urobili.... ;-) no a pokial viem, tak stopku maju len katolici.... my sme tiez chceli obrad vonku, v areali kostola, co je vysvatena poda, nedalo sa, mali sme velmi ochotneho p.farara, ale ukazal nam list, v ktorom zbor arcibiskupov ci ako sa volaju, dal zakaz na sobase vonku.... ]-(
Odpovedať
@habibi78 super, to som chcela pocut :-) opat sa mi potvrdzuje, ze som rada, ze nie som katolik...
Odpovedať
@bashka_pospinka @drdakovanikoleta tiez si myslim, ze cirkev by mala byt rada, ze aj v dnesnej dobe chcu ludia uzavriet cirkevny sobas, mali by im vychadzat v ustrety..... myslim, ze clovek ktory chce mat cirkevny obrad vonku nie je horsim krestanom od toho, kto ma sobas v interieri kostola.... :-|
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
My sme sa o tom s nasim knazom bavili. Povedal len tolko, ze sluby si musime dat v kostole a podpisat potrebne papiere, no ked chceme, moze sa to zopakovat vonku.. no druhy krat to uz nieje to prave.. takze bude kostol:)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@habibi78 cirkev ma svoje pravidla a chvalabohu medzi tymito pravidlami nie je vychadzat kazdemu v ustrety. snubenci sa neukazu v kostole ako je rok dlhy, a potom chcu aby farar skakal ako si oni ziadaju. a ani si nemyslim, ze by cirkev mala byt rada, ze vobec niekto chce uzavriet cirkevny sobas. o take nevesty a zenichov nudza nie je, pretoze cirkevny sobas je vzdy krajsi a aj slavnostnejsi nez civilny... myslim si, ze ti, ktori su oficialne katolici, no nie su veriaci ani trochu a chcu uzavriet cirkevny sobas, by mali byt radi, ze im to cirkev povoli.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?