Vyberanie do venca

Prosím o pomoc..ako má prebiehať vyberanie do vienka?? Máte to nikto ??
Odpovedať
uz sa to nerobi, lebo tak ci onak hostia daju dar( peniaze)...preto uz nieje potrebne vyberat peniaze za tanec
Odpovedať
u nás je to zvyk...len neviem ako ho máme uskutočniť...dajaké básničky abo ako?
Odpovedať
Profilova fotka
u nas (Povazska Bystrica) sa to robi stale a hostia pocitaju s tym, ze daju dar v nejakej hodnote, ale minimalne 5-10e si nechaju na hodenie do venca .. potom si maju manzelia vybrat z dvoch hrncov - v jednom su vyzbierane peniaze a v druhom klobasy .. kto vyberie peniaze , bude doma drzat kasu myslim :) ale co sa tyka hovorenia popritom, to neviem .. mal by to robit druzba a prvy ma prispiet manzel - svojou penazenkou a potom sa chodi pomedzi hosti a vybera ..
Odpovedať
@veronikapb a kedy sa to tak robí? O koľkej?? a to len družba chodí po stoloch s misou? akou formou by sa to mohlo dať??či len tou misou alebo to môžu byť aj vyzdobené krabičky??
Odpovedať
presne ako píše @veronikapb , aj u nás je taký zvyk s rovnakým priebehom :) A k tej básničke, u nás to tiež prednáša prvý družba a znie to nejako takto: Išla mladá nevesta z ... (dedinky/obce, kde býva ženích) na hody, spadol jej tam vienok zelený do vody. Šli okolo ...... rybári, pýtali zaň tisíc toliari. Kto môžte, napomôžte, niekto piatku, iní zlatku, a ty, mladý zať, ak chceš s mladou nevestou dnes v noci spať, musíš celú peňaženku dať. tie vybodkované miesta, tam len treba dosadiť odkiaľ je ženích a tým pádom sú odtiaľ aj rybári :) ...do Púchova na hody.... púchovskí rybári... :)
Odpovedať
@2helka20 ďakujem za básničku...len ten môj nastávajúci vymýšľa, že namiesto misy dá ozdobené krabičky..
Odpovedať
@alexandra667 ked myslíš vyberanie za redovy tanec, tak to sa robi stale, teda v tych krajoch kde sa to robi
Odpovedať
Profilova fotka
@montrojruza, @alexandra667, presne, ale tu u nas sa to nevola redovy tanec .. jednoducho po zacepceni kazdy chlap tancuje s nevestou a kazda zena so zenichom ..pripadne sa pomiesaju, to je jedno :) a potom sa nevesty chodia prezliekat do popolnociek .. tu sa vyberaju peniaze a az potom sa tancuje, pri redovom je to naraz :)
Odpovedať
Profilova fotka
no kadzy to ma vo zvyku inak, to je pravda.. na nasej svadbe sme vobec peniaze nevyberali
Odpovedať
@2helka20 ak to správne chápem baby, povie sa táto básnička, potom ženích dá celú peňaženku do misky (košíka, alebo do nejakej nádobky, do ktorej sa budú vyberať peniažky), potom sa ide po hosťoch a každý hodí akú-takú korunku a kedy sa vyberá z tých hrncov klobásky, alebo peniažky? Potom keď sa to vyzbiera?
Odpovedať
@domcicipatcici áno, u nás to prebieha takto - keď to celé prebehne a vyzbierajú sa korunky, prvý družba s prvou družicou odbehnú väčšinou do kuchyne, kde sa pripravuje aj tá druhá misa (rovnaká ako tá s peniažkami) s klobáskou alebo niečim iným a ide sa naspäť za nevestou a ženíchom a tí si vyberajú... prvá vyberá nevesta, ak vyberie peniažky tak "bude držať kasu"... :) a potom sa ďakuje svadobčanom za dary, za to že prišli, poprajú im veľa zábavy atď :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?