ahojte!
mam jeden problem.nakolko buduci manzel pochadza "od madarov" vznikol nam problem ohladom stravy.chcela by som vediet,ci ste uz niekedy poculi a ako to prebieha svadba na madarsky sposob.jedna sa hlavne o servirovania na 1.veceru,ktoru chcu podavat na misy a nie na taniere ako som ja doteraz stale zazila.prosim popismenkujte nieco lebo zacinam mat z toho zly pocit.
este asi dodam ze ja som zo stredneho slovenska a nasi z vychodu tak si to viete predstavit.DAKUJEM za kazdy nazor
ja som mala tiez slovensko-madarsku svadbu a jedlo sme podavali na misach, co je aj celkom prakticke. Je tam viac druhov mesa a taktiez zemiaky, ryza a ked ostane na misach tak sa to este stale moze zbalit kdezto z tanierov uz len dokosa vzhodit. Nam sa zdalo ze podavanie na tanieroch je ako keby si tym ludom nadelila kolko mozu max. zjest a je tam iba jeden druh jedla takto z misy si zoberu to co sa im paci.
presne toto si myslia aj oni,ale mne sa to velmi nepaci.hlavne ked akoze 2.veceru som chcela mat svedske stoly co tymto sposobom by uz ani nemohlo fungovat.ja som doteraz o tom vazne nepocula.je pravda,ze mozno trochu usetris aj ked pri takych jedakoch aki budu na svadbe o tom silne pochybujem...
myslim, ze toto nema nic spolocne s madarskou alebo akou svadbou
ja som zahoracka a u nas sa tiez bezne podava jedlo v misiach a kazdy si naberie sam a podla svojho gusta ;-) je to prakticke, pretoze napr. chlapi zjedia toho bezne trosku viac ako damy a deticky, vegetariani si mozu nabrat vegetarianske a masozravci masko :-D proste na konci ti nezostane x rozbrblanych tanierov ale zostane ti jedlo na misiach, ktore si zoberies domov a mas napr. nedelny obed (a ak ti ostane toho viac ako napr. nam a das to do mrazaku, tak mas niekolko nedelnych obedov :-D )
takze ja odporucam misy ;-)
doteraz, co som bola na svadbach, boli taniere...ja sa vsak priklanam k misam :-D ...je vsak pravda, ze ak chces robit napr. kombinovanu prilohu (aby mal kazdy trochu ryze a trochu hranoliek) a kombinovane maso (trochu sote a minirezen), neostava Ti nic ine ako zvolit tanier...
Ahojte,
tak my sme mali "veceru" na tanieroch, 2. veceru ako misy a nieco pred polnocou, kto mal chut, mohol si zobnut nieco zo svedskych stolov. Kupodivu, vsetko vyprazane islo zo stolov najviac. S manzelom sme ani nestihli dorazit ;-) ( a to sme si mysleii, ze budeme mat nedelny obed ). No co uz, aspon zostalo z 2. vecere. Esteze bola podavana na misiach :-) :-D
:-) Treba sa spoločne dohodnúť, to je veľmi dôležité. My sme mali 3 chody. Prvý chod bol tri druhy mäsa + hranolky a ryža, zeleninová obloha. 2 chod bol plnený rezeň a varené zemiaky a tretí boli švédske stoly. Tiež to nebolo vôbec jednoduché sa na tom dohodnúť. Skúste sa dohodnúť vy dvaja a predneste to rodičom spoločne. :-)
my sme mali prvu veceru na tanieroch a potom druha a tretia bola vo forme svedsky stolov, najprv teply bufet potom studeny,
rodicia najprv boli proti svedsky stol ale velmi rychlo sa nechali presvedcit ze je to lepsie :-)
Ja som tiež mala s maminou výmenu názorov presne kvôli tanierom/misia. Ja som chcela taniere, mamina misy. Nakoniec sme to vyriešili takto:
prvý chod - kur. mäso na prírodno - na tanieroch - podla mňa to vyzeralo lepšie
druhý chod - rezne, pečené kur. stehná - na misiach - je to naozaj praktickejšie - každý si naloží čo a koľko chce. A boli sme spokojné obe.
My budeme mat madarsku svadbu na Slovensku, ale myslim si, ze teraz uz je to taka miesanina madarskych a slovenskych zvykov. Podavanie jedla na tanieri alebo v miske podla mna nie je madarsky zvyk, zavisi to od ludi, moznosti, situacie. Je pravda, ze aj my budeme podavat jedlo na mysi, ale len preto, aby kazdy mohol jest tolko, kolko chce (niekto mozno dvakrat tolko ako ostatni a niekomu staci menej).