Je povinné zabezpečiť aj odvoz hostí zo svadby domov?

Ahojte, chcem sa spýtať ako je to s odvozom hosti po polnoci (takych co byvaju v tom istom meste - BA) mame to riesit a zabezpecovat my? A ak nebude ziadny odvoz, tak nas vsetci poohováraju? Co sme boli na svadbach tak na jednej odvoz bol, na druhej nie, tak sme si zavolali taxik. Ja osobne toto uz nechcem vybavovat a platit. Ako to riešite vy? Ked to dopredu oznamime, tak ludia sa zariadia, pridu autom alebo si zavolaju niekoho aby po nich prisiel, nie?
Odpovedať
Ahoj, ja si myslím, že je to skôr dobrý zvyk ako povinnosť. My budeme mať jedného šoféra, ktorý porozváža hostí, keď budú chcieť odísť. Zaplatíme mu potom za benzín. Ak niečo také zariaďovať nechceš, radšej to hosťom povedz dopredu, nech sa aj oni vedia zariadiť s odvozom
Odpovedať
Profilova fotka
@tharabaska ahoj....aj my sme riesili tuto dilemu. A vyriesili sme to tak ze bude kamos na telefone s nasim autom a poodvaza ludi ked budu chciet odist. Nechce za to nic len kolaciky :-) aj takto sa to da riesit ak je niekto ochotny. Ale myslim ze ked to oznamis ze odvoz zo svadby nebude ludia sa zariadia :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tharabaska ja som mala zajednaný autobus po konci svadby (cca o 4 hod ráno) a ten ich odviezol do hotela kde mali zajednané ubytovanie. to sme povedali pozvaným hosťom ešte pred svadbou, aby sa vedeli zariadiť. takže ten, kto nechcel byť ubytovaný v hoteli a chcel ísť rovno domov, prípadne skôr, tak na sálu išiel svojím autom. .... ale napr. kamarát ked mal svadbu, tak ten zabezpečoval odvoz priamo domov (všetkých mal z okolia do 20 km). ale tiež to oznámil hosťom ešte pred svadbou, že bude mať šoféra, ktorí po konci svadby odvezie hostí. Tak tam sa tvorili skupinky po 4 ludoch (ktorí išli tým istým smerom). a samozrejme, kto chcel ísť domov skôr, tak si musel zabezpečiť vlastný odvoz.
Odpovedať
@tharabaska My sme boli dohodnuti s dvomi kamaratmi, ktori boli aj hostia na svadbe, ze budu zabezpecovat odvoz hosti domov, mali obaja svoje auta a benzin sme im chceli preplatit, ale odmietli to..U nas v rodine to je zvyk a aj co som bola napr. na svadbe kamaratky a rodinnych znamych, ze doprava domov je zabezpecena, este sa mi nestalo, ze by sme si zo svadby museli brat taxik alebo si zhanat niekoho, aby po nas prisiel..
Odpovedať
Ak zozeniem kamarata, ktory bude ochotny rozvazat ludi, tak sa obavam dvoch veci... co s tymi co sa ozeru? takym nedovoli sadnut do auta. A po druhe ked mi 15 ludi naraz povie, ze chce ist domov, tak to bude tiez pruser. Jedno auto je asi aj malo na 60 ludi.
Odpovedať
Profilova fotka
@tharabaska my plánujeme tiež len jedno auto na odvoz, väčšina hostí je z toho istého mesta, akurát musíme doriešiť čo z cezpoľnými, ale to bude asi formou ubytovania, ak neprídu vlastným autom. niektorí už oznámili, že pôjdu vlastnými autami.... rátame cca 65 ľudí:)
Odpovedať
Ahoj, podla mna by malo byt jedno auto a jeden sofer samozrejmostou, ked sa viaceri rozhodnu ist naraz , ide ten co povedal prvy a ostatok bud pocka, alebo si zariadi odvoz sam. lebo napr. z vlastnej skusenosti ja som mala sesra nie a dostala nie male financne dary a hosti poslala taxikom potom si to veru vycitala.
Odpovedať
Profilova fotka
tak ako prisli tak aj odidu, prinasat ich nebude nikto, a ked budu odchadzat tak predsa nenechaju auto niekde a nebudu sa pre neho vracat...v nasej rodine je myslim zvykom ze z kazdeho auta 1 clovek nepije, a ajtak z 5 ludi jeden ma vzdy nejake lieky alebo je abstinent, cukrovkar...a ajtak by nepil. Ani ma nenapadlo zariadovat dovoz/odvoz a ak to je chyba rychlo mi to niekto povedzte :D ja som myslela ze dovozy odvozy a ubytovania sa vybavuju iba ak sa niekto rozhodne mat svadbu niekde uplne daleko od bydliska len aby to bol nejaky zamok alebo podobne vychytene miesto.
Odpovedať
@luciamic úplne s tebou súhlasím. Myslím, že všetko sú to len výmysly tejto doby.. My sme zabezpečovali len ubytovanie, ale každý sa na svadbu dostal ako sa mu dalo a nik s tým nemal problém
Odpovedať
ja som nebola doteraz na svadbe kde by nebol zabezpečený odvoz, príde mi to divné akože prídete sa zabávať, popiť na mojej svadbe, ale ako sa dostanete domov to ma nezaujíma.. :-| my ako snúbenci máme dosť výdavkov so svadbou, ale treba si uvedomiť, že aj tí hostia a nemalé na dnešnú dobu a ešte robiť starosti kto ich odveze domov alebo aby sa niekto obetoval a nepil?? to už čo je ?! a nie sú to výmysly tejto doby, je to bežná vec
Odpovedať
a ešte, k tomu "ako prišli tak aj odídu".. doviezť na svadbu ich vždy má kto, ale späť v noci to už je trošku problém.. napr. nás - celú rodinu odviezol kamarát môjho otca a o cca 14.00 mu to nerobilo problém ale o takej 4 ráno asi veru hej a ani by som sa mu nečudovala
Odpovedať
na svadbe a bez odvozu??? to sa mi ešte nestalo...každý sa chce zabaviť, niečo popiť a nie len tak sedieť a myslieť na to že nemôže piť lebo musí šoférovať...podľa mňa je to zvyk, nutnosť... a čo je na tom ked dáte pár eur navyše za to že zaplatíte benzín nejakému známemu? ved hostia prišli s vami osláviť svadbu, dali vám dary, finančnú pomoc a vy ich necháte len tak, že zariad si odvoz ako ty chceš mna nezaujímaš??? pre mňa nemysliteľné.... a to som už bola na veľa svadbách ;-) račej nejaké peniaze ušetriť na hlúpostiach ohľadne výzdoby alebo úplných zbytočností a odložiť si na odvoz hostí...
Odpovedať
Článok sa načítava...
no pravdupovediac sme to vobec neriesili, ze ako s odvozom... vsetci sme z BA, bezne ked vecer niekam chodievame a ideme v noci domov, tak si vsetci berieme taxik... taxik stoji 5 eur, nie je to velka polozka a vzdy sa v nom vezu viaceri.. takze uvidime, ako sa to vyvinie, ci ho budeme platit my alebo si ho zaplatia kamosi sami... ale mne to pride divne, ze by niekto ocakaval, ze mu mam platit taxik domov, ved aj ked idem k niekomu na oslavu narodenin, tiez mi nikto nezabezpecuje odvoz.. neviem preco sa pri svadbe zrazu vsetko berie uplne opacne..
Odpovedať
Profilova fotka
tu sa to tak robí že ženíchove či nevestine auto šoféruje nejaký kamarát, ktorý je celú svadbu v pohotovosti, samozrejme sa napapá na svadbe a tak a keď niekto chce ísť domov tak ho vezme (samozrejme nie 150 km ďaleko), dostane výslužku a všetci sú spokojný :)
Odpovedať
Profilova fotka
toto sme riesili aj my, tiez sme si hovorili na zaciatku, ze to nech si kazdy zariadi sam, a co nas do toho ako pridu tak aj odijdu...ale nakoniec sme to spravili tak, ze ti co chceli ist sa im zavolal taxik a dostali obalocku s peniazom na zaplatenie. nakoniec uz nadranom niekto uz triezvy niekolkych poodvazal hore dole
Odpovedať
Profilova fotka
@zabiatko98 ale ako sa na tu svadbu dostali?? peso? ak peso tak nedbam zabezpecit aby ich mal kto tych par ulic zobrat. No ak museli prijst autom tak autom aj odidu ved by ho nenechali tam ci ako to myslis ze by to malo byt?
Odpovedať
Profilova fotka
@zabiatko98 uz som si precitala dalsi prispevok co mi to zodpovedal. No jedine co k tomuh mozem dodat ze v nasich kruhoch to takto nie je zvykom
Odpovedať
pokiaľ je to v rámci jedného mesta tak určite by som nikomu nič neplatila... veď taxíky existujú, nevidím problém v tom aby si ich svadobčania sami zaplatili. neviem prečo by mali novomanželia niečo také hradiť, rovnako im neplatíte garderóby, sú to proste výdavky s ktorými svadobčania musia rátať... rovnako ak ideš niekomu na oslavu napr. narodenín, krstiny a iné udalosti, tak predpokladám že ti odvoz nikto neplati... ja by som sa na to vykašlala
Odpovedať
ahoj,my to budeme riešiť tak,že naše svadobné auto,,naše vlastné,,použijeme aj na to ak by niekto potreboval odviesť.budeme mať aj hostí z cudziny takže cesta domov je na nich.a nemôže ti niekto zazlievať ak ho neodvezieš 1 :-) :-) 00km.každý ak ide na svadbu s tým musí počítať.zo sobášu ideme na hostinu na autách,takže tí vodiči s tým musia rátať. :-)
Odpovedať
my sme mali odvoz zabezpeceny..u nas to je tak, ze ak nie je povoz, ludia zoberu auta a teda nevypiju a nebavia sa... :/ moja teta bola rada, pretoze na konecne na nejakej svadbe nerobila sofera muzovi a vypili si obaja :)
Odpovedať
Profilova fotka
@tharabaska My mame svadbu 2 hodiny od bydliska rodiny a 3 hodiny od bydliska nas a priatelov a cast pride dokonca viac ako 8 hodin autom na nasu svadbu. Takze: zahranicni hostia si platia hotel sami. Rodine sme zabezpecili ubytovanie my a platime aj taxi, ktore ich odvezie na ubytovnu. Ale osobne som Bola na svadbe, kde sme potom pol hodiny sli domov autom sami. Podla mna to nie je povinnost, skor dobra vola... ;-)
Odpovedať
hmmm neviem moc poradit, niekto organizuje autobus, niekto plati taxi, niekto ma kamosa na telefone a ten rozvaza. na nasu svadbu prisli vsetci autom a autom aj nad ranom odisli niektori ale vacsina prespala lebo sa tancovalo do 5 rano ;-) a odisli po neskorych ranajkach okolo obeda zas nazad autom 60km do Bratislavy ale aj do Prahy a Ciech nazad....kazdy si zabezpecil odvoz sam. Myslim si, ze to nie je povinnost mladomanzelov zabezpecovat odvoz ludom to je moj nazor.
Odpovedať
@tharabaska ahoj :) my sme sa rozhodli mať svadbu úplne mimo našich bydlísk a vyriešili sme tento problém jednoducho. K oznámeniam budeme pripájať papier s inštrukciami, kde uvedieme naše telefónne čísla a poprosíme pozvaných, aby sms správou ohlásili či sa zúčastnia (z praktických a organizačných dôvodov) a rovnako aj či si prajú odvoz alebo prídu vlastnou dopravou. Rovnako uvedieme, kde bude stanovisko autobusu, ktorý ich odvezie na obrad a z obradu do sály. Zo sály už potom odvoz vybaví vedenie hotela, lebo nemôžeme chcieť, aby všetci šli naraz jedným autobusom a aby chodil hore-dole poloprázdny je úplne z rozumu. Ešte k tomu, nie je to povinnosť, ale povedali sme si, že my sme si vymysleli úplne iné miesto, takže našim hosťom určite dáme túto možnosť. Nielen kvôli tomuto, ale aj preto, že niektorí sú už starší a na prevážanie sa v noci zo svadby sa už necítia. Podotýkam, že miesto svadby je od nás vzdialené len cca 50 km a najbližšia rodina, teda rodičia, svedkovia, družičky a moji starí rodičia budú mať zabezpečené ubytovanie v hoteli s nami :) dúfam, že som trošku pomohla.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
my toto tiež riešime ale nie z hľadiska či bude odvoz alebo nebude. Odvoz hostí na svadbu, ktorí sú pozvaní na hostinu je podľa môjho názoru ani nie zvyk či nutnosť ale dobrý mrav by som povedala. Hostia k vám neidú len tak na návštevu, idú s vami osláviť váš deň chcete sami aby sa dobre zabávali, dobre najedli a mali krásne spomienky. Niektorí aj keď sa zabavia aj bez alkoholu ale si zoberte, že tiež ako vy budú celý deň na nohách, budú sa celú noc zabávať a potom príjemne unavení majú zháňať taxík?? ako ja osobne nemám svadbu v BA aj keď som odtiaľ ale si zoberte, že zohnať v sobotu skoro ráno okolo 4tej taxík v BA je troška problematické takže toto by som mala vyriešené určtie vopred :) My máme svadbu v Dubnici nad váhom - ja som z BA s rodinou, partner je z Považskej a máme pozvaných ľudí aj z východu aj z Prievidze. Tí z BA, Prievidze a východu prídu vlastnými autami do hotela odkiaľ ich privezie autobus a v noci odvezie. A tí čo sú z Považskej prídu busom a pôjdu aj späť domov autobusom.Takže určite to chceme mať ošetrené aby boli spokojní a nemuseli sa touto záležitosťou zaťažovať a znepríjemňovať si deň :)
Odpovedať
Ci povinnost neviem, ale mne osobne by slusnost nedovolila nezabezpecit svadobcanom odvoz
Odpovedať
Profilova fotka
povinnostou sa to nazvat neda, ale tak tebe by sa pacilo keby si pozvana na svadbu ale musis tam prist na vlastnom aute? asi nie.. podla mna je to uz najmenej zajednat jedneho sofera a auto ktory potom rozvaza ludi domov
Odpovedať
@tharabaska tak si objednajte autobus, tak to robi vacsina ludi....
Odpovedať
Ja by som urcite odvoz vybavila. Popravde mam ochotnych kamaratov, ktori odvezu mojich najblizsich. Ja som vsetkym zabezpecila odvoz, prip. ubytovanie. Napr. priatelova sestra, ktora moze spat u rodicov ma deti a kvoli nim som im zabezpecila izbu. Chcem, aby sa vsetci na mojej svadbe dobre bavili, aj ked bude svadba malicka. Kazdemu som oznamila, ze ubytko/odvoz zabezpecujem ja a kto chce, da mi vacsi dar. Podla mna kompromis pre vsetkych. Ale je pravda, ze pre 23 hosti to ani nie je starost.
Odpovedať
ja som ešte nikdy nebola na svadbe, na ktorej by nebol zabezpečený odvoz. Hostia, ktorí prišli vlastnými autami z väčšej vzdialenosti, mali vždy zabezpečený nocľah. Ale raz som mala od známej budíček o pol piatej ráno s prosbou, aby som prišla autom rozvážať hostí zo svadby, lebo obaja šoféri boli na mol....no nevybrali spoľahlivých 8-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?