my sme mali na cca. 50 ludi 2 sikovne baby a bolo to uplne v pohode. Vsak ani v restike nema kazdy stol svojho vlastneho casnika:) cize zeby 3??? max. 4, urcite viac nie.
my sme mali viac čašníkov iba na hlavný chod, aby sa rýchlejšie rozniesol, aby sa nestalo že prví majú zjedené a poslední ešte ani nemajú jedlo :-D bolo ich 7 a potom 4ria odišli, tí 3 potom už celkom stačili :-)
Nam slubili v hoteli pre 80 ludi 5 casnikov na zaciatok a potom budu traja, ked tak citam komenty vyssie, myslim, ze je to akurat a mozem spokojne spavat. Podla mna je dolezite, aby ich bolo na zaciatok viac a potom uz stacia aj dvaja-traja.
Ako casnicka mozem len skonstatovat, ze to velmi nezalezi od casnikov. Ak je menu "rychlo chladiace sa" alebo kuchari pomaly nakladaju, tak vacsie mnozstvo casnikov nepomoze. U nas sme boli 2 casnicky na 50-60 ludi, a cakali sme obe v podstate na porcie. Samotny roznos trva par sekund, horsie je to s naaranzovanim a vydajom jedla. Po veceri a kave, uz bola len 1 casnicka - doplnala dzbany s vinom, urobila kavu, pozbierala nadbytocne pohare. Nachystala stoly na raut,svedske, pockala kym kuchari vsetko nachystaju v kuchyni a uz sa to potom len vcas vynieslo a to zvladla sama.
Na 70 ludi by som povedala, ze 3stacia uplne. No nezabudala by som ani na pocet ludi v kuchyni ;-)
Na kvalitnú obsluhu je potrebné rátať jedného čašníka na 10 - 30 hostí. Samozrejme v závislosti od miery náročnosti hostí a formy servírovania jedál. Pri obsluhe sa nejedná len o roznesenie tanierov - na to staci krmič zo zoo. Ide o starostlivosť o hostí, dolievanie nápojov, debaras použitého riadu, prestieranie na ďalší chod a sto iných činností. Traja čašníci na sto ľudí je čistá perverzita.
My budeme mat 120 hosti a 6 casnikov. A neobujte sa do mna. Tiez pracujem v priemysle. Ale Ano, zalezi to od toho, presne ako niekto uz spomenul ci potrebujete Len nosicov tanierov alebo aby sa vam aj starali o ludi. To nemyslim v zlom, Len vsetko zalezi od Toho co potrebujes.