Obrad na chate na lúke. Kto by nás oddal?

Ahojte, viete mi prosim niekto poradit - nechceme mat obrad ani na urade, ani v kostole. Chceli by sme obrad priamo na mieste hostiny - na chate na luke. Existuje niekto, kto by mal pravomoc takyto sobas uskutocnit a nebol to nutne predstavitel cirkvi? V cechach existuje nabozensky spolok Unitarov, ktori zdoraznuju slobodu viery a dobro skor ako konkretnu viera, a maju moznost oddavat. Neviete o niekom takom na Slovensku? Dakujem ana
Odpovedať
Profilova fotka
ved sa chod spytat rovno na matriku v mieste, kde to budete mat. obcas povoluju vynimky, hlavne ak nejde o velke mesto. aj tu je tusim rozhodujuci len a len ludsky faktor. drzim palce.
Odpovedať
tak zkus napsat na ten český a požádej je o kontakt na slovensko .. třeba Ti vyjdou vstříc ... :)
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p... možno aj tu nájdeš inšpirácie ;-)
Odpovedať
Ahoj lialia, bez rovno na matriku. ve vetsine mest i na slovensku to delaj, sice za poplatek, ale oddavajici muze prijit kam si reknete... bohuzel nedelaj to zadarmo, ale da se to... kamoska se taky tak vdavala... :)
Odpovedať
Profilova fotka
Musím Ta sklamať, žial naša legislatíva neumožňuje / a ja naozaj neviem prečo !? / svadbu len tak v altanku alebo na zahrade...ako to napr. vidíme v amerických filmoch. Možno že úrad by sa dal ukecať / ale inak pochybujem !!! / ale cirkev Ti to neurobí nikde inde len v kostole :-(((((
Odpovedať
trinity mylis sa legislativa to umoznuje matrika moze udelit vynimku a moze udelit povolenie mat sobas mimo uradnej miestnosti ale za poplatok zakon o rodine sa od 1.aprila 2005 zmenil a teraz tusim bola zas nejaka novela
Odpovedať
Profilova fotka
zakon o rodine síce nemám v malíčku, ale asi tak zhruba no nech to je 3-4 týždne bol na túto tému ohlas v televíznych novinách na Markíze ohlas a tam bol priamo zverejnený cirkevný hodnostár kt. si neoblomne tvrdil svoje že ked cirk. sobáš tak len v kosotle ? ! Ale tu na tomto portale by som moc rady takéhoto typu nehladala - ale rovno navec by som sa šla informovať za kompetentými osobami. Pretože každá z nás si myslí koľko má "ešte" času na planovanie a prípravy a ked chceš aby bolo v den D všetko O.K. ako si predstavuješ tak zistíš že to tak ani zdaleka nieje. Napr. ja mam termín svadby určený rok vopred aby šlo všetko ako po - masle a jeb !!! dnes sme museli zmeniť termín o 3 týždňe skôr kôli profesionálnemu kameramanovi, lebo mi už bol zajednaný :-( Tak nestrácaj tu čas s nejasními radami :-p Držím palce
Odpovedať
no ja sa nehadam ze to cirkev neumoznuje oni mozno nie ale zakon ano a ja radim na zaklade toho ze som sa uz informovala dokonca som bola na obci kde mali informacie od metodicky vuc na urovni byvalych okresov zle informacie tak sme potom isli za tou panou a ked sme spomenuli ministerstvo volala na vuc do trencina a nakoniec uznala ze je to len a len na obci ale urcite treba vybavovat cim skor aby bol cas si to s nimi vykonzultovat
Odpovedať
Lialia, vlani v lete mala takú svadbu kočka odtiaľto z fóra, kontakt by mala mať na ňu Katulienka - brali sa v altánku pred reštauráciou - právoplatne uzavreté manželstvo...skús sa nakontaktovať na ňu, ak by si chcela podrobnosti...ale pravdu povediac, väčšinou to odmietajú robiť z čírej pohodlnosti a lenivosti - je jednoduchšie sobášiť na úrade alebo v kostole ako na páse ako cestovať niekde do hornej-dolnej, pretože zákon to nezakazuje... Veľa šťastia ;-)
Odpovedať
Nas farar bol taky ochotny a mily,ze ked sme spomenuli,ze chceme mat sobas v kastieli,tak hned suhlasil,vraj to nie je problem.A bol to kastiel mimo obce,v ktorej je on fararom a bezne sa tam obrady nerobia,lebo tamojsi farar a starosta nechcu..
Odpovedať
holky, dakujem vam vsetkym za typy, zrejme sa budeme musiet co najskor vybrat na ten urad a uvidime. zatial som stale optimistka ;) kedze nie sme veriaci, tak cirkevni sobas uplne vypadava. Co som spominala ten nabozensky spolok unitari - funguju bohuzial len v cechach...
Odpovedať
evatu ano farari sa mozu presuvat aj do inych farnosti matrikarky a starostovia alebo poslanci nie sue presne to bol nas pripad preco sme vzdali prvy kastiel ked som videla tie tetusky na urade s kyslim ksychtami ze dobre no ale budeme ich musiet vyzdvihnut a ten druhy co spada pod dedinu starostky uplne ziarila je to tak trosku ako by jej vlastne diete ten mini kastielik lebo on zohnal prostriedky z eu fondov aby sa opravil ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
timulienka • Dnes o 13:44 Ahojte baby, potrebujem poradit, ci nemate skusenosti co potrebujem, aby som mohla mat civilny obrad nie na urade, ale v zahrade kastielika. V tej dedine, kde kastielik je, nie je matrika, teda starostka nas nemoze oddat. Mozem tam zavolat znameho starostu uplne z inej dediny, alebo maju nejake posobisko, kde mozu oddavat a v inej dedine nie? Alebo ako su na tom poslanci, ktori tiez mozu oddavat? Dakujem, Timea.
Odpovedať
dedian • Dnes o 20:49 ahojte, ma niekto z Blavy skusenost s obradom mino obradnej siene, napr. na Devine alebo v Sade Janka Krala?
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj anax... ja som sa informovala tiez na taky sobas..., ze je potrebne vyziadat si povolenie na mieste kde chcem mat sobas /tvoj pripad je kastiel,tak sa spytat spravcu,alebo nejakeho cloveka, co ma objekt na zodpovednost/ a ak ti tam schvalia sobas, potom zajst na Matriku a u nich si spisat ziadost na sobas mimo sobasnej siene. Maju poplatok 1000sk za sobasenie mimo siene.Ale nie kazdy Matricny urad to robi, tak treba si najst vo tvojom okoli taku Matriku, kde to robia. Vela stastia, lebo ja som sa zrovna nestretla s ustretovostou. :-| ale to bol jeden urad, v druhom to bolo ok.
Odpovedať
Profilova fotka
to dedian: my si vybavujeme sobas na Devine, takze tu su detaily - poplatok na hrade ja 5000 korun. treba si poziadat v mestskom muzeu Bratislava. Poplatok na matrike (Karlova ves) je 6000, lebo musia odist z obradnej siene. To platis podla mna ci si, alebo nie si obyvatel Ba IV... Co som videla obrazky zo svadby, tak naaadhera. Este sa troska obavam pocasia, ale hadam vyjde :-N v pripade zleho pocasia Ta mozu zosobasit na matrike v karlovke. Inak vsetky potrebne info Ti daju priamo na matrike - su tam velmi ochotne pracovnicky! www.karlovaves.sk vraj sa da robit sobas aj v medickej zahrade - tiez sa to vybavuje na matrike v karlovej vsi. ale tam sobasia iba jeden par za tyzden. ine miesta v Ba a okoli by ma tiez zaujimali, tak daj vediet, ak nieco zozenies. Ja som meditovala nad medickou zahradou...
Odpovedať
Profilova fotka
My sme to bez najmensich problemov vybavili na matrike,teda pani sa tvarila,ze o tom velmi nevie,ale ked som vyrukovala s tym,ze samozrejme ratame s poplatkami,tak ste mali vidiet,ako otocila,este kavu mi chcela robit :-D Ale bude to super,stacilo len napisat ziadost,o dva dni mi volala,ze je to schvalene a hotovo.
Odpovedať
diamond • Dnes o 12:27 Ahojte. Prosim o radu, ak mate niekto nasledovnu skusenost, resp. informacie. Planujem civilny sobas, avsak nechcem, aby ma sobasila prislusna matrika, do ktorej spada miesto konania obradu (hotel). Existuje nejaka vynimka, povolenie, aby ma na dany hotel prisla zosobazit matrikarka so starostom z mojho trvaleho bydliska? DAKUJEM ZA KAZDE INFO
Odpovedať
Ahoj, my sme riesili rovnaky problem. Budeme mat svadbu v Leviciach, obrad mimo matriky a chceli sme, aby nas prisiel sobasit nas znamy. Nakoniec sa to neporadilo, stroskotalo to na tom, ze miesto, kde sa bude svadba konat spada pod matriku v Leviciach a sobasit musi niekto z tej matriky. V podstate sme to potom uz neriesili, lebo vybavit nieco na matrikach je hotova katastrofa. Neviem presne ako to je podla zakona, mozno by sa to nakoniec nejako dalo vybavit, ale nemali sme na to obaja s priatelom nervy. Zrejme najlepsie urobis ak sa pojdes spytat priamo na matriku v meste, kde budete mat svadbu a uvidis na koho natrafis. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
My budeme mat sobas v Presove. Ale strasne by sme ho xceli na Kalvarii. Bolo by to pekne. Je odtial krasny vyhlad na mesto. Uvidim ako dopadnem na matrike. Ci sa to vobec bude dat zrealizovat. ;-)
Odpovedať
tanusha zavisi od toho, na koho na matrike natrafis. Ja som sa toho tiez bala, lebo kamoska, ktora sa vydavala minuly rok v aprili v Bratislave tiez chcela mat obrad mimo matriky a nedovolili im to. Ja som mala mozno trochu stastie, teta na matrike v Leviciach povedala, ze bezne chodia sobasit mimo matriky a este z toho mala celkom radost. Zaplatili sme sice poplatok za to, ze sobas nebude na matrike, ale snad to bude stat za to a nic necakane sa nestane...Drzim ti palce :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
etik • Dnes o 14:11 Ahojte, chcel by som sa spytat nasledovmu vec, chceli by sme mat obrad mimo kostola konkretne na zrucanine jedneho hradu. Je to mozne alebo sa cirkevne obrady daju obit len v kostole? za odpoved vopred dakujem a zelam vsetkym pekny den. slavomir Ps: Etik je moja nastavajuca, nechce sa nam robit 2 konta :-) ;-) tinulikk • Dnes o 14:15 ahoj, cirkevné právo povoľuje mať sobáš v kostole, v kaplnke, prípadne vonku - ale len na mieste, kde bývajú sv.omše - napr. putnicke miesto Marianka - je tam oltar v prírode - často tam bývaju sv. omše a preto tam robia aj sobáše. Ale inak len v kostole.
Odpovedať
Profilova fotka
tak ja si teda myslim ze je to vzdy o dohode...ked su na urade rozumni ludia tak sa s nimi da dohodnut a aj farar ak je ustretovy tak kludne moze byt sobas aj na luke. bola som na omsi ktora sa konala na kopci alebo tak rozne v prirode a myslim ze to vzdy zalezi na tom kto to bude robit.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?