Ako prist ku kostolu? s manzelom si bez?

ahojte dievcata, mam jednu otazku ohladom tradicii a mam preto veeelku dilemu. Moja rodina ma taku tradiciu ze najskor sa cela rodina nevesty stretne v nevestinom dome, a zenichova rodina v zenichovom dome.. nasledne sa poberie zenich aj s rodinou k neveste kde mu ponuknu zeny v zaclonach a za ucasti oboch rodin ktore budu narvate v dome sa urobi odobierka a ide kolona aut do kostola.. alebo potom rodina mojho nastavajuceho ma zase taky zvyk ze ako v americkych filmoch zenich uvidi nevestu az ked bude kracat ku oltaru.. to znamena ze nevesta pride sama na aute a vsetky svadobcania cakaju aj so zenichom v kostole.. ako ste to mali vy? kedy vas videl prvykrat zenich? predpokladam ze ak ste mali odobierku tak vas videl uz u vas doma.. mam velku dilemu ku ktoremu zvyku sa priklonit alebo ako to vhodne namodifikovat. tiez sa mi pacila idea odobierky len s rodinou najblizsiu a ostatni svadobcania by cakali pri kostole kde by sme vystupili so zenichom uz priamo zo svadobneho auta Dakujem za vsetky rady a napady
Odpovedať
my to chceme spraviť tak, že budeme mať odobierku ale len s najbližšími, ostatní hostia budú čakať na mieste obradu. Potom ale nechcem ísť na obrad autom so ženíchom, on tam odíde skôr a ja prídem na obrad ako úplne posledná s mojim ocom :)
Odpovedať
U nas je zvyk ako v tvojej rodine..ale my odobierku a halo okolo toho nechceme...vychutnam si pohlad nastavajuceho ked pojdem ulickou:)
Odpovedať
Profilova fotka
este zalezi od toho, ze kedy budete mat fotenie. Vacsinou sa fotia pred obradom, takze tam je to jasne, ze sa vidia pred obradom. Ja by som odobierku s rodinou nechcela, lebo ako poznam svoju rodinu, tak vsetci by plakali a potom aj ja. Mna zenich videl az pri obrade a tiez sa mi chcelo straaasne plakat, ale ustala som to. A tiez som bola na svadbe, kde mali fotenie a potom aj tak dosli oddelene na sobas. Je to asi jedno.
Odpovedať
ja som to vyriesila tak, ze som mala na odobierke, ktora bola len s najblizsou rodinou take kratke biele cipkovane saty (svokru skoro porazilo :-D ) potom zenich isiel do kostola na prvom aute, ja som sa zatial prezliekla do svadobnych siat a do kostola som isla v poslednom aute, takze v svadobnych satach ma videl prvykrat az pred kostolom. (Povodne ma mal vidiet az v kostole, ale mali sme trosku zmätky kvoli citaniu a hostom sa nejako nechcelo dovnutra do kostola, tak som musela vyjst z auta a trosku to tam zorganizovat :-D )
Odpovedať
@spanielka2 ja osobne by som odobierku zrušila, zvyk, nezvyk, rodičom sa dá poďakovať aj týždeň dva pred svadbou pozvaním na večeru a malou pozornosťou, nemusí to byť predsa pred celou rodinou. Mne sa páči, ak nevestu vidí ženích a vlastne všetci ostatní prvý krát až v kostole, keď už všetci sedia na svojich miestach a otec ju privedie. Lebo môže ju vidieť ženích v akýchkolvek krásnych spoločenských šatách, svadobné sú svadobné. Bola som na svadbe, ktorá bola úžasná, len sme boli šokovaní tým, že ešte pred obradom vyšla nevesta v svadobných šatách a niečo ešte zariaďovala. Boli sme z toho trocha sklamaní, nádherné prostredie kaštieľa, obrad vonku, prekrásne nazdobené prostredie a medzi tým pobehuje nevesta, pridŕža si šaty, aby sa nepotkla....Nevesta je vždy stredobodom pozornosti, všetky oči sa upierajú na ňu, mala by byť zlatým klincom obradu.
Odpovedať
@methexis tiež super riešenie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@spanielka2 My plánujeme svadbu na budúci rok, a myslím, že toto mám už vymyslené. Možeš sa inšpirovať :) Som z kraja, kde sa robí podobný zvyk ako u teba, možno je to aj ten istý kraj :) každopádne, pri pozývaní chcem povedať hosťom, že sa stretnmeme v kostole, a tam može prísť hocikto, aj kto nieje pozvaný. Osobne rada chodím kamarátkam alebo príbuzným do kostola na svadbu, podám ruku, blahoželanie a hneď mám ktrajšiu sobotu :). Ale vrátim sa, takže hostia budú čkať v kostole a ku mne príde len ženích s rodičmi a súrodencami. To isté bude aj u nás, len ja, otec a súrodenci. Myslím, že je to tak správne, lebo po 3 svadbách súrodencov chcem kúsok kľudu a chcem nech je to hlavne náš deň. :) Čo sa týka šiat, chcem ho privítať už nastrojená a aj sa mi páči tá chvíľa odobierky takto. Ale to je vec názoru, skúseností a zvyku :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som tiež nechcela, aby sa k nám do bytu narvalo veľa ľudí a tým pádom by z tej odobierky nebolo nič. Odobierku som chcela :-) keďže sme mali svadbu v piatok, tak viac-menej každý mi dopredu povedal, že príde už priamo do kostola a mne to vyhovovalo. K nám domov prišla moja sestra s priateľom, tiež moji krstní rodičia a bolo tam ešte zopár ľudí z rodiny a bolo to super. Nebolo nás tam veľa, ale malo to takú atmosféru ako som si predstavovala. Chcela som, aby to bolo v prvom rade uvoľnené, pekné, usmiaté a veselé :-) jasné, že pri samotnom odpytávaní sa mi tlačili slzy do očí, ale zmákla som to :-) a mali sme aj tzv. falošné nevesty, mne sa tento zvyk páči, je to milé :-) fotenie som v žiadnom prípade nechcela mať pred odobierkou, lebo som chcela, aby ma drahý videl prvý krát u našich :-) a do kostola sme šli my dvaja spoločne v jednom aute a páčilo sa mi to. Teda my sme už dlhší čas rodina, keďže máme 6-ročného syna, takže u nás bola svadba trochu o inom :-) neriešila som dve autá, ani to, aby ma videl až v kostole atď. Ešte aj pred kostolom sme stáli všetci asi pol hodinu a nevedeli sme poriadne, kedy a ako máme ísť dnu, teda ženích s mamkou šiel prvý, potom hostia a nakoniec ja s ockom. Ale našlo sa dosť ľudí, ktorí to pokazili tým, že meškali a teda, keď som prechádzala uličkou, ani na mňa nemal veľmi kto pozerať :-( ale nevadí, vychutnala som si tú chvíľku s mojím drahým pred oltárom a bolo to prekráááááásne :-) v tej chvíli, keď nás sobášili, som sa snažila myslieť len na to, že sme tam, spolu, s ľuďmi, ktorým máme najradšej a všetko bude super...... okrem iného mi napadla aj myšlienka, že nemám pri sebe doklady, či ich nebudem potrebovať :-) či mi kámoška urobila zasadací poriadok (keďže som ju poprosila na poslednú chvíľu) a či bude ľuďom chutiť jesť a tak :-D takže jednoznačne to urobte tak, ako VY DVAJA chcete, resp. skúste nejak tie zvyky skombinovať ,aj keď viem, že je ťažké skombinovať príchod do kostola s príchodom k vám domov :-D
Odpovedať
Mna obliekali v salone a zenich prisiel po mna so zaviazanymi ocamia prvy krat ma videl tam...obaja sme boli dojati a mame odtial krasne fotky ....bolo to take intimne aj ked tam bola teta zo salona a fotografka.....nevymenila by som to za to aby ked sa spolu prvykrat uvidime na nas cumel cely kostol.....odtial sme sa sli fotit a potom kazdy domov a urobila sa tradicna odobierka.....spojili sme tak dve veci dokopy a neprisli sme o ten nas moment aj ked sme sa nevideli prvy krat az u nas doma....a odobierka je v pohode, z obyvacky starejsia poslala vsetkych prec, stali az vzadu na chodbe takze tam bol pre nas priestor a vobec sme tych ludi ani nevnimali....vsetko sa da ked sa chce :-)
Odpovedať
každý nech si urobí ako sám chce, aj tak tie tradície už nie sú ako bývali, ak to má byť tradícia, tak nech sa robí, ako sa má, ak nie, tak ako som písala, každý po svojom ..... :)
Odpovedať
mne sa paci ta, ako to volas "odobierka". tiez je u nas taka tradicia ze si snubenec "po mna pride" k nam domov :)
Odpovedať
@spanielka2 Odobierka podľa mňa v dnešných časoch, keď mladí spolu častokrát bývajú už pred svadbou, nemá význam. My sa tiež prvýkrát stretneme v salóne- je to krásne prostredie, vynikne na fotkách aj na kamere. Potom sa pôjdeme fotiť a odtiaľ ideme spolu na úrad.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@spanielka2 my sme to mali tak ako je vo vašej rodine zvykom, aj keď trošku inak. S manželom sme žili a aj žijeme v Bratislave, ale pochádzame zo Žiliny, takže svadba bola v Žiline. Nakoľko v čase, keď sme v Žiline, bývame u mojich rodičov, obaja sme sa obliekali tam a prvýkrát sme sa videli (už oblečení, nachystaní, dovtedy sme sa pred sebou schovávali ;-) ) tesne pred fotením. Boli pri tom len fotograf, kameraman a moji rodičia, takže to bolo pre nás také viac intímne. Po fotení som išla ja domov, vítať našich hostí, manžel išiel k svojim rodičom vítať svojich hostí. Potom sa všetci presunuli k nám, ale odobierku sme mali v súkromí len s rodičmi, ostatní hostia čakali vonku. Potom sme sa všetci spolu presunuli ku kostolu - ja s prvým družbom na čele sprievodu, manžel hneď za nami s prvou družičkou, potom rodičia a ostatní hostia - rovnako by to bolo aj v prípade, ak by sme išli autom, u nás je ešte jeden zvyk a to, že do kostola snúbenci nejdú spolu, pretože ešte nie sú svoji, po sobáši už idú spolu, pretože už patria k sebe. Ale takto sme to chceli my. Je len na tebe a ženíchovi, ako si to zariadite, ktorá verzia sa ti viac páči, ktorá ti je bližšia. Urobte si podľa seba, nie podľa iných. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja som tiez rozmyslala ze by sme s otcom prisli az na konci.. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?