Už sme svoji, chceme bývať vo vlastnom

Profilova fotka
Máte po svadbe a radi by ste si s manželom zabezpečili pekné bývanie. Bývať v podnájme alebo u rodičov už nie je to pravé orechové, väčšina z nás uprednostňuje vlastné súkromie. Kde na neho vziať? Aké sú vaše nápady? Odporučíme vám, ako ich uskutočniť s našou pomocou.
1
2
Profilova fotka
No my to budeme mat zaujimave, kedze sama pracujem v oblasti financii, viem,ze na schvalenie uveru este nemame, nakolko priatel je este posledny rok student a ja studujem externe a popritom pracujem:( U nas ine vychodisko nevidim, len vydrzat v podnajme, s rodicmi byvat nechceme :-|
Profilova fotka
@oliviaa My sme na tom velmi podobe. Ja sice pracujem ale s vyskou platu to nie je ziadna slava a manzel ma ešte rok doktorandskeho študia. V rámci neho sice dostava stipendium ale skor skromne a to skoro ziadna banka neberie pri vybavovani hypoteky do uvahy. A dlasia vec - pri tych cenach bytov v BA si zatial kupu bytu urcite nemozeme dovolit. Takze este si chvilu pockame v podnajme a potom zacneme riesit byvanie. ;)
Profilova fotka
@pabk_eva ak sa mozem opytat,ake podmienky ma na schvalenie hypo postova banka? ;-)
Profilova fotka
ahoj @olliviaa :) čo máš presne na mysli? Je to celkom široká téma ;) Praktickú hypotéku môže dostať v Poštovej banke každý, kto má od 18 - 60 rokov, je občanom SR alebo tu má trvalý pobyt, má určitý príjem a vie ju zabezpečiť nehnuteľnosťou - vlastnou alebo niekoho iného. Okrem bývania je možné ju použiť na čokoľvek. Ak by si chcela niečo konkrétne vypočítať - napr. sumu, akú by sme vedeli poskytnúť alebo splátky či úroky, napíš mi, prosím, internú poštu :)
Profilova fotka
Problém s bývaním má asi každý mladý človek,.. Neviem ako u Vás ale u mna su momentálne tri životné priority. Teda zariadiť si život. A to je svadba, deti a bývanie. Bývame so snúbencov u jeho mamy, nie je to síce najhoršie, ale vlastné je vlastné a to mi každý za pravu. Len neviem ako tieto tri veci skĺbiť. Či najskôr svabu, ktoru si financujeme sami, a zase cakat kym nasetrime minute peniaze a mat deti a byvat u rodicov a pockat, kym budem normalne robit a potom zobrat hypoteku. Alebo najskôr bývanie a potom deti a svadba v nedohladne.. Ale zase ako s materkou splácať hypotéku. Je to ťažké a tento zasraný štát nijako nepomože.. Hlavne že vravia, že obyvateľstvo starne, ved podaj by ne, ked mladym rodinám nic nedaju a boja sa mať uz aj dve deti a o troch ani nehovorim...
Co je zle na byvani v prenajme? Sme flexibilnejsi, vyjde nas to lacnejsie ako hypoteka a nemam gulu na nohe. Nemusim dnes vediet, kde chcem byvat najblizsich 30 rokov.
Profilova fotka
@lenusaaa Svadba by nemala byt priorita. Prepac, ale ani jeden model toho, ktory si uviedla, podla mna nie je v poriadku. Uz len ked chces na svadbu minut vsetky nasetrene peniaze a potom nevies, ako dalej. Alebo mat deti a potom setrit? ked nevies nasetrit dost penazi na byvanie kym nemas deti, ako chces setrit popri detoch? to je trochu nerealne. Asi by si si mala nanovo usporiadat tie priority podla spravnosti - svadbu mozete mat aj skromnu, zobrat si hypo a ked sa to trochu utrasie, mozu prist na rad deti :-)
Profilova fotka
@blondiee83 svadba bude skromna.. a neboj sa vieme siuserit aj teraz, ale nie na tolko aby sme si mohli zobrat 20000 hypotéku.. ja mam priority jasné a každý ich má iné...
Profilova fotka
@kacenka255 presne tak...
Profilova fotka
@lenusaaa nedaj sa podľa mňa je svadba dôležitá a je to jeden z najdôležitejších rokov, ja som tvoj popis úplne pochopila aj ked baby s tým nesúhlasia kedže si to úplne dokonale nenapísala, ja som stará škola a podľa mňa by mala byť prvá svadba a potom bývanie a deti, my tiež budeme najprv bývať u rodičov, nie preto že by sme museli pokojne môžeme ísť do podnájmu ale chceme ušetriť a niečo našetriť tak to budeme zatiaľ riešiť takto, samozrejme vlastné je na nezaplatenie ale dnes si človek nenavyberá, a detičky prídu ked na to bude vhodný čas ked sa budete na to cítiť a budete to zvládať
Profilova fotka
@mery177 @lenusaaa Baby - zosobasit sa a mat svadbu su dve rozdielne veci. Ak ste mysleli to prve, s tym s Vami naprosto suhlasim - ani ja neuznavam zivot a plodenie deti nadivoko..a hlasky typu k nasej laske papiere nepotrebujeme su ubohe....ale vyjadrili ste sa, ako keby ta svadba bola to najdolezitejsie a nedalo sa bez nej existovat...preto som napisala, ze moze byt aj skromna a k usetrenym peniazkom treba dosetrit...aby sa mohla zobrat nejaka hypo na vlastne byvanie...atd...drzim palce, aby Vam to vyslo...ked budete moc chciet, urcite sa to podari - len netreba byt hned na zaciatku z toho frustrovany...este ste to ani neskusili a uz nadavate na stat, na system a podobne, ze to je tazke...ano je, ale treba velmi chciet a podari sa to :-)
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@blondiee83 myslím že áno že to bolo myslené takto, súhlasím že nejde všetko naraz a treba to postupne usilovať sa o to, pre mňa je dôležitý sobáš a to že sme manželia a nie sme spolu len tak, naša svadba bude malá a skromná, taký malý rozpočet som u slovenských báb asi ani nečítala pokiaľ to nebol len sobáš a nejaká večera s pár ľudmi ;-) samozrejme dá sa šetriť ked sa chce aj na svadbe ;-) a môže byť rovnako pekná a nezabudnuteľná ako tá za tisíce :-) ;-) a jediné čo budeme asi nútený riešiť hypo je bývanie kedže na svk sa šetrí len veľmi ťažko
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Myslíte si, že je lepšie zobrať si hypotéku, bývať vo vlastnom a postupne ju splácať, alebo bývať v podnájme a popritom si šetriť na vlastné bývanie? Ako to riešite vy?
Profilova fotka
My sme sa zobrali, bývame u svokrovcov... Nie je to na 100 % ideálne, ale čosi ušetríme... Chceme našetriť na hrubý stavbu a potom to doriešiť s úverom... Horizont??? Dosť rokov... :-( Ale ak by prišli detičky, tak sa nemusím rozhodovať medzi jedným a druhým, som s tým zmierená... ;-)
@pabk_eva ja si myslim, ze je najlepsi model asi chvilu byvat v podnajme (1 izba v 3-4 izbaku), nasporit zaklad na hypoteku a potom si vziat hypo. Ale je to individualne: ked napr zarabaju ludia nadstandardne alebo ked maju rodicia velky dom a podobne. Tiez je rozdiel kupovat nehnutelnost za 10,000 a za 100,000.
Profilova fotka
U nás to bude tiež celkom vtipné :-| my sa budeme brať budúci rok, pričom snúbenec pracuje, ale ja budem ešte dva roky študentkou- čiže nemôžme požiadať o úver pre mladých, lebo ja nepracujem a nemáme nikoho kto by s nami do toho šiel, aaa ani by sme to nechceli ....a za druhé- prenájom v blave je pekne drahý...moji kamaráti platia 370 za garsonku!!! ako dá sa nájsť aj za 250 garsonka, ale to je strašné, že platím toľko prachov za niečo čo ani nie je moje! Za tretie mohli by sme teoreticky požiadať o úver bez príspevku štátu ale to by bolo asi pekne veľa...No takže vtipné :-| a rodičia- hehe, no to skôr prispievame my im než oni nám :)
Profilova fotka
@kacenka255 No, to je tá tretia možnosť :) Hádam by aj schválili, však to nie je nejaký horibilný plat, len bez štátnej dotácie to bude kus drahšie- a teda aj ťažšie :) Lebo príspevok nám nedajú (sme sa pýtali vo viacerých bankách), pokiaľ v tom nie sme dvaja. Pochopila som to tak, že aj keby mal neviem aký super plat tak nám ten úver nedajú lebo ja nemám príjem a ešte ho ani tak skoro mať nebudem :) jaj, no tak teraz to riešime, ako sa v tom pohnúť. Boli by sme radi keby sme od budúceho roka už mali byt. :-N
Profilova fotka
No, takže :) Boli sme v slovenskej sporiteľni a VÚBke. Sporiteľnu si už presne nepamätám, ale tam nám tuším povedala, že keď je len jeden príjem, tak to automaticky zamietne žiadosť. A vo VUB nám povedali že: musíme byť zamestnaní obaja na úver pre mladých, väčšinou treba ešte aj nejaký svoj zdroj, pretože oni poskytujú ten úver do max.výšky 70% ceny bytu a to maximálne 50 000. to by bolo v pohode, do 50000 sa zmestíme, ale tých 70% ma štve, lebo kde vziať na zvyšných 30%- to sa vraj rieši ďalším úverom, spotrebným. čiže je to kombinovaný úver hypo a stavebný a obaja musia mať príjem. no proste toľko haló okolo toho robia až mi je nanič z toho :) a ak sa môžem spýtať, akú máte splátku mesačnú?
Profilova fotka
@kacenka255 No, takže :) Boli sme v slovenskej sporiteľni a VÚBke. Sporiteľnu si už presne nepamätám, ale tam nám tuším povedala, že keď je len jeden príjem, tak to automaticky zamietne žiadosť. A vo VUB nám povedali že: musíme byť zamestnaní obaja na úver pre mladých, väčšinou treba ešte aj nejaký svoj zdroj, pretože oni poskytujú ten úver do max.výšky 70% ceny bytu a to maximálne 50 000. to by bolo v pohode, do 50000 sa zmestíme, ale tých 70% ma štve, lebo kde vziať na zvyšných 30%- to sa vraj rieši ďalším úverom, spotrebným. čiže je to kombinovaný úver hypo a stavebný a obaja musia mať príjem. no proste toľko haló okolo toho robia až mi je nanič z toho :) a ak sa môžem spýtať, akú máte splátku mesačnú?
Profilova fotka
Jáj ospravedlňujem sa že dva krát, trochu mi blbol počítač :)
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Ahoj @suf, čo sa týka štátneho príspevku pre mladých, treba brať do úvahy, že má isté obmedzenia - napr. vek žiadateľa, hrubý príjem žiadateľa, poskytuje sa zo sumy max. 49 790 € (1,5 mil. SKK) a zároveň maximálne zo sumy úveru, ktorá nepresahuje 70 % z hodnoty nehnuteľnosti. Štátny príspevok dostáva dlžník len prvých 5 rokov splácania úveru. Odporúčam porovnať si ponuky viacerých bánk, aj bez štátneho príspevku pre mladých. Ak budeš chcieť, tak napíš, akú sumu by ste si chceli zobrať a na akú dlhú dobu a môžem ti orientačne vypočítať, aké splátky by si ste mali v Poštovej banke.
Profilova fotka
@anjelik_999, @suf , príjmová hranica pre získanie hypotéky pre mladých je od 1. apríla do konca júna 1102,40 € ako priemerný mesačný hrubý príjem za rok 2011.
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?