Ako sa u vás podieľa rodina na financovaní svadby?

Profilova fotka
Svadba určite nie je lacná záležitosť. Rozhodli ste sa ju financovať sami s partnerom alebo sa na nej bude podieľať aj rodina? Ako by to podľa vás malo byť a čo v prípade, ak v rodine chýbajú peniaze na svadbu?
1
2
rodičia z oboch strán pokladajú za samozrejmosť že ako oslavu toho, že vydávajú svoje dieťa, usporadúvajú hostinu, čiže všetky náklady týkajúce sa hostiny a svadobného dňa si zobrali na starosť oni. Mám skvelých rodičov, ktorí platia aj moje vlastné náklady na svadbu, takže my si môžeme pekne šetriť na bývanie a svadobnú cestu :) myslím si že by to tak malo byť, keďže je to akoby posledná vec, ktorú robia pre svoje dieťa pred tým, ako bude mať svoju vlastnú rodinu :)
Profilova fotka
@pabk_eva Svadbu sme si plánovali dopredu a peniaze sme mali našetrené obaja, takže všetko sme si platili sami. Viem aká je doba, takže nikoho z rodiny som tým nechcela zaťažovať. Len moja svokra chcela rozdávať zákusky do každej rodiny na ulici kde bývajú, tak si ich zaplatila sama. Od rodičov aj svokrovcov sme dostali peniaze v deň svadby.
Profilova fotka
väčšinu sami, musíme si našetriť ale prispejú aj rodičia :-)
Profilova fotka
O svadbe sme rozmýšlali dlho a tak sme sa i prispôsobili a začali sme si na ňu šetriť.Pracujeme obaja a zatial bývame s rodičmi takže s tým nemáme problémy. Od hostiny, výzdoby, svadobných šiat, obleku až po moje ešte toto by som chcela si to financujeme úplne sami. Naše maminy si vzali na starosť len zákusky a torty a nič iné a vlastne i s tým trošku pomáhame. Takže našu svadbu potiahneme z vlastných vreciek :-) .
Profilova fotka
Nuž my s pomocou rodiny veľmi rátať nemôžeme, iste zabezpečia niektoré veci, ale väčšinu budeme musieť platiť my. Preto som začala s nákupom vecí postupne, aby to nebola taká pálka tak isto by sme chceli svadbu zorganizovať čo najlacnejšie, pretože je to naozaj len jeden deň ale na druhej strane dostaneme dary od členov rodiny, čím sa náklady čiastočne vrátia, ale rátali sme s dedičstvom, ktoré sa nedostavilo, tak uvažujeme o pôžičke. Viem, že to nie je to najlepšie riešenie a preplatíme, ale potrebujeme aj iné veci než len svadobné... Ešte sme sa sice na 100% nerozhodli ale asi to vyriešime takto.
Profilova fotka
@terkamozolova, ak si nakoniec predsa len budeš brať pôžičku, určite si obehaj viacero bánk a porovnaj si ponuky. Naljepšie ich porovnáš na základe RPMN - ročnej percentuálnej miery nákladov. RPMN berie do úvahy nielen úroky, ale aj jednorazové a pravidelné poplatky. V tomto prípade platí - čím nižšie číslo, tým vyhodnejší úver (tým menej preplatíš). RPMN k úveru ti vypočíta banka.
Profilova fotka
Ďakujem za dobrú radu určite sa na to popýtam.
Profilova fotka
podľa mňa brať pôžičku na svadbu nie je boh vie čo.. keď tak už radšej počkať.. veď výdavky budú aj po svadbe a potom ešte platiť aj pôžičku kvôli tomu...
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
my to budeme mat asi tak ze hostinu budu hradit rodicia a vsetko ostatne my.
Profilova fotka
vsetko sme si financovali sami, brali sme hypoteku lebo sme zacali stavat domcek a cast z tychto penazi sme pouzili na svadbu. Financovali sme vsetko: svadobne saty, bizuteria, oblek, kosela, topanky, popolnocne saty, sálu, dj, fotograf, kostol, obrucky, ubytovanie, doprava (autobus, auto), hostina, alko, nealko, víno, kolace a svad.tortu, agenturu ktora robila vyzdobu sály, kostola, kvet.vyzdobu sály, kytica a pierko, kvety na auto. Ostatne drobnosti ako sv.pierka, krabice na vysluzky, etikety na vino, podbradnicky, sv.poháre, vystrel.konfety a krizik, SPZtky na auto, stuhy a organze na vyzdobu auta a domu. Moji rodicia vsak doniesli čast kolačov a tortu a slivovicu na svadbu. Manzelova mama nam tiez napiekla cast kolacov a medovnicky ako darcek pre hosti.
Vsetko ideme napoly. Ci uz to platia rodicia alebo my. Samozrejme okrem siat a obleku to si hradi kazdy sam.
Článok sa načítava...
Profilova fotka
vsetko si platime uplne samy...bez jedneho centu od rodicov, nechceme ich zatazovat...sme dospeli, tak si to zaplatime samy...:)
Profilova fotka
Bohuzial polku svaby si musime zaplatit sami a s tou druhou nam pomozu moji rodicia za to sme im vdacny.
Sami, termín sme si dali rok dopredu, aby sa dalo čo to odložiť :-) Od rodičov by som peniažky nebrala, aj keď ako ich poznám, určite nám dajú do daru...
Profilova fotka
U nas v podstate rodicia platili hostinu na polovicu a my ostatne vydavky. U nas je taka tradicia...tym padom to bol od rodicov aj svadobny dar...ale samozrejme po svadbe sme este dary od nich dostali :)
Profilova fotka
Našu hostinu platia rodičia na polovicu a ostatné si platíme sami z našetrených peňazí. Ak rodine chýbajú peniaze na svadbu, tak treba počkať a našetriť trošku peniaze alebo spraviť menšiu svadbu. :)
Profilova fotka
U nas je to tiez rovnako, hostinu, alko, nealko a zakusky platia rodicia podla poctu hosti z kazdej strany, my s priatelom si zaplatime zvysok od siat cez vyzdobu, fotografa, DJa a tak :-)
Vidim ze je to velmi individualne. U nas je to tak, ze vsetky vydavky tykajuce sa mna - nevesty, hradia moji rodicia. Aj samozrejme vydavky spojene s nasimi hostami. Kyticu a obrucky kupi moj partner. Vydavky spojene s nim a jeho hostami, si rozdelil s rodicmi. Sluzby ako fotograf kameraman vyzdoba miestnosti a podobne ide na polovicu. Svadba je inak dost draha zalezitost
Profilova fotka
Všetko sme si financovali sami, rodičia nám nehradili absolútne nič, ani koláče, ani tortu, ani nič a určite nie hostinu, veď to bola najdrahšia položka na celej svadbe. Som rada, že hoci sme boli obaja veľmi mladý, manžel mal čerstvo doštudovanú VŠ, tak sme si dokázali sami zarobiť na svadbu. Moji rodičia sú na tom finančne nie veľmi dobre, takže som im pomáhala aj s výdavkami okolo svadby, ako šaty pre maminu, košela a topánky pre tatina... Pôžičku sme si nebrali, tych 6-7 tisic sme poskladali :-)
chvalabohu vsetko samy.keby to mali nasi, tak sa mi doslova montuju do vsetkeho, je to v ich povahe, takto nemozu povedat ani slovo a iba si ten den uzit.nechcem, aby sa mi niekto do toho staral a som rada, ze si to dokazeme zaplatit samy.
Profilova fotka
u nas sme chceli vsetko samy. ale mamina navrhla ze bude platit moju stranu, tak nakoniec mamina moju a svokrovci priatelovu. a kamaratov my. ale co sa tyka kolacov, svadobnej torty, vyzdoby, siat, obleku, a ostatnych veci ktore k tomu patria, dalej alko, nealko hradime my
a co poradite mne,?......sme spolu 9 rokov,máme 6rocne dvojičky co nas stoji nemale peniaze,byvame na ubytovni lebo na vlastny byt ani podnajom nemame,chodime do prace obaja ale stale nam peniaze chybaju ,deti sa narodili v 6 stom mesiaci takze maju trvale poskodenie zdravia,konecne ked sme sa rozhodli ze sa zobereme tak moji vlastny rodicia mi povedali ze naco sa bereme a na svadbu nepridu takze neprispeju nic.
@cirkap a na to, aby ste sa vzali potrebujes nejako vela penazi? Ved nemusite robit hostinu - mozte sa vziat iba s dvoma svedkami a ist na jeden obed do restiky...a vec vybavena. Ak na to nemam, tak hostinu nerobim. A urcite by som si na svadbu nepoziciavala z banky..., este vacsia hlupost su dovolenky na uver... ;-)
hostina nebude urcite len niekto z jeho rodiny je mudrc a ze vraj ako to vyzera taka hanba a podobne keci ale prispet nechcu nic
@michala.s Miška, všetko najlepšie k meninám a klobúk dolu, že ste dokázali dať dokopy v takom mladom veku 6-7 tisíc...
Profilova fotka
Tak u nás financovanie celej hostiny budú financovať rodičia (každý svojich hostí) a ostané veci - fotograf, kameraman, hudba, oblečenie ... a iné veci, ktoré budeme potrebovať tak z vlastných vreciek.
Profilova fotka
my sme už rodina,mame spoločného synčeka a žijeme spolu 3 roky,rodina nam finančne nevie pomocť takže na všetko si musíme peniažky našetrit sami...
Profilova fotka
my už máme tiež rodinku a svadbu veľkú nerobíme ja som si dala za podmienku pekné šaty a fotky.Oslava mi nechýba bez tak som z veľkej rodiny a pozvať tam len tých najbližších sestry, bratov ich rodiny a rodičov mala by som tam 50 ľudí :(( tak aby sa nik neurazil ,potriasť rukou nám môžu ale oslava nebude :D treba nám korunky investovať inde (prerábanie bytu )
Profilova fotka
my si financujeme všetko sami, nakoľko rodičia by síce aj chceli pomocť, ale v dnešnej dobe je to ťažko... takže sme to od nich ani nežiadali... úplne nám bude stačiť, keď v ten deň budú s nami... :)
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?