Krátky svadobný klip - ako to funguje?

Ahojte máme svadbu 9.9.2017. Doteraz sme ani nerozmýšľali nad kameramanom, ale strašne sa mi zapáčili tie krátke svadobné klipy. Neviete ako to funguje? Robí sa to z celého záznamu svadby alebo sa len natočí pár krátkych momentov? Nepoznáte niekoho v okolí Brezna, Rimavskej Soboty alebo Banskej Bystrice? Ďakujem za odpovede :)
Odpovedať
1
2
robieva sa to vacsinou tak, ze sa toci pocas celeho dna a vysledkom su dva vystupy. Jeden kratky, par minutovy svadobny klip a potom 30-60min film z celej svadby.
Odpovedať
Áno, točí sa celá svadba a potom už závisí aké služby ponúka kameraman. Niekto ti z toho celodenného natáčania dá iba ten pár minutkový klip a iní zasa tak ako píše slivka, film + klip.
Odpovedať
Klip sa robí z natočeného materiálu z celej svadby. Určite si nedaj robiť len klip. Z celej svadby sa vytiahnú tie naj momenty. Len klip - by musel daný človek vychytať to naj... v reále a to je nereálne, okrem pár stabilných momentov. Aspoň nám to tak vysvetlili. Dĺžku zostrihanej svadby by som asi neriešil. Môže byť hodinový záznam dlhý a dvojhodinový krátky. To záleží od toho čo sa tam deje. A dopredu nikdy nevieš ako to všetko vypáli. Najlepšie doladiť po. Len názor ako robili nám.
Odpovedať
Profilova fotka
ono to nie je tak, ako pisete. nefunguje to systemom, ze kameraman natoci cely den a potom sa uvidi, co z toho bude a ake dlhe to bude. vy si musite vopred jasne vybrat, ake video a s akou dlzkou pozadujete. a podla tohto vasho vyberu nasledne kameraman zvoli prislusny postup, akym bude svadbu tocit. okrem ineho od toho zavisi napriklad to, ci svadbu bude tocit sam alebo potrebuje aj druheho kameramana. a ak si vyberiete klip, tak ten sice vznika tak, ze sa natoci cely den a to sa zostriha. ibaze ak kameraman pripravuje zo svadby klip, tak cely zaznam toci systemom kratkych sekvencii, nie dlhych neprerusovanych zaznamov. cize ak si nevesta dodatocne zmysli, ze chce nieco ine, uz sa to nemusi dat vyrobit, pretoze svadba je natocena podla ineho zadania. a velmi zasadnym sposobom do celeho procesu vstupuje aj hudba, pri ktorej je dolezite, aby ju nevesta zadala este pred samotnou svadbou. kameraman potom prisposobuje svoju pracu tomu, na aku hudbu bude video po svadbe strihat. je toho ovela viac, ale to by bolo na dlhy roman....
Odpovedať
Ale je, ale je aj pravdou, že treba veci dohodnuť predom. Ale určite je lepšie viac materiíalu ako menej. Súhlasím, predom treba dohodnúť veci. Ale je pravda aj to, že z celoho záznam sa dá spraviť klip bez problémov, ale opačne určite nie. A prepáčte, je dosť divné mať na svadbe kameramana a dať mu zadanie točiť materiál, len pre klip, skôr či neskôr to daný pár oľutuje, lebo prejde nejaký čas a po 10 a viac rokov by si radi pozreali aj viac ako len klip, žiaľ neni čo. Jenoznačne je lepšie natočiť viac, vybrať podstané, kde sa niečo deje ako sa potom škarbať za ušami. Sú to neopakovatelné momenty a je lepšie natočiť a nepoužiť ako netočiť a potom gúľať očami.
Odpovedať
A ešte jedna vec ma napadla kameraman je na svadbe, aby zaznamenal, dej, ktorý tam je, ktorý sa v hrubej kostre dá prepokadať, ale určite nie presne naplánovať, preto je to záznam pre pamiatku, v opačnom prípade je to hraný film a to sme potom už úplne niekde inde. Kameraman by nemal zasohovať do deja ale prispôsobiť deju. To je podstata záznamu. Je to spomienka pre dvojicu a rodinu, prípadne kamrátov. Proste živá spomienka. Ak má záznam smerovanie ukázať sa v zmysle - "pozrite sa aký sme fantastický, čo si môžme dovoliť" - k tomu je potom len treba dodať "celé zle". Si porovnajte krásne kĺzajúce zábery z dronov, s propagačnými zábermi rozných horských masivov, či miest, veľa krát je len iný obraz štýl aj hudba otáva. A mať klip, ktorý je podobný propagačnému klipu nejakého mestečka či kusku krásnej krajiny. Ďakujem neprosím.
Odpovedať
Profilova fotka
@2mikes nie nie je to divne. naopak, deje sa to bezne, pretoze je mnoho parov, ktore chapu rozdiel medzi kvalitnym videom a vystupom kameramana-zaznamara. a je velky rozdiel v umeleckej a technickej kvalite klipu, ktory sa vopred tocil ako klip a v klipe, ktory vznikol z materialu toceneho na iny ucel. klip alebo kratky desatminutovy film je ovela vypovednejsi ako dvojhodinovy nudny zaznam, ktory nikto nebude nikdy pozerat okrem prveho rodinneho zhromazdenia, ked dostanu od kameramana video. o klipy je velky zaujem, dlhe videa prezivaju kvoli akejsi vseobecnej dogme, ze babka musi dostat dvd. ze si ho vlastne nema na com pozriet, je uz druha vec....
Odpovedať
Ano súhlasím nudné video nikdo nikdy nebude pozerať, ale video s pružným strihom, kde dej strieda iný dej, kde sa niečo deje určite pozerať budú. Prepáčte, ale nesúhlasím s tým klipom. Kip má byť prispôsobený hudobne aj obrazovo páru a deju a atmosfére ktorá tam bola, nie naopak. Svadba sa nkoná pre video, ale pre dvojicu. Áno môže byť o klipy záujem sám nie sme zo žienkou proti klipu . A nie sme ani za technické video, preto som v úvode napísal, že by som dĺžku videa neriešiil. Ono dobré video podľa mňa je kombinácia klipov s dejom. Tam, kde je vhodné je klip a hudba tam, kde vhodné je živý zvuk a pružný strih a dej aspoň nám to tak spravili, nič zdlhavé a nudné na druhej strane je tam všetko aj s toho historické hladiska pre nás - teda pre pár. Ta kombinácia a pružný strih dáva predpoklad na to aby ste nemuseli mať v ruke ovládač na pretáčanie. A tom je to máť pekný záznam bez potreby mať v ruke ovládač. Prpáčte, ale pripomenutie emocii v daný moment, nálady aká tam panovala nie je dogména. Video nemá žiadnu cenu, keď si ho pozeráte o mesiac či dva. Hodnotu naberá po 5, 10, 15 a podobne rokoch. Keď Vám spomienky v hlavé vyblednú. A nech si o tom myslíte čokolvek tam už len, zdoôrazňujem len klip nemá takú výpoveď ako dobre spravný záznam.
Odpovedať
Maldý dnes podliehame módnym trendom. A dnes je žial v móde toto. A sme pri dôvode prečo je taký záujem o klipy. Dajú zavesiť predsa na net. Dnes je žial "dôležité" ako vyzerám, ako sa predviesť, ako sa ukázať, ako sa predať, ako zaujať "všetky oči na mňa". Dnes je predsa najdôležitejšie mať čo najviac lajkov, mať čo najviac priateľov. Čo na tom, že to je umelé, že to neni o páre, hlavne, že to vyzerá dobre a bobasticky. A najlepšie by to bolo hneď po svadbe nech okolie vidí. Nežijeme pre seba, ale pre internet a pár čumilov. Proste celé zle.
Odpovedať
Pravdu má aj @photostancik aj @2mikes Ale ešte sa nehovorilo o tom pre nevestu najpodstatnejšom - o cene @2mikes nevesta si vyberá kameramana podľa klipov to je jasné Keď je kameraman zameraný na kvalitné hodinové video nevie potom urobiť taký klip ako iný kameraman ktorý robí len klipy, lebo ten čo robí aj dlhšie video musí točiť hlavne dej, nemôže si natočiť z vhodného uhla vo vhodnej chvíli z konkrétnej svadobnej udalosti len niekoľko WAW záberov pre klip. Je blokovaný tým že MUSÍ točiť dej v reálnom čase. Čiže ten čo robí oveľa viac roboty a oveľa väčšiu hodnotu z pohľadu klienta je znevýhodnený a považovaný za horšieho kameramana lebo jeho klipy nie sú tak WAW ako toho čo robí len klipy. Je to celé naopak ale je to tak.
Odpovedať
Ešte doplním jeden postreh Všimnite si aké fotky vešajú na net fotografi. Na 90% sú to portrétne fotky mladomanželov na všelijakých možných aj nemožných miestach, niekedy sa mladí idú fotiť aj do zahraničia, najleošie čo najďalej. Nikto z fotografov nevešia fotky z ostatných častí svadby, iba ak je niečo náhodou mimoriadne podarené. Prečo? Lebo práve tie portrétne fotky ho na Slovensku predajú. Nepredajú ho reportážne fotky z kultúrneho domu, predajú ho fotky pekných mladomanželov z Lomnického štítu alebo na skalách pri mori na opačnom konci Európy A s tými klipmi je to presne to isté. Nikoho nezaujíma video aj keby bolo úplne úžasne urobené, každý chce mať hlavne WAW klip na net. A neriešil by som že im časom video bude chýbať, to nie je problém kameramana. V cenách čo sú za to mladomanželia ochotní zaplatiť sa nič iné ani nedá urobiť ak to nemá byť fakt 3-4 hodinový nudný záznam pre staré mamy. Robí sa len to o čo je záujem a čo si mladomanželia objednali.
Odpovedať
Profilova fotka
@realista presne tak. Ale keď niekam napíšem, aby nevesta pozerala cele svadby, tak sa od niektorých kolegov dozviem, ze nevesty nemam poucovat :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Treba si dať úplne základnú otázku. Či chcem propagačné video pre publikum, alebo peknú pamiatku pre nás. A to odpovie na podstatu. Dnes je trend byť povrchný čo najkrajšie zabalené nič s krásnou básničkou k tomu predané z nadšením a ohlučujúcou pompeznosťou. Všetko je to o prístupe a zodpovednosti skúsených. Nečudujem sa kameramanom, ktorý predávajú 15 - 30 min. tový klip - videjko. Je predsa jednoduchšie a podstane menej náročné vychytať si pár štandardardbých klúčových momnetov potom, chvíľu za strižňou výstup pol hodka zbuchaná za 3-5 hodín, čo pre skúseného je malina a vymalované, chechtáky sú doma ako za celú svadbu - veď vždy sa to nejak zdôvodní. Využiť neskúsených. V daný moment všecia spokojný. Čo tam potom, že tam chýba atmosféra, že je kopu neopakovatelných momentov v fuč. Podstané je, aby bolo wau na nete. Ano kameramanovy to vyhovuje mnimálny vklad maximálny efekt v rámci možností. Nikde som nehovoril o nudnom videou na vštko platí, treba nástroje používať adekvátne. Preto môže byť svadba, kde sa toho málo deje a tam je možno aj polhodka nudná, ale na druhej strane prečo si zatvárať dvere pred záznmom plnom deja a akcie. Nikdo, ani skúsený kameraman nevie dopredu povedať či to bude divočina alebo driemoty. A prepáčte ale názor, že klip sa nedá dobre spraviť s kompletnej svadby je hlúposť ako voda v koši. Dnes je to skôr o davovej psichóze, oni dali super video aj mi musíme a ešte bombastickejšie. Predbiehanie kto lepšie, kto krajšie, kto uletenejšie, kto extrémnejšie. A podstata celého videa ako spomienka na nezabudnuteľný momnet v našom živote určená hlavne pre nás, je ta tam. Na záver to nie je o tom či máš alebo nemáš počúvať nevestu, to skôr o tom strenúť sa zorienotovať mladých v danej olasti upozorniť na riziká a nájsť najlepšie riešenie pre ich požiadavky, tak aby sa ich predstavi spojil so skúsenosťou a profesionalitou kamery a mali hodnotnú spomienku pre búdnosť, kde nepotrebujete držať v ruke ovládač. A nie nejaký 15min. paškvil, kde je aj svadobný bosk príliš dlhý, aby ste sa vpratali do nejaké limitu. Vždy je to o individuálnom prístupe. A nárokoch alebo nenárokoch nejakej dvojice.
Odpovedať
@realista "Keď je kameraman zameraný na kvalitné hodinové video nevie potom urobiť taký klip ako iný kameraman ktorý robí len klipy, lebo ten čo robí aj dlhšie video musí točiť hlavne dej, nemôže si natočiť z vhodného uhla vo vhodnej chvíli z konkrétnej svadobnej udalosti len niekoľko WAW záberov pre klip. Je blokovaný tým že MUSÍ točiť dej v reálnom čase." Nie je to tak!! Nezmysel. Skúsený kameraman vie byť v spravny momnet na správnom mieste, mali sme chlapíka, ktorý bol sám a záznam vyzerá ako z dvoch kamier, žiadna nuda. Ak máte skúseného chlapíka vie kedy, kde byť a potom stačí, len vybrať kľúčové momenty. Je to o skúsenosti, daných ludí.
Odpovedať
@2mikes TY ako zákazník si mal záujem o dlhšie video. No a čo?? Iný zákazník chce len klip alebo video len v dĺžke 15 minút. No a čo?? Každý predsa rozhoduje sám za seba o čo má záujem. Je zle keď si nevesta objedná fotografa len na portréty, sobáš a prvé 2 hodiny na hostine? Je to jej vec. Iná si ho objedná na celý deň a ešte aj pôjdu po svadbe do Ríma fotiť portréty. Predsa zákazník si určuje čo chce a keď ho nebaví pozerať alebo nemá čas pozerať 2 hodiny videa no tak si objedná len 15 minút. @photostancik to dobre napísal že si treba pozrieť celú prácu pred objednávkou. Lebo inak je to hop alebo trop. Môže to byť ako píšeš len paškvil alebo to môže byť aj tip-top práca. A ďalšia vec. Kde si prišiel na to že polhodinové video trvá spracovať 3-5 hodín ??? Robil si to niekedy ??? Si teda ženích alebo kameraman ??? Lebo je to totálna blbosť, len ak to video bude ten tvoj paškvil. Kvalitná práca v strižni totiž trvá niekoľko celých dní a práve kratšie video je náročnejšie urobiť ako dlhšie. Ale to asi nepochopíš.
Odpovedať
@realista Nepochopil si podstau veci. Tu nešlo o to diktovať niekomu čo a ako si má objednať. Podsta bola v tom mať pred rozhodnutím dostatok korektných informácii a uvedomiť si následok toho či onoho rozhodnutía. A nie rozhodovať na základe "všecia skáču do studne tak idem aj ja". Ako to dnes funguje na 90% v súčastnosti. Kvalita nie vždy ide ruka v ruke s pracnosťou.
Odpovedať
@2mikes z ktorej casti otazky ste pochopili ze chceme svadobny klip kvoli pretrcaniu sa na socialnych sietach? Podla seba sudim teba? Ako povedal @realista je na pare co si vyberie a hlavne na kameramanovi ako to dokaze spracovat. Naco mi je pozerat 2 hodiny na to ako ludia tancuju ked vacsina ludi odvracia hlavy ked vidia ze ide na nich kamera?
Odpovedať
Ospravedlňujem sa ak tam bol náznak toho, že by ste sa Vy chceli "pretrčať klipom na nete". NIč také som tam nanapísal, myšlienky boli smerované všeobecne ako to vo väčšine funguje. Boli to len myšlienky nadhodené zamyslenie a nájdenie optymálneho riešenia. Ja osobne som tiež proti nudným záznamovým videam. Našťastie také nemáme. My sme dostali video cca 1,5 hodky, kde nemôže byť ani reči o nude, ale máme aj klip. Ak sa to niekoho dotklo mrzí ma to. Snažil som sa len upozorniť na úskalia. Ale ak Vás tie myšlienky aspoň trošku nasmerovali k smeru, ktorý Vy sami chcete tak to potom nebolo márne, Nech sa rozhodnete akokoľvek. Podstatou bolo premysleť to pred rozhodnutím.
Odpovedať
@terezia32 Úplne súhlasím ak majú byť na zábere odvracajúce sa tváre a knísajúce sa koliečko, také veci sú tam zbytočné a nemajú tam čo hľadať. Všade som písal o videou, kde je dej a pružný strih. Je tam aj info o tom, že vždy je to o tom čo sa na danej akcii schumelí. Preto informácia, že by som dĺžku neriešil, lebo nikdo nevie predpokladať či tam bude divočina alebo nie. Ale všetko sú to len informácie na to aby ste si sami odpovedali aké video Vy sami chcete.
Odpovedať
Profilova fotka
@2mikes Tento klip https://vimeo.com/103657882 má len 9 minút. Je to niekoľkonásobne náročnejšie spraviť takýto klip ako hodinový záznam udalosti. Je evidentné, že nemáte vôbec prehľad o tom čo tu píšete ;-)
Odpovedať
@pandak veľmi pekné, všetko super - vyšperkované. Škoda len to, že keď si to pustím mám pocit, že sa dívam na film. Ak bol toto cieľ potom bomba. Klobúk dole.
Odpovedať
@pandak Adekvátne prostrediu, nárokom, páru. Asi viac k tomu neni čo.
Odpovedať
@2mikes rada by som videla to super video co vam urobil chlapik, dakujem. Podla toho co tu pises si este v zivote nevidel kvalitne 15-30 minutove svadobne video.
Odpovedať
Keď povieš vyvracať ti to nebudem.
Odpovedať
@2mikes citujem "Dĺžku zostrihanej svadby by som asi neriešil. Môže byť hodinový záznam dlhý a dvojhodinový krátky" Máš to celé zle. Záznam je to čo sa robilo kedysi, niekoľko hodín videa s minimom strihov (zmenou záberu) Film - kratšie video kde sa každých 5-10 sekúnd záber zmení, ideálne z iného uhla Nie je to isté, záznam nevyzerá tak ako klipy na nete ale ako klasika z 90-tych rokov :) Film vyzerá podobne ako klip len je dlhší a obsiahlejší + v niektorých častiach ako sobáš, príhovory a pod. aj s originálnym zvukom Preto je najlepšie vypýtať si na pozretie komplet videá ktoré kameraman odovzdáva aby človek videl čo v skutočnosti za svoje peniaze dostane. Lebo 3/4 kameramanov ponúkajú ako Film aj obyčajný záznam ktorý natočili na zalepenie očí neveste popri natáčaní videoklipu ktorý je ich hlavný produkt A nedať sa odbiť rečičkami o tom že kameraman rešpektuje súkromie a preto celé video ukáže len pri osobnej návšteve (ráta s tým že nikto nemá čas a chuť cestovať a zabiť celý deň u nejakého kameramana). Je neseriózne neznalé nevesty zavádzať a ponúkať amatérsky produkt ako "Film".
Odpovedať
@realista Čo už máš svoj názor ja svoj. Ty nepresvečíš mňa ja nepresvečím teba. Máš svoje skúsenosti ja svoje. Nemá zmysel sa s tebou naťahovať, strata času a modobne to môžeš povedať aj opačne.
Odpovedať
Nepochopil si podstatu. Podstata bola len v tom, aby si nevesta či ženich premysleli a nenechali si újsť pekné momenty. Jednoducho aby, sa neunáhlili a potom nelutovali. To je celé.
Odpovedať
@realista A ešte jedna drobnosť, komentovať niečo o čom nemáš ani páru je už len korektné. V podstate si komentoval svoju negatívnu predstavu. ;-)
Odpovedať
@2mikes asi som zle vyjadril čo som mal na mysli. Videozáznam nie je to isté čo Film. Ale to treba vidieť, teoretizovať je zbytočné. Aj v BMW sa treba previezť aby človek pochopil že to nie je také isté auto ako Fabia ;-) Súhlasím že klipy sú na úkor hodnotnejšej pamiatky preceňované, ale to je už problém preferencií Slovákov a aj financií. Ale je každého vec čo si zaplatí, podľa toho na čo má alebo podľa svojich požiadaviek.
Odpovedať
@realista Pekne si to napísal. BMW mi bude asi na dve veci pokial s ním chodím do roboty a späť. Všetko má svoj účel. Vieš je to presne o tom, kto ma ako postavený rebríček hodnôt. Komu sa čo páči. Kto si na čom potrpí a kto je do akej miery ovplibniteľný davom, či iným "humbukom". Sú ludia, ktorý bez nejakej značkovej nálepky, nevindu ani smeti vysipať. Takých mi je úprimne ľúto.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?