Ako si vybrať kameramana pri ponukách od 400 do 1500€?

Ako si mám vybrať kameramana keď mi prišli ponuky od 400 EUR do 1500 EUR ????? Prečo je to cenové rozpätie tak veľké? Čo som zisťovala foto a hudbu tak všetci stáli od 400 do 800 EUR čo nie je tak veľký rozdiel medzi min a max
Odpovedať
Profilova fotka
Cena kameramana závisí predovšetkým od toho , či sa jedná o amatéra, ktorý prácu kameramana vykonáva popri práci , či škole a so zárobkom nad 200 € mesačne túto prácu vykonáva na čierno , alebo sa jedná o profesionála, kde prácu kameramana vykonáva na živnosť, platí odvody , licencovanú hudbu , dane a iné poplatky. Taktiež je rozdiel pri použití techniky. Niekto si kúpi lacnú zrkadlovku , alebo kameru za pár stoviek, no tí drahší majú techniku aj za desiatky tisíc éčiek , používajú viac kamier , žeriav , dróna a prevažne chodia viacerí , tak takáto nádhera aj niečo stojí. A posledná vec od ktorej závisí cena videa je samotný kameraman , jeho meno , kvalitná práca a celkový záujem o jeho služby . Tí kvalitní sú aj drahší a aj rok dopredu obsadení. No tí lacní , dobre vedia prečo sú lacní :-D
Odpovedať
Profilova fotka
existuje kategoria tzv. zaznamarov, ktori robia zaznam dna. ten postrihaju s nejakymi akoze efektami tak, aby jednotlive casti logicky nasledovali, video ma 2-4 hodiny a je nudne az hroza. nebude to pozerat ani nevesta ani rodina. okrem jedneho extremne nudneho popoludnia po obdrzani DVD, kedy sa v obyvacke zide najblizsia rodina na kinopredstavenie. vacsinou ide o kategoriu kameramanov, ktorí to robia dvadsat rokov a maju tym padom akoze najviac skusenosti. ibaze nezaregistrovali, ze je rok 2017 a dostanete od nich presne take video, ake dostala vasa teta, ktora sa vydavala tesne po vasom narodeni. to su tie najnizsie cenove kategorie. vsetko co je drahsie, sa lisi vsetkym moznym - od typu pouzitej techniky, sposobu spracovania, sposobu natocenia, sposobu strihania.... velky vplyv na cenu ma napriklad licencovana hudba - video zvycajne putuje na internet, kde ho youtube alebo vimeo zablokuju pokial pouzita hudba nema zakupenu licenciu. velmi casto nevesty nechapu, ze cenu videa to moze niekedy vyrazne navysit. v tejto strednej cenovej kategorii dostanete relativne slusnu kvalitu, video je technicky kvalitne, dobre postrihane. casto ale postrada tzv. pridanu hodnotu, ktora sa prejavi v odlisnom style kameramana a nevyzera to rovnako ako od jeho dvadsiatich kolegov. najdrahsie su videa, ktore mozeme smelo oznacit ako umenie. niektore z vas sa mozno pousmeju, ze ony umenie nepotrebuju, avsak rozdiel oproti priemeru je naozaj brutalny. a tam nemozete pozerat na cenu, pretoze umenie sa tazko vycisluje. bud to chcete a zaplatite, pretoze v praci kameramana vidite nieco neopakovatelne alebo to nechcete a nevidite. ale najdolezitejsie je toto: NEPREKLIKAVAJTE. POZRITE SI CELE VIDEA, KTORE VAM NA UKAZKU KAMERAMAN POSLE. neodflaknite to. ak si hodinove video iba preklikate, nedozviete sa absolutne nic. viem, ze je to narocne. pride vam desat ponuk a stravit cele dni pozeranim na videa je ubijajuce. ale ina cesta nie je. vyberte si troch najsympatickejsich a tych prezrite dokladne. vtedy pochopite to, co som pisal vyssie.
Odpovedať
V prvom rade si vyselektuj tých, ktorých práca sa ti páči najmenej. Nechaj si 2-3 ktorých práca sa ti veľmi páči a kde si pozrieš aj celé svadobné video, nie len videoklip na internete. Každý kameraman ma svoj štýl práce, strihu, úpravy farieb a pod. Pýtaš sa prečo je taký veľký cenový rozdiel. Tak lacnejší môžu byť začínajúci kameramani, ktorý ešte nemajú toľko skúseností, alebo robia načierno, alebo točia iba 1 kamerou. Každý profesionálny kameraman už v dnešnej dobe natáča aspoň na 2 kamery alebo viac a používajú ďalšiu profesionálnu techniku, ktorá samozrejme aj niečo stojí. Ďalej si platíš za niekoľkoročné skúsenosti, odborné znalosti, kreativitu, meno a pod. Natočiť a spracovať krásne, profesionálne video zo svadby je dosť časovo náročné, takže platíš aj čas, ktorý strávi kameraman prácou na postprodukcii. Myslím si, že už podľa ukážok na internete sa dá dosť dobre rozoznať kvalita. Ale ako hovorím, treba si pozrieť aj ako je spracované celé svadobné video. Určite by ti nemalo byť ľúto dať 600 EUR a viac za profesionálnu prácu. Ale ak sa ti páči aj práca za 400 EUR, alebo nevidíš rozdiel, tak si vyber lacnejšie, alebo podľa finančných možností to už musíš vedieť ty.
Odpovedať
to cenové rozpätie svadobného videa nechápe podľa neustále sa opakujúcich rovnakých diskusií žiadna nevesta. Čo je pochopiteľné lebo sa s požiadavkou na kvalitnú videospomienku stretáva prvý krát (s výnimkou stužkovej, tam sa ale rieši len najnižšia cena a tak tie videá aj vyzerajú). Skúsim ti to vysvetliť na príklade porovnania práce fotografa a kameramana Zoberme si modelový príklad: cirkevný sobáš, nevesta 3 minúty číta za pultom čítanie z Biblie. Nevesta chce mať fotku aj video (nie iba videoklip) Fotograf si nájde kompozične vhodné miesto a nevestu odfotí. Na displeji si skontroluje či je fotka dobre zaostrená a nevesta na nej nemá privreté oči a či má dobrý výraz tváre. Ak sa mu fotka nepáči, nevestu znova odfotí. V PC na fotku väčšinou hromadne copy-paste to all nahodí niektorý z lookov ktoré ponúka napríklad najpoužívanejší soft na úpravu fotiek Lightroom Lepší fotograf doladí aj farby, hlavne pleťové tóny Z tých 3 minút obdrží nevesta 1-2 fotky Klasický kameraman kameru natočí na nevestu a čítanie natočí. Lepší kameraman bude mať obraz neroztrasený a možno bude riešiť aj kvalitnejší zvuk pomocou nejakého zvukového zariadenia mikrofón, rekordér, malý klopový mikrofón a pod. V postprodukcii po svadbe len minimálne rieši strihové, farebné a zvukové úpravy. Z tých 3 minút obdrží nevesta 3 minúty videa svojej osoby Profi kameraman robí viackamerové video.Jedna kamera sníma nevestu, ďalšia napríklad ľudí sediacich v laviciach Kvalitný zvuk je u neho samozrejmosťou Každý z videozáberov je farebne a zvukovo upravený Z tých 3 minút obdrží nevesta 20-30 videozáberov, všetky farebne a zvukovo upravené ZHRNUTIE: NEVESTA OBDRŽÍ Od fotografa 1-2 fotky Od klasického kameramana 1 videozáber Od profi kameramana 20-30 videozáberov Takže tu vidieť prečo je ten video profík oveľa drahší ako fotograf alebo klasický kameraman. Jednoducho preto že má x-krát viac práce. Nedá sa to úplne zovšeobecniť, aj fotograf a klasický kameraman na svadbe veľa pracujú, sobáš je len 1 hodina a menej z ich celodennej práce. Navyše tu nie je zohľadnená kreativita a osobitosť práce každého svadobného fotografa/kameramana. Tiež nie je zohľadnené že niektorí špekulantskí kameramani aj keď ponúkajú viac kamier neodovzdajú 20-30 záberov ale iba 2-3 a aj to v kvalite klasického kameramana. Toto je už na neveste aby si dobre vybrala. Ale na pochopenie "prečo" to snáď stačí
Odpovedať
Profilova fotka
@realista pekne napísané :)
Odpovedať
Takže myslíte že 1000 EUR je v pohode na dnešnú dobu za kvalitné video? Lebo nechceme tie tradičné videá čo ležia v skrinke.
Odpovedať
Profilova fotka
Pane Bože, len si nevyberajte podľa ceny. Nikde nieje napísané, že zrovna ten za tisíc €čiek bude kvalitnejší, ako ten za 700 . Cena nieje meradlom kvality, cena len napovie, že dotyčný kameraman sa hodnotí v inej kategorii a mal by byť kvalitnejší. No pravda o cene a kvalite sa môže výrazne odlišovať od vaších predstáv. 1.) Mali by ste si na nete vybrať 2 - 3 kameramanov , ktorí vás oslovili klipmi , kvalitou, ponukou, recenziami a cenou. 2.) Zvolil by som telefonický kontakt, je to rýchlejšie a už po prvých informaciách budete vedieť na čom ste. 3.) Spýtajte sa na voľný termín ( môžu byť už obsadení ), spýtajte sa či robí aj vašu dĺžku videa a koľko stojí aspoň orientačne ( moderné sú 20 - 40 minútové , no klasika je okolo 60 - 90 minút. , no niekto vám odriekne dlhšie videa ako 60 , 70 minút ) To by ste mali dopredu vedieť. 4.) Mali by ste mať aj predstavu na čom chcete vašu svadbu, stačí internet, či chcete bluray v HD kvalite , alebo usb kľúč v HD , alebo budete požadovať aj DVD ??? ( Mnohí kameramani už DVD nerobia a dopredu vás odrieknu. ) Ak vás niečo odradilo, osobné stretnutie už nemusí prebehnúť :-) 5.) Dohodnite si nezáväzné osobné stretnutie, to hlavne zdôraznite. Nezáväzné !!! Na stretnutí už môžte preklepnúť kameramana osobne, pozrieť si pozorne akým štýlom pracuje, naživo vidieť obrazovú kvalitu celého videa, podmienky kameramana a zmluvy, ale aj krásný obal s potlačmi , ak teda nejaký má. Dobre to napísal realista , skúste mu povedať , nech vám prehrá najlepšie svadobný obrad. Všímajte si či je obraz celý čas len jeden , alebo či má viac pohľadov na farára , na vás , na rodičov a spolu s obrazom počúvajte aj slová , či sú dobre čisto počuť , alebo ich ruší cvakanie zrkadlovky , kašeľ a iné... a slová zanikajú niekde v kostole. Pýtajte sa na všetko čo vás zaujíma. Niektorí sú ochotní, no niektorí nie. Ten UJO kameraman bude s vami celý svadobný deň ( to si tiež zistite , mnohí začínajú až poobede , bez príprav a sú trebarzs len do 00.30 , potom si nechávajú účtovať dalšie ceny ) . Na a kedže bude s vami celý deň, mal by vám sadnúť aj po ľudskej stránke. Je rozdiel sa dívať na zamračeného uja , alebo na veselú kopu , ktorá vám svadobný deň spríjemní. Mnohí kameramani nevedia komunikovať, tak sa o predstavách nevesty o svadobnom videu nikdy nedozvedia. Tak veľa šťastia pri výbere a pekný deň ;-)
Odpovedať
@zuzulka100 ak sa ti ich práca páči a vidíš rozdiel oproti 500-eurovým kameramanom tak ich ber a neváhaj. Lebo sa ti môžu obsadiť a budeš mať problém nájsť iného dodávateľa podobnej kvality.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?