Akého kameramana nevolať na svadbu?

Rada by som upozornila všetkých Vás, ktorí hľadáte kameramana z okolia ZA, aby ste si dobre rozmysleli svoju voľbu pri štúdiu FOTO IMAGE. Pri prvom stretnutí s ml. p. Gurom všetko prebiehalo fajn, na oboch stranách zdalo sa, že je jasné, čo kto chce a očakáva. Videli sme krátke zostrihy z iných svadieb i celú svadbu, čo nás zaujalo. Preto sme sa rozhodli pre toto štúdio. Svadobný deň nastal a spolu s ním i natáčanie. Okrem jedného kameramana sme si vybrali ešte druhého - " pána tátu" ml. p. Guru kvôli možnosti zachytenia priebehu svadby z viacerých uhlov s cieľom lepšieho efektu. Aký bol efekt? Svadbu sme mali minulý rok začiatkom septembra, dvd sme prvý krát videli včera. Za celú túto dobu bola naozaj " veľká radosť" komunikovať s ml.p. Gurom skrz telefón, kvôli väčšej vzdialenosti medzi nami. Video nám sľúbil najmenej 3 krát hotové za toto obdobie. Keďže sľúbený termín odovzdania nastal a my sme dvd stále nemali, pokúšal sa môj manžel viackrát skontaktovať s p. Gurom, avšak ten potom prestal reagovať na jeho telefonáty. Nič iné nám neostalo ako sa skontaktovať s právnikom, ktorý by celú nepríjemnú situáciu dotiahol do zdárneho konca. Táto pomoc priniesla svoje ovocie, za týždeň sme videli prvý krát krátky zostrih, no a včera už aj dvd. Sklamaním pre nás bolo, že celé dvd je akoby výsledkom úplného amatéra, ktorý prvý krát spracovával video. Počas obradu v kostole sú zostrihané piesne spôsobom - začiatok spievania, do toho strih, hovorené slovo. Najhoršie čo na celom videu je, sú zachytené momenty zo zábavy. Kameraman okrem hudby, na ktorú sa hostia bavili, nechal v pozadí znieť všetky výkriky svadobčanov. Určite si dokážete predstaviť aké pocity vo Vás panujú, keď počujete ako niekto do éteru počas zábavy púšťa rôzne hlášky a výrazy, ktoré sú tam dokonale počuť. Čerešničkou na torte boli viaceré zábery na zadok svadobčana, ktorému povolili nohavice počas zábavy. Prišlo mi to k danej udalosti dosť neuvážené a neslušné. Nehovorím o tom, že sme poslali pred spracovaním dvd p. Gurovi zoznam určitých piesní, ktoré sme tam chceli mať, no v celom videu ani jedna z nich nebola použitá. Naše svadobné dvd vyzerá asi tak, že čo sa týmto pánom podarilo natočiť to tam i dali, bez potreby viacerých zostrihov a zvukových úprav, bez rušivých elementov. Takéto video, Vám poviem, dokáže urobiť hocijaký amatér a nevypýta si za to 500€. Jediné čo sa tomuto pánovi podarilo, bol krátky zostrih, ale to je všetko. Určite by som ho po vlastnej skúsenosti už nikomu nedoporučovala, už len z dôvodu jeho neustáleho zavádzania nás a klamania.
Odpovedať
Profilova fotka
7 mesiacov je naozaj vela. Možno mal ten pán nejaké objektívne príčiny, prečo to tak dlho trvalo. Ale dôležité je komunikovať. Pokial vypadne komunikacia, tak to je velmi zle. Moja dcera mala tento rok v novembri stužkovú. Video som nechcel robiť ja, nakolko som tam mal dceru a chcel som sa zabavať. Do triedy im prišiel ponuknuť reklamu jeden kameraman, tak si ho zobrali. Podotýkam, že bol drahší, ako všetky konkurencie, ktore sme pozerali. Nebudem ho menovať, je to moja konkurencia a zdá sa mi to neetické. Ale video sme dostali teraz v piatok. 4 mesiace. Sa mi už to zda velmi vela. A hovoril, že v cene su dvaja kameramani, a viete, ako to filmoval? Hlavny záznam robil fotoaparatom - zrkadlovkou zo stativu a potom este behal kamerou. A to ani tam nebol ten, s ktorym deti uzatvorili zmluvu. A vysledok? Akoze je zachytene vsetko, ale. Rozdielna kvalita obrazov z fotaka a kamery, spracovanie skoro žiadne, a čo ma celkom dorazilo, že aj v klipoch na uvode a aj v zaverečnom klipe nechal aj povodny zvuk a aj prezvučenie naraz... Videl som vela svojich konkurencii, ale toto som nevidel u nikoho.... :-). Som sa zamotal... :-) Vlastne to som chcel povedať, že je smutné, ak niekto ponúka nejakú kvalitu a vysledok je uplne iný ako čakáte..... Každý kameraman má iný štýl filmovania, iné spracovanie. Ale práve na to slúžia ukážkové DVD, na ktorých by mala byť aj kompletná svadba. A je smutné, že sa ukážka nestotožnuje s realitou... A čo som si potvrdil práve na stužkovej mojej dcéry, že ten najdrahší v žiadnom prípade nieje najkvalitejší. Ale v podstate sa na to video z dcérinej stužkovej nesnažím pozerať ako na video mojej konkurencie ale ako na video mojej milovanej dcéry :-). A potom zistím, že je vlastne fajn, lebo moja dcéra je tam najkrajšia ;-) 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
reklamovať, reklamovať a reklamovať...Presne pre takéto prípady slúžia zmluvy, ktoré chránia našich klientov ;-) .Ak sa takýto problém vyskytne, netreba sedieť doma a nariekať, neváhajte kontaktovať Vášho kameramana a dožadovať sa vrátenia časti peňazí za nekvalitnú prácu :-)
Odpovedať
no tak toto je dost smutne za take peniaze.....to by ma fakt nasral :-| Odporucam ho hodit aj tu do skupiny Negativna reklama,ak by sa ti chcelo
Odpovedať
Profilova fotka
@videoluba 4 mesiace na stužkovú nieje dlhá doba , teda aspoň pre nás vyťažených . Pre tých čo tých akcii nemajú veľa tak 4 mesiace nechápu :-D Momentálne dávame všetkým záujemcom o stužkovú podpisovať dohodu o spracovaní január - apríl . Zatiaľ každý súhlasí :-) Môj syn bude mať tiež stužkovú , ale ako kameraman tiež točiť nebudem , ale aspoň by som mu odporučil niekoho , o kom viem že je dobrý . Len kamerovanie , spracoval by som to sám . :-) Pre svadby 4 mesiace je priveľa aj na koňa :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Áno a toto je presne o tom že nie vždy za "drahšie " je aj lepšie ! Preto hľadajte milé nevesty zlatú strednú cestu, viem že je to ťažko takto povedať ale musíte pýtať odporúčania od tých ktorým už konkrétny kameraman točil, Pýtajte sa , komunikujte s kameramanmi , pýtajte sa o všetkom možnom ako točí, aké zábery uprednostňuje , v akej kvalite je záznam, používa statívy ?, opierky? , externé mikrofóny?, vyvažuje bielu?, kamerové svetlá ? atď ..Kameraman by mal byť režisérom aj scenáristom ale nesmie v tomto prípade ignorovať požiadavky mladomanželov. Študio KAMA
Odpovedať
Profilova fotka
Myslím, že bežný ľudia sa nerozumejú technike akú kameraman používa... je to na bežných ludí moc odborné... dôležité je aké bude spracovanie, a dohodnut sa na tom ako celá svadba bude prebiehať a čo všetko chcú mať natočené...a aký výsledný bude strih... Ale 4 mesiace aj pri vyťažení je veľa... najlepšie je to strihnut hneď aby bol človek ešte v obraze...
Odpovedať
Profilova fotka
Presne tak, možno by bolo dobré napísať článok čo všetko natočenie a spracovanie svadobného videa obnáša a potom by sa možno budúce nevesty vyhli požiadavke ,ako tu niekedy dopytujú že " kto mi natočí celý svadobný deň za 200€ v najlepšej kvalite" Samozrejme že aj to sa dá ,ale len v prípade svojej reklamy alebo akcie. No každý z nás vie že na tom nezíska. Jednoducho sa nedá natankovať plná nádrž auta za 20 €.
Odpovedať
Profilova fotka
Komu na tom záleží tak si celé DVD vypýta veď niektorí to už majú aj na nete stačí napísať a požiadať o zaslanie odkazov. Netreba ani nikam chodiť dá sa to pozrieť na nete. Ale celé DVD nie iba ukážku sobáša alebo zábavy lebo sú aj takí kameramani čo nepošlú viacero celých DVD ale iba nejaké útržky, asi čo sa im na tej ktorej svadbe akurát najlepšie podarilo. Referenčné video je podľa mňa iba celé DVD. Ja som si takto na 90% už aj vybrala, práve na základe celých DVD čo som cez net pozerala.
Odpovedať
Opýtam sa takto - fakt si myslíte, že kameraman je na svadbe potrebný? Resp. je pre vás dôležité mať videozáznam? Pre nás to nebola priorita a ani sme ho nemali. A svet sa nezrútil! :-) Zaplatili sme si skvelého fotografa, kt. nám nafotil celučičkú chronológiu svadby. Každý, kto k nám príde na návštevu chce vidieť fotky, o videozázname nikto ani zmienka. Koho by už bavilo strácať 2 hodiny pozeraním videa. A povedzme si narovinu, zväčša si novomanželia dávajú robiť videozáznam kvôli tomu, aby mohol po svadbe kolovať po rodine a aby mali ľudia čo komentovať a ohovárať :-))). Takže, nevestičky, je to len a len na vás ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@cyklamen dneska sa robia už aj 30minútové svadobné videá nikto nenúti nevesty kupovať niekoľkohodinové :) To video je teraz nedôležité ale už za 3 roky to bude pamiatka na nezaplatenie a po 10-15 rokoch ani nehovorím. Živých ľudí so zvukom fotky nemôžu nikdy nahradiť! Ale chápem aj nevesty ktorým na tom nezáleží, je to vec názoru. Možno keby videli poriadne svadobné DVD zmenili by názor. Odporúčam fakt dať si zaslať linky na celé DVD a pozrieť si ako to dneska niektorí vedia robiť.
Odpovedať
to mi je jasné, aj do 10 minút sa dá dať všetko podstatné ... neberte to, prosím, ako moju zaujatosť voči kameramanom, verte, že si vašu prácu vážim ... ale podľa mňa, kameraman na svadbe nie priorita ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Prečo je svadobné video pre mňa dôležité: Chcem mať našu svadbu a moju rodinu zachytenú v pohybe a so zvukom (veľa rodiny vidíme len občas na svadbách a pohreboch) Chcem mať zachytených nás a našu rodinu v čase našej svadby (prostredie a ľudia sa menia a zomierajú :( ) Chcem vidieť a počuť ako prebiehal náš sobáš Chcem mať zachytené zvyky (naživo a so zvukom) ktoré boli bežné v čase našej svadby (odobierka, čepčenie atď.) Chcem mať možnosť pozrieť si naživo len niektorú časť našej svadby napr. len zo zábavy Chcem mať moderný zostrih ktorý si zavesíme aj na FB a môžeme ho púšťať návštevám Toto všetko mi fotky NEDAJÚ.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ok :-) .. sa hovorí, že každá líška svoj chvost chváli :-)))) ale v pohode
Odpovedať
@cyklamen myslím, že riešiť to či má video zmysle alebo nemá je v tejto téme zbytočné, každá má iné priority a túžby. ja som tiež pôvodne video mať nechcela (vyzerám na nich ehm zvláštne a neznášam svoj hlas) no po zhliadnutí niekoľkých už trochu svoj názor korigujem (skús pozrieť žitňanski) a profesionálne urobené video v trvaní do 1 hodiny by som možno aj prijala...
Odpovedať
@zuska_bluzka presne ako si napísala, je to vec priorít a predstáv, čiže, kto si ako zariadi, tak má ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
To sa to tu pekne zvrhlo . Začala sa téma a postupne sa tu vytvorilo niekoľko ďalších tém . Nakoniec sa pridali aj nevetičky - ANTI - kameramanky a tým to je celé uzavreté . Nakoniec vyhrali tie , ktorím je jedno či bude , alebo nebude kameraman , dôležité je , že na svadbe budú len oni :-D
Odpovedať
Prepacte zapojim sa aj ja do tejto konverzacie z jedneho dovodu a to je dodacia doba finalneho videa. @videostudiojarka 4 mesiace na stuzkovu aj keby mal niekto tie stuzkove kazde dva dni, je neuveritelne dlha doba. Nebudem prirovnavat k akemu videu by sa schopny clovek, ktory sa tomu venuje, vytvorenim priblizil, lebo to uz by som asi musel zacat menovat filmy, ale je to strasne dlha doba.
Odpovedať
Profilova fotka
@manka555 Presne... kto chce mať kameramana alebo fotografa ten si ho objedná komu na tej udalosti naozaj záleží. Chce mať pamiatku na celý život. Kto nechce tak si neobjedná, ale to je aj obraz osobnosti človeka ako sa ku takým situáciám stavia. Na svadbe je vidieť aký ste človek, ako dokážete spolupracovať a aké sú vaše priority. ;-)
Odpovedať
Dodacia doba je individualna, ved si pozrite niektore top prace na Slovensku, v tomto case tam ludia pridavaju klipy z leta a stuzkove este ani nezacali spracuvat. Tiez chcu zarobit ale neodovzdaju nekvalitu len aby to bolo cim skor. Ich klienti dobu dodania poznaju dopredu. V zahranici je normalne ze na jar az jesen sa chodi na svadby a v zime az po zaciatok jari sa sedi v strizni, aj kameramani su len ludia a potrebuju trochu dychat.
Odpovedať
Profilova fotka
@unicornproduction 4 mesiace má v zmluve mnoho zvučných mien na slovensku , možno by ste boli prekvapený . Nechcem im robiť reklamu . Uhádli ste my robíme len filmy , nie záznamy . Súhlasím so slavka121212 . Každý projekt je iný a vyžaduje si tiež iný čas spracovania , ale to by bola iná téma . Ak máte záujem , napíšte mi do IP , rád vám to priblížim :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@videostudiojarka ale musíte pochopiť aj nás, my sme zvedavé a nedočkavé kedy sa už na to môžeme pozrieť :) Ja ale chápem že keď sa štúdiu nahromadí práca tak sa to nedá stíhať za 2 týždne. Len ak by sa to postrihalo narýchlo a to by som ja nechcela. Je to na celý život a pár týždňov hore dole už fakt nehrá rolu len nech je to čo najkvalitnejšie.
Odpovedať
neda mi nezapojit sa, lebo niektore prezentovane myslienky ma celkom ehm.. dorazili... @videostudiojarka @vladomrva najdolezitejsi na svadbe su prave mladomanzelia.. vsetko ostatne je, ci chcete alebo nie, nepodstatne a pre niekoho balast... co sa spomienok tyka, niekto chce vsetko tip-top se vsim vsudy, niekto chce len fotky, lebo sa neciti pred kamerou komfortne a niekomu proste zalezi len na dolezitosti aktu samotneho.... ked niekto nechce kameramana, tak ho proste nechce, respektujte to.. zaskatulkovat cloveka, ktory kameru chce, ze citujem "na tej udalosti (mu) naozaj zalezi", a z toho, co svadbu nechce mat zachytenu na pohyblivych obrazkoch, robit opak, je (este k tomu, ked ste profesionali) dost velka nehoraznost... pisete, ze na svadbe je vidiet, ake su ludske priority... prepacte, aj ked si naozaj vazim kvalitnu robotu kameramanov, video na svadbe nepatri medzi priority - este stale je to pre vacsinu ludi samotne ano a oslava lasky, vsetko ostatne je druhorade, i ked potesi a sprijemni svadobny den ci spomienky nan... co sa tyka doby dodania - v samej podstate je uplne jedno, aka je dlha, ak je s nou objednavatel vopred alebo pri zmene okolnosti ex post oboznameny... myslim, ze toto je hlavny kamen urazu, ze dodavatel si svoje zavazky nesplnil a este k tomu prestal komunikovat... suhlasim so @zolidiver - vzdy treba mat spisanu kvalitnu zmluvu, chrani obe strany pred porusenim zavazkov druhou stranou.... a nebojte sa svoje prava uplatnovat...
Odpovedať
Profilova fotka
@videostudiojarka Ja suhlasim, pokial je robota dobre urobena a ma uroveň, tak nech aj polroka. Ale 4 mesiace.... ste nečitali dalej. Spracovanie bolo take, že to si dovolim tvrdit, že za jeden den by som to zostrihal na lepšej urovni. Pritom webovsku stranku a ukážky má uplne super.... Ale vobec som nechcel tuto debatu dostať do tejto urovne. Napisal som len moj nazor. Btw. poznam kameramanov s dlhou dodacou lehotou a verte mi, po večeroch sedia v krčme, a nestrihaju. Potom si k tomu sadnu, narýchlo to naplacaju, zostrihaju a hovoria, kolko vela sa tomu venovali. Všetko je o ludoch. V mojom prispevku som preto zdoraznoval, že je doležitá komunikacia. A ešte odcitujem sam seba z prveho prispevku: "Každý kameraman má iný štýl filmovania, iné spracovanie. Ale práve na to slúžia ukážkové DVD, na ktorých by mala byť aj kompletná svadba. A je smutné, že sa ukážka nestotožnuje s realitou..." :-) Prajem všetkým pekný deň. P.S. - Je zbytočné sa hádať, čo je kvalitnejšie a drahšie alebo menej kvalitné a lacnejšie. Ruku na srdce. Kto má posledné slovo? Zákazník. On platí. Preto by malo byť samozrejmé pre každého poskytovatela hocijakých služieb, že sa zákazníkovi venuje naplno. A zámerne nepíšem profesie, lebo to platí pre všetkých. Bohužiaľ všade je to o ľudoch a tí su rozni. Aj medzi poskytovatelmi služieb ale aj medzi zákazníkmi. A ešte niečo. Ja si osobne nekúpim drahé španielske jahody, lebo mi nechutia. Počkam si na lacnejšie, ktoré poznám a si ich natrhám v maďarskej Rajke na poli. Tie su uplne super :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@nag presne. Presne takto som to chcel vyjadriť :-) 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@nag Nerozpisoval som to ďalej, ale upresním to čo som tým myslel...aby zase niekto ma za slovíčka nechytal... Sú ľudia, ktorý nemajú vzťah ku videu nechcú ho tak to ani nevyhľadávajú... samozrejme, že to je ich rozhodnutie ktoré všetci rešpektujeme... . Ale sú aj tu na fóre také, ktoré budú len rýpať a ohovárať lebo majú problém sami zo sebou...a niekde sa proste ukázať musia... Ja stále vravím mladomanželom je to váš deň tak si ho užívajte na plno... neviem ako to lepšie napísať , aby niekto ma za slovíčka nechytal... Nehoráznosť napísať o ľudských prioritách ? Nebudem to komentovať... Koľko krát sa Vám stalo, že ste sa na niečom dohodli a v svadobný deň bolo všetko inak...chceli viac od vás ako ste sa dohodli a všetko prekrútili na čom ste sa dohodli pred tým ? Samozrejme za rovnaké peniaze ! Vtedy vidíte aký sú tí ľudia v skutočnosti... Keď točíte od rána a nedajú vám ani občerstvenie ani piť ja viem nieje to povinné, ale potom sa čudujú keď aj my ľudia potrebujeme jest a piť. A ženích vám povie že za to že jete Vás neplatím.... Iba toľko keď na fóre je každý pekný a milý a pri dohadovaní ceny... A až na svadbe sa vám ukáže aký je v skutočnosti. Koľkým kameramanom nezaplatili aj keď dostali dobre spravené video...a povedia ti že zo zmluvou si môžeš ...........
Odpovedať
@vladomrva nehoraznostou som oznacila vase vyjadrenie, citujem: "kto chce mať kameramana alebo fotografa ten si ho objedná komu na tej udalosti naozaj záleží", a za tym si stojim... k tomu, co tu dalej rozpisujete, som sa nijak nevyjadrovala, nevsimla som si ani, ze by ste to tu predtym pisali... taketo skusenosti ma mrzia, ale to mate uuuplne vsade, je jedno, ake povolanie mate... proste niektori ludia su padnuti na hlavu, s tym nic nenarobime... ale znova opakujem, zmluva, ktora je dobre napisana, chrani obe strany, aj dodavatela aj objednavatela... dopredu totiz nikto nevie, ako sa ten druhy zachova.... ci vas necha o hlade a smade ci bez odmeny, alebo ci mu zas vy odovzdate kvalitne dielo.... a ak jedna strana zmluvu neplni, mate viacero moznosti, ako to riesit, aj keby sa ten, kto ju porusuje, postavil na mihalnice...
Odpovedať
Profilova fotka
@nag Znova napíšem to isté...komu na tej udalosti naozaj záleží" som myslel to čo som aj rozpísal... a za tým si aj stojím je to všetko slovná hračka... Už sa ku tomu nebudem vyjadrovať by sme si tu písali to isté stále inými slovami... :-( Viete čo môžete na Slovensku aj z dobrou zmluvou ? Aby ste vysúdili 500€ stratíte kopec času, ktorý vám nikto nezaplatí súdne poplatky a súdy sú skorumpované, kto viac zaplatí ten vyhrá... A ťahá sa to roky... po 8 rokoch som vyhral súd a viete čo mám s toho ? Nič lebo dotyčný nemá peniaze a stal sa s neho bezdomovec... Keď mi niekto povie slovo súd jediné čo mám s toho je vysoký krvný tlak. A už dokonca právnik mi povedal do očí... kludne ma dajte na súd aj tak vám nezaplatím... 8-(
Odpovedať
@vladomrva myslim, ze sme dooost odbocili od temy, ale tak v skratke odpisem..... :-) som pravnik, viem, co sa da a co sa neda.... ja sama robim vela veci zadarmo, ak si myslim, ze to ma zmysel.... ano, viem, som asi jedna z mala, o tom tu vsak vypisovat nechcem.... ak vsak hovorime o skorumpovanosti, viete, preco je to vsetko taketo? lebo 95% ludi, ktori kym nemaju sancu si nakradnut, tak na tych, co ju maju, len nadavaju, ale akonahle by sa im naskytla taka sanca, spravali by sa rovnako, ak nie horsie... a to je cele len o ludskej nenazratosti a "charaktere", co sa prejavuje aj v tych zakladnych ludskych vztahoch, o ktorych ste pisali.. ze sa k dodavatelovi niekto sprava ako k otrokovi, ktory nema pravo ist ani na wc, pripadne (ako pisala zakladatelka temy) ze dodavatel ma pocit, ze klient je tu pre neho a nie on pre klienta... a to chce uvedomenie aj z jednej aj z druhej strany....
Odpovedať
Profilova fotka
Pre mňa je hrozné čítať tu veci o zmluvách súdoch atď. veď je to na hlavu, viem že doba je taká a ľudia sú akí sú, ale potom sa stráca zmysel toho všetkého keď sa to vezie od začiatku v právnickej rovine. Ja si myslím že fotografi aj kameramani to nerobia len pre peniaze ale hlavne preto že ich to baví a chcú zo seba dať to najlepšie v záujme výsledku, vtedy aj oni budú spokojní. Veľa napovie komunikácia medzi nevestou a kameramanom a som presvedčená že ak si aspoň trocha sadnú žiadny problém nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
Jemine ludia, vy co tu riesite?? Kto chce mat kameramana, tak ho ma, kto nie, tak nie...Kto ma na neho vyclenenych 200€ tak viac asi len tazko zaplati, kedze nema, kto ma vyssi rozpocet, tak pocita s lepsou kvalitou a zaplati viac...ako nechapem co sa tu dohadujete, ze "komu zalezi na neviem com, tak..."..."kto chce mat pamiatku, tak bla bla bla"...keby mi niekto dodal produkt (akykolvek), ktory sa nezhoduje s tym, co bolo vopred dohodnute, tak to budem riesit adekvatnou cestou, ale tieto siahodlhe sudy, ktore tu produkujete a dristy "o nicom" sorry, ale pointa je kde?? ked s niekym uzatvaram mluvu, tak si ju precitam, este raz podotykam PRECITAM a pokial nie je dodrzana tak podnikam nevyhnutne kroky....smola je, ze niektori ludia podpisu hocico doslova zbuchane na kolene a potom nevedia kam z konopy...a mozno to bude hnusne, ale tak im treba...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?