Zmluvy s dodávateľmi

Profilova fotka
Ahojte, vcera som dostala navrh zmluvy od renomovanej fotografky. Je v nej uvedene, ze rezervacny poplatok je 300EUR, ktory v pripade zrusenia prepadava v prospech zhotovitela. Zmluvu sme pripomienkovali a ziadali doplnit aj opacny pripad, ze ak zrusi termin fotograf, tak nam vrati zalohu a tiez zaplati zmluvnu pokutu v tej istej vyske - 300EUR. (vsak ja idem tiez do rizika - co budem robit, ked mi pred svadbou povie, ze sorry, nevidalo???? Vrati mi akurat tak moje prachy...ale ja uz nikoho normalneho na fotenie nezozeniem.) Okrem ineho je v zmluve "dojednanie", ze vsetky nase fotky a videa moze zhotovitel prezentovat na internete. Aj to sme pripomienkovali. Ja sama neplanujem zavesit moje fotky a videa na FB a kdekade, tak nevidim dovod, aby tak robil ich autor. Odpoved bola: "zmluva je aka je, ak vam nevyhovuje, odporucam ineho dodavatela" Vydierat v style "ber co nukam, alebo nechaj tak" sa nenecham, aj ked je to momentalne asi najlepsia fotografka na SK a asi si to moze dovolit.... Mate aj vy podobnu skusenost? Aj vo Vasich zmluvach boli podobne "klauzulky"? Podpisali ste to?
Odpovedať
1
2
Bohužiaľ, je to zrejmé bežná prax, ak má dostatok záujemcov, zrejme môže takto vyjednávať so zákazníkmi. To s tou zmluvnou pokutou z Vašej strany je podľa mňa ok, ale to s tými fotkami, no, ona má na ne autorské práva tuším. je to jej vlastníctvo a zrejme potrebuje prezentovať svoju prácu, nakoľko to ju živí. Takže to by som chápala.
Odpovedať
Profilova fotka
@swarovski tiez to tak vidim - pokial to ludom nevadi, tak si to moze dovolit...no o autorskom prave nebola v zmluve ani zmienka (treba odlisit vlastnictvo a autorske pravo) - vyslovene tam stalo, ze fotky a video moze prezentovat. Samozrejme, ze je kopec ludi, ktorym to nevadi, prave naopak - radi sa pochvalia ked uz tolko zacvakali...tych nech prezentuje. Podla mna by to vsak malo byt na dohode.
Odpovedať
@alabla kazdopadne si myslim, ze ak by nieco chcela zverejnovat, napriklad na svojej netovej stranke, tak najprv by Vam to ako paru mala dat schvalit. Myslim vyber fotiek. Ale ak je zase taka skvela, tak prezentaciu jednej svadby by mohla ozeliet.
Odpovedať
Profilova fotka
@swarovski my sme mozno trochu "deformovani" vdaka stavbe domu, ktoru teraz riesime...v tej branzi ked sa dodavatel chce prezentovat svojou pracou na nasom dome (nejaka novinka napriklad), tak sa to riesi dost velkou zlavou, alebo to urobi iba za cenu materialu...tak som z toho bola vygulana ze tu to tak nefunguje...ziadne zlavy, ziadne jednanie o podmienkach... :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@swarovski skvela je...takze je mi to trochu luto :-(
Odpovedať
@alabla ja robim obchodnu manazerku v jednej stavebnej firme, robim aj zmluvy a preto zmluvu fotografky chapem. zmluvy su jednostranne, ale spravnym pripomienkovanim sa da dospiet ku kompromisu. davat velke zlavy, alebo robit "za material" sa neda robit, ak sa tym zivis. a verim, ze Ti je to luto. ale do fotografa sa oplati investovat. ver mi.
Odpovedať
Profilova fotka
@swarovski ale ja som pisala o prezentacii firmy (v pripade ze prichadza napr. s niecim novym na trh), nie ze kazdemu bude robit pomaly zadarmo...to je jasne, ze to nikto robit nebude...
Odpovedať
@alabla je mi to jasné. každopádne, mohla byť trošku ľudská...a chápať to. netráp sa. je veľa skvelých fotografov :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Presne. Aj tu v SR mame zopar fotografov, ktori sice niesu top znami, ergo netrpia syndromom "som nenahraditelny". Ale ked sa vyhras par hodin na nete, najdes talentovanych ludi, ktori fotia kvalitne a stale si dokazu vazit kazdu jednu zakazku. Mozno nebudu z tvojho regionu ale radi pridu za cenu benzinu navyse, nie za hodinu platenu (v aute) navyse :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@alabla S tym rezervacnym poplatkom suhlasim,ALE...Ak z nieakého dovodu fotograf nemoze fotit na svadbe,musi si niekoho iného poslat za seba.A to v tej istej kvalilte.Cize tie peniaze zostanú u fotografa,ale za seba mus poslat niekoho iného.Druhá vec,ze len pre Vis Mayor má pravo odmietnut svadbu(nehoda atd) No s fotkamy som tak ze ak si objednavatel nepraje aby jeho fotky boli pouzité na reklamu,tak nebudú..Je to jednoducho napisané do zmluvy a hotovo.Sice robocop má pravdu ale na to má právo objednávatel,ved on ma plati za to.
Odpovedať
Profilova fotka
@zsgyuri konecne ma niekto chape :) pozrela som si tvoje fotky a asi si vyziadam aj cennik :)
Odpovedať
Profilova fotka
myslim si, ze treba naozaj odlisit autorske pravo (ktore fotografom neupieram, ale nie je to vlastnictvo, je to pravo) a majetkove vlastnictvo (fotky su moje, ked si za ne platim)...to je ako s obrazom...neviem ci by sa niekomu z nas pacilo, keby si kupil obraz od Picassa a Picasso by mu kazdy vecer vodil do domu cudzich ludi a ukazoval im, aky super obraz namaloval...a ze ked chcu, aj im taky namaluje...
Odpovedať
@alabla :-))kludne napíš
Odpovedať
Profilova fotka
@zsgyuri uz sa stalo :) svadba je sice az na liptove...no ale uvidime ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@robocop nemyslim si, ze mas pravdu...autorske pravo a vlastnictvo su dve odlisne veci...ked mi fotograf preda fotky, v tom momente straca vlastnictvo a zostava mu iba pravo...podla toho co si tu uviedol ako priklad, by mohol prist jedneho pekneho dna dizajner zo Skodovky, vezme ti auto s tym, ze ho chce vystavit na 14 dni na vystave...aby sa PREZENTOVAL...a aby si aj ini kupili take pekne auto. To uz sa ti asi nezda tak v pohode...ci? Ved ma podla teba na to autorske "pravo".... A k tomu autorskemu zakonu: "...autor má právo rozhodnúť o zverejnení svojho diela" - ma pravo rozhodnut, nie priamo zverejnit
Odpovedať
@alabla To nie je problém...mail som poslal :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dalsia vec je zakon o ochrane osobnych udajov. Mali sme vo firme audit a bolo nam vytknute, ze archivujeme fotografie a videa z kurzov ktore sme robili, co su vraj tiez zaznamy osobnych udajov, bez pisomneho suhlasu osob ktore tam boli. Takze na zverejnenie urcite potrebuje autor suhlas. To ze je autor ho neopravnuje zverejnovat udaje z ktorych je mozne vycitat o koho sa jedna, akej je rasy, narodnosti, aky ma vek a pod. Teda fotky zverejnit moze, ale musi vystvorcekovat hlavy alebo nejakym sposobom znemoznit jdentifikaciu osobnych udajov.
Odpovedať
@jarkak005 neviem, ci uz toto v pripade svadobnej fotografie nie je trosku pritiahnute za vlasy... nie je to zmluva medzi firmou a firmou, je to zmluva medzi nevestou a podnikajucim fotografom, ktora by sa teda mala riadit obcianskym a nie obchodnym zakonom (nie som pravnik, netusim, ako to funguje), ale ak si raz dobrovolne ja objednam fotografa na svoju svadbu, aby ma fotil, tak... tak ja neviem... je ine, ked ta nejaka firma kameruje na skoleni, ktore vymyslela ina firma a ty sa ho zucastnujes preto, ze proste musis...
Odpovedať
Profilova fotka
@swarovski to ci to je alebo nie je pritiahnute za vlasy neviem a ani neriesim. Chcela som len napisat, ze ak by si zakaznik neziadal byt prezentovany, tak to autor spravit jednoducho nemoze. V USA je to pritiahnute za vlasy este omnoho viac ako v EU. Tam je moznost podat zalobu aj za to ze ta niekto odfotil, bez toho, ze by s tou fotkou cokovek niekedy spravill.
Odpovedať
@jarkak005 jasne, ze mas pravdu. suhlasim. myslim si, ze v tomto konkretnom pripade, ktory pisala zakladatelka temy, ma kazdy svoj kusok pravdy. Chcem byt chranena ako spotrebitelka/objednavatelka sluzby (ved zaplatim v konecnom dosledku nemale peniaze) - na druhej strane som samozivitel, podnikatel a chranim svoje zaujmy, nakolko ma to zivi.... obe strany idu do rizika :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@swarovski no podla tej zmluvy, ktoru fotografka odmietla upravit, su chranene zaujmy iba jednej strany, zhotovitela...(co sa tyka zalohy) Nemoze to fungovat tak, ze ked jedna strana porusi zmluvu, tak plati pokutu a ked to iste urobi druha strana, tak sa nic nedeje...taka zmluva je aj tak neplatna....na sude by neobstala. No ale sud sa kvoli 300EUR... :-) Ja osobne so zmluvnou pokutou problem nemam, pokial bude platit pre obidve strany.
Odpovedať
čo sa týka zmluvy, teda zálohy, je ľahko pochopiteľné, na čo záloha slúži : keď si objednáte žalúzie zaplatíte zálohu firme, firma si na základe zmluvy a zálohy môže pripravovať "veci" k vašej zákazke, môže kúpiť materiál a pod.,keď zmluvu nepodpíšu a nezoberú zálohu a vy si časom spoluprácu s nimi rozmyslíte , firma príde o peniaze. A tak isto je to aj u fotografa, tiež berie zálohu , keď odstúpite od spolupráce, zostane mu voľný termín, svojím spôsobom prišiel o zárobok a ako náhrada mu zostáva len záloha. V konečnom dôsledku je záloha voči zárobku dosť rozdielna. Existujú zmluvy, v ktorých si firmy zabezpečia vaším podpisom okrem prepadnutia zálohy aj vymoženie ušlej mzdy ak odstúpite od zmluvy, a je to logické, keď mi má zostať 300e záloha a zarobiť v ten deň 2000e je rozdiel.. a právo je na ich strane . Čo sa týka spotrebiteľa, v tomto prípade nevesty, v prípade že je zmluvne dohodnuté že fotograf zabezpečí za seba náhradu a vráti zálohu ak sa niečo udeje z jeho strany, je dobrá. Ale bohužiaľ, nevesta nemá právo žiadať od fotografa finančnú náhradu škody, lebo jej žiadna finančná škoda nevznikla... Podnikatelia si stavajú zmluvy hlavne aby ochránili svoje záujmy, čo je pochopitelné, ale ty môžeš požiadať o nejakú zmenu, napr. pri zverejňovaní fotografií, požiadaj ho aby dopísal do zmluvy že si neželáš fotky zverejňovať, určite ti vyhovie, dnes je to bežná vec ...
Odpovedať
Profilova fotka
@katinka37 V zmluve nie je uvedene,ze fotograf musi za seba zabezpecit nahradu...mne mozno nevznikne priamo financna skoda, ale urcite mi vznikne nemajetkova ujma - kde ja budem narychlo zhanat fotografa, ked vsetci dobri su na rok dopredu zabookovani...? Co sa tyka toho zverejnovania - fotografka to odmietla...nie je to asi bezna vec, alebo aspon nie pre nu...to nic, uz sa obzeram po inych, ktorym to nesposobuje problem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@alabla presne tak. Dodavatelie si budu moct dovolit to co im zakaznici umoznia. TY platis. Som presvedcena, ze ak by takych ako ty bolo viac, tak by taketo zmluvy nemala.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?