Svadba počas smútku - za a proti

Ahojte, planovali sme svadbu na august 2014, avsak nedavno mi zomrel otec a teraz neviem ako dalej. Mat svadbu alebo nie? Chceli sme mat klasicku svadbu s hodbou, video a pod. No teraz, ak by sme aj mali svadbu, tak urcite len tichu, t. j. obrad v kostole a vecera bez hudby, zabavy. Alebo nemat vobec svadbu a posunut to o rok. Viete poradit po tej veriacej (katolickej) stranke, alebo co si vy o tom myslite? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja si myslím, že tvoj otecko by si prial, aby si nesmútila a netrápila sa. Poradím ti preto neodkladať svadbu a ak je tichá, tak to je v auguste úplne v poriadku...
Odpovedať
Ahoj, tak to mi je naozaj velmi luto. Uprimnu sustrast. No sama neviem, ako by som sa zariadila, je to velmi tazke. Neviem si to ani predstavit, preto sa mozem len domnievat, co by som robila. Uprimne, myslim, ze zabavat by sa mi vobec nechcelo. Ani v auguste, ani o rok, ani o dva. No urcite by som tuzila po manzelstve nadalej a nechcela to odkladat. Asi by som volila "tichu svadbu" a mozno oslavu niekedy v buducnosti? Neviem. Asi som Ti neporadila :(
Odpovedať
Profilova fotka
V mojej rodine sa stalo nieco obdobne. Moj brat chystal svadbu a zomrel nam stary otec dokonca par dni pred svadbou. Jaro s manzelkou rozmyslali co ako dalej. Isli za knazom a ten im povedal ze svadba sviatost manzelstva je nad smrt. Posunuli to aj tak ale len o mesiac. Mali ho radi a tak nerobili taku svadbu aku chceli. Takze o mesiac sa konal obrad v kostole a vecera bez hudby bez vsetkeho. Asi vam kazdy povie ze urob svadbu ved, v tvojom pripade otec, by nechcel aby si ju odkladala. Ale ano nechcel by ale skor tu ide o to ako sa citis ty a tvoja rodina. Ako som pisla brat mal len obrad a ako vravia ze im to stacilo ze to bolo take mile ale ked vidim ako sa jeho zena angazuje pri mojej svadbe viem ze by taku chcela aj ona. Ved ktora nechce :-) takze skor porozmyslaj ako sa citis ci si schopna bavit sa a zabavat sa s rodinou alebo nie. Bude to uz asi aj polrok od umrtia takze mozno to najhorsie uz preboli a pojde to.
Odpovedať
Profilova fotka
@lia1234 Ahoj, v prvom rade uprimnu sustrast. Ja osobne by som to riesila asi na zaklade toho, ci otecko bol uz dlhsie chory, alebo zomrel nahle. V ziadnom pripade ti to nema byt menej alebo viac luto, len skor ten pohlad na situaciu, ci to bolo necakane, alebo nie. Myslite si vy ostatne, ze ticha svadba je prejavom ucty k mrtvemu? Ja osobne som sa s tym nestretla. Drzim palce!
Odpovedať
@melytta zomrel necakane
Odpovedať
Neviem ako by som reagovala ja v tejto situacii ale otec by bol urcite rad aby sme mali svadbu aku sme chceli. Ja by som asi nepresuvala a svadbu bych uskutocnila ako mala byt. A ak by mi srdiecko dalo tak by som si ju aj uzivala. Urcite by som na nho neskutocne myslela ale on z toho nebicka by urcite ma v tomto velkom dni chcel vidiet usmiatu a stastnu. ... Ale fakt tazko je takto hovorit kym to clovek nezazil. Uprimnu sustrast teda.
Odpovedať
ja by som svadbu asi prelozila...aspon o par mesiacov. nechcela by som byt na svojej svadbe smutna, utrapena, uplakana...Cas zahoji aj tuto velku ranu a v den svadby by si mala byt stastna a usmiata...preto by som to asi prelozila.
Odpovedať
Profilova fotka
Ked ti ide o nazor z toho katolickeho hladiska...nikde cirkev neprikazuje, ze musis dodrzat prisne ten rok smutku...je to zvyk, a predovsetkym na dedinach sa dodrziava s tym, ze sa v tomto roku nezvyknu robit oslavy a nosi sa cierne oblecenie, ale nieje to nikde v prikazaniach...skor ide o nieco ako vjadrenie ucty a casto kvoli ludom naokolo...keby to bola svadba dajme tomu po mesiaci, dvoch, asi by to nebolo vhodne..ale pokial presiel polrok a ty si s tym vnutorne vysporiadana, a myslis si, ze ocko by proti tomu nic nemal, nemusis si robit vycitky svedomia...ak ti to zvyky, okolie a tvoje emocionalne rozpolozenie nedovoluje, prelozila by som na tvojom mieste asi svadbu na jar 2015. Moj kamarat pochadzajuci z velmi hlboko veriacej rodiny mal naplanovanu vadbu na august a v aprili mu zomrela mamka...napriek tomu svadbu neprekladali, ona si to nezelala a okolie to uplne v pohode pochopilo..nevesta odniesla po omsi svoju kyticu na hrob svojej svokry a svadbu mali normalnu so vsetkym...
Odpovedať
no tak my sme v podobnej situácii mali sme naplanovanu svadbu zrušili sme ju pretoze priatelov otec ochorel a vyzeralo to s ním všeliako no nakoniec sa z toho dostal ....minulý rok sme si mysleli že už to bude ok spravíme si svadbu ani sme sa nestihli dohodnuť na termíne a zomrela priatelova sestra to bolo pred rokom v aprili mesiac na to zomrel priatelov dedko a aby toho nebolo málo tak den pred vianocami sme pochovávali priatelovho otca takze úplne na riť celé ked to tak mám napísať ako viem možno to nie je vhodné ale rozhodli sme sa že už nebudeme čakať v juny sa berieme či máme smutok alebo nie možno to znie lahostajne ale oni by sa určite tešili .... svadbu natahujeme už 3 rok a už nás to proste nebaví vždy sa niečo stane prečo by sa mohla/mala odložiť a už to nevladzeme riešiť a ďalšia vec smútok si držíme v srdci ..... to len tak okrajovo píšem prečo sa ľudia pytaju prečo nechodime v čiernom
Odpovedať
Je mi luto co sa stalo, ale zivot ide dalej. V prvom rade ide vzdy o Vas. Ak sa na to necitisnechod do toho. Nepises co by si chcela ty. Urci si priority. Neriad sa tym co hovoria iny. Do tvojho smutku nie je nikoho nic a kazdy smutime po svojom. Bolest zo straty blizkeho neprejde nikdy, len pozdejsie nie je taka intenzivna. Ja by som asi sla do tej svadby. Naozaj vsak vstat sa moze hodiceky hocico a hocikomu. Aj mne aj tebe aj nasim snubencom. A v takom pripade by si lutovala, ze si to odlozila. Teda ja by som lutovala urcite. Vsak si slubujete v zlom aj v dobrom a moze sa to diat aj v pritomnosti nie len buducnosti. Tak ukazte svetu, ze laska je silnejsia. (do uvahy by som brala to ako sa citi moja mama)
Odpovedať
@vlcik1 @micheli @tynka1406 @lukas2012 @gekra @laura1804 @silvinuska6 @rheuska Dakujem dvievcata, velmi si cenim vase slova. Mamka chce aby sme sa zobrali, o hovori, ze aj otec by to chcel. Ja neviem, co mam robit. Jedno viem, ze keby som mala mat svadbu v auguste, ci o rok, dva ... uz to nikdy bez neho nebude to prave. Mal to byt pelny rok, som sa tesila. Asi sa este spytam knaza, kt. by nas sobasil, ze co on na to.
Odpovedať
@lia1234 myslím že si to teraz presne vystihla
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lia1234 Mne zomrel pred rokom dedko, ktory mi bol viac ako otec...aj ked sa to samozrejme neda porovnavat...a poviem ti jedno...rovnako mi bude chybat na svadbe ako by mi chybal pred rokom...su vec, ktore ani cas nevylieci...
Odpovedať
Profilova fotka
@lia1234 Ahoj, chcela by som Ti vyjadriť úprimnú sústrasť... a rada by som pridala moju skúsenosť, napriek tomu, že sa sem až tak nehodí. So snúbencom plánujeme svadbu na jún. Od začiatku tohto roku je na tom zdravotne dosť zle jeho babička. Má 85 rokov a je chorá. Nikto ju už nechce ani operovať, ani radikálnešie liečiť. Už skoro dva týždne je hospitalizovaná. Každý deň za ňou chodíme. Mám s ňou úžasný vzťah. Je pre mňa ako také svetielko. Vždy sme si dobre rozumeli, dlhé hodiny sa rozprávali. Je veľmi akčná, usmievavá a veselá. No posledné dni je na tom ešte hošie. Odmieta už aj lieky, jedlo a komunikáciu... Ale k pointe... Naozaj mám zmiešané pocity z toho, že jej je tak zle, a že ju denne vidím, ako sa jej pohoršuje, a ako ju lekári odmietajú pre jej vek. (Akoby starí ľudia už neboli ľuďmi). Plánovať svadbu a denne vidieť v nemocnici tú jej slabosť - to je obrovský kontrast! Niekedy mám chuť celú svadbu nechať tak, odložiť na inokedy... No vtedy mi snúbenec často hovorí, aby som neprestávala s prípravami. Vraj je to to, z čoho sa teší celá rodina s nami. Babina si už dlhé roky praje, aby sme sa vzali, keď zo seba dostane aj teraz v nemocnici nejaké slová, tak sú o svadobných koláčoch! :-) Veľmi si prajem, aby bola v náš svadobný deň s nami, ale ako hovorí môj Peťo, toto je život. Vraj nemáme čakať a odkladať. Dovtedy sa môže stať hocičo. Čakanie nie je len úctna k tragédii, ale aj čakanie na niečo, čo tiež nemusí byť dobré. Toto presne popísala @silvinuska6, už to nebudem rozoberať. Vždy sa môže stať niečo, čo môže prekaziť plány... Ja teda, ak vďaka snúbencovi, stále chodím na MS, odreagovávam sa tu, pridávam si fotky ( napriek tomu, že som už tri týždne nič nevybavila) obzerám si šťastie iných a dobíja ma to energiou. Naozaj je to taká hraničná situácia, a verím tomu, že by sa mnoho dievčat tu obrátili proti môjmu názoru, ale chcela som Ti to napísať... Všetko záleží od Teba. Od toho, ako sa budeš cítiť Ty! Ozajstný smútok sa neprejavuje len rokmi ticha a čiernych šiat. Každý ho pociťuje a prejavuje inakšie. Verím, že Tvoj ocko by bol šťastný, že sa môže z vrchu pozrierť na svoju rodinu, ktorá žiari úsmevom!
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam svadbu v aprili a pred dvoma tyzdnami mi zomrela babka. Cela rodina mi hned povedala, nech nic nerusim, nic neprekladam. Je pravda, ze my nebudeme mat klasicku svadbu so vsetkymi zvykmi a tancovackami, ale tak sme to planovali aj predtym. Budeme mat cca 50 a budeme mat aj hudbu, ale taku skor na pocuvanie. Pytala som sa vsade mozne, citala som milion diskusii a vela ludi mi povedalo, ze ked ma prist po takej smutnej veci nieco vesele a krasne, nie je dovod to odkladat. Pripadne nechajte volne miesto pri stole s menovkou (symbolicky).
Odpovedať
mne zomrel otec minuly rok v july....zasnubili sme sa v cez vianoce a svadbu budeme mat v novembri tohto roku..takze ten rok smutku budeme mat akoze dodrzany....neviem ci by som sa vydavala ak by to malo byt pocas smutku...ale ak to mate uz dlho naplanovane tak by som to uz asi nechala tak....aj ked sa to mozno teraz nezda do augusta je to zasa o trosku dalej a aj ked je to hrozne preboli to....vzdy si treba povedat, ze asi tam hore je mu tam lepsie a ak to takto malo byt....asi to bol osud....
Odpovedať
@lia1234 ahoj,,chcela by som Ti vyjadriť úprimnú sústrasť ak tvoja mamka nema nic proti svadbe tak si spravne peknu svadbu s hudbou a so vsetkym co k tomu patri,,,ine je ako sa k tomu postavia hostia (zazila som, ze svadobcania z jednej strany netancovali, pretoze nejaky cas pred svadbou zomrel nejaky clen rodiny,,,neviem presne kto)
Odpovedať
Uprimnu sustrast! Ak niekto zomrie necakane,je to strasna tragedia.Myslim si,ze ak chces dodrzat smutok a este sa to da,tak presun svadbu na neskor.Ak sa neda,asi by som volila normalnu svadbu so vsetkym ako sa patri.Preco?Lebo tie cierne saty,smutok na oslave a ticha svadba bez hudby by asi neboli podla zelania Tvojho otca.Pripada mi to,ze sa prisposobujes nejakej tradicii -ludovej,rimo-katolici to nemaju nikde uvedene,ze sa musi smutit rok-a skor Ti ide o to co ludia povedia.No pre mne mna by bolo podstatne sa zamysliet,co by chcel moj otec,keby zil? Mne tiez zomrel otec pred dvoma rokmi po dlhej chorobe,nenosila som cierne saty,nastastie zijem mimo vlasnej dediny,takze nazory druhych mi boli ukradnute.ale v dusi ma to boli doteraz,aj slzy v ociach su..Takze ta bolest neminie,ked sa skonci rok smutku a na svadbe Ti bude bytostne chybat aj po roku..
Odpovedať
inak teraz ma napadlo že moji rodičia sa brali 5 mesiacov po tom čo mame zomrel otec a bola to normálna svadba každy sa bavil tancoval jasne ze jej to bolo luto ale všetko bolo nachystané a bolo to iné ako teraz že sa dá svadba zbuchať raz dva ... ja by som neodkladala
Odpovedať
Profilova fotka
@lia1234 Uprimnu sustrast! Tak ja ti mozem povedat len, ako to vidim ja. Keby som ja zomrela, nechcela by som, aby to velmi ovplyvnovalo ludi okolo mna. Samozrejme, ze by smutili, ale svadba je krasna zalezitost a nieco, co zazijes iba raz. Myslim si, ze tvoj ocino by si tiez prial, aby si v den tvojej svadby mala krasny den... Preto by som ja, na tvojom mieste, urobila uplne klasicku svadbu, co by som vsak spravila- pri stole by som urcite mala prestrete aj pre ocka a dala tam jeho fotku. Ako Symbol, ze nanho myslim a ako spomienku a trochu aj preto, ze by som ho predsalen nejak mala pri tom... Ale to si musi kazdy rozhodnut sam pre seba. Ja osobne by som svadbu bez hudby nechcela, to uz by som ju radsej presunula. V rodine znamej umrel kratko pred svadbou stryko, ktory bol zaroven knazom. Po dlhom premyslani urobili tiez normalnu svadbu. Predsalen, clovek sa vydava len raz v zivote...
Odpovedať
Profilova fotka
@orchidea121 U nas je to podobne. Babinka mojho draheho minuly rok mala porazku. Teraz sa sice z toho dost dobre dostala, ale ma uz 95 rokov a nik nevie, ako dlho este pozije. Vzdy ked ju vidime, luci sa s nami a place, ze je to naposledy (uz asi rok), tiez sa bojim, aby nam neumrela, velmi ju mam rada a aj ona nam velmi fandi a tesi sa zo svadby... No tiez chystame svadbu, predsalen ja verim, ze je to silny koren a este nas tak skoro neopusti! :-)
Odpovedať
uprimnu sustrast.....ja by som svadbu odlozila ,pretoze tvoja mamka si to praje ale podla mna vacsina svadby bude preplakana...vieš si predstavit ako tazko jej to padne ? a ešte aby ste dali symbolicky menovku ??? ved to je zbytočne samoničenie..nejde o to že by ste porušili smutok na inych nikdy nepozeraj cudzí ti nikdy nepomozu pozerajte na to ako sa vy citite..ja by som radila svadbu na nejaky cas odlozit pretoze svadba je len jedna a mala by byt so všetkym ako si si priala riešit to teraz,ked je to take čerstve ved ot je samotriznenie. Moj ocko zomrel pred 8rokmi a bude mi chybat aj po takej dlhej dobe ale predsa tu najvacsiu bolest mame už všetci za sebou nie je to take cerstve
Odpovedať
MIla nevesta, prijmi moju uprimnu sustrast. Chcem ti len napisat svoju osobnu skusenost, mne tak isto zomrel ocko v auguste 2012 nahle, necakane, sokujuco, doteraz som sa z toho nespamatala. Dodnes neviem ako som prezila ten rok, nepamatam si jeden jediny den, neviem co som robila, ako som robila, no skratka nic. Moj snubenec ma planoval v tom roku poziadat o ruku, ale odlozil to, zasnubili sme sa teraz vo februari a nelutujem. Som mu vdacna, ze pockal, ze mi dal ten cas, lebo som ho velmi potrebovala. Viem, ze teraz mozno ani necitis niekedy smutok, je to cele cudne, divne, akoze nie je, ale este stale je blizko v spomienkach a nechces si pripustit, ze uz tu nie je. Je to tak, ten nahly odchod je priserny, uplne iny. A dievcata, nesnazte sa toto porovnavat so smrtou dedka alebo babky, je to neporovnatelne. Drzim ti prsty, myslim na teba. Nasi ockovia su urcite radi, ked sme stastne, ale rozumeju aj tomu, ze potrebujeme cas.
Odpovedať
MIla Lia, prijmi moju uprimnu sustrast. Chcem ti len napisat svoju osobnu skusenost, mne tak isto zomrel ocko v auguste 2012 nahle, necakane, sokujuco, doteraz som sa z toho nespamatala. Dodnes neviem ako som prezila ten rok, nepamatam si jeden jediny den, neviem co som robila, ako som robila, no skratka nic. Moj snubenec ma planoval v tom roku poziadat o ruku, ale odlozil to, zasnubili sme sa teraz vo februari a nelutujem. Som mu vdacna, ze pockal, ze mi dal ten cas, lebo som ho velmi potrebovala. Viem, ze teraz mozno ani necitis niekedy smutok, je to cele cudne, divne, akoze nie je, ale este stale je blizko v spomienkach a nechces si pripustit, ze uz tu nie je. Je to tak, ten nahly odchod je priserny, uplne iny. A dievcata, nesnazte sa toto porovnavat so smrtou dedka alebo babky, je to neporovnatelne. Drzim ti prsty, myslim na teba. Nasi ockovia su urcite radi, ked sme stastne, ale rozumeju aj tomu, ze potrebujeme cas.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Aj nam sa stala podobna vec....Dve dni pred Vianocami zomrel priatelovi ocko :( tiez sme rozmyslali ci svadbu zrusime alebo nie kedze ju mame uz o mesiac. ......Pytala som sa svokry co nato a ona povedala ze ujo by nechcel aby sa nieco koli tomu ze zomrel menilo.....tak sme to nechali tak a planujeme dalej a tesime sa na nu.....budeme mat vsetko aj hudbu aj video aj oslavu.....To ze ti niekto zomrie neznamena ze mas prestat zit.....Mas ho v srdci kazdy den a isto si spomenies na neho aj v ten den. Ten smutok sa drzi len koli ludom......ze co povedia.....ale na to sa mozes.....vies co....a mne minuly rok zomrely za tri mesiace aj babka aj dedko aj krsny.....to by ste sa asi nikdy nemali uz zobrat....vsetko je na vas ako sa rozhodnete a ako to citite.....neviem ci som ti pomohla ale to je moj nazor :D
Odpovedať
@bubulik118 suhlasim uplne s bubulik118 ,,, takto by som to brala aj ja,,, ale je to vela o tom, ako sa citite vy,,, kazdy smutok preziva inac
Odpovedať
my máme svadbu v máji, plánujeme ju cca od septembra minulého roka, pred dvomi týždňami sme pochovali priateľovú babku. Tiež prvé čo ma napadlo bolo zrušiť svadbu, ale jeho rodina povedala, že netreba nič prekladať, že babka by chcela aby sme mali peknú svadbu. takže svadba bude, aj keď bohužiaľ už bez babky, ale život ide ďalej :-( a presne ako píšu baby tu smútok sa nosí v srdci...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?