Platíte svadobným hosťom cestu aj ubytovanie?

Ahojte, riešim problém, či stačí, ak svadobným hosťom zaplatím ubytovanie na 2 noci (svadba v BA, hostia z východu), alebo im mám platiť resp. spolupodieľať sa na cestovných nákladoch? Ak by som objednala mikrobus, stále by to bola veľmi veľká položka z rozpočtu. Ako to mám oznámiť hosťom? Keďže počas svadby brata mali hostia 1 noc a autobus zaplatený (to ale bola polovičná cesta cez SK), neviem, či to neberú automaticky, že to aj ja tak urobím.... Ako ste (by) riešili takúto situáciu? Dakujem.
Odpovedať
@sslavulka my sme platili len ubytovanie a pri pozývaní na svadbu sme im oznámili, že o ubytovanie je postarané, cestu si musia vyriešiť sami. všetci to zobrali v pohode :-)
Odpovedať
nasi su z TN a svadba bude v Michalovciach, ubytovanie aj cestu hradime my, pretoze inak by na svadbu naozaj nikto z tych 25 ludi nedosiel. Uz najlepsia kamoska mi odmietla ist na svadbu kvoli dlhej ceste a nakladom, a ked som jej povedala, ze vsetko bude uhradene a cesta autom trva 5 hodin, tak povedala, ze ok, tak ide.... :/
Odpovedať
My sme mali vacinu hosti z BA, cize museli cestovat cca 200km...ubytovanie sme platili rodine a svedkom, cestu si hradili sami, kamarátom sme oznamili, ze ubytko si hradia sami, ze im to nemozeme zaplatit ale mali sme aspon pre nich vybavenu zlavu od hotela...nikto s tym nemal problem :)
Odpovedať
bola som na x svadbach v roznych kutoch slovenska a NIKDY by ma nenapadlo ze by mi mali hradit cestu nevesta/zenich, teraz akoze pozeram ako puk... tak isto ubytovanie bolo vyriesene tak ze za neho platit nemuseli, ale ak by sme boli v hoteli tak si ho urcite zaplatim! ubytko zaplatime rodine, cesta bude v ich rezii, hadam im stojime za to aby jeden den v roku za nami pricestovali, to uz by museli naozaj triet biedu..
Odpovedať
Profilova fotka
No my mame česko-slovensku svadbu a nie je v našich silách aby sme im platili všetko a tak sme sa rozhodli, že to ubytovanie im zaplatíme, ale tiež cestu si musia zaplatiť samy.... veď je to iba jeden deň v živote, tak prečo nie...
Odpovedať
Profilova fotka
tiež platíme len ubytko... (ja som si myslela, ze aj stravu, ale vraj nie...) (i keď kamošku čo som chcela, aby došla z Holandska, tak sme sa povodne dohadovali, ze by som cestu platila ja, ale potom sme sa zhodli, ze to co dame za 3 dni, dame za tyzden babskej jazdy pri mori... :) tak sa uvidíme cez skype)
Odpovedať
Profilova fotka
My máme malé rodiny, ale zato jedna priletí až z Monaka, tak to by sme s hradením dopravy mali trošku škrt cez rozpočet :) Sme z BA, svadba bude v Brne, pre rodinu sme bookli samostatný rodinný penzión, pre kamarátov funky hostelík, a všetci sú spokojní :)
Odpovedať
Profilova fotka
my platime hostom ubytovanie...cestu uz nie, tu by som musela zaplatit asi oblickou :-(
Odpovedať
@sslavulka - ja by som cestu neplatila, jedine ak by to boli moji rodicia, pripadne surodenec a nemal by na nu. skor by som zauvazovala kolko by vysiel mikrobus - taketo odvozy su casto lacnejsie ako keby sli normalnymi verejnymi spojmi, a je to intimnejsie a veselsie (zavisiac od ludi). skus zistit a navrhnut im tuto alternativu, pricom uvedies kolko by ich to stalo a nech si vyberu sami ;) druha moznost je, ze zistis kolki pojdu autami a ci sa nepomestia ze sa navzajom vyzbieraju ;) boli sme z kosic na svadbu prahe kamaratom, tam sme si aj ubytko platili sami, ale oni aj dali na stranku, kde boli instukcie ze tolko a tolko stoji hotel a budu radi ak im prispejeme
Odpovedať
cestu urcite nie... ubytko ano ;-)
Odpovedať
My tiez platíme len ubytovanie a to len rodine. Kamaráti si hradia aj cestu aj ubytko...
Odpovedať
Profilova fotka
Tým čo boli z ďaleka (z BA, svadba bola na Kysuciach) sme platili ubytovanie, už bola ich vec ako sa dostanú na dané miesto. Pre druhú polovicu hostí, ktorí boli z bližšia (cca 40km) sme objednávali autobus, ktorý ich odviezol na hostinu a potom domov. Tým čo platíš ubytovanie by som určite neriešila cestovné náklady, veď im platíš až dve noci. Hosťom čo boli ubytovaní som odovzdala len inštrukcie ohľadom ubytovania - kde budú ubytovaní a od koľkej sa dá ubytovať, plus inštrukcie kedy byť pred kostolom, tak aby si mohli načasovať príchod (či sa ubytujú pred alebo po obrade, nakoľko bol hotel so sálou inde ako obrad). Takže to by každý inteligentný človek podľa mňa pochopil, že nemajú očakávať zabezpečenie cestovného.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ja som mala svadbu v PN, moja rodina cca (25-30 ludi) bolo z vychodu (300km). Zabezpecovali sme im ubytovanie aj hradili 1 NOC. bolo vsak skromnejsie no na tych par hodin nespekulovali. Bolo to v mieste konania hostiny tak mali vsetko po ruke, a pocas hostiny mohli odbehnut na izbu ak nieco potrebovali. Pri pozývani na svadbu sme kazdemu oznamili, ze mame zabezpecene ubytko v mieste hostiny, je jednoduchsie (nie hotel) Samozrejme dali sme im ponuku, ak by chceli zostat v PN na dovolenke, alebo vikende ...tak si uz musia ubytko zabezpecit sami. a taktiez dali instrukcie kedy mozu prist sa ubytovat ...myslim ze vsetci to vyuzili pred obradom, nakolko nikto necestoval 4h v svadobnom. Do kostola sa taktiez sami dopravili na cas obradu podla vlastneho uvazenia. Cestovne naklady si z nich kazdy riesil sam.
Odpovedať
Profilova fotka
Bez urážky, ale to je teda pekná kamarátka, ktorá príde len keď bude mať preplatené všetko... Jedine, že by naozaj trela biedu... My máme svadbu v Tatrách a sme z Myjavy, platíme len ubytovanie 2 noci, za cestu im hádam stojíme :-)
Odpovedať
aj my platime len ubytko.. a ako riesite stravovanie tym kt. idu napr z vychodu az na zapad? treba im asi nachystat nieco na tie ubytovne/hotel? alebo ako sa to riesi?
Odpovedať
@granulka to je dalsia otvorena otazka, zrejme budem musiet minimalne veceru v den prichodu rezervovat. Stale premyslam, co obed v svadobny den, ak by bol obrad popoludni (tak daleko sme v pripravach nezasli).
Odpovedať
@ettie ako si to myslela so "stravou"? kto bude u vas platit veceru, obed pred tych, kt. budu ubytovani?
Odpovedať
my budeme mať z východu aj z čiech, ubytko zaplatíme, ale cest. náklady som ani nespomenula.. takze asi tak :)
Odpovedať
Nam polka rodiny prichadzala z 200km vzdialeneho mesta. Dopravu sme nechali na nich, ubytko s ranajkami sme im zaplatili.
Odpovedať
Suhlasim s vlcik1.Pozeram sa a to cele z pozcie hosta a.....no ked ma nieto pozve a ja pozvanie prijmem,tak si zaplatim aj cestu aj ubytovanie. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@sslavulka ahoj, my sme boli minulý rok na svadbe v Poprade, keďže sme zo Záhoria, tak nevesta so ženíchom nám zohnali ubytko v mieste hostiny. Aj ostatní, ktorí cestovali mali zohnané ubytko a cestovné náklady si hradil každý sám. Keďže máme malé dieťa a neboli sme dlho na dovolenke, tak sme to spojili dokopy..... najprv sme boli na dovolenke a potom sme prišli na svadbu, prespali 1 noc a išli potom domov. A ako to oznámiť hosťom - pekne ich pozvať, povedať, že majú zabezpečené ubytko a tým to končí. Veď keď len idem niekomu gratulovať na svadbu a nie je to v mieste môjho bydliska, tak si nebudem ešte pýtať aj náhradu cestovných nákladov.... veď to je nonsens. Ubytko je fajn, keď je zabezpečené, nad stravou porozmýšľaj,ale s cestovným si nekomplikuj prípravy :) peknú svadbu želám
Odpovedať
Profilova fotka
@marteenka taka reakcia sa mi zda byt prehnana. Najma od najlepsej priatelky.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som bola (z BA) na svadbe v KE priatelovemu kamaratovi zo skoly a platili sme si nakomplet vsetko. Je mile, ked niekto vybavi ubytovanie (plati), ale rozhodne sa nezdujem, ked nie. Mladomanzelia maju dost vydavkov na to, aby sa mi este o ranajky a veceru starali a neviem este co.... Ked som bola na druhej svadbe, kazdy co chcel, sa mohol dojst naranajkovat z bufetovych stolov z polnoci :) luxus! Jedlo sa nevyhodilo a mali sme ranajky... Uz viem, o co ide-nevesta a zenich maju tolko nakladov, ze par stovak navyse sa zda byt uz nic :) peniazky sa vzdy zidu :)
Odpovedať
Profilova fotka
my sme platili len ubytovanie
Odpovedať
Profilova fotka
@sslavulka Ahoj, no naši prídu z ČR a z BA v piatok poobede, takže im trebalo zabezpečiť večeru v piatok, "obed" v sobotu a v nedelu obed (raňajky majú v cene), ale tak jedny rodinný známy nám povedali, že by to po správnosti nemala byť naša starosť (hlavne pre to, že keď sa brali naši, tak to "tá druhá" strana sa nestarala o nič a že proste je to už ich vec, či niečo budú chcieť, alebo nie....) tak som sa pýtala ocka, či by mu teda nevadilo, že sa o jedlo postarajú sami (predsa len v hoteli tam jedlo ponúkajú a zase aj v okolí je kopa občerstvení..) tak oni na to hneď, že jasné, že sa o jedlo postarajú, že ani nerozmýšľali nad tým, že by som sa o to mala postarať ja. (dokonca ani s platením ubytka nesúhlasili, ale ja som hneď povedala, že platím ja... ) ale inak bojím sa toho, že nebudem vedieť s kým byť skôr :) výhoda je, že väčšina vecí sa ponosí v piatok a aj veci, ktoré by stačilo doniesť v sobotu, môžem nechať u svadobčanov, len sa bojím, že sa jednej alebo druhej strany rodiny dotkne, že som s niekým viac a s niekým menej (i keď viem, že každému vyhoviť nemôžem :D -ale to už je do inej témy :D) ale zase to o platení ubytka a jedla je podľa mňa fakt individualne- zaleží od možností, ale aj náročnosti rodinných príslušníkov :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ettie ked sa jedna o rodicov, je to ina kava :) tym by som sa asi snazila zajednat ubytko a samozrejme im ho aj hradit, su to predsa rodicia :)
Odpovedať
tiež budem mať na svadbe rodinu z LM, čo je asi 200 km od miesta svadby, ubytko im zabezpečím.... ale prečo by som im mala platiť cestu???? veď hádam keď ich pozvem, tak je v ich záujem prísť na svadbu a keď niekto nechce prísť kvôli nákladom na cestu, no nech si sedí doma :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja platim hostom ubytovanie, ale nie je to trojhviezdickovy hotel a nech sa nikto nehneva poviem im kde budú ubytovani ale ak si budu chciet najst nieco ine, to im platit nebudem. Ubytovana tam budem aj ja... preplacat cestu ma ani nenapadlo. Je to moja svadba a kto sa bude chciet tesit so mnou nech je pri mne, kto nie tak nie...... ale ak budu chciet prist uz v piatok, tak im zaplatim aj dva dni len budem musiet doriesit este veceru a vobec neviem co s obedom, lebo obrat bude urcite az poobede. Neviete poradit ako ste to riesili ? ? ?
Odpovedať
Profilova fotka
my si celu svadbu hradime sami a myslim si,ze ako host ked prijmem pozvanie na svadbu,tak pocitam s tym,ze aj mna to bude nieco stat...uz ja sama by som pri pozvani rozmyslala nad tym,ci v tom meste zostaneme aj spat,alebo si zozenieme odvoz domov atd... mnoho rodinnych prislusnikov mame zo zahranicia(vlastne aj my sme v zahranici) a keby som kazdemu mala platit aj ubytko,aj cestu,tak sa vydavam naha,bez kytice a oslavu mam na namesti bez jedla a bez hudby...rodina sa potlaci u rodiny,ktora zije v okoli a kamarati ak naozaj chcu prist,tak obetuju 50 eur za ubytko... pred 2rokmi sme boli na svadbe bratrancovi(niekde pri liptovskom mikulasi a my sme z rimavskej soboty) a on mal malu svadbicku,len najblizsich asi 30 ludi,tak on nam ubytko platil,ale cestu z irska a este z rs do lm,to sme si platili sami..ani nam to nemusel hovorit,my sme hned rozbehli akciu,ze kto pojde autom atd..
Odpovedať
Profilova fotka
u nas sa plati tiez len ubytovanie, ale to tiez len najblizsej rodine- rodicia, stari rodicia, sestra/brat, ale len pre cast rodiny co nie je z BB (cize priatelova strana z PO). Pre zvysok ponukneme moznost, ze im vieme pomoct minimalne zarezervovat daky hotel/pomoct najst miesto kedze neratam s tym, ze sa v BB vyznaju, ale platit si to budu musiet sami. Myslim, ze to je uplne normalne, aj mna keby niekto pozval na svadbu tak ani chvilu neuvazujem, ze mi bude platit ubytovanie a uz nie vobec cestu. Brala by som to ako poctu byt s nim v taky vyznamny den a nemala by som problem zaplatit si za ubytovanie aj 50eur, predsa novomanzelov to bude stat o dost viac tak naco ich zatazovat este aj touto polozkou.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?