Načo je starejší a čo znamená čepčenie ?

Asi som v tomto nevzdelaná, ale tieto výrazy počujem prvý krát. Na svadby velmi nechodím, čo som bola naposledy tak som mala 12 rokov a neviem si spomenúť že by tam niečo také bolo. Načo slúži starejší, a musí byť na svadbe čepčenie? Z neho mám pocit ako zo starých filmov. :-( Pomóc. Čo sa stane, ak nebudem mať starejšieho a vynecháme čepčenie?
Odpovedať
Profilova fotka
absolutne nic :-D urobim to iste. cepcenie som videla, naposledy som aj odcepcovala /sorry ale doteraz netusim naco to je dobre :)/ a starejsi tiez nemam paru naco je dobry. pristupujem k tomu stylom- viem ze sa to robi, ale neriesim :-)
Odpovedať
Profilova fotka
lilien nestane sa vôbec nič ak nebudeš mať čepčenie a ani starejšieho. teraz sa robia svadby rôzne.
Odpovedať
cepcenie je velmi stary zvyk a symbolizuje akoze to, ze z dievcata sa stava zena a ide pod cepiec a v minulosti vydate zeny ten cepiec stale nosili. Starejsi sluzi ako hovorca, moderator a koordinator....Len tak na doplnenie... ;-)
Odpovedať
Ahojte, ani ja nemam cepcenie a starejsieho bude robit zenichov svedok. Takze to sme trosku dodrzali. Je to kazdeho paru osobna vec, co na svadbe chce a čo nie. V laske a vojne je vsetko povolene.
Odpovedať
Nevesticky, som sice z folkloristickej rodiny :-) , dost blaznivej-dlhe roky som aj folklor tancovala :-D , ale tiez nebudem mat cepcenie ani prezliekanie do kroja. A kedze nebude ani odpytovanie nevesty, tak nebudem mat ani starejsieho......a moderator na svadbe? Spolieham na DJ-a, toho mojho som uz videla na jednej svadbe a myslim, ze sa mozem na neho spolahnut.
Odpovedať
Profilova fotka
sharlota to dosť presne vystihla. Záleží len na snúbencoch či sa rozhodnú či za alebo proti starejšiemu a taktiež akú chcú mať tradíciu zakomponovanú vo svoj svadobný deň. Ja budem mať odobierku od rodičov /podakovanie za výchovu/ a i odčepčenie. Ide len o to aby si mala aspoň nieakého človiečika na svadbe ktorý to tam bude trošku koordinovať, či sa to týka prípitku nieakej tej reči/predslov/,alebo nástupu...
Odpovedať
Profilova fotka
je to na kazdom ako to chce, ale mne to pripada, ze slovenske svadby sa zacinaju velmi podobat na tie americke (zrusenie odobierky, odcepcenia, to ze zenich moze nevestu vidiet az v kostole). Ja si myslim, ze zvyky by sa mali zachovat aspon na prilezitistiach ako svadby, nemusime ich robit kazdy den. To je to, co nas odlisuje od inych narodov, to je to cim sme vynimocni. Moj nastavajuci je American a on i jeho rodina a kamarati sa velmi tesia na slovensku svadbu so vsetkymi zvykmi. Akurat sme museli niektore casti prelozit aj do anglictiny, napr. obrad a odobierku mame bilingualne. Odcepcenie sa prelozit neda, ale iste bude aj bez toho veselo. A samozrejme sa na chvilu prezleciem aj do kroja. Nieco take sa v USA len ta nevidi :-D .
Odpovedať
lilien vyhladaj si v temach o com je cepcenie ja osobne som to popisala asi uz v troch temach kukni do mojho album tam je cepcenie na obrazkoch a bol to super zazitok aj pre madarov aj pre poliakov aj pre cechov aj pre slovakov ale inac som si zvyky prisposobila odobierka nebola lebo nevie kde by som tych ludi pomestila a my sme sa v case ked by mala byt fotili viedol ma svedok draheho svedkyna ktora bola aj prvou druzickou co sa podobalo na tradiciu nasho kraja ked mlady vchadzaj s druzbom a druzickou ked som prisla do kastiela brat mi hovori ze povedie ta otec a ja ze kto to vymyslel ja chcem slovenske zvyky a tak isiel otec dnu a drahy von ;-) a bolo aj zametanie taniera aj odnesenie do saly ale unos nebol a nebol by nan ani cas ;-)
Odpovedať
a este som zabudla u nas starejsi nefunguje zabavu ma na starosti prvy druzba s prvou druzicou a tak aj bolo ;-)
Odpovedať
Presne tak Katka ja sa chcem vidavat na Slovensku este raz a jeden z dovodov su nase nadherne zvyky a tradicie :-) Chcem mat rozbitie taniera,vykrucanku,chlieb-sol-med a jedenie z jedneho taniera a samozrejme zabavu do rana :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem, ci to tu niekto pisal, ale starejsi obkecava veci na svadbe a pyta ta od rodicov a podobne veci. Je to fain najmy na velkej svadbe. a cepcenir, je zvyk pri ktorom ti zoberu "vienok" a daju ti cepiec na znak tze si uz vydata zena. O polnoci. je to mile a je okolo toho kopec takych recneni a tak. ale to je v kazdom kraji ine :) a su to slovenske tradicie a nie kazdemu sa to paci. ja budem mat oboje. Aj rozbity tanier, a pod .... len chlieb so solou nie.
Odpovedať
ja sa pridavam k netradicnym, podakovanie rodicom s kyticou v predvecer nasej svadby, len ja a moj drahy. v sobotu sup do auticka nevesticka a zenich za volant :-o. stretnutie pred kostolom, prihovory tatino, taniere sme si uz odskusali nazivo, ved nedavno sme kupovali 3 sadu, no a cepcenie po 8 rokoch spoluzitia :-D, no neviem :-N. ale inak v pohode, vy medzinarodny, len to pekne utuzujte. mne to bohuzial nic nehovori, vyrastla som bez tradicii a vsetko mi to pride take divne. kazdy nech si to urobi po svojom, ako sa vam paci, ved napokon, vola sa to tu mojasvadba :-), no nie x-)?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ako tak citam, tak na Slovensku je vela tradicii, ja som si vybrala len tie z nasho kraja- odobierka, rozbijanie taniera, krmenie sa polievkou navzajom, redovy, odcepcenie. Jeden zvyk s ktorym sa neviem stotoznit je unos nevesty. Bola som na svadbe, kde nevesta chybala 3 hodiny, lebo ju zenich nemohol najst, to mi pripada absurdne. Pol roka chystam svadbu a potom mi to cele ujde :-D . No a ako kompromis s americkymi zvykmi mame Flower girls a hned 5, lebo u nas v rodine sa rodia len dievcata :-D .
Odpovedať
Profilova fotka
No a zabudla som na tancovacku do rana, to sa v zahranici nerobi, tam mladomanzelia odidu okolo 10-12 akoze na svadobnu noc. Ja si chcem svoju svadbu vychutnat do konca.
Odpovedať
Profilova fotka
Katka27, ked sa ti pacia zvyky je to fajn, ale my sme boli na 2 svadbach, kde bol starejsi a bola to katastrofa a tam kde nebol, to bol klud, zabava a nikomu nechybal a ked vravis o odcepceni, tak by to malo byt zacepcecenie, prip. ocepcepcenie, pretoze mladucha ide pod cepiec a nie spod neho, tak nevidim dovod to volat odcepcenie :)
Odpovedať
Profilova fotka
Je podla mňa úplne jedno či je za - čepčenie alebo od -čepčenie alebo o - čepčenie aj tak každý predsa vie o čo ide :-) a na slovensku je veľa náreči a všade sa používa iný dialekt :-| tak to bude asi tým. Nie je ani tak problém zohnať starejšieho/bars akého táraja/ - tých je ako maku, ale dobrého to už je i o šťastí. Treba si vedieť vybrať :-) Plne súhlasím s Katkou27 i podľa mňa sú na slovenskú pekné zvyky a tradície a bola by škoda keby "vykapali" - ale ako si mladý urobia tak majú ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p...
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p...
Odpovedať
Profilova fotka
Ved hej je jedno ako to kto vola, ale nema logiku odcepcenie, ked zena ide pod cepiec a my tiez budeme mat niektore zvyky a budeme mat svadobnu knihu a aj ked to nie je slovensky zvyk mne sa to velmi paci :)
Odpovedať
Profilova fotka
trinitylex dakujem, a madeline asi som to doplietla, lebo sa s to nepocuje tak casto, a to asi bude tym, ze tie tadicie uz naozaj vymieraju. Skoda. Co sa tyka starejsieho, ja som si predstavovala niekoho vtipneho z rodiny, niekoho kto nas pozna. Mam stastie, ze Gesker je moj bratranec.
Odpovedať
netreba mat zrovna starejsieho, ale je dobre mat cloveka, ktory to vsetko organizuje... myslim zoradenie do sprievodu, vstup a sedenie v kostole na obrade, usadzanie ku stolom... ak to robi nevesta zo zenichom, alebo system samo sa to:-) je to dost chaos... inak ma starejsi na starost aj pytanie nevesty, pripitok, pomodlenie pred jedlom, zabavu, mal by povedat hostom, zhruba co kedy bude...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?