Moji rodičia nechcú svadbu. Čo mám robiť?

Profilova fotka
Teda presnejšie mama. S mojím milovaným sme sa pred časom rozhodli, že sa zoberieme. Cez Vianoce sme oznámili rodičom predbežný termín - august tohto roku. Jeho rodičia to zobrali s radosťou, ale reakcia mojej mamy bola ako ľadová sprcha. Pred rokom, keď otehotnela moja sestra, mama jej zorganizovala a zaplatila svadbu v priebehu ôsmich týždňov. Stálo ju to kopu nervov a ona to nemieni absolvovať znovu. Ona predsa kvôli mojej svadbe nebude teraz maľovať a upratovať celý dom a obskakovať celú rodinu. Nech si radšej necháme peniaze a spravíme len malú oslavu v meste, kde žijeme a nie v mojom rodnom meste. Svadba, to sú len vyhodené peniaze a zničené nervy, veď je zbytočné, aby to s nami oslavovala celá rodina. Otec sa nás síce zastal. Že keď spravili svadbu jednej dcére, musia aj druhej, ale sme z toho úplne rozhodení. Mamin postoj nezmenilo ani presviedčanie, že si všetko vybavíme sami. Myslela som, že prípravy na moju svadbu budú samé príjemné povinnosti. Neviem ako sa zachovať.
Odpovedať
ahoj na tvojom mieste si to zorganizujem sama a ich len pozvi ja to robim sama s priatelom a je to lepsie aspon mne sa to paci viac...., ale to zavisi na tebe ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
je to dost zvlastny postoj od mamy...zrejme ju dost znicili pripravy sestrinej svadby. Viki ja by som to na tvojom riesila tak, ako navrhla yvetta - svadbu si pripravte a zorganizujte sami a rodicov uz len pozvite na hotove. Mamina to mozno casom predycha a bude sa tesit s vami :-) Mozno ma teraz len take zle obdobie..boli Vianoce, Novy rok, to da cloveku dost zabrat. A povedz mamine, ze malovat barak nemusi, hostia si budu vsimat uuuplne ine veci ;-) Drzim palceky, aby sa mamina "obratila" a tesila sa, ze jej dieta sa ide vydavat :-) :-) :-)
Odpovedať
ahoj viki, moja mama z nasej svadby tiez spociatku nebola nadsena, vraj som velmi mlada a blablabla... nechcela sa najprv ani bavit o pripravach (my si vsetko zariadujeme v podstate sami). no casom ju to preslo a teraz uz aj navrhla ze vybavi nejake veci ako kolace a tak... takze verim ze aj tvoju mamu ten postoj casom prejde, len sa nevzdavajte a stojte si za svojim ;-) drzim palce!
Odpovedať
zacnite vybavovat svadbu sami, obcas sa zmien pred mamou ako vam to dobre ide, co vsetko uz mate, a s najvacsou pravdepodobnostou sa bude aj sama chciet zapojit, ak nie tak ver ze urcite sa zucastni a nakoniec bude rada a hrda na vas ze ako ste to zvladli, drzim palce a nenechajte si pokazit pripravy, je to jedno z najkrajsich obdobi zivota, teda aspon ja som to tak vnimala :-)
Odpovedať
Profilova fotka
fiha...myslela som ze som sama na tomto svete ktorej niektory ludia svadbu nepraju.my sme sa priatelom tiez teraz zasnubil presne 28.12.2007 a ked sme to boli na silvestra oznamit mojej starkej(tie zasnuby a uz mame aj termin svadby) tak nam len pred vsetkymi povedala ze sme nenormalne sprosty a nemoderny ze naco nam je papier v dnesnej dobe a ze si mame uz teraz zacat setrit na rozvod lebo v dnesnej dobe je to dost drahe.strasne som bola sklamana a odchadzala som od nej zahanbena pred mojim snubencom.chvala bohu ze to zobral s rezervou.a o mojich rodicoch ani nerozpravam.otec zije uz 10 rokov v kanade a povedal ze si moju svadbu nenecha ujst a ze isto pride ale mama povedala ze ked pride on tak nepride ona...ja uz neviem co mam robit.... :-.
Odpovedať
Profilova fotka
princess, to si na tom horšie ako ja. U nás so sobášom všetci súhlasia, len mame sa nechce nič okolo hostiny. Je taký zvyk, že v predvečer svadby všetci pozvaní hostia nosia ku rodičom mladomanželov dary a koláče, aby v deň svadby sa už s tým nikto nemusel zaoberať. Patrí sa ich aj pohostiť a to treba pripraviť a potom obsluhovať. Myslím, že sa mama desí najviac tohoto. Podľa nej musí byť všetko na 200 % lebo "čo by si o nej ľudia inak pomysleli?!". Aj keď sme jej tvrdili, že všetko zariadime my, tak len vravela, že ona nemá na organizovanie svadby nervy. Neviem, ako ju presvedčiť o tom, že nemusí mať so svadbou žiadne starosti, keď nechce. Môj návrh, že netreba maľovať, ale iba utrieť prach a povysávať a že trojchodové menu možme nahradiť studenými misami, komentovala "že to si len ja tak ľahko predstavujem". Ja to vôbec nechápem. Akoby nebolo podstatné mať svadbu, aká sa páči nám, ale takú o ktorej všetci (klebetné tetky) povedia, že bola dokonalá a keď je čo i len minimálny dôvod, prečo taká nemôže byť, tak nech radšej nie je žiadna.
Odpovedať
viki a to ten zvyk musite mat, ze Vam budu nosit hostia dary a kolace pred svadbou ? u nas to tak nieje tak nastastie moja mamka nestresuje ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Rozmyšľala som, že to zrušíme, ale potom nastáva kompikácia s tými koláčmi. Keď ich hostia prinesú tesne pred sobášom, tak sa to potom ťažko stíha. Z tohto hľadiska je to dobrý zvyk, len nechápem prečo okolo toho treba robiť taký cirkus.
Odpovedať
ahojte...ja mam problem s mojou mamou. tiez neviem, ako to s mojou svadbou dopadne. najskor bola mama super, pomahala nam so salou a tesila sa, ale potom som sa s priatelom poriadne pohadala a ona o nom odvtedy nechce ani pocut a dovtedy nenavideny priatel mojej segry, teda jedina mama ho neznasala, je odrazu jej milacikom a je aj nadsena z toho ze urobil mojej neplnoletej sestre dieta...nic nie je teraz lepsie ako segrin frajej a segra.a ked som jej oznamila, ze sa budeme brat podla planu a ze budem rada, ak mi pomoze s pripravami, tak mi povedala, ze si na ten den zoberie volno v praci a to bolo vsetko. Tak sa bojim ako to dopadne, ze nebude s nicim suhlasit a aj segra je presne ako ona. povedala mi, ze jej sa na tu moju svadbu vobec nechce a nepride. neviete ako vratit cas????????
Odpovedať
viki, tak ako ti radia baby, zorganizovat, zariadit, zaplatit a rodicov len pozvat... ak by ste mali hostinu v nejakej sale, myslim, ze sa da spravit to, ze pred sobasom tam pridu hostia, donesu zakusky, ktore daju personalu a dalej sa nemusis trapit... my sme den pred svadbou vsetko (alkohol, vino, zakusky) doniesli do hotela, v den svadby sa este doniesli torty, odovzdali sme to a ostatne uz zariadili oni... maminu nepresviedcaj, jednoducho jej ukaz, ze sa to da tak, ze nebude mat stresy. drzim palce :-)
Odpovedať
Profilova fotka
boze ja neviem pochopit ako niekto blizky moze robit nieco take svojmu najblizsiemu v jeho najkrajsi den.ja tiez neviem ako to dopadne ale urcite viem ze ked mama na svadbu nedojde len preto ze tam je otec tak sa jej uz asi na oci neukazem....
Odpovedať
Profilova fotka
Asi to skúsime vybavovať sami. Snáď sa bude dať dohodnúť v reštaurácii ohľadom tých koláčov. Čo sa týka peňazí, mama sľúbila, že mi dá toľko, koľko stála sestrina svadba a že si mám s nimi robiť, čo chcem. Takáto situácia však už u nás bola a keď prišlo na to "dávanie" tak mi len oznámila "nemám". Keď som sa ohradila, že ku sestre sa správa inak ako ku mne, tak mi bolo oznámené, že som lakomná a závistlivá. Myslím, že by sme tú svadbu zvládli aj sami, ale bolo by to dosť nespravodlivé, keby jednej dcére platili rodičia a druhá by si to musela utiahnuť sama. Nech to už dopadne akokoľvek, ten mamin postoj mi už teraz kazí radosť z toho, čo mal byť najkrajší deň môjho života.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ahoj viki... kukam, ze si z mojho kraja...kedy mas svadbu a kde? Postoj Tvojej mamky je fakt nepochopitelny, moja mamka sa na to nastastie tesi...ale aj tak si vacsinu veci vybavujeme sami ale aj tak nam pomaha. Tak to asi osane aj na vas a ako pisali baby, mozno sa casom jej postoj zmeni, drzim palce
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte baby, rada by som sa pridala s mojou osobnou skusenostou. Nasi prijali svadbu v pohode, chodili sme spolu pred svadbou 6 rokov, takze si myslim, ze sa to dalo cakat a ze sme v podstate nikoho neprekvapili, ked sme oznamili, ze sa chceme vziat. Ale mali ste vidiet reakciu mojej svokry :-| ani len gratulujem nam nepovedala... :-S Samozrejme cely jej zaujem o nasu svadbu sa niesol v rovnakom duchu, na zaciatku ma to sice bolelo, ale nakoniec sme si vystacili aj sami, moji rodicia nam pomahali a svokre sme oznamili kde a kedy treba prist a hotovo. Na svadbe sa pravdaze tvarila, ze nam so vsetkym ochotne pomahali, no mali ste to vidiet.... Ale ine som chcela, je to len a len VAS den, tak si ho nedajte nikym pokazit, a uzite si ho naplno !!! Vela stastia a krasny svadobny den ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja sa najviac obávam toho, že sa budeme hádať ohľadom všetkého a keď tá svadba nakoniec bude, tak iba pretrpím, kým sa skončí a jediné moje spomienky budú na to všetko, čo jej predchádzalo.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte babeny, s priatelom sme zásnuby a termín oznámili obom rodičom naraz. Naši síce vedeli čo sa chystá a všetko, ale reakcia ked sme to oznamili bola nulová. Priateľova mamina sa strašne tešila, ale ked videla našich nevedela či sa tešiť dalej alebo čo. Nechapala som ani priateľ, lebo moja mamka osobne s ním vyberala zásnubný prsteň. Dohodli sme sa s priateľom a aj oznámili, že jediné čo chceme od rodičov je zaplatiť hostinu, tí sa zhodli, že každý za svoju stranu, svokra bola za/ich rodina ma 30 ľudí/, veď tak urobila aj staršiemu synovi a naši ktorí maju platiť za desať ľudí krútia nos. KeĎ mame spomeniem, čo máme vybavené a zariadené žiadna reakcia hned prejde na inú tému a otec, že to neni jeho starosť, keď sme si to vymysleli nech sa aj staráme. :-( Stále dúfajú že si to do augusta rozmyslíme :-( Svokra tá sa vôbec nezaujíma čo je a čo nie. To ma netrápi. Je mi smutno |-| , namiesto toho aby sme s mamou obiehali salóny, vybavovali a tešila sa so mnou, tak sme na to s priateľom. Ešte že ho mám. :-)
Odpovedať
ahojte baby, ked sme rodicom povedali o svadbe, chodili sme spolu viac ako 4 a pol roka. a reakcie z obidvoch stran boli take nijake. zacali sme si vybavovat salu atd. a v pohode sme to zvladli sami. zatial x-) ja by som totiz ani nechcela, aby nam nase mamy nieco vybavovali, potrebujem mat prehlad a chcem, aby to bolo po nasom a nie podla jednej, ci druhej mamy. moja mama ma inak tiez trochu sklamala, najradsej by bola, aby sme po sobasi mali iba slavnostnu veceru... doteraz mi nie je jasne preco ma k tomu taky postoj /ziadnu svadbu zatial nechystala a ani s nasou nebude mat starosti, hlavne obliect seba a max. povedat, komu treba kolace do vysluzky/, ale nevsimam si to, lebo to proste bude svadba s 50 ludmi, inak sa neda. a zasa ja si fakt radsej vsetko vybavim sama :-) takze, viktoria, nezufaj, nic nie je take zle, ako sa na prvy /alebo aj druhy/ pohlad zda. dobre to dopadne.
Odpovedať
Ahoj Viktoria, ako je to už písane, je to deň vás dvoch a spravte si ho tak, ako chcete a vyhovuje vám. Zažila som podobnú situáciu, budúca svokra nám ju naozaj spríjemnila svojím celkovým postojom. Ona si totiž myslela, že ju bude chystať celú sama. Lenže už chystala pri mužovych bratoch a videla som výsledok, ktorý sa mi nepáčil. S mužom sme sa dohodli, že nám ju nachystá moja mama, ktorá to zvladla úplne superne, ale svokra to nepredýchala dodnes. Už pri výbere jedla sa chovala, ako 5 ročný fagan, ktorý nič nemá rad a nič také neje. Nakoniec vyhrali rezne, ale na to, že to bola reštika talianskeho pôvodu, mať rezeň, no čo už. Lenže na jej stranu sa pridala na 90% manželova strana, takže čo si dala ona, museli aj oni. Dohoda bola taká, že moja mama zaplatí svadbu a svokrovci dajú financie nám, kedže sme si práve zariadovali byt. Do dnešného dňa sa nič také nestalo, napriek tomu, že sa naši pred svadbou stretli a takto dohodli obe strany. Mrzelo ma to, už len z toho, že pri svadbách synov s tým problém nemala a pri poslednom áno, manžel sa cítil blbo. Ale prežili sme to, sme tu, veľa ľudí nám pomohlo, potešilo, takže všetko zlé si síce pamätám, ale kašlem na to, otvorila som oči, aká je a bude a aspoň viem, čo môžem čakať. Viem, že Teba trápi vlastná mama, ale svadba je len vaša. Hlavu hore, pre jedného človeka sa svadba nezrúti ;-)
Odpovedať
Caute kocky, tak vidim, ze nie som sama. Nechapem takisto reakcie rodicov. Ja chodim s priatelom 4 roky a teraz sa v nasej rodine strhlo peklo, lebo sa chceme zobrat. Vyhrazaju sa, ze nepridu, proste pocuvam len same vyhrazky. Z najkrajsieho dna v zivote sa stane nocna mora? S pripravami nemam problem, to je pre mna najmenej, ale mam problem s postojom svojej rodiny.
Odpovedať
viktoria je to síce nespravodlivé, že tvojej sestre zaplatili svadbu a tebe nie, ale asi bude rozumnejšie keď si to zariadite za svoje a podľa svojho. nedá sa povedať či tvoja mama zmení názor na vašu svadbu a takto by to bolo istejšie. aspoň pre vás.
Odpovedať
nie ste jediné baby, čo rodičia robia zo svadby horor. mojej mame sa o svadbe nemôžem zmieniť, lebo už lamentuje. že ja by som chcela mať všetko ako anglická kráľovná, že mi nestačia obyčajné veci a bla bal. to sme s frajerom spolu vyše 8 rokov. ale svadba sa u nás nesmie zmieniť, pokiaľ si chcem v kľude doma ľahnúť do postele. preto som rozhodnutá organizovať všetko sama, mamine vybavovačky zrušiť, zaplatiť si všetko sama. je len škoda, že namiesto toho aby som sa tešila, budem mať z toho nočnú moru. Ani sa mi do žiadnej svadby nechce keď mám počúvať len lamentovanie. Argument že je všetko moc drahé a pod. už poznám naspamäť.
Odpovedať
viki, je to nespravodlive, ale budes si moct spravit vsetko tak, ako budes chciet, nikto ti do toho nebude moct kecat s argumenton, ze ked ma platit, tak si chce povedat svoj nazor a nakoniec sa vam peniazky mozno vratia v daroch...
Odpovedať
Profilova fotka
vivere, ja nechcem, aby nám mama niečo vybavovala. My si to radi spravíme sami. Aj ju o tom presviedčame, ale ona stále hudie iba to, že nechce svadbu, lebo ona nemá na to nervy. Keď si niečo chceme zorganizovať, tak to máme spraviť v mieste nášho prechodného bydliska (kde nemáme rodinu ani kamarátov, nepoznáme farára, dokonca ani nevieme, kde je kostol), oni to zaplatia a prídu na hotové. Nechce pripustiť, že bez starostí to môže byť aj v mojom rodnom meste. Keď len spomenieme, že svadbu spravíme u nás, tak začne s tým maľovaním domu a obsluhovaním hostí.
Odpovedať
Profilova fotka
Nečakala som, že toľko dievčat má podobné problémy ako ja. Tak si držme palce, aby sme to zvládli so zdravým rozumom a dotiahli k našej spokojnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
viktoriag, je to vasa svadba. je to asi sklamanie, ze tvoja mama sa k tomu takto postavila, ale vy predsa sobasom sa stavate uplne samostatnou jednotkou a nerobte si z takejto malickosti tazku hlavu... v zivote pridu aj vaznejsie problemy a dolezitejsie veci, nez je priprava svadby ;-) aj tak najdolezitejsie je, ze budete manzelmi.... zariadte si ju ako chcete vy, upravte zvyky a ostatne veci podla situacie v rodine - ver mi, vzdy sa najde nejaky prijatelny kompromis, s mamou to nerozoberaj a len ju potom 2-3 tyzdne pred terminom pozvite ;) a uzite si to! x-)
Odpovedať
baby..nic si z toho nerobte...aj ked moji rodicia nemaju zaporny postoj k nasej svadbe..tak ho maju nulovy.. mozno to bude tym,ze svadba bude cez pol slovenska a nasi sa nemaju sancu o nieco starat..takze ich aj chapem..a navyse som mimo svk.. ale zas jeho otec by rad so vsetkym pomohol a spravil podla seba..nie tak,ako my chceme,ale tak,ako by to vyhovovalo jemu..ako prve by zrusil ten pocet hosti a nechal by len rodicov a surodencov.. ako spravna baba..a to ste aj vy ;-) ..som sa postavila za svoje a povedala..dobre,my si to platime,tak nechceme ziadne reci o tom,ze to nie je podla nich..navyse jeho mama stale hovori,ze svadba ma byt podla nevesty :-) takze,co si vymyslim,to musi byt :-D a ked sa nepaci,tak pripravime na hotovu vec a nikoho sa nic nepytame.. navyse tym,ze svadba bude v bydlisku zenicha,tak to maju moji rodicia bez starosti..len starosti som narobila mojej tete,od ktorej pojdem..ale urcite to vyriesime tak,ze objedname nejake hotove jedlo,aby sa nemuseli oni trapit..a oni su velmi radi,ze budu mat tak skoro vo svojom dome nevestu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte baby... ;-) citala som si tu vase prispevky do tejto diskusie a som ozaj sokovana. Ako mozu rodicia nevesty alebo zenicha zachovat take stanovisko k svadbe ich dcery)syna, ako pisu niektore z vas? Ja to proste nechapem. Ved rodic by sa mal tesit a snazit sa pomahat vo vsetkom moznom, aby ten den D bol ozaj velkolepy a aby sa nas este dlho spominalo. A aby nam spominali este dlho nielen mladomanzelia, ale aj rodicia obidvoch. Ked som to tak citala, bola som dost smutna, pretoze som si prestavila tu konkretnu situaciu. Ja neviem ozaj, co by som robila. Milujem mojich rodicov nadovsetko a aj rodicov mojho nastavajuceho. Rozumieme si fantasticky a viem, ze dostanem najlepsich svokrovcov na svete. :-) ;-) No v kazdom pripade, ja taky problem nastastie nemam, takze vela o tom hovorit nemozem. Zelam vam babenky - vsetkym tym, ktore mate tento problem (ze rodicia nechcu, nesuhlasia atd), aby ste mali dostatok sil na pripravy vasej svadby, aby ste sa napriek vstkemu na nu tesili a aby to bol najrajsi den vasho zivota a dlho-dlho nan spominali. Pekny vecer vam vsetkym.. ;-)
Odpovedať
no teda, som fakt sokovana...ani som si nedokazala predstavit kolko problemov dokazu vyrobit rodicia..drzim vam palce, nech sa rodicia umudria a prestanu sa spravat ako male deti...nastastie take nieco nemusim riesit, tiez sme oznamili nas plan vziat sa cez vianoce, a nasi sa tak chopili organizacie, ze sme mali za 3 dni zabezpecene takmer vsetko potrebne, dokonca som nasla velky zosit s nasim buducim priezviskom a v nom vsetko co este treba vybavit, ani neviem kedy to stihla mama vsetko spisat, ale dojalo ma to, preto mi je fakt luto ze nie vsetci su taki..drzim palce! ;-)
Odpovedať
Milé spolutrpiteľky, keď som sa mala vydávať ja, moji budúci svokrovci robili peklo a snažili sa, aby sa svadba vôbec nekonala. Tiež každú chvíľu padli vyhrážky, že oni ani na svadbu neprídu a podobne. Počúvali sme dokonca rady, že ako si to má môj nastávajúci na svadbe zariadiť až sa raz bude ženiť druhý krát :-. Svokrovci na svadbu prišli, ale so svadbou sa dodnes nezmierili. A ja aj môj manžel ľutujeme, že sme ich na svadbe chceli a kvôli nim urobili pri prípravách toľko kompromisov. Mať môj dnešný rozum v čase príprav svadby, tak by som ich na svadbu nepozvala /a môj muž hovorí to isté/. Sme manželia osem rokov a naša svadba vďaka svokrovcom nebola pekná. Ale krása svadby neovplyvňuje manželstvo. Na to vždy myslím, keď vidím ako sa nevesty s krásnymi svadbami rozvádzajú a naše manželstvo trvá ďalej. Takže moja rada je: nekazte si svadbu kvôli ľuďom, ktorí za to nestoja a užívajte si tú svadbu len s ľuďmi, ktorých teší alebo si ju urobte úplne maličkú : Vy dvaja + svedkovia. Takáto komorná svadba má pre mňa čím ďalej tým väčšie čaro... x-)
Odpovedať
ahojte dievcata. nechcem sa tam do toho miesat, ale ja rozumiem rodicom, ze prezivaju predsvadobny stres. vydavaju dcery, to je ozaj raz za zivot, tak najma maminy su vtedy nervozne. nasi aj draheho rodicia prijali v pohode, ze sa ideme brat, len su prekvapeni, ze chceme robit hostinu. viac by ich potesilo,keby sme si dopriali nejaku dobru dovolenku za tie peniaze. svadba je vzdy hlavne o peniazoch. nemozem chciet od rodicov aby ju celu platili. moja mamina mi tiez hovorila, ze som luxusna, lebo chcem mat to a hento, ze je to zbytocne....., ale po stretnuti nasich rodicov sa zacala starat o zakusky, obehala kamaratky, rodinu kto co ako mal, co kto poradi. proste sa toho nejako ujala. myslim, ze si uvedomila, ze nema koli comu stresovat,lebo si ozaj vsetko vybavujem ja. jedine z coho maju obavy moja mamina a buduci svokor je hudba. my sme sa rozhodli pe dj a oni si to nevedia predstavit bez zivej hudby. zvazovali sme dlho. nechcela som davat vysluzku, ze dam hostom radsej nejaky darcek, tiez ma prehovorili maminy, ze to sa patri, takze bude a takisto som nechcela nic pripinat, tak boli prekvapeni, ze rozmarin sa predsa dava... co vam poviem baby, pri niecom ustupne, ale nenechajte si to pokazit :-))))
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?