Má nevesta nárok na voľno pred alebo po svadbe?

Ahojte chcem sa opýtať či mám nárok na nejaké volne dni pred svadbou? Ale tak, že nie sú braté ako dovolenka. Nedávno som sa zamestnala a mám nárok na sedem dni dovolenky do konca roka, z toho 6 dní si musím odložiť na Vianoce. No a na svadbu by mi ostal jeden deň čo je dosť málo :(. Viete mi niekto poradiť ako to riešiť?
Odpovedať
Zo zákona sa V prípade svadby sa poskytuje: pracovné voľno s náhradou mzdy na jeden deň na účasť na vlastnej svadbe.
Odpovedať
@jannedka no to záleží od toho, akú máte kolektívnu zmluvu. podľa zákona máš voľno len na vlastnú svadbu an ten 1 deň. U nás napr. máme nárok na ďalší 1 deň navyše, ale neviem, či to je všade
Odpovedať
ale to je len v tom prípade ak je svadba v pracovný deň nie? ja ju mam klasicky v sobotu- tak som myslela že či tam neplatí nejaky volný deň napr. ten piatok pred ňou
Odpovedať
@veronika811990 @jannedka Pre upresnenie, toto platí len v prípade svadby v pracovný deň. Ja sa spýtam inak- sobáš máme klasicky v sobotu na úrade, kde mi vystavia sobášny list so sobotňajším dátumom uzavretia manželstva. Nasledujúci pondelok idem do kostola na požehnanie manželstva. Môžem si uplatniť ospravedlnené voľno s náhradou mzdy, ak mi na fare vystavia potvrdenie?
Odpovedať
@petuskagal @jannedka ak mas sobas klasicky v sobotu tak mas narok na jeden den olateneho volna v piatok alebo v pondelok ktory den si vyberes je na tebe.
Odpovedať
@veronika811990 vieš mi prosím ťa povedať či to niekde takto nájdem aj napísané? aby som to vedela odvôvodniť vedúcej v práci ak by namietala.
Odpovedať
@jannedka Keď máš sobáš v sobotu a nevychádza Ti na ten deň pracovná zmena, tak nemáš nárok na žiadne voľno. Prípadne to môžete mať ako firemný benefit - v niektorých firmách poskytujú voľno napr. deň pred svadbou, ale zo zákona na to nemáš nárok. Je to len bonus od firmy :-) Takže sa popýtaj, ako to funguje u vás vo firme.
Odpovedať
@alllinka má pravdu. Žiadne voľno zo zákona, pokiaľ nemáš svadbu v pracovný deň. Nájdeš si to aj na internete ;-)
Odpovedať
Zákonník práce §141...stačí hľadať ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?