Za koľko ste mali fotografa na svadbe?

Uz som si presla temu, nasla som zopar diskusii na tuto temu. Ja zvazujem lacnejsieho fotografa, viem, ze sa daju najst aj taki co to spravia za lacno. Ale zas na druhej strane sa bojim, aby to nespackal. Nevesticky ak ste setrili na fotografovi, oplatilo sa?. Lebo v mojej rodine foti jedna kocka a ona trvdi, ze proste je za tym vela prace a ked to ma fotograf spravit poriadne, tak to skratne nejde pod urcitu sumu. Ze to potom sidi, ze tak dobre neupravi fotky, lebo ze sa to ani neda, ak tomu nevenuje dost casu.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
A koľko je podľa teba suma, pod ktorú ten fotograf nepôjde? Ale súhlasím, nakoľko sama fotím, že je za tým naozaj veľa práce. Otázkou je, kto akou sumou svoju prácu ocení - to je individuálne. Videla som veľa dobrých forografov, ktorí fotili za dobrú cenu z hľadiska kvality a zase veľa takých, u ktorých kvalita nezodpovedala cene. A niektorým fotografom priplácaš len za ich "meno... :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lassika1 my sme dali za fotografa 500e. ale vsadili sme na kvalitu. manžel sa do fotenia vyzná, takže keď sme hľadali, väčšinu čo bola do tejto sumy, v okolí, ofrflal :) na fotkách nám veľmi záležalo, a chceli sme ich mať super, a u tohto fotografa sme vedeli, že super budú :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, je to iba o tom ako ti záleží na fotkách. Ak pre teba nemajú žiadnu hodnotu tak za ne neplať veľa. Ak sa chceš po rokoch pozerať na krásne fotky a mať pekné spomienky, tak na tom rozhodne nešetri. To čo napísala macka_misko je čistá pravda. Nieje to vždy len o cene, ale platí že ak niekto robí veci dobre je oňho záujem a tým pádom mu stúpa cena. Pravdu mala aj tvoja kamarátka. Za fotením je veľa práce, ktorú veľa ľudí nevidí. Je za tým aj drahá technika a aj nejaké tie skúsenosti a profesionalita. Ak je pekné počasie a slniečko svieti, pekné fotky urobí skoro každý. V opačnom prípade oceníš profesionála, ktorý svoju prácu odvedie dobre za každých okolností. Podľa mňa sa dajú na slovensku nájsť veľmi šikovný ľudia za primeranú cenu (samozrejme primeraná cena znamená pre každého niečo iné). Treba si iba dať tú prácu a veľa veľa hľadať.
Odpovedať
Profilova fotka
Najcastejsia tema na fore. Redakcia by mala na tuto temu napisat uz samostatny clanok a tuto temu zastavit na fore alebo vsetky vlakna spojit do jedneho. Cenotvorba zavisi od ponuky. Samozrejme mal by nieco na tom fotograf zarobit. Ak pouziva dampingove ceny nielen ze nici konkurenciu ale v konecnom dosledku aj seba kedze techniku treba velmi casto inovovat. Nepredpokladam ze takeho fotografa niekto sponzoruje aby si na potrebne naklady nemusel ukrajovat z prijmu. Tak ako je mnoho clankov uz popisanych na tuto temu treba si preratat naklady a opotrebovanie techniky. To je len produkcna cast vyratania cenotvorby. To este s kvalitou fotografa nema nic spolocne.
Odpovedať
my sme mali fotografa a kameramana od 11:00 do 02:00 platili sme 800eur za oboch, velka spokojnost ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lassika1 ...okrem iných podstatných vyššie popísaných faktorov by som dodala ešte asi toľko, že ak na Slovensku človek chce podnikať vo fotení legálne, má to veľmi, veľmi ťažké a výrazne to ovplyvní aj cenu. Samozrejme, že nás potom hnevajú prehnane lacní fotografi bez živnosti, ktorí svojím konaním deformujú predstavu našich klientov o "primeranej" cene. Okrem nesmierne drahej techniky, ktorá má tiež obmedzenú životnosť pre nás predstavujú veľké náklady i odvody a dane. To málokto pri premýšľaní o cene fotografa berie do úvahy...
Odpovedať
@macka_misko no to prave vobec netusim. Neviem kolko mozu byt naklady na tie dane, neviem kolko potrebuje fotakov kupit. A aj som sa stretla s tym, ze cena podla poctu fotiek. To asi kvoli tej uprave. Ze keby mi napriklad stacilo 20 fotiek, ale fakt dobrych, tak ze bude nizsia cena? Alebo ti drahy nafotia aj niekolko sto fotiek takych peknych? @nedeliak no praveze chcem mat pekne fotky a peknu spomienku. Preto to riesim
Odpovedať
Profilova fotka
@lassika1 Podľa mňa väčšina fotografov odovzdáva okolo 600-800 fotiek z celého svadobného dňa. A tie najdôležitejšie sú samozrejme svadobné portréty, tých je podľa mňa najviac 50 ks a na tých sa aj fotograf najviac narobí. Ostatné je už v podstate len dokument, jasné, že aj na fotenie týchto fotiek potrebuje fotograf určitú predstavivosť, ale teda dovolím si povedať, že napríklad fotenie hostiny je už v podstate len cvakanie. A taktiež veľa fotografov fotky z hostiny neupravuje, alebo urobí len základné úpravy. Takže si nemyslím, že počet fotiek je pri cene rozhodujúci. Je to skôr naozaj o tom, ako ktorý fotograf ohodnotí svoju prácu, opotrebovanie techniky atď a ako som ti napísala, to je už individuálne. Neviem, poviem svoju skúsenosť, že tie kvalitnejšie a prepracovanejšie fotky niekedy stoja menej ako fotky, čo nie sú až tak kvalitne spracované a odfláknuté. A ani cena často nie je záruka kvality!
Odpovedať
Profilova fotka
@lassika1 Tak odvody do sociálky + zdravotky sú okolo 180,- mesacne, dan je 20% z kazdeho prijmu. Samozrejme da sa uplanit aj odpocitatelna polozka pri dani + znizit dane na zaklade nakladov a tiez ak je clovek zaroven zamestnany, tak moze mat odvody nizsie. Ale vtip je v tom, ze platit statu musi, ci zarobi alebo nie. Ak chcete napr. len 20 fotiek peknych, cena moze byt samozrejme nizsia, ale pre svadobneho fotografa je velmi neefektivne fotit Vam to v sobotu, nakolko takto prichadza o moznost zisku z nafotenia inej celej svadby za viac penazi. Cize ak chcete fotenie v malom rozsahu - teda len portrety, tak urcite v iny den ako sobota.
Odpovedať
Podľa mňa keď to je niekto ako ja, že ho to naozaj baví a nerobí to ako svoju hlavnú zárobkovú činnosť,ale skôr ako koníček, tak myslím že okolo 300-350€je ok, predsa aj náklady na techniku a softvér, ktorý sa používa pri upravovaní niečo stojí a aj amatérsky fotograf si musí trošku pokryť náklady...Profesionálni fotografi, ktorí sa tým živia podľa mňa pod 700€ ani nejdu, ja mám fotografku, ktorá nestojí vôbec málo, ale sama som fotografka a preto som si pri výbere fotografa dala naozaj záležať. Niekedy na fotkách vidím to čo iní prehliadnu alebo ich to vôbec nezaujíma. Aj od amatérskeho fotografa by som si pýtala nejaké portfólio, aby si videla, či sa ti vlastne jeho štýl fotenia páči. Za niektorých profesionálnych by som nedala ani 1€ lebo proste majú úplne iný vkus a štýl ako mám ja, ale tak to už je môj problém.
Odpovedať
my sme mali za 400 eur, boli dvaja, úplne spokojnosť
Odpovedať
Profilova fotka
@macka_misko Rozlisovat portrety ako dolezitejsiu cast oproti nafotenej reportazi to plati iba vo Vychodnej Europe. Na zapade je dolezitejsia reportaz a vsetky zachitene momenty. Ak ma niekto pocit ze reportaz je len take vycvakanie uzavierky od tohto momentu sa odlisuje pristupom k fotografii od skutocneho fotografa. Ocakavat ze reportaz bude obdobne vyumelkovana ako stylizovane portrety je scesne. U reportazi ide hlavne o schpnost ako to fotografovi mysli v realnom case ako je schopny pracovat s pohladmi a vyjadrit na fotke jeho osobny pohlad na fotenu udalost. Osobne pre mna je reportaz rovnako dolezita vec ako portrety prave preto ze poukazuju na nenastylizovanu udalost ktora ma vacsiu vypovednu hodnotu ako portret. Reportaz vyvolava po case intenzivne spomienky coz sa na stylizovane portrety povedat neda.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lassika1 ak ti naozaj záleží na fotkách nájdi si profesionála. Ako písala vlnkafoto menej fotiek nemusí znamenať nižšiu cenu, lebo pre fotografa to nieje veľmi zaujímavé zabiť termín kvôli takému foteniu. Temínov je len okolo 30. Na slovensku nájdeš celkom slušného fotografa už za 400 - 500 Euro (amatér alebo začínajúci fotograf môže byť lacnejší) - Rozdiel medzi profíkom a hobby fotografom: Hobby fotograf ide fotiť urobí 500 fotiek a 2 z nich sú výborné a dá si ich do portfólia. Fotieva čo chce a kedy chce. Fotí keď sú dobré svetelné podmienky a má aj Hobby techniku. Profesionál odfotí 500 fotiek a 480 z nich sú veľmi dobré. Fotí za každých okolností a vie ako to robiť aj keď nieje najlepšie svetlo prípadne nieje ideálne počasie. K tomu aby sa dali robiť fotky aj v zlom počasí a nie v najlepších podmienkach je potrebná aj určitá foto technika. Nebudem to rozoberať, ale nie s každým fotoaparátom a objektívom sa dá robiť všetko. Je na tebe či to riskneš a ušetríš a v lete máš veľkú šancu že sa tento risk oplatí, alebo vsadíš na istotu za čo aj trochu priplatíš.
Odpovedať
A podla coho mam vediet, ze ten fotograf je ten, co dokaze odfotit aj pri horsich podmienkach? Mal by mi poslat akou foti technikou, alebo ako?
Odpovedať
Profilova fotka
V akejkolvek sluzbe ti nik uplnu kvalitu nezaruci. U fotografa ale mas mila nevesta jednu vyhodu cim viacej svadieb ma vo svojom portfoliu tym padom znamena ze ma aj dostatok prace. Znamena to ze je popularny a ten kto ma dostatok prace je ochotny investovat aj viacej penazi do techniky. Zarovet ak ma toho vela v portfoliu tak si s toho treba urobit usudok, kazdy fotograf ma predsa vlasny styl /rukopis/ ktoreho sa zvacsa drzi. Ani technika nezarucuje vzdy kvalitu ale je tam akysi predpoklad. Nepredpokladam ze amater zainvestuje do techniky 10000 a viac euro aby to mal ako hoby privirobok, vacsinou amater ktory ma peniaze na drahu fototechniku nefoti svadby zo zamerom si prilepsit ty fotia radsej nahe baby a cestovne foto.
Odpovedať
Profilova fotka
@markolino To co som pisala ohladom "cvakania", som myslela na cast svadobneho dna, alebo teda skor hostiny, kde uz sa dokopy nic ine ako tanec nerobi, ale v pohode, nebudeme sa tu chytat za slovicka...Asi sa potrebujete ukazat, ze vy to robite tak ako "v zapadnej Europe"... a tu dolezitost som myslela v tom zmysle, ze vacsinou si ludia davaju nad postel prave fotky z fotenia svadobnych portretov.
Odpovedať
@lassika1 nech ti posle aspon 2-3 komplet svadby tak ako ich odovzdava, najrychlejsie to je cez net, toto robia aj podaktori kameramani, mas predsa pravo vediet ako to vyzera cele nie len 50 stylizovanych fotiek. Tam rychlo spoznas kto ako pracuje. @macka_misko skutocny profik kazdu jednu fotografiu upravuje maximalne ako sa len da, z jednoducheho dovodu, tj. chce mat robotu aj na buduce. Odflaknuta praca sa neoplati, ak ju nespozna prvy-druhy zakaznik tak dalsi uz urcite. @besthia a mas vobec zivnost na fotenie ? Lebo pytat 300-350€ bez dokladu a zivnosti je naozaj drzost. Nic v zlom ale skus prehodnotit svoje zmyslanie. Ak nemas tak si ju sprav, plat odvody a dph a pytaj si min.700€ a zbadas ake je to "jednoduche".
Odpovedať
Profilova fotka
@slavka121212 A kde pisem ze neupravuje? Ale prave z mojich skusenosti som videla, ze z hostiny odovzdavaju velakrat neupravene fotky a to myslim len tie zakladne upravy. Mas pravdu v tom, ze kazdy, komu zalezi na jeho praci sa tomu venuje naplno...
Odpovedať
Profilova fotka
Cielom tohto prispevku nie je si robit reklamu. Chcel som poukazat ze zdegradovanie reportaznej fotky nie je uplne koser. Mojim zamerom nebolo cielom len reagovat na vas komentar ale naopak chcel som to skor venovat vseobecne nevestam mnohe reportaznu fotku povazuju za nieco kde staci zobrat zrkadlovku do ruky a stalcit spust. Samozrejme to tak vobec nefunguje. Povedzme si uprimne vela neviest to tak aj berie ako nejaku sekundarnu zalezitost. Odpoved som napojil prave preto na tento prispevok kde pisete o reportazi aby som poukazal ze reportaz nie je len o cvakani ma rovnaku vahu ako portret.
Odpovedať
Profilova fotka
@markolino podobne je to s videom pozerá sa len na klipy lebo asi je názor že zvyšok DVD je nuda tak či tak to je jedno aké videoštúdio. Pritom je to obrovský omyl a sú tam veľmi veľké kvalitatívne rozdiely aj vo fotkách aj vo videu. Môžem to zodpovedne povedať lebo som pozrela možno 15 celých DVD čo mi kameramani poslali mailom. Klip super a video akoby ho robili 15-roční žiaci. Záleží od nevesty na čom jej záleží a veľa robí aj cena. Iste niektoré oželejú kvalitu reportážnych fotiek a rovnako aj kvalitu celého videa hlavne nech sú pekné portrétové fotky a videoklip. Ale prečo je to tak? Môj skromný nezávislý názor je že sa reportážnymi fotkami a celými videami nikto neprezentuje a mnohým to tak vyhovuje . Ušetria si veľa práce keď sa s tým nemusia babrať.
Odpovedať
Profilova fotka
@markolino Mate pravdu, aj ked ja nikde nepisem o tom, ze reportazna fotografia je nie dolezita - pisala som to skor pohladu toho, co caka nevesta, pretoze vacsinu je "najdolezitejsie" aby mali pekne svadobne portrety, co si mozu zavesit nad postel. Ale ako hovorite, niektorym nevestam staci, ked daju fotak do ruky nejakemu znamemu, nech im nafoti obrad, pretoze chcu usetrit.
Odpovedať
Profilova fotka
@lassika1 Vinikajúca otázka, sám som chvíľu rozmýšľal ako na to odpovedať. Ak by ti aj niekto poslal akú má výbavu veľa to nepovie ak sa v tom človek nevyzná. Plus samotná technika nieje zárukou toho že ju fotograf aj vie správne používať a improvizovať. Určite sa to nedá úplne jednoznačne overiť, ale možno týchto pár bodov pomôže: 1. Pozri si koľko má fotograf za sebou svadieb. 2. Sústreď sa na fotky ktoré sú fotené v interieroch. (príprava nevesty, obrad, portréty v interiery, možno aj iné fotky ktoré má v portfóliu) - Ak má aj tie fotky krásne z najväčšou pravdepodobnosťou vie čo robí. 3. Ak ma napríklad na stránke zoznam techniky (ideálne nech sa naň pozrie niekto kto tomu rozumie) ale napríklad pri objektívoch je dobré ak majú clonu (f) 2.8 a menej (pri profi technike sa táto hodnota zoomovaním nemení) Objektívy by mali byť zo skla. Telá fotoaparátov ideálne aby tie telá boli Full - frame. A počet by mal byť minimálne 2 telá. Keby náhodou jedno štrajkovalo. Fotiť by sa malo do formátu RAW nie JPG , ale to robí asi každý. Samotná práca je asi najdôležitejšia. Proste sa ti to musí páčiť.
Odpovedať
Fotograf sa vybera uplne jednoduchym sposobom. Podla fotografii. Komu sa co paci a kto je ako narocny. Paci sa mi praca fotografa "A" zistim si jeho cenu. Ak je pre mna drahy, hladam dalsieho fotografa "B", ktoreho praca sa mi tiez paci a tak idem dalej kym nenajdem to co sa mi paci za taku sumu aku si mozem, chcem dovolit. Vsetko ostatne je nepodstatne, kedze fotografiu vnima kazdy clovek inak. Fotograf sa teda v prvom rade vybera ocami a "srdcom" az potom pride na rad otazka ceny, nikdy nie opacne.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja len pridám trochu inšpirácie. Úžasné fotky "obyčajnej" reportáže... http://www.mariusblog.com/ :)
Odpovedať
Profilova fotka
My máme jednu mladu babu čo mal aj brat a zoberie nám 300eur za svadbu a posvadobné fotenie.Fotky má pekné a som toho názoru ze ked je niekto fotogenický a vie pozovať dokáze to zachytit aj obyčajný fotograf do peknej fotky a ak je raz niekto "zrúda" :-D tak môže mať fotografa aj za 1000eur a nepomôze to takze tak.
Odpovedať
Profilova fotka
JE FOTOGRAF DRAHÝ? Na adresu svadobných fotografov často zaznieva výčitka, že sú “príliš drahí”. Svedčia o tom mnohé reakcie neviest na svadobných portáloch, ale aj snaha fotografov vyčerpávajúco obhajovať cenu svadobného fotenia rozpisom nákladov. Asi netreba zdôrazňovať, že pre kvalitnú prácu potrebuje fotograf investovať do špičkovej techniky a že jeho práca nespočíva len v “nacvakaní” záberov, ale aj v časovo náročnej práci za počítačom. Avšak nemyslím si, že je správne, ak sa na cenu za fotenie nazerá ako na sumu nákladov, ktorú si fotograf ľubovoľne navýši o niaku maržu. Pri takomto pohľade budú mať ľudia aj tak pocit, že“toľko to predsa stáť nemôže” a fotografi budú frustrovaní z toho, že sa stalé znova a znova musia v očiach svojich klientov obhajovať zdôrazňovaním vysokých vstupných nákladov. Skúsme sa však na to pozrieť z inej perspektívy. Usporiadanie svadby nie je práve najjednoduchšou ani najlacnejšou spoločenskou udalosťou. Každý, ktorý si tým prešiel, mi dá učite za pravdu. Každá mašlička, či koláčik niečo stojí a to ani nehovorím, že pri organizovaní svadby sa vyskytne aj množstvo neplánovaných položiek. Do dlhého svadobného zoznamu položiek si ľudia zaradia aj náklady na fotografa či kameramana a kedže sú to v porovnaní s ostatnými položkami vyššie sumy, prichádza následné rozhočenie a pocit, že “to predsa nemôže stáť rovnako ako “150 rezňov”, či 5-členná svadobná kapela. Čo sa však stane po svadbe? Najskôr dohrá svadobná kapela a kým vám bude znieť posledná melódia v hlave tak zvednú všetky kvety svadobnej výzdoby. Posledný rezeň si dáte, keď vyčerpaný rozdáte všetky výslužky s koláčikmi. Váš dokonalý make-up si zmyjete nadránnom a ani váš účes to neprežije dlhšie. Svadobné šaty vám síce ostatnú visieť v skrini, ale už nikdy nebude príležitosť si ich obliecť. Všetky veci, ktorým ste pred svadbou venovali tak veľa úsilia sa behom okamžiku stanú minulosťou. Ostatnú vám však fotografie (resp.video) a ich hodnota bude s postupujúcim časom len narastať. Na prácu svadobného fotografa by sa nemalo nazerať rovnako ako na ostatné položky organizovania svadby. Keď robíte nákup v supermarkete, nepribalíte si k nemu aj umelecký obraz. A nie sú snáď kvalitné svadobné fotografie rovnako hodnotným umeleckým dielom ako obraz od maliara? A rovnako ako sa asi nikto nepozerá na cenu za originálny obraz cez súčet spotrebovaných farieb a času pri malovaní, tak podobne aj cena za svadobné fotky nie je výsledkom ekonomických prepočtov nákladov a ziskov. Zavesiť si v izbe krásny umelecký obraz nie je povinnosť ani nevyhnutnosť. Je to prejav túžby po kráse umeleckého diela, ktoré bude natrvalo obohacovať váš domov. Mať na svadbe fotografa tiež nie je povinnosť, ale prejav túžby zachytiť spomienky na váš svadobný deň hodnotným a originálnym spôsobom. Zdroj: http://www.assf.sk/je-fotograf-drahy/
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som mala manželov Velických - Peter a Veronika - stáli 1600eur,ale uplna topka...tie fotky su dokonale!!!!! Odporucam vsetkymi 10timi...Ten den ti ubehne ani nebudes vediet ako...spomienky vyblednu...ale zostanu ti super kvalitne fotky,ktoré budes ukazovat svojim detom a vnucatam atd...A ver mi,ze v ten den budes nadherna ako nikdy!!A nic nie je lepsie,ked to zachyti super fotograf..Takze my sme na foto vobec nesetrili a vybrali sme najlepsie ajk sme mohli - http://peterandveronika.com/language/sk/
Odpovedať
To je ako dobrá reklama, ale 1600 € je iná šupa cena a nemyslím si, že tá kvalita je až taká....tie fotky na papieri čo mali známy nevyzerali bohvieako. Mne to pripadá ako lacný okopírovaný americký štýl....ale každému sa páči iné a keď je ešte ochotný platiť, tak super.
Odpovedať
Mne osobne je jedno, koľko by si fotograf/kameraman vypýtal, dala by som koľkoľvek za fotky/video, keby boli fakt že super, dokononalé a neviem čo, ale konkrétne tieto od Velických sa mi vôbec nepáčia. Ja nemám rada tie tlmené farby - príde mi to také starodávne, vyblednuté a umelé. Ale samozrejme, každému sa páči niečo iné, preto je toľko fotografov na výber :) A súhlasím vyššie s názorom, že fotograf sa vyberá ľahko - pozriem sa na jeho prácu, keď sa mi páči, zistím cenu a idem do vtedy, kým nenájdem to, čo sa mi páči, za cenu, ktorú som ochotný dať :)
Odpovedať
ked da niekto 1600 euro za fotografie tak su dve moznosti. Bud je to takticka reklama, ze zadarmo som ta fotil a hlasaj o mne chvalu a iluziu vynimocnosti alebo ma zaznik potrebu vyhodit nehorazne peniaze aby bola cena adekvatna jeho spolocenskemu statusu. Rozhodne 1600 euro nevyjadruje realnu hodnotu fotiek ani Velickych ani nikoho druheho. Ono totizto staci si pozriet odkial Peter s Veronikou cerpaju inspiracie. Kto si tieto blogy pozrie tak zisti, ze v tej Amerike tak foti proste kazdy. Ten styl preniesli jak cez kopirak aj s chybami. Jedna vec je, ze do vykladnej skrine sa ukazuju prace, ktore vzniknu ucelovo ako promo produkcia a druha vec je ako vyzera bezny album. Totizto vyrazove prostriedky tejto dvojice su prave vintage styling a na nom treba vyrazne spolupracovat lebo sam nevznikne. Samotny objektiv namazany kremom na ruky a fotenie proti slnku to samo nespravi.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?