Svadba bez fotenia portretov - vas nazor

Mali ste niektora svadbu bez portretneho fotenia resp. co si o tom myslite? Nepotrebujeme mat kopu stylizovanych fotiek, stacilo by nam aj par peknych fotiek, ktore ani nemusia byt dokonale, hlavne ze tam budeme vyzerat prirodzene, a potom radesj viac s rodinou, z hostiny a tak. Drahy ani ja nemame chut 2-3 hod. stravit fotenim. Ani neviem, kedy sa fotit, pred nechcem urcite a po sa obavam, co budu robit hostia, kym sa budeme fotit. Iny den je tiez problem, kedze sme v zahranici. A ak ste to tak niektora mala, viete odporucit ochotneho fotografa?
Odpovedať
@gertie Ako sa hovori, nas zakaznik, nas pan. Spravny profesional by nemal mat problem tym, aby sa ti prisposobil. Ako to bude s cenou, to uz neviem. My sice portretne fotenie budeme mat, ale chceme len par peknych fotiek, nie milion, je to sice pekne ale podla nas zbytocne, presne, bude dost fotiek z kostola, hostiny, hlavne ze budu prirodzene. A tiez neviem ci sa fotografka nebude cudovat, ale ani som sa nezamyslala nad tym, ci by bila ochotna, ved je to nasa svadba a my sme si ju najali, tak nevidim dovod, preco by nas mala nutit fotit sa tak, ako nechceme
Odpovedať
Profilova fotka
@gertie ip :)
Odpovedať
Profilova fotka
Viem ze catate reakcie od neviest, ale ak mozem zareaovat prave ako fotograf, urcite nie je ste jedina ktora takto rozmysla. Vela dvojic ma obavy z potretneho fotenia, nie kadzy sa vie uvolnit a "uzit si" stylizovanie fotenie. Ale prave toto by mala byt starost fotografa, aby navodil u novomanzelov nenasilnu, uvolnenu a veselu atmosferu. Portrety sa daju robit aj nerusene, tak, ze ani neviete ze ste prave foteni. Co sa tyka svadobneho dna, vzdy sa da rozvhnut tak, aby sa vsetko vsihlo bez velkych stresov, aj ked asi v uplnom klude sa svadobny den prezit neda :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ak k tomu môžem ja povedať názor, ešte som síce portrétne fotenie nemala, až v septembri, ale myslím si, že je to také malé rande pred svadbou, na ktorom sa dá super uvoľniť, zasrandovať, a súhlasím, že aj trošku tá štylizácia je fotografova robota, on je tu na to a je to jeho robota. Ale čo som počula názory od iných nevestičiek, veľmi si to užili :) ale neberiem ti, ak takéto niečo nechcete...podľa mna sa dá urobiť portrétne aj za hodinu, ak nechcete veľa fotiek :) stačí pár a poriadnych :) držím prstíky pri rozhodovaní :)
Odpovedať
@cervenaruza123 Dakujem za odpoved :-) Aj ja myslim, ze by to tak malo byt, ze si zakaznik povie, ale ma zarazilo, ze vela fotografov ma napisane, ze si treba vyhradit aspon 2 (alebo aj 3) hodiny. Ja by som povedala, ze si vyhradim kolko som ochotna tym fotenim stravit a samozrejme potom neocavam kopec dokonalych fotiek, ale par peknych zaberov.
Odpovedať
my sme boli fotit portretove pred sobasom asi take dve hodinky sme tam stravili s tym ze cesta na miesto fotenia trvala asi 20 min cize z tych 2 hodin minus 40 minut....a bola to fakt neskutocna zabava kedze sme mali perfektneho fotografa ktory vedel navodit atmosferu a tiez nemame vela portretovych fotiek aspon podla toho ako to porovnavam s ostatnymi nevestami..nas fotograf to sam od seba tak ponal ze mame viac tych prirodzenych fotiek z obradu a zabavy ale to portretove fotenie stalo zato naozaj ak si zozenies takeho fotografa aky ma byt bude to aj zabava nie stres a fotky budu vyzerat prirodzene :)
Odpovedať
@gertie ono tie podmienky su vacsinou podla skusenosti a poziadavky vacsiny neviest. nas tiez kameramana zahltil mnozstvom informacii co a ako bude a co a ako budeme robit. polovica boli veci, co by mne samej nedosli a su fajn a druha polovica zase veci, co za ziadnu cenu nechcem :D. ale stale dodal, ze nehovori, ze to tak musi byt, ale ze to vacsinou tak nakoniec je, lebo je to najpraktickejsie, ale ze ked to chceme inak, tak samozrejme bude to inak (povedal, ze aj keby sme trvali na niecom, co by vedel ze je vyslovene hlupost, ale by sme to tak chceli tak sa samozrejme prisposobi :D)
Odpovedať
Profilova fotka
je to presne tak ako pisete, portretne fotky maju byt prirodzene (nech mozete svojim detom povedat ANO to sme MY) a reportaz je dolezitejsia, ja sa podla toho riadim :-)
Odpovedať
Dakujem za vsetky nazory. Nemyslim, ze by sme z toho fotenia mali stres a obavy, skor sa nam to zda zbytocne a radsej chceme ten cas stravit s rodinou a priatelmi. Ani to nie je tak, ze by sme nechceli ani jeden portret, len neplanujeme klasicke dvoj-/trojhodinove fotenie a radsej by sme boli, keby nam fotograf spravil par portretov napr. pri kostole, par na mieste hostiny (v Tatrach netreba za peknym prostredim cestovat daleko ;-) a tak :-) Pred urcite nie, lebo mna zenich uvidi az v kostole
Odpovedať
Profilova fotka
@gertie Ja to zvažujem tak, že po obrade, by sme poslali hostí po Bratislave na výlet vláčikom a medzi tým by sme my spravili nejaké portrétne fotky po okolí. Tiež nechcem, aby ma videl pred obradom.
Odpovedať
Profilova fotka
@gertie dobry fotograf ta urcite nebude stylizovat. Vela profikov funguje na principe, vy si robte co chcete a ja fotim. Fotky vyzeraju prirodzene a uvolnene. My sme napriklad fotili aj rande fotky v civile aj svadobne fotky iny ako svadobny den, velmi sme si to uzili a uz sa nevieme fotiek dockat :) Mne osobne by to asi chybalo nemat fotky s manzelom, ale samozrejme kazdy si to spravi a zvazi podla seba ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
my sme prave z takych podobnych dovodov fotografa nemali. poprosili sme nasich kamaratov fotili nas styria. fotili pred obradom aj pocas, na hostine a potom sme sa vytratili na chvilu von...hostia akurat jedli zakusky a kavickovali...mozes pozrieet v albume. vsetko sa da aj stihnut aj to nemusi byt silene. pozri moj album, nemali sme nic naplanovane a fotky vznikali nahodou prajem krasnu svadbu :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
My sme mali profi fotenie pred sobášom a vôbec netrvalo 3 hodiny ... Aj s presunmi do bolo do dvoch hodín a to sme si stihli dať pred sobášom aj kávu doma s fotografmi. Môj manžel sa tiež tváril, že on pózovať nebude a nakoniec mal z toho on najväčšiu srandu. Nemáme žiadne umelé fotky, kde sa tvárime umelo zaľúbene. Na všetkých fotkách sme my dvaja reálni, len sú krajšie ako keby to fotil hocikto z kamarátov. Bude to pamiatka pre rodičov, pre naše deti, pre nás. Nemali sme rande fotenie, na to by som ho nenahovorila ani keby čo bolo a toto bola naozaj zábava. Kamarát, ktorý nás vozil sa po tých dvoch hodinách pýtal, prečo už končíme, keď je to taká zábava. A to mi nosil kabelku, bundu topánky. Skrátka dievča pre všetko. Osobne odporúčam rovno povedať fotografovi, že nechcete umelé fotky a ak je to profesionál, tak bude vedieť čo s vami robiť, aby to bavilo vás jeho a aby ste mali aj za 40 minút fotenia krásne fotky na celý život.
Odpovedať
Profilova fotka
Tri hodiny pocas svadobneho dna je sialenost. Dve hodiny aj s presunmi su az az. Osobne som nemal par, ktory by si to fotenie nakoniec neuzili...aj ked mozno zmyslali (castokrat prave zenichovia) tak ako ty. Kazdopadne osobne u mna by v takomto priprade so zlavou z ceny nepochodili. Prave naopak...aj ked to znie paradoxne, ale radsej dam zlavu z kompletneho fotenia, pretoze stylizovane fotografie (tak sa im zial nadava) su prave to, na co hladia buduce nevesty a co je nositelom dalsej propagacie. Svadba bez portretov je takto pre mna ako reklama bez textu..if you know what I mean :) Stylizovane portrety su neprirodzene a silene...to je hodne znama fama. Dovodom je, ze XY% svadobnych fotografov nedokaze s fotografovanymi komunikovat. Taktiez casto krat chcu mladomanzelia stihnut pocas fotenia XY lokacii, co je, opat paradoxne, skor kontraproduktivne. Pokial vam zalezi prave na stylizovanych fotografiach, je idealne ich fotografovat v iny ako svadobny den. U nas to este nie je moc zauzivane..co je jeden dovod...a je to, samozrejme, drahsie..co je dovod c. dva. Tiez sa mladomanzelia strasne obavaju toho, co bez nich hostia budu robit.. Svadba je o vas..nie o hostoch. Na druhu stranu, hostia a priebeh svadby su problem starejsieho. Pozrite si mojho Sprievodcu svadobnym fotenim. Tam sa podobnym otazkam venujem. Najdete ho na stiahnutie na mojom webe, v sekcii Portfólio.
Odpovedať
Profilova fotka
Ide hlavne o to, vybrať si fotografa, ktorý vie navodiť uvolnenú atmosféru, ktorý to vie s ľuďmi a potom ide všetko samo :) Na fotenie úplne stačí hodinka, ak poviete, že sa nechcete fotiť dlhšie ako 25 min. tak fotograf je platený Vami a teda nafotí za 25 min. :) neberte fotenie ako nutnosť, ale za 10 rokov budete radi, ak si prelistujete fotoalbum so svadobnými fotkami :) ja som fotografka, svadobné fotky nemám :D (obuvník má najhoršie topánky? ) a dodnes lutujem :) na fotenie hlavne úsmev :) ale ten vám vyčarí aj dobrý fotograf :)
Odpovedať
Profilova fotka
@maminamajka "fotograf je platený Vami" ..to znie nielen arogantne, ale aj naivne. To, ze niekoho platite este neznamena, ze si da pre Vas vytrhnut ladvinu, postavi sa na hlavu a urobi zazrak na pockanie. Ak zakaznik nieco ocakava, tak fotograf je jediny kto ma co povedat k tomu, kolko to cca bude trvat...co patri k jeho profesionej zrucnosti. Nehovorim, ze za 25 minut sa neda nafotit set (rozumej 6-12) slusnych portretnych fotografii, ktore nie su robene cez sablonu. Da...ale je velke stastie ked najdete taky par. To, ze Vam niekto prikyvne na 25 minut hovori len a len o jeho amaterizme a o tom, ze prikyvne na vsetko ako cinsky dodavatel...
Odpovedať
@gertie my sme tiez nemali ziadne stylizovane fotenie ani dohodnuteho fotografa z toho isteho dovodu:) Fotky co mame nam urobil kamos za 20min, uplne nahodou len preto, ze sme cakali kym na hostinu dorazia hostia a v klude sa pousadzaju a osviezia, kedze bolo strasne teplo. Tak my sme zatial prebehli cez cestu do blizkeho arealu a tam nacvakali pocas prechadzky zopar zaberov, ale teda ziadne planovacky, rekvizity ani nic podobne, fotili sme uplne "na punkaca":) dodnes si to neviem vynachvalit, lebo mame uplne spontanne fotky a vobec sme nemuseli nikde 2 hodiny pobehovat a potit sa:) ale kazdemu je lepsie inak, my sme to zmakli vdaka tomu, ze kamos co nas fotil nas velmi dobre pozna a vsetci vedeli, ze ziadne stylizovane fotky sa u nas konat proste nebudu. kludne chod do toho;)
Odpovedať
Dievcata, dakujem za povzbudenie. @dusanbelan Neda mi nezareagovat na vase prispevky, lebo na mna posobite trosku arogantne prave vy. Nikde som nepisala, ze od fotografa ocakavam zlavu, ked nebude fotit portrety. Pravdupovediac, ani by mi to nenapadlo. Myslim, ze si zasluzi plnu cenu, bez ohladu na to, ci bude fotit portrety alebo fotky z hostiny a zabavy. Cas, ktory s nami stravi bude predsa rovnaky. K reklame: Skusim paralelou: co z toho, ze v papiernictve budu mat vela nadhernych narodeninovych blahozelani, ked ja prave potrebujem blahozelanie k promocii (if you know what I mean). Myslim, ze pre fotografa mozu byt reklamou aj fotky dokumentujuce priebeh svadby a dobra komunikacia a ustretovost voci poziadavkam zakaznikov. Fotograf je plateny zakaznikom - to nie je naivne alebo arogantne, to je fakt, co ale neznamena, ze sa k nemu budem spravat bez respektu, prave naopak. Urcite od neho nebude nikto pozadovat ladvinu alebo zazrak, ale ak sa rozhodnem, ze nechcem portrety alebo ich chcem len zopar za kratky cas, tak fotograf sa moze slobodne rozhodnut, ci je ochotny na to pristupit alebo nie. Ak na to pristupi, tak ocakavam, ze urobi to najlepsie, co sa da za ten cas stihnut, ale s vedomim toho, ze tie portrety nebudu take, ako keby sme na to mali 2-3 hod.
Odpovedať
Profilova fotka
@vodavodickova ty si môj človek :-) úplne súhlasím! (Pre)štylizované fotky môžu byť vizuálne silné, ale keď pripomínajú magazínový editoriál, je to o ničom... Žiadna spontánnosť, atmosféra TOHO dňa, proste prázdna krása. (BTW. veeeľmi pekný album, srší vám z neho taká energia, že až). My sme to tiež poňali podobne ako vy. Našich fotografov sme poznali, takže žiadna pretvárka a kŕčovité úsmevy nehrozili. Špeciálne na fotenie sme mali cca 15 minút na mieste obradu a 15 v parku (aj z toho som polovicu zabila lovením hmyzu v tylových vrstvách svadobných šiat). Na druhej strane, aby som bola úprimná, aspoň pár portrétnych fotiek mi veru chýba. S drahým sme si sľúbili, že týždeň po svadbe to dobehneme, aby bolo pár fotečiek "do rámika", ale odvtedy sme takí rozlietaní, že sme sa k tomu nedostali ani po dvoch mesiacoch...
Odpovedať
zalezi od kazdeho ako chce, hlavne ako budete po tom vychadzat to je dolezite na tych fotkách mne by az tak nezalezalo je to pekna a fajn spomienka, ale ked pride kruta realita prve problemy a zivot tak to zahraje pri srdci, ale mne na tom nezalezalo vôbec pre mna boli dolezite veci druhe a ovela podstatnejsie, pre mna je toto taky detail a po case malichernost nic podstatne co by mi riesilo problemy, pekna spomienka to je vse, ale su ovela podstatnejsie veci pre mna osobne
Odpovedať
@dubienok ty si zlata:) vy mate presne take fotecky tiez!:) ano,to riziko tu je,ze potom si uvedomis,ze tie portrety nemas...ale zase...jedna kamoska sa vydavala v maji preto,lebo chcela rozkvitnute ceresne.zial,v den jej svadby prsalo,fukalo,bola strasna zima a po romantickych fotkach v slnecnej zaplave ceresnovych stromov ani stopy. fotili sa sice v krasnych interieroch,ale na jej tvari je vidiet trosku umely usmev,lebo jej bolo strasne luto,ze im to nevyslo...aj takto to moze dopadnut. aj preto fandim fotkam urobenym spontanne,ktore vychadzaju z momentalnej chvile a je na nich citit POCIT,nielen pekny obrazok:)
Odpovedať
Profilova fotka
@gertie Ja plne suhlasim... K tej zlave, som hovoril vseobecne, chcel som tym len povedat, ze pre fotografa nefotit stylizovane portrety moze byt v urcitom smere kontraproduktivne prave z marketingoveho pohladu. To je cele. Nenarazal som na ziadnu poziadavku zlavy..aj ked sa na dennom poriadku stretavam s tym, ze snubenci cakaju zlavu pri vynechani nejakych zalezitosti....napr. ze chcu menej fotiek a podobne. Fotograf si vsak sotva povie, ze bude fotografovat len "kazdy treti zaber", pretoze to nema zaplatene. Ked fotografuje, tak fotografuje. Co sa tyka tych 25 minut, je dolezite to, co pisete: "ale s vedomim toho, ze tie portrety nebudu take, ako keby sme na to mali 2-3 hod." To si nie kazdy uvedomuje a povacsinou zakaznici ocakavaju super extra fotografie bez ohladu na to, ake podmienky fotografovi dali. Je to debata na dlhsie.
Odpovedať
Profilova fotka
V zahraničí sú svadby ponímané oveľa častejšie čisto fotoreportážnym štýlom, kde fotograf len dokumentuje ten krásny deň a pár rozhoduje o tom, či "pózovačky" fotiť chce alebo nechce, či chce fotiť klasické rodinné fotky alebo dajú radšej prednosť neviazaným fotkám z cocktailu. Tak isto žijem v zahraničí a nikdy som 2h párové fotky nefotila :) Väčšinou fotím pred večerou pri západe slnka max polhodinku.. samozrejme všetko sa dá aj na Slovensku, stačí si vybrať správneho fotografa, ktorý bude vyhovovať vášmu štýlu a požiadavkám. Len preto, že sa to tak väčšinou nerobí neznamená, že fotograf vám "pózovačky" nanúti. ;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?