Študent fotografie ako fotograf - aké máte skúsenosti?

Ahojte nevesty, mali ste alebo rozmyslate niektora o studentovi fotografie ako o vasom fotografovi? Alebo mali ste niektora niekoho takehoto? Verim, ze moze byt aj velmi sikovny student, ktory bude aj lacnejsi. Dakujem za odpovede.
Odpovedať
1
2
šikovný byť môže... ale svadobné momenty sa neopakujú.... na svadbe je kopa momentov ktoré sa nedajú nafotiť opakovane.... ak to nestihne ten moment je fuč... neskúsený fotografi chodia práve preto fotiť ako secondshooteri po boku profíkov....aby získali skúsenosti... klient tak má istotu že fotky budú stáť za to, študent získa nové skúsenosti a + pre klienta je že bude mať fotky z viacerých uhlov.... Ja vážne nechápem prečo nevesty rozmýšľajú týmto smerom? Šetriť na fotografovi? Veď si uvedomte že fotky, prstienky a manžel sú jediné čo vám po svadbe ostane...koláče sa zjedia, kvety odkvitnú, výzdoba sa zbalí...šaty predáte/ odložíte niekam na povalu... prečo chcete šetriť na jednej z mála vecí ktorá vám ostane na celý život?
Odpovedať
treba si pozriet jeho nejake foto a podla toho sa rozhodnut :)
Odpovedať
Sikovny student moze byt, ale ten student musi mat naozaj velmi stedrych rodicov aby mal s cim vobec fotit a ten ti svadbu za lacno fotit nebude, pojde radsej pekne modelky na Instagram fotit :-) Profesionalne fotaky musi mat 2 ks, v pripade, ze jeden z nich sa pokazi a tiez viac objektivov ku tomu. A to je investicia 10 tis.euro a viac. Ked si clovek pozera svadobne fotografie vyzera to tak jednoducho, ale uvediem ta na spravu mieru, nie, nie je to vobec jednoduche ak sa bavime o celodennej reportazi a nie len o vycackanych pozovacich fotkach. Je pravda, ze technika nie je vsetko, ale kto ju nema kvalitnu tak ti na zabave alebo na miestach kde nie je dostatok svetla neodfoti nic a ak aj nieco odfoti bude to ozaj nekvalitne a zasumene, nieco ako fotka z mobilu. Ja by som to na svojej svadbe neriskovala kedze svadobny den sa neda zopakovat. Profi fotograf ma vsetko potrebne aby ti dokazal zdokumentovat tvoj svadobny den a hlavne ma prax, ktoru student nema odkial mat. Stastny vyber ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravim Vas, neberte to prosim ako utok, iba ako trochu na zamyslenie. Ked Vam student fotograf nafoti Vase svadobne fotky, budete ich vidiet o nejaky cas od Vasho svadobneho dna. Takze bud budete milo, alebo nemilo prekvapena! Nanestastie tieto Vase svadobne fotky zo svadobneho dna uz nebude mozne zachranit, ak nebudu v dobrej kvalite a nemyslim, ze by ste chceli znovu organizovat Vasu svadbu, len kvoli fotkam... Takisto mozete rozmyslat aj nad studentom kucharom(pekarom), ktory Vam napecie Vase svadobne zakusky/kolace... ale tie viete predtym ochutnat. Takisto mozete rozmsylat nad nejakym studentom, ktory ma super zvukovu masinu (co si kupil 2 tyzdne dozadu) a urobi Vam DJ na Vasej svadbe... Berte to tak, ze tie FOTKY Vam zostanu na cely zivot... skoro to jedine hmotne z Vasho svadobneho dna. A myslim, ze ich budete chciet naozaj v profi kvalite! :) Zelam vsetko dobre :) Be happy
Odpovedať
Profilova fotka
@woam V princípe je jedno či je to študent fotografie, alebo kuchár čašník. Obete Slovenského vzdelávacieho sistému nevykazujú práve obrovské praktické znalosti v oblastiach, ktoré študujú. Sám som dobrý priklad. Škola Vám toho do praxe dá žalostne malo. Fotograf ale našťastie pre Vás nieje účtovník, takže jeho prácu si viete pozrieť a rozhodnúť sa či sa Vám pači. Ak nemáte možnosť pozrieť si jeho pracu na iných svadbách, idete dosť do rizika. To riziko by malo byť vyvážené naozaj ultra priaznivou cenou. Plus neviem ako su na tom dnešný študenti, ale za mojich čias nemali penazí na vyhadzovanie, takže je možné že nebude mať napríklad založnú techniku pre prípad poruchy. Pri fotení krajiniek a veci pre vlastnú potrebu, to nieje až tak potrebné ale na svadbách ano. Nebudem to rozvádzať do detajlov, ale fotoaparát ma súčiastku (zavierku), ktorá môže hocikedy zlihať, ak sa to stane tak až do odbornej výmeny už fotoaparát necvakne nič. Na mieste sa to opraviť nedá. Ale pokaziť sa može oveľa viac vecí a preto PRO fotografi mávaju väčšinu výbavy dvojmo, aby predišli zlihaniu techniky. Presne ako tu už niekto spomenul svadba sa zopakovať nedá. Samozrejme treba dať pozor na to, že svadobná fotografia je veľmi špecifický druh fotogrfie a treba pri nej pracovať veľmi rýchlo pohotovo a hlavne vo výsledku by sa malo podariť relatívne veľa fotiek (spomienok). V tom je ina svadobná fotka od väčšiny ostatných foto žanrov. V maloktorých ostatných odvetviach fotografie sa očakáva do fotografa vo výsledku aj nikoľko stoviek dobrých fotografii. Hlavne svadba nieje o pár portrétoch, ale spomineky sú zachytené práve na ostatných fotkách zo svadobného dňa. O 10 možno 20 rokov to budú Vaše jediné spomienky. V podstate je to o tom ako Vám na fotkách zaleží a či ste ochotná prijať určité riziko spojené s týmto rozhodnutím. Je to o tom, že nechávate niekoho učiť sa a robiť začiatočnícke chybi na Vašich spomienkach. Ak to riziko ste ochotná prijať tak je to určite dobrá cesta. Ak nie skúste hľadať inde.
Odpovedať
Profilova fotka
ja do toho idem, pozvala som si dvoch študentov ... nemám z toho nejak veľký strach, nerobím svadbu kvôli fotkám...
Odpovedať
Ak to chcete urobiť s úmyslom podporiť talentovaného fotografa, tak ho neváhajte zavolať, dajte mu šancu prejaviť sa a poriadne ho podporte aj finančne, aby mal do budúcna na kúpu lepšej techniky. Síce pri tom budete trochu riskovať, ale to k tomu patrí a urobíte tým veľmi dobrú vec pre svet fotografie. Ak sa však Vaše myšlienky začali tým, ako čo najviac ušetriť a ak Vás ako riešenie napadlo zavolať si lacného študenta, tak to nie je pekný prístup. Skúste sa vcítiť do kože toho študenta v oboch prípadoch. V prvom prípade si Vás bude vážiť a do fotenia dá všetko, lebo bude vedieť, že ste mu dali šancu a že mu veríte. V druhom prípade sa pri Vás bude cítiť zle a bude si počas celého dňa hovoriť "Ona ma zavolala len kvôli peniazom, nezáleží jej na mne". Samozrejme to môžete uhrať a tváriť sa, že ste ho zavolali, lebo mu chcete dať šancu, ale svadba nemá byť o faloši :) Mám pre Vás ponuku. Ak si zavoláte študenta, ktorý nemá skúsenosť so svadbami a zaplatíte mu aspoň 500€ (čisto iba za fotenie, teda bez fotoknihy atď), tak prídem na svadobný obrad a urobím mu backup. Ak by mu v kostole niečo nevyšlo alebo by jeho technika nestíhala, tak Vám pošlem moje spracované fotografie bez nároku na honorár. Ponuka platí samozrejme iba na termíny, ktoré už nemám rezervované.
Odpovedať
Profilova fotka
Neriskovala by som to. Mali sme dve svadby a na tej Slovenskej babu co fotila svadbu prvy krat za €200 a tak to aj vyzera, ani jedna pouzitelna fotka z obradu, ludia vyzeraju strasne koli tym uhlom. Jedine co je ako tak su tie pozovacie fotky. V Australii sme mali 2 fotografov za $1200 a hned to inak vyzera. Vsetky fotky ktore dodali su pekne, ludia na nich vyzeraju normlne a ma to nejaky pribeh a atmosferu.
Odpovedať
Dakujem za vsetky nazory, ci uz boli opovrhujuce mojim napadom alebo nie.
Odpovedať
@killerqueen28 dakujem za pozitivny komentar:)
Odpovedať
@woam nikto vasim nazorom neopovrhuje.... len sme sa vam pokusili vysvetlit ake nevyhody vase rozhodnutie prinasa Bohuzial nie raz mi pisala nevesta ktora ma najskor odmietla pre “vysoku cenu” ci by som jej neupravil = nezachranil svadobne fotky lebo ta fotografka (“bratova snubenica je tiez fotografka” ) to totalne domrvila 🙈 Bohuzial, nie pracu inych neupravujem.... nepatri sa to a a hlavne mam dost tej vlastnej :) Takze nevesta usetrila 200€ a vo vysledku jej ostali hrozne fotky a oci pre plac :(
Odpovedať
Profilova fotka
@woam Tiež si nemyslím, že sa nikto nesnaží Vami opovrhovať. Ludia Vám napísali, že to rozhodnutie má určité riziká a vymenovali ich. Dokonca konkrétna nevesta dala reálnu skúsenosť pri ktorej mala možnosť na svojich dvoch obradoch porovnať profesionálnu prácu a prácu začiatočníka. Jej názor by som bral velmi relevantne, lebo je to reálna skúsenosť. Ale Vy ďakujete neveste, ktorá svoju svadbu ešte nema za sebou, len preto že s Vami súhlasi. Stáva sa často že si sem nevesty prídu len oddobriť svoje rozhodnutie a hnevajú sa že im ludia napíšu čo nechcú počuť. Ako dodávatelia sme na týchto fórach roky a opakuje sa tu scenar, kde nevesty najprv hladaju začiatočníkov fotografov lebo im na fotkách nezaleží a neskôr pridávaju témi, kde prosia fotografov či im nevedia zachrániť fotky. Preto sa snažíme podobným veciam zabrániť už v zárodku. Ale neni to nič čo by bolo mierené proti Vám, ani nikomu inému. Myslím že sú to naozaj dobre mienené rady a veľakrát sa podobné diskusie naozaj zvrhli do hádky a urážania, čo sa tentokrát vínimočne nestalo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@woam S priateľom sme boli v lete ako hostia na svadbe jeho kamaráta. Obaja mladomanželia sú zo skromných pomerov, no sú to veľmi dobrí a zlatí ľudia. Venujú sa tomu, čo považujú za správne, aj keď to nieje zárobkovo výhodné. No a tak aj svadbu riešili dosť na budget, hostina na dvore u starých rodičov, výzdobu si robili všetku sami, nevesta mala jednoduché vílovské šaty.. No a samozrejme si nemohli dovoliť ani tuto pánov profesionálov. Fotil ich nevestin kamarát, mladý "hipsterko" so záľubou vo fotografovaní na film. Keď som ho videla, ako tam pobehuje s nejakou starožitnosťou v rukách, tak mi to tiež pripadalo ako zlý nápad.... No po čase som videla fotky a bola som ohromená. Fotky mali čiernobiele, ale fakt veľmi krásne. Nemali možno nafotený každý detail a každú akože dôležitú udalosť... ale majú veľmi krásnu pamiatku na svoj veľký deň. Záleží na tom, čo je pre teba dôležité a čo si za to ochotná dať... a či si ochotná zariskovať :) Ale nakoniec vždy je to riziko, lebo bez ohľadu na to, koľko komu za čo zaplatíš, vždy môže prísť tá najväčšia letná búrka s kalamitným lejakom práve vtedy, keď budete vychádzať z kostola :) A práve v ten deň sa v tvojej sále môže upchať kanalizácia... alebo sa môže stať hocičo iné. :)
Odpovedať
@juliana_89 Fotenie na film so starými foťákmi je náhodou super, fotky sú úplne iné a sú vzácnejšie, lebo ich nie je tak strašne veľa :) kedysi dávnejšie som viackrát chcel ísť fotiť svadbu na analóg bez nároku na honorár iba za náklady, ale nakoniec žiadna nevesta do toho nešla, lebo neboli ochotné zaplatiť tie vysoké náklady spojené s kúpou, vyvolávaním a skenovaním filmov :( Tak som teraz na jeseň definitívne rozpredal zvyšné filmy a už mám len digitál :(
Odpovedať
Profilova fotka
Je dosť veľký rozdiel v tom, ak niekto nemôže zaplatiť fotografa (ako píše @juliana_89) lebo si nemôže dovoliť drahú svadbu, alebo si to môže dovoliť, len si chce ušetriť na fotkách a radšej si z tých peňazí kúpi blbosti na svadbu. Samozrejme, nepoznám situáciu nevesty, takže to iba vo všeobecnosti konštatujem. Nie každý si potrpí na kvalitných fotkách, len nech sa potom nesťažujú po svadbe.
Odpovedať
@ttjnlrn Kto si nepotrpi na kvalitnych fotkach zavola si studenta a niekto dokonca aj dvoch :-) zadavatelka temy v tom ma predsa uz davno jasno, potrebovala len niekoho co jej to odobri, takto to na forach funguje. Mna by velmi zaujimalo kolko su pokusne nevesty ochotne zaplatit za studentov amaterov. Silno pochybujem ze aj 200€ daju, uz sa tu pisalo ako to potom dopadne aj za tych 200€. Nebude to nahodou len za kolace a vinko? Alebo stylom dodaj fotky a podla toho ake budu ti zaplatime? Fakt baby zaujima ma to tak piste, kolko planujete dat studentovi
Odpovedať
@woam ja by som sa bala zavolat si studenta..Predsa je tu riziko, ze fotky nebudu vystihovat ten moment a atmosferu. Profi fotograf dokaze aj z "obycajneho obradu" vycarovat dokonale zabery. Pocitaj s tym, ze svadobny den sa opakovat nebude a fotky budu ake budu..
Odpovedať
Profilova fotka
@ttjnlrn radšej z tých peňazí kúpi blbosti na svadbu? :D akože fotky sú jediná rozumná vec? :D @slavka121212 aj keby to bolo za ďakujem, tešilo ma, prečo vás to zaujíma keď to tak strašne odsudzujete? :D či o čo sa pokúšate? :D
Odpovedať
@killerqueen28 takze ked mate na svadbe dvoch studentov bude to dvojita davka kolacov a vina??? Ci len to dakujem bude :-) Zaujima ma to aj preto lebo znami je kuchar a chodieva na svadby varit, berie za to 150€ kes + naklady na dopravu, bez roznosu jedla a pod. Takze pride, navari, odide, nema ziadne ine naklady, ani len svoj noz a varesku. No a taky student fotografie musi mat techniku, pocitac a okrem 15 hodin fungovania na svadbe si este nosi robotu aj domov, minimalne na tyzden. A ked su dvaja tak naozaj som zvedava ako viete adekvatne ohodnotit tychto ludi. Ak sa hanbite to sem napisat, kludne aj do spravy.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavka121212 ale veď keby sa im to nevyplatilo alebo by im to za to nestálo tak by do toho nešli nie? či neveríte že 18 roční ľudia nie sú schopní zvážiť cenu svojej práce a svojho času? :D nehnevajte sa nebudem to písať, iba poviem že je to viac ako dám za šaty a obrúčky ... dohromady :D
Odpovedať
@killerqueen28 :-D :-D :-D Dakujem za neutralnu odpoved, nazor si urobim sama, ved na Ali dostaz za 50€ saty a za 10€ obrucky z chirurg.ocele :-)
Odpovedať
ja stále nechápem prečo niekto uprednosňuje kvantitu pred kvalitou? nieje rozumnejšie zavolať si profíka len na časť svadby? napríklad obrad + portréty? a síce ho mať na svadbe len 2-3 hodiny a dostať len 100-200 fotiek ale mať kvalitné fotky? aký zmysel má mať tam študenta síce 15 hodín a dostať síce 1000 fotiek...ale z toho bude použitelných možno 50? :/ ja fakt nerozumiem myšlienkovým pochodom niektorých neviest...
Odpovedať
Profilova fotka
@slavka121212 jj ten ste si spravili už dávno, je jedno čo by som napísala :D šikovný pátrač :D
Odpovedať
Profilova fotka
@killerqueen28 Nie, ale nie všetky veci sú rozumné, viem ze to je subjektívne, no predsa fotky nám zostanú aj po svadbe a 80% vecí sa potom iba vyhodí. Ja radšej investujem do toho, čo mi aj ostane, preto si myslím, že sú fotky dôležité a chcem ich mať pekné.
Odpovedať
@killerqueen28 nastastie nie, mna to len napadlo ked som uvidela vase diy maslicky s gycovym napisom love :-D
Odpovedať
@michal4321 máš pravdu, je lepšie uprednostniť kvalitu pred kvantitou, radšej zopár fakt vydarených fotiek ako hŕba nekvalitných a čo sa týka pochopenia niektorých neviest, tak to je zbytočná strata času, v ich prípade sa označenie nevesta dá považovať za diagnózu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ttjnlrn Zas až taký rozdiel v tom nieje. Podľa mňa je úplne normálne, že sa ľudia snažia ušetriť. Väčšina mladých párov nemá peňazí na rozhadzovanie a dnes je všetko drahé. A zas keď sa mám vydávať v krčme, oblečená vo vreci a tancovať pri hudbe zo starej hifiveže, len aby som dala dva krát 800 euro za to, že to budem mať celé dokonale natočené a nafotené, tak mi to príde ako nezmysel. :-| Keď mám nejakú sumu, ktorú viem dať do svadby, tak je normálne, že najprv riešim, aby tá svadba vôbec bola a nejak vyzerala....
Odpovedať
nevidim na tom nic zle, dohodnite si s takym clovekom napr. nejaku skusku fotenia alebo nech vam spravi na ukazku nejake rande fotky aby ste videli ako foti a ako to bude vyzerat a ci sa vam to paci, pripadne mozno uz ma vytvorenu nejaku svoju prezentaciu s fotkami.... kazdy nejako zacinal a ked ste ochotni do toho ist ze je to pre vas prijatelna alternativa.... ;-) drzim palce
Odpovedať
vela neviest zabuda aj na to, ze sa im svadba cca tak na 60% vrati na obalkach...dokonca poznam ludi co na tom aj zarobili :D cize z povodnych dajme tomu 10k investu to budu len 4k.....a to uz znie lepsie.. nie? tak preco si nedopriat kvalitu :)
Odpovedať
@fintafn Kamarátka sa teraz vydávala, na svadbu nemali vyčlenené žiadne peniaze a nič neplatili vopred, nadránom dali dokopy všetky obálky a bez problémov vyplatili celú svadbu :) Bola to klasická svadba cca 50-70 hostí s bežným programom na dosť drahom mieste, žiadny lowcost
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?