Viete mi poradit?

Ahojte.. viete mi pomoct? Uz mam v tom uplne nejasno, kedze kazdy tvrdi nieco ine aj ked asi zalezi na zvykoch.. komu kazdemu sa dava pierko? Hlavnemu druzbovi a druzicke sa dava nieco vacsie a starejsiemu, vsak? A co svedkovia a rodicia? A dava sa nieco mensie slobodnym muzom a zenam? Dakujem
Odpovedať
zalezi podla zvykosti kraja odkial si.U nas sa dava pierko iba muzom,dokonca slobodnym na jednu stranu a zenatym na druhu(na ktoru ktorym fakt netusim).Viem vsak,ze v okoli Bratislavy davaju pierka aj zenam.No asi by ma nenahovorili dat si prepichnut drahe saty... Vacsie pierka idu otcom a svedkovi,teraz davaju aj hlavnym druzbom, a ostatnym rovnake.
Odpovedať
U nas na juhu sa davaju iba muzom. Slobodnym hore hlavou a tym zenatym dolu hlavou. (nejaka symbolika statia ci co :D) Zenam sa nedava nic. Tiez myslim, ze nie vela by to dovolilo. Ja mam vacsie pierka pre najblizsiu rodinu (otec, svagor, bratia) a pre starejsieho (chalana co to bude usmernovat).
Odpovedať
@evkat13 Ja som neriesila ziadne zvyky, mne sa pierka pacili, tak som kupila modre muzom, lososove zenam, rodicom vacsie a taktiez svedkom vacsie.. V tom zhone ani neviem kto ich vlastne pripinal a kedy :-D Keby nejaka zena nechcela koli zniceniu siat, tak si ho jednoducho neda, ale vsetky sa tesili, ze maju aj ony :)
Odpovedať
ja som si spravila podla seba. bola som na svadbe kde dostali vsetci, kde iba muzi a na jednej iba slobodni muzi. original by sa to vraj malo davat iba slobodnym. ale mne sa pacilo ked som dostala pierko aj ja. tak jasne, ze zenich dostal najvacsie, svedok a otcovia o nieco mensie a ostatni dostali obycajne pekne latkove pierka, este som si objednala tak, ze muzi vacsie a zeny s detmi mensie ale take iste
Odpovedať
Dakujem velmi pekne za vsetky rady, pomohli ste :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?