Zmena priezviska

Profilova fotka
Ahojte :), neviete ci si musim po sobasi menit priezvisko?Mam po svadbe este rok vysokej skoly a chcela by som ho dostudovat v starom mene a OP si aj tak musim menit kvoli titulu. Neviete ake su tam zakony? Dakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
keď pôjdeš na matriku, tak tam musíš vypísať ako sa budeš volať po sobáši... nie je tam kolonka, že ako sa budeš volať rok po sobáši:) ja si tiež popri škole budem musieť všetko meniť:) ak si necháš svoje meno, tak všade počas sobáša budú hovoriť o starom mene a potom si môžeš dať zmenu, ale dosť sa tam platí... takže na tvojom mieste by som si radšej všetko rok pred ukončením menila ako si mala nechať všetko tak... a OP si musíš meniť tak či tak:) pretože tam už musíš mať VYDATÁ :)
Odpovedať
A titul si do OP zapisovať dať nemusíš, alebo áno?
Odpovedať
@nelnel Do OP sa píše že som vydatá? To som nevedela.. @malatamara titul netreba.. ja som doteraz nemala ale keď som menila OP kvôli svadbe tak som si už dala aj ten :-D
Odpovedať
@nika_steniatko Na OP nikde nie je napisany stav, takze ziadne "vydata" tam mat nebudes :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ak pri sobasi do ziadosti uvedies, ze si chces nechat svoje rodne priezvisko, tak si obciansky menit nemusis. Ale ak chces mat priezvisko po manzelovi, tak si obciansky musis dat zmenit, inak bude neplatny. Titul si od OP nemusis dat zapisat, to nieje povinne. Takze ja by som si na tvojom mieste zmenila priezvisko hned po svadbe, urobila nove doklady a titul si das zapisat az niekedy neskor, nemusi to byt hned po roku ked ukoncis skolu. Ten titul na OP nieje vobec dolezity, na ten ti nikto pozerat nebude. :-)
Odpovedať
@ciusinka aha.. diky :-) už som sa zľakla.. lebo si nepamätám či som im hovorila že som vydatá len že mám iné meno.. tak aby mi tam zas niečo nebolo treba meniť :-D ale takto je všetko OK :-)
Odpovedať
@nika_steniatko Ved ked si si menila OP si predlozila sobasny list, nie? Tak z toho si urcite vydedukovali, ze si sa vydala :-D
Odpovedať
@ciusinka práveže sobášny nechceli.. ona si akorát kukla niečo v systéme a na základe toho mi to zmenila.. aj keď tam by tiež malo byť že to je zmena kvôli svadbe.. takže by nemal byť problém :-D len som proste spanikárila či nebudem musieť zas zmeniť OP keď som to tu čítala.. u mňa bežný stav.. ja panikárim kvôli všetkému :-D
Odpovedať
@nika_steniatko Jaaj, tak to je asi nejaka novinka, ked som ja menila priezvisko, tak som musela dat sobasny list :-) nic sa neboj, stav sa na OP nepise, viem, ze napr. v Cechach to tam mali (neviem, ci este maju), ze na OP mali zapisane aj zenaty/vydata atd., tam si aj chlapi po svadbe museli menit OP, to u nas nemame :-)
Odpovedať
@ciusinka ako na matrike nám niečo hovorili že v systéme to bude až v stredu.. ale reku neviem čo to je tak som radšej zobrala aj sobášny :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@ciusinka @nika_steniatko niektoré úrady to majú už prepojené, teda ak matrika vystaví sobášny list, pri OP si ho vedia nájsť. ale napr. v Žiline aj keď sú to vedľajšie miestnosti, nemajú to ešte prepojené a musela som im ten sobášny list ukázať. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Lenze ja som si to meno chcela pocas skoly nechat :-/. Takze ak udam, ze si necham svoje priezvisko, tak po roku pozem prist a povedat, ze uz chcem manzelove priezvizsko?. Je to dost komplikovane, ale nechcem byt v skole ako niekto iny :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@janulka158 preco by si mala byt v skole ako niekto iny? ved stale to budes ty, rodne čislo ani krstne meno sa ti nezmeni a priezvisko ti moze byt jedno :)a chvilu sa mozes podpisovat oboma priezviskami aby si to ludia v hlave skor spojili ze si menila priezvisko, robia to tak aj moderatorky v telke aby ich ludia lahsie zaradili
Odpovedať
Profilova fotka
@janulka158 ak tomu dobre rozumiem, tak o neskoršiu zmenu priezviska budeš musieť požiadať súd. tak podľa mňa ten jeden rok školy zvládneš aj so zmenou, nie? http://www.minv.sk/?zmena-mena-alebo-... tvoj prípad by mal byť 2.b.). školu dokončíš aj s novým priezviskom, ale manžela a jeho meno budeš mať, resp. nemať celý život. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Tak je to komlikovanejsie ako som si myslela :/...Dakujem dievcata ;)
Odpovedať
@janulka158 nie je to az take komplikovane, na matrike do zaidosti vypises, ze si nechavas svoje meno a potom ked sa rozhodnes, ze ho chces zmenit po manzelovi tak pojdes na matriku, budes za to platit akurat poplatky. Tie neviem ake su vysoke. Takze si skoc na matriku a spytaj sa kolko to bude stat a ked bude ta suma pre teba OK tak si nechaj svoje a potom si zmenis. to je cele :)
Odpovedať
Profilova fotka
Hehe, no musim sa popytat...dakujem velmi pekne :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janulka158 za zmenu priezviska sa plati 100 € + nejake administrativne poplatky, tusim 6 €. Priatel si teraz menil priezvisko a zadarmo to ma jedine nevesta, alebo po rozvode, aj to tusim iba pol roka, ak to presvihnes, uz za to platis..
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte :-) chcem sa spytát ako to je ked si chcem nechať aj moje priezvisko ciže dva ... je s tym problem treba nejake ziadosti vypisovat alebo staci na matrike nahlasit pred sobašom ??? dakujem vam :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?