V akom rode môžem mať priezvisko po svadbe?

Ahojte, viete mi poradiť čo hovorí zákon na 2 priezviska, s tým že.. Máme už dcéru a tá má priezvisko po otcovi, ale v mužskom rode, keďže to je zahraničné priezvisko. Ja by som chcela mať mužove priezvisko tiež v mužskom rode, aby sme s dcérou mali rovnaké, ale chcem si nechať aj svoje priezvisko - a teraz otázka - v akom rode môže/má byť to moje? Musí byť v ženskom, alebo musí byť v mužskom? Alebo mám na výber? Alebo tak vôbec nemôže byť? Vymyslený príklad: Dobromila Blue Nováková alebo Dobromila Blue Novák?? Ďakujem
Odpovedať
@coskorovydata znenie priezviska doriesite žiadosťou dodatočne po svadbe na matrike :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@coskorovydata ahoj, ja mám tiež budúceho s cudzojazyčným priezviskom, a chcem si vziať jeho v mužskom rode a potom si nechať svoje dievčenské tak ako mám... na matrike nám na to nič nepovedali, tak si myslím, že by to malo byť OK - dúfam... :)
Odpovedať
Profilova fotka
Baby myslim ze by to malo byt uplne v poriadku neviem preco by s tym mal byt nejaky problem :)
Odpovedať
Profilova fotka
Toto by nemal byť problém. Poznám veľa žien, ktoré majú cudzie priezvisko. A píšu sa, prvé je po manželovi, v mužskom rode a potom dievčenské aj s ová. Ale mám aj kamarátku, ktorá sa volá po mužovi Gondec svoje meno nepoužíva, len to manželovo.
Odpovedať
@coskorovydata tiež si myslím že by to žiadny problém nemal byť pokiaľ budú tetuše na matrike v pohode ;-)
Odpovedať
dve priezviska niesu problem ked zapisnicu podpisu obaja snubenci, my sme to riesili, ale drahy zlaty nechcel ani pocut a na matrike som sa s nim kultivovane pohadala x-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?