Svadobná cesta na starý občiansky preukaz?

Ahojte, svadbu máme 26.8. a na dovolenku ideme 29.8. Nový OP si nestihnem vybaviť, preto sa chcem spýtať či je možné ísť aj na starý OP prípadne či sa dá na matrike dohodnúť odklad zápisu aspoň o týždeň. :-)
Odpovedať
1
2
@dominika2609 ahoj, na vybavenie OP máš 30 dní od sobáša, takže na dovolenku choď na staré meno so starým OP a nový si vybavíš po dovolenke :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dominika2609 a pas nemas? Na dovolenku idete letecky?
Odpovedať
Profilova fotka
Kym je OP platny (datum expiracie), tak nie je problem, len si dajte pozor, aby ste mali vo vsetkych rezervaciach, hlavne na letenkach napisane meno rovnako ako mate na dokladoch (cize si musis napisat priezvisko za slobodna).
Odpovedať
@norvinka pas nemám a áno ideme letecky do Grécka :) na matrike mi povedali, že si mám zobrať aj sobášny list keby náhodou len to by som musela naháňať farára aby to tam hneď v pondelok ráno zaniesol ... je to dosť komplikované :D
Odpovedať
Profilova fotka
@dominika2609 Ja osobne by som sa bez sobasneho bala letiet na stary OP
Odpovedať
Profilova fotka
Kludne mozes vycestovat aj na stary obciansky. To sa nic nedeje. Je to celkom bezne. Ono staci ak si vezmes ten stary a ak chces mat nejaku tu istotu, trea si vziat odfoteny sobasny list. Potom aj keby niekto nieco chcel, v podstate ti nemoze nic. ;-)
Odpovedať
ja som bola tiez na OP s nezmenenym priezviskom, boli sme v Egypte a nebol s tym ziaden problem, vsak nikomu sa nebudes spovedat, ze si sa prave vydala :)
Odpovedať
@dominika2609 Urcite je v poriadku cestovat na stary OP, ved budes mat par dni po svadbe, my sme este nemali vystaveny ani sobasny list a nikde neeviduju, ze si sa vydala. Mas 30 dni na podanie ziadosti o novy OP, dovtedy sa stale oficialne volas ako za slobodna, cize vsetky rezervacie si musis urobit na dievcenske meno, aby ti sedeli s aktualnym dokladom, s ktorym pocestujes. Po svadobnej ceste si vybavis novy OP. Sobasny list so sebou nosit nepotrebujes - nedava to zmysel, kedze nikde v ziadnom systeme nebudes mat evodiovane nove meno, vsade budes pod starym - ak by ta lustrovala napr. policia.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, suhlasim s @fokuska a dalsimi babenkami. Normalne cestuj na stary obciansky, len bacha, aby si aj letenky a rezervaciu hotela mala na stare meno. Na letisku ani nikde v zahranici ti nijak nezistia ze si sa vydala a volas sa inak, nez mas uvedene v starom obcianskom - nemaju totiz pristup do centralnej evidencie obyvatelstva. Koniec koncov ani matrikarka to do tej databaze nenahadze hned v pondelok po obrade, preto sa na sobasny list caka niekolko dni. Kym si nepodas ziadost o vydanie noveho obcianskeho (kde ti stary obciansky vezmu), tak na ten stary mozes v pohode cestovat a pouzivat ho ako doklad totoznosti.
Odpovedať
@fokuska urcite sa do vybavenia noveho OP nevola ako za slobodna :)
Odpovedať
Ahojte, ja riesim momntalne taky isty problem, svadba v sobotu dovolenka od pondelka - mne bola podana ifnromacia na matrike, ze na stary OP sa neodporuca vycestovat nakolko oni ked zadaju info o sobasi do systemu automaticky sa aktualizuje aj policajny system a OP zacina byt neplatny. Ak by na letisku kontrolovali OP v systeme vyhodilo by im neplatny doklad... tak teraz som z toho jelen... :/
Odpovedať
@heidir V podstate nevolas, ale podla aktualneho dokladu este ano. Kym nezaeviduju zmenu na matrike (co nemusi byt hned v pondelok), tak mas este stare meno. A ono policia si potom kontroluje cez system zmenu - cize ked vybavujes novy OP, tak oni vidia ze v systeme je nove meno. Cize doklady mas na povodne meno, zamestanavtel ta este eviduje pod starym menom atd... aj ked ok, uz sa tak v skutocnosti nevolas.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Da sa to v pohode len ako baby vraveli, treba si dat pozor aby na vsetkom potom bolo spravne meno, na letenke, v hoteli, proste vsade aby niekomu nenapadlo to ani kontrolovat. Pre istotu by som tiez odporucila ten sobasny list mat pri sebe alebo aspon kopiu, ktoru budete mat overenu notarom alebo aj na mestskom urade to zvyknu potvrdzovat. Myslim, ze ked to fararovi vysvetlite tak s tym nebude mat ziadny problem.
Odpovedať
Tak tak netreba zbytočne riskovať :) Môžeš kľudne ísť aj na starý ale sobášny list zobrať pekne so sebou ale samozrejme treba to brať len ako poistku, netreba hneď myslieť na najhoršie a pokaziť si svadobnú cestu nejakými zlými myšlienkami alebo obavami :) Ale čo teraz tak počúvam tak je to čím ďalej tým bežnejšie lebo všetci chcú ísť na svadobnú cestu hneď takže nestíhajú vybavovať nové doklady.
Odpovedať
@fokuska v podstate ano, ono zreba rozlisovat rovinu pravnu a "administrativnu". z pravneho hladiska zmena mena = uzavretie manzelstva. ako sa uz s tym vysporiadaju spravne organy je vec druha
Odpovedať
@heidir Ano, pravda :)
Odpovedať
Sobášny list si isto vezmite so sebou. Ono to bude taká poistka, ak by vám chcel niekto robiť problémy, ale nemyslím si, že by niekto chcel. Stačí podľa mňa ak si vezmete kópiu sobášneho listu. Však tam budete mať dátum a keď tak pochopia, že sa to prosto stihnúť nedalo
Odpovedať
Profilova fotka
my asi tiež pôjdeme takto, že tesne po sobáši na svadobnú cestu, lebo sa berieme v apríli a chceli by sme ísť tak, že aspoň trochu mimo sezóny takže sa to budeme snažiť vybaviť čo najskôr a keď som sa na to pýtala tak mi povedali, že môžem. vraj to tak veľa neviest robí ale treba si teda dávať pozor na to aké meno sa použije a plus by vraj nebolo zlé keby sme mali overnú kópiu sobášneho listu ale aj preloženú do nejakého iného jazyka, v závislosti od toho kam pôjdeme
Odpovedať
úplne v pohode sa dá ísť na svadobku aj hneď po svadbe... všetky letenky a veci na staré meno a sobášny list (kópiu) so sebou, pre istotu, ale ešte som nepočula, že by ho niektorá aj potrebovala predložiť... žiaden stres 😊
Odpovedať
Ja ako sa poznam, anio by som to neriesila, keby viem< ze sa to stihnut neda. Poredsa len musia vsetci pochopit, ze sa to jednoducho neda stihnut. Spoliehala by som sa na to, ze rodne cislo sa mi nemenilo a to je predsa to najdolezitejsie, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
asi by som si dala najskor aspon ten obciansky doporiadku a potom by som niekam cestovala. neviem, mne by to asi nedalo, ze to nemam a bala by som sa, ze by ho niekde mohli vyzadovat. viem ze najdolezitejsie je rc, ale tak clovek podla mna nikdy nevie
Odpovedať
@russsinka @simonicka4 Rodne cislo sa sice nemeni, ale pri cestovani nie je dolezite. Na letisku napr. je cestovny doklad OP alebo pas a ide o cislo tohto dokladu, nie o rodne cislo. Preto ak su rezervacie na povodne meno, aj OP je na povodne meno, tak to sedi :) v pripade ze bypolicia lustrovala, tak uvidi v systeme nove meno, ale aj rodne.
Odpovedať
Ďakujem dievčatá za vaše príspevky :) :-) :-)
Odpovedať
@simonicka4 stačí, že máš všetky letenky, papiere a záležitosti na staré meno.... a bude to teda sedieť s OP... to je celé.... na foto si ty a meno sa zhoduje s tým na papieroch/letenkách.... stačí si to vybavovať na staré meno, určite ťa nebudú hľadať v žiadnych databázach, prečo by aj.... preukážeš sa s dokladom s foto - meno sedí, v pohode.... normálne sa dá ísť na svadobku na starý OP, len treba uvádzať dievčenské meno, aby sedel doklad... a nový vybavíš, keď prídeš.... keby to tak horelo, nemáš mesačnú lehotu na jeho vybavenie, ale max. 24h po svadbe....
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzuliennka no dobre vediet teda. lebo aj planujem, ze hned po svadbe by som najradsej odisla na tyzden si oddychnut. no uvidime ako to vsetko dopadne. este je na tieto veci dost casu:-)
Odpovedať
@simonicka4 veľa neviest odchádza na svadobku letecky hneď po svadbe a neviem o žiadnej, ktorá by s tým mala nejaký problém :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzuliennka tak to je super, to som len a len rada :-) :-) ty si bola tiez takto hned na svadobnej ceste? ja velmi o tom snivam, ale ci sa mi to aj splni, to sa este uvidi:-)
Odpovedať
@simonicka4 ja nie, ale moja švagriná v Turecku áno a ďalšia kamoška na Malorke
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzuliennka super, super. juj aspon viem, ze mozem vyberat aj dovolenku potom hned. snad moj nastavajuci bude s tym suhlasit:-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Baby svadbu mame 30.06. a na dovolenku ideme 17.07. potrebujem aj pas ten som si vybavovala tento rok novy nakolko mi koncil problem bol ze sme museli zmenit datum svadby takze teraz musim vybavit aj op aj pas a teraz otazka "pre istotu" mozem na ne teda vycestovat a zmenit ich az po prichode? Strasne sa aj s detmi tesime hlavne ja ze si oddychnem po tomto vsetkom a bojim sa aby ma s nimi aj pustili vycestovat..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?