Priezviská bez -ová

Ja aj môj snúbenec sme Slováci ale naše priezviská majú zahraničné pôvody, môžem mať obe bez -ová ? Všade čítam,že jeden z nich musí byť cudzinec alebo inej národnosti alebo príslušnosti. Má s tým niekto skúsenosti ?
Odpovedať
Profilova fotka
nemusí, na matrike sa spisuje žiadosť o zapísanie bez ová a je to v pohode, aspoň u nás to nebol žiaden problém
Odpovedať
@ajaku mam kamosky co su bez ova a riesilo sa to tak ze najprv bol sobasny list s ova a nasledne vydali novy bez ova....ze hned byt bez ova vraj mozes len ak si inej narodnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, pri sobáši Ťa zosobášia s koncovkou -ová, no potom nezabudni požiadať matrikárku, aby pri zápise do sobášneho listu už použila tvar bez -ová. Inak by si musela platiť za vystavenie nového. My sme na to zabudli, no matrikárka bola veľmi milá, zavolala nám, že či to chcem s ale bez :) a keď sme si išli po sobášny list, už som jej len podpísala tlačivo, že chcem mať priezvisko v mužskom tvare.
Odpovedať
Profilova fotka
@sezamka11 Vôbec to nemusíš riešiť. Sestre nerobili žiadne problémy a to jej nové priezvisko je echt slovenské so všetkými interpunkčnými znamienkami .)
Odpovedať
@sezamka11 kamoska do ziadosti napisala, ze ma madarsku narodnost a mohla si dat bez -ova (to jej poradili na matrike)
Odpovedať
@sezamka11 nemusis byt, len si tu narodnost staci na matrike zmenit
Odpovedať
Profilova fotka
Ked si dobre pamätám, tak na žiadosti boli kolónky do ktorych sa písali tvary priezviska na ktorych ste sa dohodli a budete ich používať ;-)
Odpovedať
Podla mna si mozes vybrat tvar priezviska aky len chces. Je to predsa tvoja vec ako chces aby znelo a pisalo sa. Nikto by s tym ziadny problem mat nemal. To je aspon co si ja tak myslim. Mozno ti aj na matrike poradia ako tie tlaciva vypisat aby to bolo dobre a tak ako ma. Podla mna by si sa mala popytat tam ;-)
Odpovedať
Vcera som to riesila na matrike :-) ziadost ma sobas kde je kolonka na priezvisko ktore sa bude pouzivat po svadbe sa vypisuje s -ova, ale pani matrikarka ti da podpisat dodatocne ziadost o priezvisko bez prechylovania. Tzn ked vas budu sobasit, oddaju ta este ako ova ale do sobasneho listu to zapisu uz bez ova...aspon tak mi bolo povedane a tak som pochopila :-D
Odpovedať
Ja som to pred mesiacom vybavovala ak nechceš zbytočne behať A meniť priezvisko po svadbe jednoducho si napíš do žiadosti akúkoľvek národnosť to je uplne jedno akú aj keď to nie je pravda A tým pádom už ťa zosobasia bez ova ja som to musela riešiť aj pri dcére keďže som chcela aby sa tiež volala bez -ova.
Odpovedať
Áno, @katchike má pravdu. :-) Nie je to žiaden problém.
Odpovedať
@sezamka11 tak vidíš, môžeš byť kľudná a nemusíš si robiť zbytočné vrásky:-) Všetko sa dá vybaviť, keď sa chce. Treba sa len spýtať a aj na matrike by ti toto pekne vysvetlili a poradili, ako máš postupovať aby sa to dalo
Odpovedať
Článok sa načítava...
Celkom sme i aj pomohli, ze? nemusis sa vobec nicoho bat. A daj si priezvisko ako sa tebe bude pacit. Ved ho snad budes pouzivat uz po zbytok zivota, tak by si s nim mala byt aj stotoznena. Nemaj z nicoho obavy. ak by mal niekto proti jeho zneniu nejake vyhrady, tak nech si ich strci do vacku a ty sa s tym voceb netrap.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za odpovede :) dúfam,že na matrike budú mať pochopenie... lebo momentálne som z tej svadby vystresovaná
Odpovedať
Z toho si nic nerob. Stres k pripravam jednoducho patri no vsetko zvladnes i kde sa ti teraz toho zda byt hrozne Ja mam stresy a to sa vydavam az v novembri :) Tak si na tom o moc lepsie ako ja. Oni ti mozno ani nedaju pociti, ze by sa im nieco na tom nepacilo. Vsak im to moze byt jedno. Ty budes nosit to priezvisko ;-)
Odpovedať
No tak o strese by sme sa tu mohli vypravat do nekonecna :) Ani nechcite vediet, co v posledne dni prezivam ja ale no nejak to uz zvladneme predsa to bude stat za to. Ono by to bez stresu ani neslo lebo by sme nemali na co spominat :) Priezviska bez ova sa mne osobne moc pacia a keby sa mi hodilo, tez by som to tak poriesila ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?