Kedy si dať trvalý pobyt do nového bytu? Pred svadbou alebo po nej?

Profilova fotka
caute baby, kupili sme s mojim drahym byt a neviem kedy si tam mam dat trvaly pobyt. teraz alebo az po svadbe, ktora bude v septembri?ide mi totizto o zmenu obcianskeho kvol trvalemu bydlisku a potom kvoli zmene mena a s tym suvisiacich dokladov. Mam si tam dat ako vlastnik zatial prechodny pobyt a po svadbe trvaly a hned si zmenim aj meno? neviem najst na nete stranku kde by sa to riesilo. neviem ci je to pravne ok. Nemusim tam mat ako vlastnik automaticky trvaly pobyt? keby ste mi vedeli poradit, diky.
Odpovedať
1
2
skus sa pozriet na stranku obcan.sk tam je vela dobrych rad..mozno tam najdes aj toto ja by som vsak asi pockala ak mate v plane svadbu v septembri dovtedy so smenou trvaleho bydliska lebo 1. budes menit obciansky 2x 2. od 1. juna(myslim) budeme mat na slovensku uz nove obcianske -europske, takze mozno by nebolo od veci pockat aj koli tomu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj...no trvaly pobyt si nemusis vobec hned menit,ale ide o to,ze keby ste nahodou chceli bytik predat,tak najskor ho mozete predat po 2 rokoch od nahlasenia trvaleho pobytu,ak by ste nechceli platit dan z predaja. Ja mam tiez novy bytik,trvaly pobyt som si zmenila,ale doklady si nechavam az do svadby stare.Samozrejme elektrika a ostatne seky mi uz chodia na novu adresu,ale na dokladoch mam staru,a v podstate to tak do svadby necham...
Odpovedať
miriamka ale ak si zmenila tvaly pobyt a na obcianskom mas iny ako si prihlasena, tak v zasade porusujes zakon, vies o tom?
Odpovedať
Profilova fotka
Anaxamon...zrejme ho porusujem,ale kvoli 4 mesacnemu rozdielu medzi zmenou trvaleho pobytu a novym menom po svadbe,to predsa nebudem menit.
Odpovedať
sak ja nic ale lena by si vedela...nasla som toto: Ak sa zmení niektorý údaj zapísaný v OP, je občiansky preukaz neplatný. Do 15 dní od tejto zmeny ste povinný požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu, čo je spoplatnené správnym poplatkom v sume 150 Sk. Viac o postupe pri vybavovaní občianskeho preukazu sa dozviete, ak kliknete sem.
Odpovedať
snehulienka :-) presne tento problem sa tyka aj mna a takisto som sa rozhodla pockat so zmenou dokladov az na september. U mna to ale zase nie je az taky problem, lebo aj trvale bydlisko mam v BA. Horsie je to s mojim drahym, ktory je z BB, no a vlastnikom bytu budem ja. Ja si zatial ponecham stare vsetko a jeho prihlasime na trvaly pobyt. Len teraz neviem, ako to spravit s elekrtikou, plynom a vsetkymi tymi vecami ohladne bytu???? Nechat to posielat na mna, aj ked tam nebudem mat zatim trvale bydlisko alebo to nechat posielat na draheho??
Odpovedať
Profilova fotka
Diky baby, ste pohotove, pozerala som na obcan.sk ale nic presne k tomuto. miriamka, ak vraj nie je platny niektory zudjov na obcianskom, je cely neplatny. ale ved do aprila ti na to nik nedojde.. prave takemu nieco mu s chcem vyhnut,strasne nerada porusujem zakony :-) navyse trvaly pobyt sa v blave nahlasuje priamo u polisov, takze si to mozu zistit.
Odpovedať
Profilova fotka
Snehulienka...No keby som mala svadbu az o pol roka,tak si urcite doklady zmenim...Radsej to neriskujte, a aspon obcianske si zmente.Ale zase,ak neplanujete byt po 2 rokoch predat tak vam to neponahla,a staci vam dat si tam prechodny.Ja byt po 2 rokoch urcite predam,preto bolo pre mna dolezite tam mat cim skor trvaly pobyt.
Odpovedať
Snehulienka: ako vlastník nemusíš mať automaticky v tom byte aj trvalý pobyt. Kľudne počkaj do svadby a potom zmeň trvalý pobyt aj priezvisko. Ak nahlásiš na mestskom úrade, že zmeníš trvalý pobyt, podľa zákona musíš do týždňa zmeniť aj občiansky preukaz a všetky ostatné osobné doklady. Viem, lebo aj ja som nedávno kupovala byt. Veď keď aj rozmýšľame logicky, tak môžeš vlastniť aj viac bytov či domov, ale trvalé bydlisko môžeš mať iba jeden!
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj snehulienka : my chceme asi do septembra kupit novy byt tiez a vidno ze si zodpovedna osobka, lebo mna toto teda ani nenapadlo...ja som napriklad isla vybavovat obciansky moj prvy az v 18.....sice na mna cudne kukali :-o :-o =-) :-. ale ziadna pokuta ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
dik za info a rady vanilla, to je fakt logika ze sa da vlastnit aj viac bytov...ale mne sa to asi nestane... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
No aj ja cakam do svadby a byvame od aprila 2005 : )) ale to by uz bol 4 ty OP a po svadbe 5 ty, takze nic... Cakam dalej .... 8-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
No, a pri predaji bytu je to tak, že keď predáš byt, musíš zaplatiť daň z príjmov, okrem týchto prípadov (podľa zákona o dani z príjmov): - máš v ňom trvalý pobyt min. 2 roky, - vlastníš ten byt min. 5 rokov, aj keď v ňom nemáš trvalý pobyt. Takže vlastne ak spĺňaš niektorú z týchto podmienok, tak daň z príjmov neplatíš!!!
Odpovedať
Profilova fotka
o predaj bytu mi zatial nejde, lebo som ho este len pred tyzdnom kupila, tkaze si tam asi dam prechodne bydlisko a po svadbe zmenim obciansky, pas, vodicak, kartu poistenca, dam vediet banke,a lekarom.a k vsetkym poplatkom suvisiacim s bytom este iekam to treba dat vediet?
Odpovedať
Ani prechodné bydlisko nemusíš vybavovať, to sú len vybavovačky a nič s tým asi nedosiahneš. Banku a všetky ostatné inštitúcie môžeš poprosiť aby ti posielali všetky písomnosti na takú adresu akú len chceš - akože zmeníš svoju poštovú adresu - a to bez poplatkov, a nemusíš predložiť žiadne doklady, že na tej adrese bývaš.
Odpovedať
To, ze ste si kupili nehnutelnost, este neznamena, ze v nej musite mat aj trvaly pobyt.... vlastnikom mozete byt s trvalym pobytom kdekolvek.... ak tam trvaly pobyt chcete mat, kvoli vybavovackam na uradoch s tym kludne staci pockat po svadbe a spojit to so zmenou mena.... ;-)
Odpovedať
Juj, snehulienka, zmenu trvalého bydliska potom nahlás aj tvojmu zamestnávateľovi, zamestnávateľ potom túto zmenu nahlási Soc. poisťovni!
Odpovedať
babulky, babulky! Ale ved moj manzel zije uz 8 rokov v Bratislave a doteraz mal trvaly pobyt u rodicov a to vo VALASKEJ BELEJ!!!!!!!!!!!!!!!! Neporusujete tym nijaky zakon! A ti, ktori byvaju v podnajmoch 2 aj viac rokov myslite, ze porusuju zakon? Babule, zobudte sa! Ktory majitel bytu by suhlasil s trvalym pobytom svojho podnajomnika? Zakon sa vztahuje na udaje ako napr. zmena priezviska a tak!!!!!!!!! 8-)
Odpovedať
Áno, janicka má pravdu, zmena trvalého bydliska je dobrovoľná! Žiadny zákon neukladá, že kedy trvalé bydlisko treba meniť, takže ak ho nechceš, vôbec ho nemusíš meniť do konca svojho života!!! Snehulienka, prajem vám veľa šťastia v novom byte!!! :-D
Odpovedať
janicka: na zakon s avztahuje kazda zmen avykonana v obcianskom preukaze to znamena aj to ked si zmeni trvale bydlisko. tym ze byva na inej adrese ako je trvale bydlisko nemoze porusovat zakon ani nahodou, to je jasne...zakon sa porusi vtedy ak sa nahlasi zmena trvaleho pobytu, zmeni sa meno a nevybavis si nove doklady do 15 dni od vykonanej zemny...
Odpovedať
tak to suhlasim! ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
vanilla, diky za upozornenie o zamestnavatelovi, radsej si to poznacim, ale ja to beriem automaticky, kedze pracujem priamo tam......... diky za prianie.
Odpovedať
Profilova fotka
Je v tomto rozdiel, ak sa kupuje byt na uver a majitel (zaroven i platitel uveru) nebude mat v tom byte trvale bydlisko? Dufam, ze nie, pretoze by som si trvaly pobyt chcela dat zmenit tiez az po svadbe, aby som nemusela 2x obehavat vsetky tie urady.
Odpovedať
Profilova fotka
My bývame tiež v byte na úver, kde je manžel majiteľom a trvalé bydlisko tu nemáme.
Odpovedať
Profilova fotka
Deina, nie nemusis tam mat trvaly pobyt..... na 100% nie :)
Odpovedať
Profilova fotka
aj my sme kupili byt v novembri a trvaly pobyt si budem menit az po svadbe, anco dvakrat absolvovat cestu po uradoch, no nie? Inac baby, ako to funguje, ked menite trvale bydlisko medzi roznymi mestami (ja konkretne Bardejov - BA)? Najprv sa mam odhlasit v BJ (kde sa to odhlasuje?) a potom sa nahlasit v BA? Alebo sa staci prihlasit a oni si to uz nejako medzi sebou zuraduju (o tom sice dost pochybujem, ale sa clovek nikdy nevie :-) )?
Odpovedať
Majkas, ak meníš trvalé bydlisko medzi rôznymi mestami, tak stačí sa prihlásiť - v tvojom prípade v BA na mestskom úrade, na oddelení Evidencia obyvateľstva! Oni to medzi sebou naozaj vybavia! Aspoň v mojom prípade to tak bolo. Na mestský úrad si zober so sebou Výpis z listu vlastníctva!
Odpovedať
snehulienka, my sme sa nastahovali do nasho noveho domceka 1,5 roka pred svadbou a az po svadbe sme si tam dali trvali pobyt. nemali sme tam ani prechodny pobyt. majkas - staci, ak sa nahlasis na trvaly pobyt, urad by mal potom poslat oznamenie na tvoje byvale trvale bydlisko info, a na zaklade toho ta odhlasia. aspon u nas to tak fungovalo.
Odpovedať
Ohlasovna, kde sa prihlasis na trvaly pobyt ma zo zakona dane oznamit ohlasovni v povodnom meste kde bol trvaly pobyt, a to zo zakona.
Odpovedať
Profilova fotka
Vcera som sa celkom dobre nasmiala, ked mi na bytovom povedali, ze k tomu, aby som si mohla nahlasit trvale bydlisko v nasom novom byte (od maja je nas) nestaci list vlastnictva (byt je na moje meno), ale potrebujeme aj suhlas predchadzajucich majitelov! :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?