Svadobná výslužka. Komu všetkému sa dáva?

Profilova fotka
vcera mi niekto spomenul, ze aj ked mame civilny sobas, tak vysluzka by mala ist aj na urad - do kostola to trochu chapem, ale nepocitali sme aj s uradom - ako to je? davate? okrem hosti a nepozvanych susedov/kolegom koho vsetkeho este pocitate na vysluzky?
Odpovedať
1
2
na urady sa moc nedava..ale iny kraj,iny mrav zrejme.. susedom sa patri a este aj do prace sa nosi..aj ked nie su pozvani,tak slusnost kaze..
Odpovedať
my davame vysluzku hostom, kt su pozvani na hostinu, potom do prace, jednu do kostola (co podla mna az take nevyhnutne nie je, ved svadby maju v naplni prace, ale drahy vravi, ze treba), a ak zvysi z hostiny, tak este najblizsim susedom. jaj, a este dvom parikom kamaratov, lebo sme uvazovali, ci ich pozvat alebo nie-nakoniec nepojdu, ale vysluzku im chceme dat aj prave preto..no na urad by som nenosila, pokial vas nesobasi nejaky znamy alebo sused..inak by som to brala tak, ze ani so zdravotnej poistovne neodnesies, ked nieco po nich chces :-D - jasne, prehanam. no ale pre urad je to fakt "praca," takze u mna by nehrozilo. no a este po obrade otvarame par krabic pred kostolom, aby sa pritomni ponukli, ale to sa asi ako vysluzka neberie.
Odpovedať
Profilova fotka
tak my sme sa brali na urade a krabicku kolacov sme tam nesli, ale ono viac menej aj preto ze drahy robil 7rokov na magistrate :-D
Odpovedať
tak to je nieco ine, to su v podstate stale akoze kolegovia, nie? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
aj ja si myslim, ze to az taka neslusnost nieje, ked tam neprideme s vysluzkou - je to ine, ked tam mate nejakych znamych, alebo ze Vam v niecom vyjdu v ustrety, ale ked sa tam ukazete iba raz pri plateni a zaisteni terminu a druhykrat az na svadbe? :))
Odpovedať
presne tak. podla mna si s tym vobec nelam hlavu a v pohode to "odignoruj" :-) - fakt nie je dovod im tam nieco nosit.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiež ideme dať výslužku oddávajúcim, lebo inak by to naše mamy neprežili. Myslím si, že je to ich robota, tak by sa dávať nemuselo. Ku koláčom im dáme dokonca aj fľašu.
Odpovedať
marinkastanko - tak ked to maminy nepreziju, tak to naozaj treba dat :-D presne ako hovoris, je to ich praca, rovnako ako praca kadernicky, kameramana a spol - vsetci su za to poriadne zaplateni... takze ja som za to, ze nedavat...
Odpovedať
Ste ma trosku prekvapili, ze vysluzka sa dava aj do kostola..to ste tak robili vsetky? Lebo ja neviem, mne to pripada take cudne, ze kedy im tam tu vysluzku dame? Lebo u nas je to tak, ze rodina snubenca bude rozvazat vysluzky uz den pred svadbou, u nas to je zase tak, ze vysluzky budeme davat hostom pri odchode z hostiny...Cize ked sa v sobotu rano pojde pre vysluzky, rovno sa zavezu do hotela, kde bude hostina a doma nebudeme mat prakticky ziadne kolace..A aj keby sme mali, pride mi to zvlastne davat do kostola vysluzku..
Odpovedať
teda nechcem, aby to znelo akoze som "vysluzkovy skrob" :-D (fakt nie som, davame vysluzku aj soferom, DJ a kameramanovi, kedze budu cely cas na svadbe), ale taketo prkotiny ako nosenie vysluziek kadekomu (teda okrem toho, ze to ubera cas a treba to nosit v hlave) aj zbytocne navysuju rozpocet. ja viem, ide o par kolacov, ale par sem, par tam, a hlavne ak ide o ludi, ktori na tej svadbe nemaju nijaky osobny zaujem, a nevesta so zenichom k nim nemaju ziaden vztah, mi to pride uplne zbytocne. a niektore susedy vas ohovoria, aj ked prinesiete.. :-)
Odpovedať
No pokial ja viem, tak u nas po sobasi na urade volaju do takej zasadacky mladomanzelov, rodicov a svedkov, naleje sa po pohariku a otvori sa krabicka kolacov. Bola som tak ako svedok. V kostole neviem, ako to je, ale ako poznam svoju mamu, vysluzku urcite dame :-)
Odpovedať
ciusinka, ma rozvazame vecer pred..aj do kostola (na tom trval drahy, ja by som to vobec neriesila). takze bud to spravite takto, alebo niekto z rodiny snubenca po svadbe tu vysluzku do kostola moze odniest. ale ak im ju nedas resp. neposles, myslim, ze im chybat nebude. uz musia mat z toho mnozstva cukrovku ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
klincek :-) :-) :-)
Odpovedať
sandaalka - u nas ta na urade odsobasia a tym to pre nich skoncilo - vyjdes von zo saly a uz sa tam tlacia dalsi snubenci, cize ziadne pripijanie v zasadacke ;-)
Odpovedať
jasminet, to je tym, ze byvame v malom mestecku, kde takmer kazdy kazdeho pozna, svadieb na jednu sobotu nie je az tak vela a na urade uz vobec nie..a tak sa pripija v zasadacke :-) ale ak sa beriete vo velkom meste a ide to ako na beziacom pase :-) , tak by som tie kolace nedavala, bohvie, kde nakoniec skoncia :-) inak, jeden nas kamarat mal na svadbe tolko kolacov, az im zostalo, a tak ich na druhy den boli odniest do detskeho domova...velmi pekne gesto..
Odpovedať
tak to beriem, male mesto je male mesto. a s tym destkym domovom - klobuk dole x-)
Odpovedať
tak male mesto je ina vec-ak sa to robi a nebude to pre vas problem. v BA by tie kolace po vas mozno aj hodili, akoze co este otravujete, mate byt uz davno prec, dalsi cakaju.. aj kamarat mojej znamej chcel zvysne kolace dat do domova, ale nikde ich vraj nechceli, lebo sa bali salmonely (neviem preco, trojdnove kolace musia byt dobre, ak sa zrovna neopalovali na slniecku :-) ). to mi pripomenulo situaciu, ked kamoske nechceli vziat v nejakej charite oblecenie, lebo nemalo visacky z cistiarne..haluzz. neviem ako to nakoniec s tymi kolacmi skoncilo, ale napr moja mama by to po druhom pokuse vzdala a hodila ich sliepkam :-D. no ale uz som od temy, sorry.
Odpovedať
klincek... :-D moja mama by im zas tak nanutila, ze by vzali, len aby mali uz od nej pokoj.. ta ked si nieco zmysli :-D tu zas je ta vyhoda maleho mesta, ze riaditel detskeho domova sa pozna s mladomanzelmi a svadba bola v oktobri, len sa spytal, ci nebudu pokazene, oni ze nie a tak mali deticky radost.. tak, tak...vysluzku dat len tym, ktori z nej budu mat naozaj radost :-)
Odpovedať
ved to - svadba v lete, 30 stupnov, kolace upecene od stvrtka skladovane kto vie kde, to moze byt ina zabava potom... :-D
Odpovedať
cawte baby.. dnes sa ma svokra spytala, kolko kolacikov davam na urade, ze to je "povinnost" nevesty.. povedala som jej, ze ziadne, pocula som ze sa na urade nedavaju, iba sampanske a dost nie?! pozrela na mna jak na dajaku hamižňačku a povedala "to nemyslis vazne, tak ja dam zo svojich, sak to jaka hanba" ..ide mi uz neskutocne na nervy okolo tej svadby, tie "povinnosti" nevesty a zenicha jaaaaj.. povodne sme chceli s mojim buducim manzelikom riesit veci spolu a nie ze napr. obrucky su "povinnost" zenicha atd.. vytaca ma s tym do nepricetna..
Odpovedať
:-) hamiznacku.. uz som dlho toto slovicko nepocula... lienkaaake, pevne nervy...nedaj sa vytocit...ved uz len par dni do svadby a take "prkotiny" ti nepokazia taku peknu slavnost... ale fakt nechapem, ze nevesta ma este mysliet na kolaciky pre oddavajucich...skor praveze mamy by mali na take mysliet, nie?
Odpovedať
lienkaaa, vo velkom meste by som kolace na urad uplne, ale uplne odignorovala-mrkni vyssie. je to prezitok a totalna blbost, na co im to tam bude?! ty sa na to vykasli a svokra ak chce, nech odnesie. ale podla mna je to dnes uz trapne, ak to nie je znamy alebo male mesto, no ako som uz pisala vcera. este aby ju nevysmiali.. pust to z hlavy uplne a venuj sa inym veciam, mas toho teraz urcite az-az ;-)
Odpovedať
caute nevesticky, kedze sme mali sobas cirkevny - ale v kaplnke na zamku, bolo nam povedane, ze poplatok ide cisto zamku a fara z toho nema nic. a popritom vraj musia zaplatit aj tu pani, co tam spieva a hra na tom akoze organe... takze nam bolo naznacene ze aj nejake peniaze sa ocakavaju... mne to bolo blbe este aj cirkev uplacat, ale rodicia chceli... tak sme to vyriesili tak, ze nasa strana zabezpecila kolace a flasu a strana zenicha peniaze. a davala to moja starka fararovi vtedy, ked uz on "nepracoval" - ked sme vsetci boli von z kostola a boli gratulovacky, tak mu to supla. a vobec nenamietal... podla mna kolace do kostola ano, ale (moj osobny nazor) - peniaze ani flasu by som nedavala... a na urad - tak ako vsetky pisete - pokial je to male mesto, pripadne mate s tymi pracovnikmi osobnejsie kontakty, tak ano, inak by som to neriesila. vsak ked som bola na matrike (ktora je zakladom sobasa) ohladom papierov, tiez som im nic nenosila...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Omg .... v prvom rade .... vysluzky sa NEMUSIA davat .... je to na vas ci ich niekomu date alebo nie A davat vysluzku na urad ?? To mozete rovno chodit po ulici a rozdavat vsetkym kolace .... :-) Nechapem tento zastarany zvyk .... kto je pozvany sa predsa naje kolacov na svadbe .... davat niekomu skatulu kolacov aby mal este tyzden doma co jest , to ma aky vyznam ? A nie je nic horsie nez davat vysluzky pred svadbou .... mne nad tym zastava rozum ... Do kostola fararovi samozrejme ano .... inak NIE
Odpovedať
@patka0001 súhlasím s tebou....a ja mám podobný problém...budúca svokra bude dávať výslužky pred svadbou...!!! Nechápem tej logike...už len z toho názvu plynie, že sa dávajú po svadbe...ale nechce si to vyhovoriť....(lebo aj keď vydávala dcéru tak to tak robili...tieto porovnávania mi už idú pekne na nervy...)....takže som rezignovala...nech si ich dá pred svadbou....akurát ma bude mrzieť keď niektorí hostia budú odchádzať s výslužkou a iní naprázno... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@diho pokial mas svadbu v dedine kde sa vsetci poznate tak sa patri dat aj tam vysluzku. Tak isto DJ a Fotograf na svadbe by mal dostat. potom susedia a samozrejme hostia na svadbe. My sme davali vysluzky tiez dopredu. Dovod nemusela som striehnut kedy kto odchadza a aby niekto neodisiel bez nej. Nakolko sme davali zakusky a flasu vina tak som si to ulahcila a rozdala som si to po rodine v piatok navecer. Niektory prisli ku nam dat dar tak tym sa dalo hned u nas. Svokra davala na svadbe ale v jednom kuse striehla kto odchadza aby neodisiel bez zakuskov. Ja som sa uz bez stresov bavila a len sa lucila s odchadzajucimi. iny kraj iny mrav. Hlavne si sprav ako to tebe vyhovuje. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
My sme mali svadbu na malej dedinke, kde je zvykom susedom, lebo s nimi vyborne vztahy, dalej na urad, lebo su tam vyborne zienky, fararovi sme davali vysluzku, potom sestreniciam ktore nesli na hostinu a potom vsetci co isli na svadbu si nasli vysluzky tam kde boli ubytovany v chladnicke aj s flasou vina. Tak isto aj fotograf, kameraman a muzikanti dostali od nas vysluzky.
Odpovedať
Profilova fotka
ja osobne som okrem pozvaným hosťom dala este: farár, susedia, práca, a vsetkým dodávateľom (kaderníčka, kozmeticka, kameraman, DJ, vodic autobusu, aj vodic osobného auta, kvetinárka, aranžérka, detský spevácky zbor v kostole, organista, spevák, salon z ktorého som mala požicané šaty)...jediná osoba, ktorej sme sladkú výslužku nedali bola asi iba cukrárka :)
Odpovedať
Profilova fotka
@miskazk čas rozdávania výslužky závisí od každej rodiny,.... napr. ja som tiež dávala výslužku pred svadbou ale to z praktického dôvodu....moju rodinu mám v okruhu 5 km od domu. v piatok som zákusky doniesla z cukrárne, pobalila do krabíc a rozniesla, nech to nemusím skladovať ja doma ale každý si už tú svoju krabičku dá u seba do chladničky. a odbudla mi starosť, aby som počas svadby nemusela striehnuť či tí, ktorí odchádzajú majú už aj výslužku. Manžel je z iného okresu a on má rodinu rozlezenú po celom Slovensku. tak tam to svokra riešila tak, že výslužky si dala na sálu a rozdávala im to pri odchode (no poviem ti, mala čo robiť). Nie je to celkom príjemné keď sa zabávaš a popritom spozoruješ, že niekto odchádza, tak ešte rýchlo ísť po ich výslužku....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?