Groom sapiens

11. máj 2012

Predvčerom som vzdala hľadanie topánok, ktoré by spĺňali všetky moje kritériá naraz a navštívila som salón, kde mi ich ušijú na mieru. Ale o nich tento krát nebude reč, aj keď by som o svadobných topánkach vedela „z fleku“ napísať diplomovú aj doktoranskú prácu.

V tomto salóne som opäť  stretla budúcu nevestu. Myslím, že si ma ani nevšimla,  pretože nadšene riešila servítky, organzu, obrusy a všetkých tých milión dôležitých vecí, bez ktorých by sme všetky spravili taliansku scénu a posunuli  svadbu radšej o rok. Vedľa nej sedel tichúčko a takmer neviditeľný snúbenec.  Jeho reálnosti  nepomohlo ani čierne tričko a pristihla som sa, že rozmýšľam, či tam naozaj je, pretože nevesta ani predavačky o neho nejavili žiaden záujem.  Bez slovíčka a bez účasti na prebiehajúcom estrogénovom šialenstve sa hral na mobile alebo SMSkoval s kamarátmi. Dôležité je spomenúť, že v danom okamihu prebiehal  hokejový zápas Slovensko: Kazachstan, čím by sa dal vysvetliť jeho rezignovaný výzor.

Tento mladý muž ma opäť prinútil zamyslieť sa nad úlohou muža-ženícha na celej svadbe.  Myslím si, že  jeho prvou a kritickou úlohou je požiadať ženu o ruku. Jeho druhou a asi poslednou úlohou je to následne prežiť. Som presvedčená totiž, že  predsvadobné prípravy sú pre mnohých mužov  veľkým testom lásky.  Vidím to tu dennodenne na komentároch a niekedy sama neverím, čo dokáže nevesta priam fetišisticky riešiť.

A nebojte sa, nie som výnimkou ani ja. Rovnaký test lásky skladá môj milovaný priateľ každý deň a ja ho za to neskutočne milujem a obdivujem. Takým výberom šiat som ho týrala tri dlhé mesiace. Vtedy sa mi to zdalo prirodzené. Predpokladala som, že keď tým žijem a dýcham ja, musí aj on. S odstupom času však viem, že to bolo so mnou veľmi ťažké. Faktom totiž je, že ak váš partner nie je Fero Mikloško, tak potom garantujem, že vašej polovičke môžete ukázať aj milión svadobných šiat a on si bude myslieť, že mu stále dookola ukazujete tie isté a na vlas rovnaké biele.  A áno, môžeme oponovať, že náš nastávajúci  sa toho väčšinou ochotne a dobrovoľne zúčastní.  Dokonca sa bude snažiť šaty hodnotiť slovami ako pekné, tiež pekné, veľmi pekné, aj tie sú pekné, tieto sú najkrajšie (rozumej „už si sakra niečo vyber“) .  Nie je to však preto, že v tom našiel nové hobby,  ale preto, že nás (ešte stále)  miluje.

Žiaľ neznalosť haute couture nie je jedinou slabinou nastávajúceho ženícha v tejto neľahkej skúške. Jeho druhým hendikepom, ktorý mu empaticky neumožňuje zdieľať naše nadšenie pre svadobné prípravy  je farbosleposť. Muži si plnohodnotne celý život vystačia so základnou paletou farieb.  Biela, modrá, červená, zelená a tak ďalej,  koniec.  My ženy sa môžeme pochváliť širším spektrom. Dokážeme zladiť cyklamenové kvety s lososovým obrusom a broskyňovými pozvánkami. Ľahkosťou pierka spárujeme antracitové lodičky so šatami vo farbe slonovinovej kosti. Alebo ako napríklad teraz ja, vytrvalo hľadáme látku v holubej šedej. Počuli ste však niekedy o mužovi, ktorý by túžil po košeli vo farbe ležiaka, alebo hľadal po večeroch na internete slipy v jedinečnom odtieni  barbecue omáčky?

 A preto im nemajme prosím za zlé, keď na nás pozerajú pri výbere výzdoby ako na vesmírne bytosti.  Neznamená to, že sa na svadbe nechcú podieľať, alebo že im je to jedno. Práve naopak. Koniec koncov s prsteňom prišli na začiatku práve oni.  Aj keď úprimne, ak by niektorí  vtedy len tušili, že vypúšťajú krakena, možno by si zásnuby ešte rok, dva alebo desať premysleli.

Musím sa neskromne pochváliť, že môj priateľ to zvláda priam úžasne. Podieľa sa na výbere všetkých tých svadobných hlúpostí. Vymotáva ma, keď sa stratím v detailoch a zabudnem, čo to vlastne organizujem.  Dokonca mi akceptuje po večeroch náš nový vzťah do trojky – ja, on a ebay.com. A keď je so mnou už úplne na nevydržanie, jemne ma poprosí zavrieť počítač a spraví mi nádherný víkend. Dokonca sa ujal niektorých neľahkých úloh ako je výber hudby a kontakt na cukrárku. A ja ho za to veľmi milujem a vážim si to.

A preto milé dámy,  ak máte len pár dní pred svadbou a muž vášho života je stále po vašom boku, verte mi,  je to ten pravý. Prešiel totiž veľkým testom lásky. Iniciatívne navrhujem, aby sme spoločne vyhlásili máj za mesiac budúcich ženíchov. Upečme im v priesvitnom negližé koláč, otvorme im medzi prsiami radlera a pozrime si s nimi kolektívny  šport, kde všetci behajú za niečim guľatým. Pochváľme ich, keď namontujú žiarovku  a povedzme im ako sa nám páči ich pivné brucho. Verte mi, že oni nám  to s láskou vrátia. Napríklad, keď ich budeme najbližšie týrať  výberom stužky na zaváraninový pohár, alebo ich interaktívne zapojíme do ručného šitia 135 kusov tulipánov z krepového papiera.

PS. Zabudla som na tretiu, veľmi dôležitú úlohu ženícha, ktorá sa často krát v našich kruhoch neviest podceňuje. Je ňou úloha nezmeškať vlastnú svadbu.

> > > http://www.mojasvadba.sk/fotoblog/nostress/clanok/nocne-nevesty/

  • mery177veľmi krásne napísané a po dnešnom dni pre mňa ako balzam na dušu 🙂
    • filajkaty tak výborne píšeš! horím zvedavosťou, čím si v reálnom -nesvadobnom- živote! 🙂 teším sa na ďalšie články 😉
      • nostress
        AUTOR
        @mery177  som rada, ze som pomohla a dufam, ze svadobne pripravy budu pokracovat, pretoze nikdy nie je nic tak zle ako to moze byt a hlavne poznam jedneho mladeho muza, ktory sa 2x nedostavil na svadbu. oproti tomu su ti nasi muzi najmilovanejsie zlaticka a musime si ich vazit 😉 aj ked maju s nami nerv niekedy 🙂
        • nostress
          AUTOR
          @filajka  joj dakujem krasne, som rada za kazdu spriaznenu dusu, ktora vie o com hovorim 🙂 v realnom zivote ma zivi marketing 🙂
          • alenquitaAko zvycajne- smrncovne a vystizne 😉
            • nostress
              AUTOR
              @alenquita  😉 sme v tom dievcata spolu 😉
              • mery177@nostress  🙂 snád áno no dnešná nálada s mojím zlatom dnes nemá nič spoločné.... ten sa ma dnes skôr snaží dostať do normálnej nálady, a rozhodne by som ho nemenila aj ked občas už ozaj má dosť svadby 🙂
                • veronicka22prekrááásne! skvelo si to vystihla. Ako úžasne píšeš, nenapísala si nejakú knihu ?? klobúk dolu
                  • nostress
                    AUTOR
                    @veronicka22  dakujem ti, som rada, ze sa v clankoch najdete alebo sa pobavite alebo si poviete, toto je o mne 🙂 knihu som nenapisala a ani si netrufam zatial, ale kto vie. mozno raz na materskej 😉
                    • veronicka22@nostress  ak nieco napises urcite mi daj vediet, rada si tvoje veci precitam🙂 a tesim sa na dalsi podobny clanok🙂 😃
                      • timkuskahaha, tak toto si vystihla 😃 dobre som sa pobavila, ale je v tom naozaj kus pravdy, niekedy to my, ženy strašne preháňame 🙂 páči sa mi tvoj prístup - s nadhľadom a jemným humorom zachytávajúc veľkú pravdu, pritom bez strachu zasmiať sa aj na vlastný účet. thumb up 😉
                        • dony@nostress  Perfektné, napísala si to úplne parádne a myslím si, že všetky nevesty sa nájdu v tvojom článku 🙂))
                          • nostress
                            AUTOR
                            @timkuska  dakujem krasne. Svadba je vazna vec, ale snazim sa nebrat az tak vazne samu seba 🙂
                            • modreznebaMas moj obdiv, dalsi skvely clanok. Tesim sa na dalsie 🙂
                              • nostress
                                AUTOR
                                @modrezneba  Dakujem krasne, urcite bude pokracovanie, inspiracie je na kila a na kazdom kroku 🙂 nadherny den zelam!