Povedz , kedy tie kvety sú ... (doplněný článek)

12. apr 2013
Milé nevesty, veľmi často diskutovanou témou pri prípravách svadby je výber a dostupnosť kvetov počas roka. Rozhodla som sa preto, že Vám výber trošku uľahčíme a článok na túto tému pre Vás pripravím. Tak tu je - stručný prehľad toho, čo kedy kvitne a kedy to zoženiete. :-) :-)


Kvety nevestami najčastejšie žiadané môžeme rozdeliť do dvoch základných skupín.

Prvú skupinu tvoria kvety bežne dostupné v kvetinárstve po celý rok (tak, ako je väčšina z Vás pozná), väčšinou v niekoľkých farebných variantoch, odrodách, veľkosti a klasickom cenovom rozpätí, ktoré viac či menej kolíše väčšinou z týždňa na týždeň. Deje sa tak už u samotných distribútorov na burze, v závislosti na blížiacich sa sviatkov (Vianoce, Veľká noc), významných dňoch (Valentín, MDŽ, Deň matiek, koniec školského roka a pod), veľmi rozšírenými menami v kalendári (Marie, Jana, Josef ....), ale aj pred štátnymi sviatkami a to nielen u nás, ale aj v zahraničí - Poľsko, Nemecko, Holandsko, Francúzsko). Pre predajcov je to prísľub dobrého zisku a tlačia tak ceny nahor, bez toho, aby mali kvetinári šancu s tým niečo urobiť.

Ako som spomínala, Padre do tejto skupiny kvety, ktoré vídate bežne na pultoch a tvoria tak akýsi "základný" sortiment kvetinových obchodov v priebehu roka. Ich použitie je možné od januára do decembra a dá sa povedať, že sú "nenáročné" pre klimatické podmienky. Je však vždy potrebné zvážiť ich použitie do konkrétnej kytice v konkrétnu dobu, pretože aj keď sú univerzálne, extrémne teploty nemusia prečkať v požadovanom stave. Napr. Antúrie pri veľkých mrazoch sčernie, niektoré odrody ruží a ľalie vo veľkých teple rýchlo rozkvitajú a vbudí tak dojem, že už sú "ojazdené". Preto aj pri výbere bežných kvetín je dobré sa poradiť s floristov o vhodnosti ich použitia a na ňom potom je výber správnej techniky spracovania. Je ich niekoľko.

A ktoré kvety v tejto skupine nájdeme? Patrí sem:

alstromerie, antúrie, bouwardie, Banksia, celosie, calla, Dendrobium, curcuma, eustoma, eucharis, frézia, Gloriosa, gerbera, minigerbera, gypsophylla - nevestin závoj,null, hipericum, heligonie, chryzantéma, karafiát, minikarafiát, leucadendrom, leucospermun, ľalie, nerine, ornitogalum, protea, ruže, Mach, Trachelium, strelizie
a ďalšie , zákazníkom menej známe , ale floristov , do svadobných kytíc používané druhy .

Do druhej skupiny zaraďujeme kvety tzv sezónne. Ide o rastliny typické - svojim prirodzeným výskytom - pre dané obdobie, kedy sú k dostaniu v neprebernom množstve odrôd, farieb, s kvalitnými kvety zodpovedajúce veľkosti a za dobrú cenu. Takže ak si prajete mať krásnu svadobnú kyticu za rozumnú cenu, je použitie sezónnych kvetov skvelou voľbou. Nehľadiac nato, že pri ich použití dosiahnete akejsi harmónie - ich použitie v danej dobe pôsobí veľmi prirodzene. Veď aj do klasickej darčekové kytice ťažko vyberiete v januári orgován či slnečnicu, v júni čemerice av horúcom auguste narcisky.

Avšak ak máte svoje obľúbené kvety zo skupiny sezónnych a radi by ste ich použili v pre nich netypické dobe, nezúfajte. Vzhľadom k tomu, že sa k nám väčšina kvetín dováža, nie je problém ich zohnať v priebehu roka. Sú však na objednávku a musíte počítať s tým, že bude veľmi obmedzený výber farieb, horšia kvalita kvetu (väčšinou menšiu veľkosť) a zároveň trochu vyššia cena. A tiež je tu riziko trvanlivosti v závislosti na počasí.

Patrí sem: amarylis, allium, anemone, astilba, brasicca, cymbidium, čemerice, janovec, konvalinka, delphinium, dahila, Gladiolus, hortenzie, horec, harmanček, hyacint, iris, Illex, alchemilka, levanduľa, molucea, nerine, Nigella, pivonka , papillopedum, papaver, penisetum, ranunculus, slnečnica, Solidago, tulipán, Tanacetum, Viburnum, veronika, vres, wax


podľa ročného obdobia je vhodné použitie:

Jar (marec , apríl respekt.květen ) -  hyacint, ranunculus, horec, tulipán, janovec, wax, na snežienky však zabudnite , sú zákonom chránené a nesmú sa predávať ! !

apríl, máj - konvalinky

leto (jún , júl , august rešpekt .koniec mája až september ) - hortenzie, levanduľa, hrachor, delphinium, slnečnice, pivonky, Solidago, anemone, wax a lúčne kvety - Tanacetum, margaréty, harmanček, alchemilka, papaver, penisetum, listy jahôd, obilie a bylinky

jeseň (september - október ) - dahila, chyzantémy veľkokveté, farebné lístie, stredy slnečníc, papaver makovice

zima (november , december , január , február ) - cymbidium, papilopedum, čemerice, šišky, tulipán, ilex,

Využí do svadobných kytíc však môžeme aj črepníkové orchidey - vanda, phalenopsis, Miltonia a ďalšie, begónie, bromélie, plamienky, rôzne sukulenty, kalanchoe, caleocephalus Rhipsalis atď , ďalej vetvičky a plody kríkov - víno ​​, chmeľ , ostružina , pámelník , niektoré druhy ovocia - citrusy , ako zeleň listy jahôd , hosťovi apod . a zároveň máme aj výber "náhradných" kvetov, ktoré sú veľmi dobre zastupiteľné napr pivonku možno nahradiť ranunculus či ruží David Austin, slnečnici gerberou ...

Či už máte v obľube tú alebo tú kvetinu, odporúčam voľbu konzultovať s dobrým floristov, aby výsledok bol čo najkrajší a Vaše svadobné kytice bola dokonalým "šperkom", ktorý prispeje k tomu, že budete tou najkúzelnejšie nevestou.

O výbere svadobnej kytice sa dočítate viac v článku Ako vybrať svadobnú kyticu.