Pár Svadobných zvykov

6. jún 2013



skúška ženícha

Ešte než ženích vstúpil do nevestinho domu , bylpodroben nenápadné zkoušce.Na prahu na neho čakala fľašu vína a klát sa sekyrou.Jestliže schmatol prvú sekeru , bolo to dobré znamenie , že z neho bude dobrý hospodář.Ale zapáčila ak sa mu prvú fľašu vína , ojoj , bude znej opilec .

družičky

Sú ešte slobodné dievčatá , ktoré sprevádzajú nevestu do kostela.I tento zvik mal svoj význam : duchovia , ktorí chcú neveste uškodiť , si ju majú zmýliť s niektorou z družiček.Aby sa to podarilo , musia mať družičky na sebe šaty veľmi podobné nevěstiným .

Chystáme sa na obrad

Vo svadobný deň si nevesta musí obliecť niečo nové , niečo staré , niečo požičaného a niečo modrého.Zajistí si tak svetlú budúcnosť .

privolávanie šťastie

Po obrade samotnom na novomanželia čakajú priatelia a príbuzní s plným priehrštím rýže.Hojně je zasipávají , aby privolali veľa dětí.Ze rovnakého dôvodu si má nevesta pri hostine posadiť na klin malé dieťa .

 Hádzanie svadobné kiticí

Nevesta za seba hodí svadobné kitici.Která dievča ju zachytí , tá sa bude do roka vydávať.

Tanec so závojom

Okolo polnoci si nevesta zlozi závoj a so zaviazanými očami začína tančit.Svobodné priateľka tancuje okolo ní.Nevěsta sa snaží jednu z nich chitit a nasadiť jej závoj.Pověra vraví , že tá , ktorá je polapená , bude budúci nevestou .

rozbíjanie tanierov

Pred hostinou hodí niekto z priateľov na zem tanier pred ženícha a nevěstu.Podle povery črepov nosí šťastia.Je navyše je potreba pri zametaní precvičiť spoluprácu v manželstve .