Ako vybrať svadobnú kyticu

3. apr 2013

Požiadal vás o ruku, máte zarezervované termín i miesto svadby, vyhliadnutej svadobné šaty .... Teraz je čas vybrať svadobnú kyticu.

Kvety patria neodmysliteľne k ľudskému životu. Sprevádza človeka od kolísky do hrobu a tak ani svadba nie je výnimkou. Keďže dokonale umocňujú slávnostnú atmosféru tejto udalosti, malo by ich byť čo najviac. A hoci je dnes niektoré nevesty nahrádzajú umelými či dokonca "nekvětinovými", kráse živých kvetov sa nič nevyrovná a ich kúzlo nemožno ničím nahradiť.

Preto v prvom rade oslovte floristov a dohodnite si osobné stretnutie! Trvá približne 45 minút, poskytuje sa bezplatne a budete mať istotu, že si na Vás florista urobí čas. Nie je totiž nad to, keď sa počas dohovárania svadobné výzdoby florista venuje ešte aj bežným zákazníkom či dokonca svojim dodávateľom. Vy tak zbytočne strácate čas a on (ona) Vám nie je schopný venovať potrebnú pozornosť. Mimochodom - dobrý florista Vám schôdzku ponúkne sám!! Rozhodne však na ňu za seba neposielajte ženícha, kamarátku či dokonca budúcu svokru. Nielen, že by výsledok vo finále nemusel spĺňať Vaše predstavy či očakávania, ale nemusel by sa Vám vôbec hodiť.

Veľa budúcich neviest má svoje obľúbené kvety či dokonca jasnú predstavu o tom, ako by mala jej kytice v deň D vyzerať. Ak však patríte k tým, ktoré si nevie rady - nevadí.

Vo floristickej ateliéru majú väčšinou k dispozícii katalógy s ukážkami vlastnej práce, odborné - české i zahraničné - časopisy a publikácie sa svadobné tematikou či inšpiráciou z internetu, ktoré Vám väčšinou zapožičia na deň alebo dva domov, aby ste do nich mohli - ešte pred plánovanou schôdzkou - v pokoji nahliadnuť.

Na samotnú schôdzku potom odporúčam vziať so sebou obrázok svadobných šiat a kytice, ktorá sa Vám páči. Zároveň si s predstihom stanovte finančný rozpočet, ktorý hodláte do kvetín investovať. Florista Vám oznámi, či je - vzhľadom k Vašim požiadavkám reálny av prípade realizácie zákazky ho následne dodrží.

Počas Vášho rozhovoru Vám položí niekoľko (pre neho dôležitých) otázok, aby vyzjistil čo najviac informácií nielen o Vás (čo sa Vám páči, aké kvety máte rada), ale aj kde bude obrad, aký štýl a farbu svadby si prajete ao čo z jeho služieb budete mať záujem. Na základe všetkých týchto informácií Vám odporučí veľkosť, tvar a farebnosť kytice, ktorá Vás bude krásne dopĺňať tak, aby výsledok bol čo najkrajší. Nevyzerá totiž vôbec dobre, keď má krehká malá blondínka obrovskú previsnutú kytice v červeno-žltej kombinácii a naopak korpulentná tmavovláska miniatúrne kytičku z drobných konvaliniek. (Nevhodný výber kytice si nevesty uvedomí až s odstupom času pri pohľade na svadobné fotografie). U farby a druhá jednotlivých kvetov je vhodné zvoliť aj ich náhradné variantu. Zároveň Vám predstaví aj ďalšie "možnosti" svadobné floristika.

Akonáhle bude jasné, čo všetko a ako budete chcieť pre svoj veľký deň realizovať, zostaví pre Vás florista predbežnú kalkuláciu, podľa ktorej sa budete môcť rozhodnúť, či jeho služieb využijete. Ako sa rozhodnete je však čisto na Vás.

Záväznú objednávku je potom dobré vykonať u malej svadby najneskôr 14 dní pred obradom, pri veľkej, kde sa počíta s dekoráciou obřadním miesta pod najneskôr 1 mesiac pred samotnou svadbou. Aj u kvetín však platí, že čím skôr tak urobíte, tým máte väčšiu šancu, že Vami požadovaný termín bude voľný a zároveň budete mať aj dostaatek času na prípadné drobné zmeny či úpravy objednávky a "doladenie" všetkých detailov. Buďte pripravení na to, že spolu so záväznou objednávkou môže florista požadovať zálohu (zvyčajne vo výške 40% z celkovej ceny). Nemusíte sa báť - chce len mať istotu, že mu jeho prácu na poslednú chvíľu neodřeknete. (Nezriedka kedy sa totiž stane, že si nevesty počas konzultácie nechajú vypracovať návrh aj kalkuláciu, ktorým florista venuje nielen svoj čas, ale aj nápady a ony potom s týmito podkladmi osloví niekoho úplne iného, ​​kto im dekorácie pripraví bez vynaloženého úsilia na vlastnej invencie často lacnejšie a bohužiaľ treba aj za cenu horšej kvality spracovania. Navyše tým spôsobí floristov finančnú stratu, pretože on kvôli ich termíne mnohokrát odriekne ďalšie neveste sa solídnym záujmom o jeho práci).

A čo všetko Vám môže florista ponúknuť?

Ponuka prvkov svadobné floristika je široká, na výber máte niekoľko možností:

svadobné kytice - guľatá, previsnutá, netradičné dotvára nevestu a spolu so svadobnými šatami tvoria harmonický celok

korsáž - ozdoba klopy pre ženícha, svedka, družba av poslednej dobe veľmi žiadaná aj pre oteckov snúbencov

vankúšik na prstienky - vhodná dekorácia zo živých kvetov pre všetky typy obradov

kvetinová dekorácia pre nevestu - ako náhrada svadobné kytice

kvetinové šperky - čelenky, náramky, náhrdelníky

kvety do vlasov

hádzacie kytice - menšie kópie kytice svadobné, s ktorou nevesta podľa tradície hádže

kvety pre mamičky - sú formou poďakovanie, odporúčam okrúhle, krátke kvetinky - sú praktické a fotogenické

kvety pre svedkyňa - v rovnakom tvare a farbách svadobné kytice (ku okrúhle kyticu guľatá, k previsnuté pretiahnutá)

kytička pre družičku - podľa jej veku volíme kytičku, košíček, náramok, čelenku alebo kabelku

dekorácie obradných miest - od menších "oltárnych" dekorácií, cez väčšie priestorové až po svadobné oblúky

dekorácie automobilu - vo farbách svadobné kytice, 1 centrálny alebo viac menších dekorácií, prízdoby kľučiek vozidla

svadobná hostina - dekorácie svadobnej tabule alebo kompletný výzdoba miesta konania hostiny

kvety na svadobnú tortu

kornútky s ryžou, okvetnými plátky atď

myrty pre svadobčanov



Rovnako ako do väčšiny umeleckých odvetví sa aj do svadobnej floristika premietajú najnovšie trendy. Pre svadobné sezónu 2013 je trendom č 1

VINTAGE ŠTÝL - mäkké, upokojujúce pastelové farby (staroružová, svetlo zelenkavá, krémová v kombinácii s prírodnými prvkami, krajkové svadobné šaty viktoriánskeho štýlu, vlasy s kvetmi, spletené alebo ľahké lokne, opakujúce sa motív na torte, oznámenia a dekoráciách).

2. trendom je SVADBA rustikálny-v prírodnom štýle s prvkami dreva či brezovej kôry a ďalšie rustikálne detaily, v popredí motív kôry stromov použitý aj na oznámenia, štítkoch i šperkoch, z materiálov pytlovina, prútia v kombinácii s kvetinami - tvorí tak originálnu dekoráciu

3. MODERNÝ ŠTÝL - určujú ho předevší trendy farby - mätovo zelená (nielen v detailoch, ale aj na šatách, tortách ...)

- Rubínovo červená v kombinácii s bielou a ružovou

- Červená s tmavo červenú

- Mentol - zelená, horká čokoláda - zlatá, horká čokoláda - šťava repy, tekvicové - neon



Svoju svadbu však môžete štylizovať aj inak.

1) podľa miesta konania (zámocká, lúčna, plážová ...)

2) podľa záujmov snúbencov (cestovateľská, jachtárska)

3) podľa obľúbených kvetín (Nádejný tulipán, Krehká pivonka, Romantická ruža, Nostalgická hortenzie, Omamná konvalinka, Hrejivý vres ...)

4) podľa ročného obdobia

Pokiaľ ide o samotné kvety, drží sa na prvých priečkach obľúbenosti stále ruže a kaly, nasledujú je tulipány, povoňky, hortenzie, frézie a karafiáty. A to buď samostatne alebo v mixoch. Veľmi často sú žiadané aj konvalinky.

Do popredia záujmu sa dostávajú aj kytice, do ktorých nevesty volia sezónne kvety. Ich výhodou je dostupnosť, vysoká kvalita kvetov a cena.

Pre jarné obdobie: tulipány, iskerníky, frézie, hyacinty

Pre leto: pivónie, hortenzie, slnečnica, levanduľa, maky, obilia, trávy a lúčne kvety - nezvyčajná nie je ani jahodová svadba

Pre jesenné obdobie: chryzantémy, georgíny, farebné lístie a plody

Pre zimu: amarylis, orchidey, čemerice, často doplnené ihličím či šiškami

- To všetko samostatne vo farbách typických pre dané ročné obdobie, alebo v kombinácii s ostatnými bežne dostupnými kvetinami (a vzhľadom k tomu, že sa k nám kvety dováža z burzy, je ich prevažná väčšina dostupná celoročne - aj keď niekedy v obmedzenom množstve farieb a za vyššiu cenu).

Medzi tvary kytíc sa o predné priečky delia kytice okrúhle s prevísajúcimi. Ďalej žiadané sú rôzne netypické-polopřevislé kytice, žezla, vretená, obľúbenosti sa začínajú tešiť aj kvetinové dekorácie pre nevestu - kabelky, závesy, návleky, vlečky alebo vejáre.



Ponuka je naozaj široká, je teda na Vás, čo Vás osloví a na Vašom floristov, čo Vám pre najkrajší deň Vášho života odporučí. Dôverujte mu - naozajstný profesionál má skúsenosti s typológiou neviest a aj keď sa Vám bude možno zo začiatku zdať, že s Vami nesúhlasí, bude sa naozaj snažiť o to, aby vyhovel Vášmu prianiu a za pomocou vhodne zvolených prvkov k Vám "ladiacich" dosiahol to, že budete tou najkrajšou nevestou.)

 

zdroj net