Kameraman Remšík / Remšíkovci z Dúlova

7. aug 2012

Negatívna skúsenosť so svadobným kameramanom/ fotografom p. Remšíkom z Dúlova/ Košeca

            Svadba je za nami a spoločný život pred nami.....Mladí si povedali  „ÁNO“  a mamy si vydýchli od starostí/ radostí. Množstvo príprav, dojednávaní, zajednávaní a vybavovačiek skončí jedným dňom, ale spomienky zostávajú jednak prežitým okamžikom, ale aj v podobe fotiek či videa.

Práve fotky a video by vo vás mali vyvolať spomienky hlavne na to pekné a nezabudnuteľné, ale je tomu vždy tak? Nie v prípade, ak autor týchto digitálnych záznamov vo vás nezanechal pozitívny dojem a vy neustále pociťujete dať svoju negatívnu skúsenosť na papier / do wordu a podeliť sa ňou s ostatnými. Tak som sa k tomu odhodlala aj jaJ

            Žijem v Nemecku, preto príprava svadby bola o niečo náročnejšia, ako keby som v centre diania.  Aj keď musím povedať, že moja mama mi s tým veľmi pomohla, za čo by som mala byť vďačná ešte veľmi dlho.....

Niektoré veci vybavíte okamžite, či už máte skúsenosť, alebo vám niekto niekoho odporučí, prípadne si svoj výber overíte sami- čo vyzdvihnem- dnes by som to urobila už len na základe overenia! Ja som sa k videokameramanovi p. Remšíkovi z Dúlova/ z Košece? (sama neviem kam ho zaradiť, stále len pendloval kade-tade, mali sme viacej stretnutí- jeho vinou) dostala náhodou, zhodou okolností. Keď robíte svadbu na rýchlo, asi v 3-mesačnom predstihu, nemáte veľa možností, hlavne nie v SR a už tobôž nie v okrese Púchov. Ale tak vždy môžete mať štastie a to, čo chcete, naozaj aj dosiahnete. Mne sa to ale nepodarilo. Môj kameraman Num. 1, možno skôr z TN kraja, ale proste z okolia /širšieho/ mi žiaľ nepotvrdil účasť, lebo už mal niečo iné a tak som sa musela obhliadnuť po inej alternatíve. Situáciu vám skomplikuje aj fakt, že nie každý kameraman je schopný vytvoriť  z tohto jedinečného dňa kvalitný videozáznam a zároveň kvalitné fotky. Ale musím povedať, že takí skutočné existujú a keď sa pozriete na odvedenú robotu, máte chuť im priplatiť a vrele ich odporučiť. A robia to aj za prijateľnú cenu, 400 eur je podľa mňa primeraná cena pre človeka, ktorý s vami strávi nocJ zachytí všetko čo je potrebné, riadi vám svadbu lebo má skúsenosti, vytvorí pekné fotky lebo má talent a čo je podstatné, s končiacou sa svadobnou zábavou pre neho nekončí robota, práve naopak. Pre majstra svojho remesla je prvoradá práca na compe a dotváranie majstrovského diela. Strihanie, grafika, efekty, hudba a neviem čo ešte, až tým sa pravý kameraman prezentuje, tam necháva svoj podpis a tým zanecháva dojem.

Ja som žiaľ takú pozitívnu skúsenosť nemala, naopak, mala som chuť pýtať si peniaze späť a ako som spomínala, spraviť „reklamu“ aspoň takto. Ale poďme od začiatku......

Čiže môj kameraman, ktorého som strašne chcela, mal už termín obsadený- logické, na dobrých sa čaká, takže som sa musela zariadiť inak. Okolitých „nahrávačov rodinných akcii“ som nechcela a aj tých lepších, ktorí už boli obsadení, som sa pýtala na meno niekoho iného a p. Krečmer mi odporučil p. Remšíka (ďalej len R), ďakujem dodatočne! Ale jasné, veď on za to nemôže, ja som R poznala z jednej svadby, dokonca na nej bol aj so synom, čiže jeden fotil, druhý kamera, tak si hovorím, že za 500 eur a dvaja s 25 ročnými skúsenosťami, no to môže byť paráda.

Video som síce od nich nevidela a ani foto, tak som sa snažila nájsť niečo na nete, no samozrejme, že len zopár pozitívnych skúseností, žiadny email na nich, žiadne video na youtube, ani fotka, nič......ale tak fakt, že to niekto robí 25 rokov ma presvedčil a aj to, že budú dvaja, že každý to svoje spraví ako má a 500 eur im dám bez problémov, pretože keď hľadáte samostatne aj kameramana a aj fotografa tak 500eur vám určite nepostačí, nie v dnešnej dobe a nie za kvalitnú robotu. Ale ako vidím, ani 500 eur nestačí za kvalitnú robotu alebo česť výnimkám? Jasné, ale pán R ňou nie je! J

Tak a bolo to, 50 eurová záloha zaplatená, kameraman/ fotograf zajednaný a ja spokojná. Deň D sa blížil, priznám sa, že som niekde zapatrošila na neho číslo, ani som sa nevedela ozvať/nemohla. Našťastie sa ozval R- deň pred svadbou myslim a pýtal sa ma kam a kedy pôjde, či aj k ženíchovi a oznámil mi, že príde sám, bez syna, že on to sám zvládne-  nezvládol! To tvrdím nie len ja, nezvládol!!! Neviem ako by vyzerala robota oboch, resp. viem, lebo spomínal neskôr, že on vytvorí záznam a syn to dá dokopy. No ďakujem pekne, človek, ktorý tam ani  nebol, má dať dokopy to naj zo svadby, tak to potom aj vyzerá...ale tak svadba je takmer každá rovnaká, no nie? Ženích, nevesta, hostia, kostol a zábava....tie ceremónie sú všade,  to podstatné zachytili, ale mne sa nepáči spôsob spracovania a to, koľko sa tomu venovali a keď DVD reklamujete 3x, tak to už o niečom napovedá, no nie?

Ja som sa s ním prvýkrát rozprávala až na svadbe, môj osobný dojem: kus nesympatického človeka s drzím prejavom. Skáče do rečí a ani vás nepustí k slovu a ten jeho výrazný nepríjemný hlas....OMG, ale tak je to môj subjektívny názor a chcem si ho tu vyjadriť, na niekoho iného môže pôsobiť ako milý starší pán, ktorý nahral vynikajúce DVD a fotky sú ešte úžasnejšie. Ale kto takto hodnotí? Najmä tí, ktorí ako Remšíkovci, zaspali dobu. Ja keď si pozriem DVD zo svadby mojej sestry spred asi 5 rokov- tak je to sto a jedno, ma lepšie DVD ako ja, to moje mi pripadá, ako keby to bolo spred 5 rokov, ale opak je pravdou. Má kvalitné urobený záznam, grafika niečo úžasné, hudba do toho príjemná a aj fotky pomerne kvalitné...naozaj moja predstavivosť bola celkom iná, keď som si spomenula na jej DVD a hovorím si 5 roč. rozdiel, to tá grafika bude vyzerať, tie efekty, možno moja tvár priletí v tele motýľa a motýľ sadne na kvet a príde čmeliak s tvárou ženíchaJ...len fantazírujem, predstavivosť- veď tej sa medze nekladú...ale kdeže, za 5 rokov sa nič u Remšíkovcov nezmenilo a počkať, nie, niečo predsa len áno, R mi ponúkol Blue ray kvalitu, tak to už hej, to bolo to, čím mi chcel zalepiť oči, eee, zase krok vedľa!

Prvé, čím ma dostal je nasledovná situácia: na svadbe sme mali aj kamaráta, ktorý veľmi kvalitne fotí zo záľuby a sľúbil nám, že ako tichý pozorovateľ nám spravý fotky aj on. Keď ho R videl, hneď sa dal s ním do rečí, že jeho výbava, to je delo, to budú fotky a na drzovku mu predomnou navrhol, že teda on nech fotí a R bude kamerovať. No čo som mu na to mala povedať? Tak hovorím, že nie nie, ako môže fotiť, ale on je môj hosť, nebudem ho tu zamestnávať....nech to zostane tak ako to bolo dohodnuté, ale už tým si u mňa vytvoril naštrbený obraz! Čiže  ja prídem ako profesionál, zapletený a kladiem si podmienky? Som zvedavá, či by odrátal peniaze za fotky a vyúčtoval mi len tú kameru, ale nieeee, ja už ho poznám, to bol typický špekulant, určite by nafotil zopár foto, aby tie peniaze dostal....ale týmto, ako sa hovorí, vážne zabil už na začiatkuJ.

Pokračujeme, story zďaleka nekončí:

Ďalej som si ho ani moc nevšímala, zhon, kostol, všetko nejak plynulo, len som ho registrovala ako tam pobehuje, fotí a do toho kamera, ako uznám, dosť náročné venovať sa dvom veciam naraz, ale keď sa zamyslíte, poviete si, že z toho ani jedna vec nemôže byť kvalitná! Každej sa venujete na 50%, čiže čo som mohla čakať? Áno, presne to, čo dnes držím v rukách.

Kde sme to skončili? Čiže svadba pokračovala ďalej, nič ju vážne nenarušilo, nijaké komplikacie výrazné nestali. Až po svadbe sa ku mne dostala informácia, od ľudí ktorí mali tú česť a sedeli pri kameramanovi, čo všetko im R povedal. Asi sa mu jazyk rozviazal, no jeho škoda, ja to tu s radosťou zverejním. Čiže samozrejme opisoval svoju prácu, ako sa venuje tomuto hobby a aj že má zákazky v BA a aj po svadbe ide točiť nejaké video do BA. Spomínal, že tam si pýta aj 1000eur, ale tu  v našom chudobnom kraji nemôže, lebo to proste nejde, tých 500 eur je primerané. Ako 1000 eur za grc? No áno, ale to by som mu na mieste oplieskala o hlavu, keď si niekto chce vypýtať viac, tak nech to aj vyzerá a nech to nereklamujem 3x!!!

Ale to spomínal tiež, že kvalita tej jeho roboty závisí od toho, koľko zaplatíte, pekné nie? Keď toto roztrubuje mojim hosťom, no čo si o ňom mali pomyslieť a čo si o ňom mám myslieť teraz ja? Tak keď mám nejakú cenu, tak aj tak by som do toho mal dať to najlepšie zo seba, to čo viem, veď ja to DVD posúvam ďalej, pozerám to s rodinou, so známymi a pod. a on sa takto prezentuje, že on si vždy otypuje zákazníka, že kde robí a pod., odkiaľ je a potom z neho vybehne tá cena....no krása, vitajte v SRJ

Takže toto sa ku mne dostalo a preto sa nečudujte, že to posúvam ďalej, keby to bolo na mne, tak zabezpečím, aby už nikomu svadbu nenahral, ale čo narobíme, keď niekomu to stačí......ale možno som tomu niekomu zmenila názor svojou recenziou, kto vie?!

            Pán R sa zdržal na svadbe dlho, ja sama som ho posielala už domov, lebo viem, že sa nahravajú po začepčení ešte slaďáky, my sme tam mali aj nejaké hry ešte, tak som mu povedala, že ok, už to stačí. Vizitku mi samozrejme nedal, zjavne ich ani nemáJ zaujímavé, v 21. storočí sa dá podnikať aj bez nej, čiže ani email mi nedal, podľa mňa ani tým nedisponuje- ešte zaujímavejšie, čiže fotky z detstva ani moju hudbu som mu emailom poslať nemohla, bol tam rad vyhovoriek...skrátka preferoval osobny kontakt. No a na konci mi oznámil, že nahral 3,5 hodinový záznam, či si prajeme túto dĺžku  ponechať alebo skrátiť. Vtedy ma nenapadlo, prečo ho to tak zaujíma, prečo mi to navrhuje, dnes to už viemJ. Tak jasné, je dôležité ujasniť si tieto veci, ale pýtal sa hlavne preto, lebo keby poviem, že chcem 3,5 hodiny, len by to bolo našvácané na DVD a padla, nebola by s tým žiadna/ min. robota, ale žiaľ musel sa s tým hrať, keď mladí chceli 2,5 hodinový záznamJ veď tie prechody, nula bodov, všetko ide pekne za sebou ako to nahral, žiadne efekty-nič. Ako keď niekto točí prvé svadby, resp. ako keď sa niekto  učí spracovať video na compe. Krása.....obdivuhodné, dá sa to, aj napriek pokročilej dobeJ a rýžujeme na tom, chatka v Košeci sa takto rýchlo stavia, však p. R? A aj mladému sa vyváža na bordovej X6 /pred cca 3 rokmi/? Veď mladým to stačí, na nich sa dá zbohatnúť......

            Spomínane fotky aj hudbu som musela dodať už v pondelok, lebo R má rozbehnutý projekt v BA, čiže do piatka, opakujem do piatka mám svadbu hotovú mi povedal! Paráda, keď som počula, koľko sa tomu chce venovať, už som sa tešila, že to bud vyzerať a mala som pravduJ. Dúfala som ale, že je svedomitý, proste si k tomu sadne a keď sa každý deň tomu povenuje pár hodiniek, pohrá sa s tým, keď už má tie 25ročné skúsenosti, tak že to bude pecka....noooo to bola, dôvod na 1. reklamáciu. V niektorých pasážach  v 1. časti klasického DVD som spozorovala, že zvuk ide popredu od videa, dosť rušivé a za 500 eur, eee, vraciame, ale brala som to že ok, môže sa stať. V dohodnutej cene som mala vyhotovené 3 kusy DVD/ 2dielne/, jedno DVD v Blue ray kvalite  plus CD s foto a ešte jedno CD s foto k tým trom. Pri fotení som mu spomenula, že by som chcela aj fotky v sepiovom efekte, povedal mi, že žiadny problém, kde ich mám? Asi chcel povedať:„ Žiadny problém, spravte si ich samaJ“. Ako keď vám niekto odovzdá fotky na CD s potlačou, neotočí ich a nepretriedi, ha ha, to je vtip? Nepoviem nič, keby mi da na jednom CD všetky foto a na dve urobí výber, prípadne ich aj upraví, ale všetky nechať na jednom? No pobavila som saJ

Ok, čiže zvuk išiel popredu od obrazu- opravíme, nie je problém povedal. Keď som dostala opravené prvé diely, hned som pozrela pasáže, o ktorých som vedela že boli chybné a už to bolo ok, náhodou som si však všimla, že niekde bola celkom iná hudba, ako na pôvodnom DVD. Rýchlo som prekontrolovala aj začiatok DVD, kde som ja mala svoju pieseň a ženích a svoju a ďalší vtip- on celkom zmenil hudbu, na ktorej sme sa dohodli! Vtip č. 2? No ďakujem, ale nepobavil! Fakt ma to dosť našťvalo....a to si R pýtal ešte 20 eur pri vyplácaní, veď najazdil 200km! Teraz by som si ja mala pýtať peniaze späť ba dokonca by sa mi mal revanžovať a ja neviem, vrátiť časť zo sumy, prípadne mi vyhotoviť ako pozornosť ďalšie DVD- nie? Dokonca som musela nadiktovať, aká hudba tam bola, prípadne mu vrátiť to pôvodné DVD, lebo on nevedel, oni to nemaju v PC uložené.....silaJ žasnem! Podotknem, že vždy keď sme sa mali stretnúť, ani sa neunúval dobehnúť ku mne domov- 10km od PU, chcel stretnutie vždy v PU, no je toto normálne? Tak ja niečo doserkám a som tak drzý, že ani nemám tendenciu pchať sa zákazníkovi do zadku? Nie nemal, len prilieval vodu do ohňa. Ešte spomeniem aj to, že mi pôvodne neveril, že je tam druhá hudba, že len prvých 30sek. je iná pieseň ma presviedčal, ostatné sedí, preto pýtal aj tie pôvodné, lebo mi neveril, myslel si, že chcem narobiť kópie. Na také kópie sa mu môžem......si spravím stokrát lepšie, preto som ho aj dodatočne požiadala o vydanie celého záznamu, čo natočil...pre vlastné potreby! Lebo jeho na h..... robota sa dá prerobiť stokrát lepšie! Tu je vidieť, ako to vyzerá, keď to robia dve absolútne nezohrané osoby, ale z rodiny....a vy to vybavujete cez jedného, ktorý o tom nemá ani páru, lebo na tom už nepohol ani prstom.

Keď som videla jeho meno ako prichádzajúci hovor, bolo mi už z neho zle, doma sme si robili  sradnu, že by to mal už zabaliť, roky pribúdajú....:) Volal, že DVD sú hotové, či nedojdem do Pu- nedojdem, bývam v ZáriečiJ Tak musel obetovať benzín a dofrčať on sám, veď prečo nie, dostal 20eur na benzínJ. Vyšla som hneď aj s notebookom, aby sme si to pozreli a opäť sa pobavili. DVD totiž bolo rovnaké, hudba nezmenená- pýtam sa či si robí srandu? Bol už z toho celý hotový, nahnevaný na syna- videla som to. Zalepiť mi oči chcel tým, že vytiahol tú surovú verziu a na drzovku ešte za ňu pýtal peniaze, ha ha, vysmiala som ho, že už mu nedám ani cent! To on by mi mal vracať peniaze, nie ja jemu doplácať! Čakal aj, že čo poviem, či náhodou nepoviem, že dobre, chcem to s tou jeho hudbou, ale takejto odpovede sa mu nedostalo.....musel opäť prerábaťJ

            Na druhý deň sme sa stretli v Košeci- mali sme cestu okolo a vrátil mi DVD prerobené. Požiadala som ho aj o tie chybné, veď by ich aj tak len vyhodil...tak si ich nechám jaJ. Nedal mi všetky samozrejme, ale z pôvodných 3 by som mala už 12J dobrá bilancia, nie? Hodná 25-ročných skúseností. Samozrejme, že dodal milé slovo na záver, že sa mu to ešte nikdy nestalo, zhoda nešťastných náhod a pod.. Čo som predpokladala ja a čo mi samozrejme potvrdil bola ešte jedna vec. Tá zmenená hudba bola jednak pri ženíchovi, neveste, ale aj pri gratuláciach pred kostolom. Na prvom CD vybral moju hudbu, ktorá sa tam neskutočne hodila a aj keď celkovo to DVD bolo nič moc, aspoň tá hudba bola fakt pekná. Tak som si povedala, že som zvedavá, či si dal tú robotu a okrem tých našich piesni na začiatku dal aj tú pôvodnú pri kostole. Kdežeeeeee, kde žiješ ? Nechal tam ten svoj grc, s tým si on roboty nedával....čiže potvrdil to, čo som si o nich myslela a myslím dodnes:

Sú to dve osoby, ktoré si myslia, že niečo robia dobre, ale opak je pravdou. Za veľa peňazí málo muziky- doslova! Nejdú s dobou, iba ak s ekonomickou, nesnažia sa ohúriť, snažia sa rýchlo zarobiť, kde sa dá a niečo vyhotoviť, aby sa nepovedalo. Ďakujem, na ďalšiu skúsenosť s vami sa nechystám, ani vás nikdy nikomu neodporučím, akurát posuniem link na túto recenziu a dovolím vzhliadnúť video. S radosťou dodám aj - rok výroby 2012, autor Remšík, keď vy sa ho asi aj bojíte uvádzať na obale DVDJ ( je tam len tel. číslo)!

S pozdravom váš nepokojný zákazník /verím, že nie jediný/

Adela Korandová.

Poznámka autora: Pri vykaní neuvádzam veľké písmená, nakoľko si dané osoby nevážim!

  • lenocka9joooj to ma mrzi ze mas takuto skusenost, cele som to úprecitala a na tvojom mietse by som sa asi zosypala. verim ze je tazke organizovat svadbu ked nie si v SR, ale dodavatelov si treba dobre preverit, hlavne fotografa a kameramana. ja som sedela s 12timi kym som si vybrala, lebo to je to co zostane. mrzi ma to, ale verim ze tymto krokom apsom pomozes inym 😞
    • tami263bola by som zvedava na to video...je mi luto, ze si ostala nespokojna, bohuzial aj toto sa stava...
      • radka1303ty koksooo ja mam dost 😞 a neda sa ti to povodne DVD niekomu dat aby vam ho prerobil??niektory dokazu zazraky....
        • ada260
          AUTOR
          Určite dá, preto som vďačná, že som od neho dostala všetko,č o nahral...ale zase to máš investíciu min, 200 eur, už som si to zisťovala.
          Aby ste mali predstavu dámy, na to DVD sa dá pozerať, nie je to niečo hrozné...len to nie nič, čo by vám vyrazilo dych....taka klasika.....video skúsim zavesiť časom, len tento formát sa mi ťažko konvertuje a tak an to potrebujem čas...🙂 Vďaka, posuňte kamoškám 🙂
          • monika3011v prvom rade aj mne je luto, co sa stalo. Kazdopadne si vsak treba velmi dobre premysliet vyber fotografa aj kameramana a nespoliehat sa na stastnu hviezdu, ze si natrafila na niekoho, kto Ti za malo penazi poskytne vela muziky. A samozrejmostou pre kazdeho kameramana a fotografa je moznost prezriet si vysledky jeho prace. Ked clovek kupuje macku vo vreci, musi pocitat s tym, ze sa utne. Aj ja planujem svadbu zo zahranicia a je to naozaj tazke, nehovoriac ak je clovek este v casovom strese. Takze radsej dva krat merat a raz strihat. Ja som zvedava, ktori dodavatelia sklamu mna🙂 Ja sa obavam kadernika a vizazistky...Fotografa mame toho, co som chcela, takze jemu uplne verim. Kameramana sme si vybrali lacnejsieho, nepocitam, ze to budeme pozerat, mna osobne to vobec nebavi, horko tazko som si pozrela raz svadbu mojej sestry a okrem nej som ani ziadnu inu na kamere nevidela. Co sa tyka vyzdoby, tak to bol naozaj preslap vedla. Jedinym ospravedlnenim by snad bolo, keby robila prestieranie pre 250 hosti.
            • adelka007aj my sme mali na svadbe tohoto pana a chvalabohu iba za kamerou.ja som s dvd spokojna tak na 90/...pocut ako si kameraman piska melodiu,ked spievala skupina a takisto mi tam chybaju nejake okamziky,co podla mna stali za zachytenie.ale co sa mi vobec nepacilo bolo jeho spravanie na svadbe,kde sa este namiesto kamery stihol venovat nejakym jeho kamaratom.proste sa u nas na svadbe objavil nejaky cudzi chlap z nasim alkoholom v ruke/cela flasa vodky/a odchadzal s nim prec zo saly.to bola absolutna drzost.to som si s nim vydyskutovala ale podla mna si z toho tazku hlavu nerobil.a takisto ked nam doniesol uz hotove dvd,tak na vrchu dvd bolo napisane zle zenichovo meno.potom nam doniesol 3 nove uz opravene.takze si myslim,ze velka profesionalita sa neda ocakavat a uz by som si ho isto nikde nezavolala,aj ked cena bola vcelku.co s toho ked sa to odrazi neskor na vasej nespokojnosti...
              • radka1303@ada260  ak nevadi skopirujem tvoj clanok,aby aj ostatne vedeli za co platia 😞
                • annika11ja sa venujem foteniu, ale ani za živého Boha si neviem predstaviť, ako dokázal aj fotiť a aj nahrávať ?????
                  • jamajkafreshTak k tomu ostava dodat uz len tolko, ze: pevne nervy a pozor na zdravie! 😐 Posuniem dalej. 🙂
                    • luanlakatastrofa. Neželam žiadnej neveste aby natrafila na takehoto "profíka" s tolkorocnymi skusenostami!!!
                      • bambi2121ja by som ho normalne udala na sojke,ved on nieco predava a ty to kupujes,to co je za idiota,mna by asi chytil kolaps,je mi naozaj luto ze to takto dopadlo,kedze to mala byt krasna spomienka : (
                        • ada260
                          AUTOR
                          @radka1303  Kľudne🙂
                          • ada260
                            AUTOR
                            Tak najnovsie sa mi R telefonicky vyhraza, obtazuje mna aj moju rodinu a ziada odstranenie tejto recenzie.