Tipy pre budúce nevesty- čo je na svadbe dôležité III.

3. sep 2015

Minule som vám sľúbila prebrať hudbu, nevestu, tortu a tematické svadby. Tu to máte, dámy:

Hudba-akú hudbu máte radi? Je to jedno. Úplne. Ak nemáte komornú svadbu, kde hrá hudba len pre dotvorenie atmosféry, tak treba vybrať hudbu, na ktorú sa dá tancovať. Toto je jedna z aktivít, ktoré majú budúci manželia prenechať profíkom. Najmite si kapelu, muzikantov alebo DJa. Nerobte playlist, nenechavajte to na kamaráta alebo na ženícha. Bola som na svadbách, kde hral počítač a bol pustený playlist. Netancovalo sa. Ani na jednej. Totiž ten DJ alebo muzikanti robia aj niečo, čo keď tam je, si ako laici neuvedomíme, ale keď to tam nie je, tak to strašne chýba. Vyzývajú ľudí do tanca, hovoria také veci, od „teraz si mladomanželia spolu zatancujú svoj prvý tanec, povzbuďme ich potleskom“ po „všichni ruce nahoru :D“ a medzitým veľmi veľa strašne potrebných drobností. Nie je to len o hudbe, ale sú to ľudia, ktorí svadieb absolvovali desiatky, stovky. Majú len jedinú úlohu, ktorá je jasne špecifikovaná a tej sa venujú. Preto to možu robiť dobre. Samozrejme treba si vybrať niekoho, kto zodpovedá vašim predstavám, ale to je tak pri všetkom.

Nie je dobrý nápad volať si žánrovo vyhranenú kapelu. Može byť fantastická, ale keď máte celú noc počúvať swingové papapi-du-pupipi-dupi-uuuu, tak to nie je to pravé orechové. Takisto nie je dobrý nápad mať niekoho s playlistom a pokynom „hraj na želanie“. Ak sa na vašej svadbe stretne partia, čo obľubuje Kabát a dajú si zahrať celú ich diskografiu, tak vám garantujem, že aj tí najvačší tanečníci si sadnú.  Moj názor, možno trochu zastaralý je, že keďže na svadbe sa stretnú ľudia rozneho veku, treba zahrať pre každého. Polka a valčík nikoho z mladých nezabije a zatancuje si aj váš dedko s babkou, rodičia a ich generácia a pri troche snahy to zvládnu aj mladí. Ale v tomto názore asi budem osamotená.

V každom prípade, hudba je dôležitá. Od nej závisí, ako sa ľudia budú zabávať, ako dlho svadba bude trvať a je to taká zložka, ktorá celú svadbu zjednocuje. Keď náhodou budete mať nie práve chutnú tortu, tak sa nič až také nedeje. Ak sa vám rozpadne účes, tak to pokazí náladu na tri minuty maximálne vám. Ale keď je muzika nevyhovujúca, tak to môže viesť k názoru, že "celá svadba bola o ničom".

Torta. No, čo k tomu napísať. V skratke-keď ste nikdy nepiekli nič a vaša mamička dokáže upiecť maximálne bábovku, PREČO? sa púšťate do svadobnej torty? PREČO? Pravdepodobne sa pokus nevydarí. Ak sa náhodou bude dať jesť, tak nebude pekný. Pretože to jednoducho nemáte v ruke. Aj estetické dotvorenie koláča si vyžaduje tréning. A torty tobož. A svadobnej duplom. Akože v pohode, nikto z hostí vám asi nepovie, že vyzerá ako keby ju zdobil prvák a potom padla na chodník, ale len preto, že tí ľudia sú slušne vychovaní.  To je prvé, čo mi leží na srdci. Druhé je, že existujú aj dokonale marcipánom zdobené torty, ktoré sú chutné. A to tak, že veľmi.  Mali sme takú. A mali sme hostí, čo zborovo vyhlasovali, že torty nejedia. Neostal mi ani kúsok, neostalo ani do výslužiek. Toľko k tomu. Hľadajte cukrárky, šikovné tety, ktoré to baví, babičky, mamičky, tety, to je jedno, ale hľadajte, ak vám na tom záleží. Ak nie, tak si kúpte nejakú cestovú hmotu s margarínovým krémom potiahnutú umelou hmotou, ktorú potom možte rozdať do výslužiek. Aspoň hostia budú mať čo dať do kompostu alebo bezdomovcovi po ceste:)

Na nevesty a tématické svadby teraz nie som v správnom švungu. Nabudúce ich dám do balíčka aj so ženíchmi :)

Pokazil sa mi počítač a po oprave na ňom nemám o s vokáňom ani ae v slove maso, tak prepáčte.

  • lienkadomaca🙂)) dobre napísané, a ohľadne hudby aj pravdivé, bola som na svadbe kde celú noc hral DJ len maďarské -volám to kolotočové pesničky. Ráno o 3.00 som mala úplne dosť, zostala som tam len preto, že som musela.
    • sweetronikPerfektné 🙂 som Ti veľmi vďačná za skúsené rady, presne tak si to predstavujem