Kategórie

Svadobný plánovač (30): 7 spôsobov, ako ušetriť na svadobnom občerstvení

Naplánovať občerstvenie pre desiatky ľudí na celý večer a noc nie je jednoduchá úloha, najmä ak máte obmedzený rozpočet a nechcete nikoho vyčiarknuť zo zoznamu hostí. Ak si lámete hlavu nad plánovaním svadobného menu, tu je niekoľko tipov, ako sa na ňom dá ušetriť.

1. Švédske stoly namiesto večere

Ak namiesto troch chodov pre každého hosťa pripravíte len švédske stoly s občerstvením, určite znížite vaše náklady na svadbu.
V prípade, že máte svadbu na mieste, kde sa jedlo nepodáva, je to pre vás ideálna možnosť - stačí najať catering, ktorý to všetko pripraví a jedného človeka, ktorý bude počas večera jedlo priebežne dopĺňať.

Ak máte svadbu v reštaurácii, skúste sa dohodnúť, aby vám namiesto klasickej večere pripravili len švédske stoly.

2. Studená neskorá večera

Teplé jedlo okolo polnoci je neoddeliteľnou súčasťou svadobného menu. Ak sú vaše prostriedky obmedzené, namiesto guláša či kapustnice môžete servírovať chlebíčky. Podstata je, aby ľudia neboli hladní a to zabezpečíte. O pol noci nikto určite nebude riešiť, či dostal teplé jedlo alebo len chlebík. Koniec koncov, jednu teplú večeru už všetci mali.

3. Nepreháňajte to s koláčmi

Nemusíte každému hosťovi nabaliť ako výslužku kus svadobnej torty a 20 koláčov. Pripravte radšej menšie občerstvenie, ktoré sa zje hneď na svadbe.

4. Rozdeľte hostí na skupiny

Nie každý musí byť pozvaný k svadobnému stolu. Ak chcete stráviť večer s priateľmi, ale nemôžete si dovoliť jedlo pre toľkých ľudí, usporiadajte po obrade povedzme o 18:00 večeru pre rodinu, a priateľov pozvite až na 19:00. Pre nich potom pripravte len drobné občerstvenie v podobe švédskych stolov, slaného a sladkého pečiva.

5. Nápoje z veľkoskladu

Aby ste ušetrili na nápojoch, objednajte pitie z veľkoskladu. V niektorých podnikoch budete musieť za vlastné nápoje zaplatiť poplatok, môže vás to však stále vyjsť lacnejšie ako zakúpiť všetky nápoje priamo z reštaurácie, preto zvážte aj túto možnosť.

6. Presné množstvo pitia na osobu

Stanovte len obmedzené množstvo pitia, ktoré je zdarma. Môžete napríklad predplatiť prípitok, a k tomu fľašu minerálky a fľašu vína na osobu a všetko navyše si každý zaplatí pri bare sám.

7. Pripravte si jedlo sami

Môžete poprosiť rodinu, aby vám pomohli a doniesli nejaké občerstvenie alebo si ho pripravte sami - nakrájajte pečivo, zeleninu, syry, pripravte ovocie, nejaké sladké a slané koláče, domáce nátierky a podobne.

Ak máte svadbu v priestoroch, kde sa nevarí, je to ideálne riešenie. Stačí najať nejakých brigádnikov ako obsluhu a cena za občerstvenie pôjde rýchlo dole.


Autor článku: Zuzana Maliníková (Svadby podľa Ely) / Fotografie: isifa/Shutterstock

Reklama