Priezvisko s -ová či bez koncovky

Profilova fotka
Ahojte, neviem sa rozhodnúť akú formu priezviska si dať-s ová či bez. Aj keď je to ová také slovenské, myslím, že budem mať problém so spelovaním priezviska, napríklad v telefóne. Takže Bajkai či Bajkaiová ? Prežila alebo má niektorá podobnú dilemu?
Odpovedať
Profilova fotka
niesom slovenka takze jednoznacne ti poviem ze Bajkai...to meno znie dobre aj bez ova, budes to mat jednoduhsie, a hlavne nieje to rydzo slovenske meno takze nemoze nikto od teba xciet aby si bola ova... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, ja som riešila to isté, a nakoniec idem bez -ová. Jednoducho preto, lebo (podobne ako tvoje) moje nové priezvisko znie tiež cudzojazyčne. A s drahým veľa cestujeme, tak mi to navyše príde praktickejšie. Síce malo pár známych reči, že je to trápne a proti slovenčine, ale... moje meno, moja voľba :-)
Odpovedať
Jednoznačne s -ová...mne keby niekto do telefónu povedal také priezvisko ako máš- budeš mať ty bez -ová , tak by som ho ani nerozumela...sorry ale tie priezviská bez -ová sú nejaký hit a je to trápne a to mám 24 a som prudko moderne založená osoba :-D aj my veľa preveľa cestujeme a ani by mi nenapadlo dať si priezvisko bez -ová, raz som Slovenka, tak som Slovenka a nebudem sa tu hrať na Ameriku :-) len môj názor, každý nejaký máme
Odpovedať
Profilova fotka
Ono národnostne je to jasné-ová je super. Nechcem byť len moderná, ide mi skôr o tu praktickú stránku. Komplikácie a výhody v komunikáciu s úradmi, telefonicky, a celkovo v spoločnosti. Myslím napríklad telefonická objednávka a diktovanie adresy...Bajka(makké i)ová...príde mi to smiešne :)
Odpovedať
Profilova fotka
@tt247 nemyslim, ze je to o "hrani sa na Ameriku" ;-) to je zbytocne generalizovanie, ale suhlasim v tom, ze kazdy ma svoje postoje, dovody... a preto, ako som napisala, je to len a len volba dotycnej. Ako to citi, tak je to spravne :-)
Odpovedať
@ladynaamah takže chceš s, či bez? ja by som išla s - ová, ale vážne je to len na Tebe :-)
Odpovedať
@dubienok veď jasné, ja to nikomu neberiem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tt247 neviem sa rozhodnúť...Budúca svokra je ová ale švagriná je bez...Inak priezvisko je maďarské :-) na kysuciach zaujímavé :D
Odpovedať
:-) a nebudú sa ťa tak či tak pýtať na to? myslím, že povieš do telefónu alebo niekomu osobne nadiktuješ, že Bajkai...čiže sa to asi vyslovuje ako keby bolo na konci J..ak to správne chápem..no aj tak budeš musieť povedat, že s mäkkým i to je..
Odpovedať
Profilova fotka
áno tak nejak to myslím, no chcela by som použitie v praxi a nie čo je národnostne správne. Už som mala trošku problém keď som registrovala rodičov- a to majú bežné priezvisko,do zahraničného programu že manželka má nezhodné meno s manželom..
Odpovedať
@ladynaamah Tak si daj podľa svojho pocitu, keď to cítiš na bez - ová, tak to tak urob..ak ti to tak pasuje, tak si daj bez..prípadne sa ešte opýtaj švagriny a svokry, keď to majú rozdielne, či s tým má jedná alebo druhá problém a podľa toho si vyber...hlavne nech sa ty cítiš s novým menom ok ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja budem urcite bez -ova. A to hlavne preto ze v zahranici to beru ako ine priezvisko a nechapu preco su tam koncovky a boli by s tym len problemy, vsetky baby v zahranici mi hovorili ze maju problemy kvoli koncovke...
Odpovedať
Článok sa načítava...
http://www.mojasvadba.sk/forum/zivot-...
Odpovedať
Profilova fotka
@ladynaamah podla mna ta skratena verzia sa nehodi vobec.. bajkaiova je aj menej krkolomné:-) pri tom bajkai je tam stale take niečo, že no čojaviem..mne osobne to nepasuje:-) ale ak žiješ mimo sr, tak je to bez debaty..
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojky, ja som velmi chcela byt bez ova a tiez som to odovodnovala tym, ze ved pojdeme zit mimo SR atd... ale baby, moj drahy mi dal taky argument, ze som musela suhlasit s OVA :D Nechcem tu vypisovat intimnosti atd. ale toto musim aspon pre Vasu predstavu: ,, lasocka, predstav si, ze budeme mhmhmhmhm (viete co myslim) a ja ta pritom budem chciet oslovit priezviskom ze moja manzelka pani XX a nebude tam ova... To akoze bude dost divne ked ta budem oslovovat muzskym rodom laska,,- takze babule, predstavila som si to a rozhodla som sa. Pekne krasne budem OVA :D
Odpovedať
Profilova fotka
@ladynaamah Môj názor- ak žijete v zahraničí, a plánujete tam ostať, tak bez ová, aby ste s tým nemali problémy na úradoch. Ak žijete na Slovensku, tak s ová, tak ako už napísala @tt247 aj tak budeš musieť vysvetľovať, že je tam I a nie J na konci. A s ová to znie krajšie :) Konečné rozhodnutie je predsa len na tebe.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam bez -ova, konciace -y a nemam s tym ziadny problem, ani v telefone, ani nikde. Musis sa rozhodnut sama, ja myslim, ze tvoje buduce priezvisko bude lepsie bez koncovky, ale je to na tebe :-) nie je to klasicke slovenske priezvisko, pri ktorych si to tu koncovku ziadna, tiez mi pride zvlastne, ked sa niekto vola Jana Kovac :-) ale je to kazdeho vec ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
my zijeme v zahranici a s koncovkou vobec nie je problem...este nie som vydata,ale svoje rodne priezvisko mam s ova a vobec s tym nemam problem..ak sa ti paci bez ova,tak si to tak daj a hotovo..
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem dievčatá...skôr to budem mať dlhé s ová..teda celé meno- som Barbora, a znejú mi dobre oboje...
Odpovedať
@ladynaamah maš pekne prve meno, čiže možes byt spokojna :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@tt247 Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@tt247 @dubienok Trošku som sa povenovala vzniku prípony ová..stále mi to vŕtalo hlavou, ako sa to vlastne stalo "slovenské" a pravdou, je že to slovenské nie je dlho, pretože táto prípona bola prvý krát spomenutá až v pravidlách slovenského pravopisu z roku 1931! Dovtedy sa používalo mužské priezvisko napr . Králik a ženská verzia bola Králička..alebo s ie na konci- Jakubovie...V linku je to na strane 267. http://www.juls.savba.sk/ediela/ks/19...
Odpovedať
To s tou koncovkou - ie viem a bolo to strašne podľa mna :-N
Odpovedať
Profilova fotka
Mne sa to náhodou páči...síce neviem ako by to bolo pred rokom...vtedy začal brat chodiť s frajerkou čo sa volá Jakubovie:)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?