Poradie priezvisk. Máte skúsenosti so zmenou poradia?

Ahojte, chcela som sa opytat ci mate niektora skusenost s moznostou zmeny poradia priezvisk. Ja si chcem po svadbe nechat svoje priezvisko a zobrat si aj partnerove. V zakone je vsak jasne stanovene ze musia byt v poradi najprv spolocne potom moje povodne. Ked som sa pytala tety pri vyplnani ziadosti ci sa to da potom dodatocne zmenit, nevedela mi povedat (a za prislusnou druhou tetou, ktora ma toto konkretne na starosti som este nebola, ale chcem sa predtym vyzbrojit nejakymi info :-) ), lebo ono su to vlastne 2 priezviska. Z tohto pohladu je mozna zmena iba kazdeho z nich ale nie ich poradia. Alebo je to potom uz brane ako 1 priezvisko? Neviete mi s tym niekto poradit? Ja si totiz chcem zachovat cele svoje meno aj s priezviskom a spolocne si proste pridat, aby sme mali aj s detmi jedno spolocne-rodinne, ale nechcem si rozbijat svoje povodne meno... aspon ja to takto vnimam. diki, luu
Odpovedať
http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p... No, ono dost zalezi na tom, na aku matrikarku natrafis...ak sa ti to podari, tak aj ja chcem! Baby v teme pisali, ze poniektorym sa to podarilo, ale este pred svadbou a tusim v zahranici.
Odpovedať
Profilova fotka
Aj ja sa to tak snazim spravit, uz mali sme sobas v UK a teraz bude cirkevny v SK, matrikarka v mieste bydliska mi tiez povedala, ze spolocne musi byt podla zakona prve a to prave nechcem, tak este idem skusit na ambasade v Londyne,dufam, ze tam budeme mat viac stastia.
Odpovedať
ja si chcem taktiez nechat svoje priezvisko prve, avsak este aj bez koncovky ova, je to mozne??
Odpovedať
Profilova fotka
S tym skusenost nemam, ja si nechavam iba manzelove bez koncovky moje bude ako doteraz ale skus sa spytat matrikarky, za pokus to stoji.
Odpovedať
Bubi, ty by si vela chcela... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Ked si najdes na nete zakon o mene a priezvisku dozvies sa viac podrobnosti. No upozornujem ze na zmenu priezviska mas po ROZVODE lehotu len do 3 mesiacov od pravoplatnosti rozsudku o rozvode. Ak presvihnes den, zmenis meno len dalsim sobasom. Toto je bezplatne a staci prist s rozsudkom a vyznacenim jeho pravoplatnosti . § 27 zakona o rodine hovori o vsetkom a aj o tvojom pripade lulutt. Co sa tyka zahranicia , ak nemate zrusene statne obcianstvo v SR , tak musite akceptovat a podriadit sa zakonom SR, ine neplatia. :-)
Odpovedať
A ked ma niekto dvojite obcianstvo?
Odpovedať
Profilova fotka
Ano Uko, ale tiez to zavisi od matrikarky. Poznam pripad, ze zena si nechala svoje povodne priezvisko ako prve a len doplnila manzelove. A ma to tak aj v obcianskom preukaze.
Odpovedať
Profilova fotka
Presne, ako je to vlasne s dvojitym obcianstvom? (moj pripad)
Odpovedať
No, aj ja som uz o tom citala tu na MS.
Odpovedať
Profilova fotka
tak to ma fakt zaujima...
Odpovedať
Profilova fotka
Ked ma niekto dvojite obcianstvo , tak postupuje podla zakonov toho statu kde ma trvaly pobyt, len ked si trvale obcianstvo - výstup zo zväzku SR vybavi ,tak vtedy postupuje podla zakonov tej druhej krajiny. je to preto aby si nevyberala osoba v tej ktorej veci zakon ktory sa mu na co to hodi, raz podlanich a v inom zas podla nas. Dvojite obcianstvo tiez nie je mozne s hociakou krajinou , len s tymi s ktorymi ma SR dohody. Upozornujem ze obcianstvo EU neexistuje, je viazane na konkretnu krajinu v EU. Este nie je shvalena EU ustava a az ked bude platit a ratifikujuju vsetky krajiny EU, potom to bude inak. Narodnost ziskava osoba tu v ktorej sa dieta narod alebo na ziadost rodicov ich povodu. Vsade v kazdej krajine platia ine zakony, pozor na sobase a porody v zahranici: napr. priklad: podla talianskych zakonov dieta narodene manzelom zijucich v IT sa po rozvode prisudzuje najprv muzovi, u nas vzdy pripada matke, ak matke nie je preukazana psych.choroba, tyranie, zanedbavanie vychovy a atd. alebo po dohode rodicov so suhlasom dietata a po psychoanalitickom posudeni a vysetreni soc. institucii. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
To je jasne, ze dvojite obcianstvo plati len u krajin, s ktorymi mame dohodu...az tak mimo pravnych predpisov nie som.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som tiez chcela najprv moje priezvisko a potom manzelove, a este aj bez koncovky -ova, ale je to tak, ze prve priezvisko je vzdy po manzelovi a potom si mozes ponechat aj svoje dievcenske. :( Koncovku -ova ti zrusia hocikedy za poplatok 50,- Sk.
Odpovedať
Profilova fotka
Vsetko je to pekne a najpodrobnejsie i presne napisane v zakone č. 300/1993 Z.z. o mene a priezvisku. Co sa tyka zmeny mena po rozvode podla zakona 300/1993 §7 ods.pis b./ plati odkaz /3b/ na iny zakon a plati § 27 zakona o rodine č. 36/2005 Z.z. Samozrejme obidva zakony maju aj novely. Ak niekto chce a posle my adresu sem do posty , poslem mu to elektronicky. :-) :-) :-) =-)
Odpovedať
Profilova fotka
posles mi to na IP prosim ta?
Odpovedať
Profilova fotka
Po rozvode si mozno zmenit priezvisko do 3 mesiacov od pravoplatnosti rozsudku./ §27 zakona č.36 / 2005 Z.z. o RODINE ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Meni sa i zakon o mene a priezvisku c. 300/1993, pozri pripomienkove konanie na stranke MV SR. :-) www.minv.sk :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?