Vychodnarsko-zapadnarska svadba a nekatolicko-katolicka svadba :D Skusenosti so svadbou

Ahojte, budeme mat svadbu - polka ludi z Bratislavy, polka z Prešova. Polka neveriaci a polka veriaci :D Ake mate skusenosti? Ake zvyky a tradicie sa stretli s porozumenim a ktore boli odveci pre druhu stranu? Nejake rady a tipy ako to spojit? Vychodnari nepoznaju zapadnarske hry na svadbach a zase zapadnari redovy tanec a pod. este dodam ze Bratislavcania su neveriaci a vychodniari vsetci veriaci. To bude ešte len :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, keďže máme skoro podobnu svadbu, drzali sme sa hesla: odkial je nevesta, tie tradicie primarne dodrziavame :D namiesto svadby s omšou mame iba obrad a namiesto cepcenia iba polnočný tanec
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lucyss:

Ahoj, keďže máme skoro podobnu svadbu, drzali sme…
@lucyss ja to budem asi brat tak, ze ktora strana ma viacej hosti, z mojej strany bude 30 a snubencova 60. Takze to bude skor vychodniarska svadba ako zapadnarska :D Ale mne sa tie aktivity a hry tak pacia ale ked som to niekedy spomenula medzi vychodnarmi vobec neboli nadseni. Ale zas si hovorim, že predsa si chcem spraviť, tak ako chcem ja :)
Odpovedať
presne, svoju svadbu si organizujete sami, tak si ju urobte ako chcete vy dvaja. a najmä ak si platíte... ak je to všetko s mierou, nič vám nebráni mať svadbu ako chcte. iba ťa trochu opravím - aj na západe poznámne tzv. redový, len sa to volá inak. napr. polnočný, kdy sa mení jeden deň na druhy, z nevesty,mladej dievčiny sa stáva žena, vydatá žena. Voľakedy sa tu na západe, najmä v oblastiach s ma´darským vplyvom volal " meňasontáncz". pred polnocou sa nevesta išla prezleicť z bielych svadobných šiat do civilných krátky, zvyčajne červených. uviazala si zásterku a šatku (niekde sa to robilo ako čepčenie, malo to symboliku že sa z nej stala žena- gazdiná, družba vyhlásil sólo pre mladú ženu a krstná mama zobrala polievkovú misu, vidličku a búchala na ňu. symbol, že sa vyberá príspevok na novú domácnosť, tancovala sólo a hostia sa striedali po chvíľke, ženy aj muži, mladí aj starí, kto chcel a vládal. vtedy sa ju aj pokúšali mládenci uniesť, ked už sa zmenšoval rad záujemcov, aby predbehli ženícha, ked na záver sóla vhodil celú peňaženku a ukončil sólo. potom sa krájala najväčšia torta a ponúkala ako odmena za príspevok a vytancovanie. alebo sa modernizovalo a nevesta rozhadzovala čoko dukátiky., cukríky, a deti zbierali. neviem kde bude svadba, ale ak budete mať dj, starejšieho, on vám bude moderovať a oznamovať čo nasleduje, alebo budete mať vytlačený program s približnými časmi a na stoloch položené. prípadne v kombinácii s menu. (káva, koláč, súťaž, tanec, vystúpenie, tańec, olovrant, súťaž, tanec.......)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?