O par tyzdnov mam narodeniny a planujem pozvat 4 manzelske pary k nam na malu party...bude to taka zmiesanina z Francuzska, USA, Svajciarska, Nemecka, Peruancov a nas Slovakov...Viete mi poradit, co super pripravit pod zub a do krku? - premyslam i nad niecim typicky slovenskym...no nemienim stat u sporaku cely den..ale zase na druhej strane by to malo mat smrnc a pestrost...Okrem toho pripravujeme pre nich i prezentaciu o Slovensku ;-) Mate v zalohe nejake tipy? ;-)
mishasmile sprav im lokse s pecienkami. Lokse si mozes pripravit aj mesiac dopredu a dat do mrazaku, aj tak, cim su starsie, tym su lepsie. Je to typicke jedlo Trnavy a okolia a myslim, ze aj celeho juzneho Slovenska. (keby bolo na mne, tak toto by som vyhlasila za narodne jedlo :-D bryndzove h. nemusim) ;-)
ale asi mas predstavu o niecom slavnostnejsom.... alebo mozno skusit pirohy, na sladko s lekvarom a na slano so syrom, alebo bryndzou ak ju teda mas kde zohnat ;-)
misha ved na pirohy ci parene buchty ti netreba nic specialne, taktiez ani na zemiakove placky ci zemiakovy salat - majonezu si mozer urobit aj domacu a bude este lepsia ako kupovana ;-)
Neries. Zozen syrove korbaciky, fest palivu slovensku klobasu a Bosacku slivovicu 52ku, nech maju na co spominat :-D . Krasy Slovenska? Tak v prvom rade prezentaciu vlastnej seba a manzela :-D Co sa tyka rozmanitosti nasej zeme, skus stavit na sidliska, na krasnu urbanistiku, na fotky vevericiek a pasucich sa husi, nejakych tych skodoviek a inych rarit :-D Sraaaanda. Ja dnes neviem byt seriozna. Hlavne nech to bude vtipne. Sme este mladi na to, aby si im robila prilis vazny a nudny vecer tipu : Chosé, Chosé v zálive.... Date si zákusky? :))))
Hlavne s humorom ;)
kocky, rozhodla som sa, ze to bude zrejme formou studeneho bufetu...nechcem travit 2 dni pred tym cely cas v kuchyni a 2 dni potom umyvanim riadu...ale uvitam nadalej rozne typy na pomazanky a pripadne dekoracne rady :-)
Co tak cestovinovy salat, krevetovy salat, grecky salat, rolada z mleteho masa, kuracia rolada, bryndzova natierka, vajcova natierka 8-)
Plnene uhorky vyzeraju a chutia velmi dobre. Salatovu uhorku nakrajaj na koliecka, v strede urob malou lyzickou /alebo vykrajovacom na melon/ jamku a napln natierkou.
Syr mozzarella a paradajky nakrajaj na koliecka a striedavo ukladaj na tanier - syr,paradajka,syr.. ;-) .
plneny melon-to vydlabeš jednu polovicu melona-naložiš rozne ovocie-melon,broskyne,hrušky,,,,ved je sezonna neni problem,a daš zachladiť,mozes pokvapkať ešte cit,alebo pomaranč,šťavou,vyzera to dobre-napoj sangria-ked sa ti nechce s tym packať kup hotovu-daj do džbana-pridaj zvyšne ovocie,,,mnam ;-) hm tak ovocie mame za sebou-zelenina-hm jemne zaziky-postruhas uhorku,pridas cesnak,biely jogurt
slovenske ocka-bageta na kolieska,natret maslo,.horcicou,klobasu zozenies aj v LIDL,uhorku,a platok syra,napichnut na spajdlu a podavat.Nejake salamove,syrove misy,oriesky,muffins.jaffa cakes,nuts a uz len drinky :-)
lara prva otazka bola nieco typicky slovenske
vela zahranicnych hosti si nepochuti ani na haluskach a pritom slovaci ich maju radi
a pospominalo as tu jedal, ktore nie su typicky slovenske typu musaka, olivy, a neviem co vsetko este
len som chcela poradit nieco typicky slovenske ;-)
je pravda, ze nie je slanina ako slanina
taka dobra oravska, kde je viac masa ako sadla - keby sa dala jest castejsie, ako ke to zdrave :-p
typicky slovenske su napriklad aj makove alebo tvarohove rezance, alebo kapustove - niekto jedava kapustove na sladko, ini na slano s oprazenou slaninkou
dalsim typickym slovenskym jedlom su pirohy zo zemiakoveho cesta - tiez sa jedavaju na sladko, vtedy sa plnia lekvarom, alebo na slamo- vtedy sa plnia masom, plnene masom sa mozu aj vyprazat
ale keby som osobne robila party pre viac narodnosti, nespolahla by som sa iba na typicky slovenske jedla
tie by boli iba spestrenim nejakej medzinarodnej kuchyne
hm ale nepoznam nikoho zo zahraničia kto by si nepochutil na lokšiach s pečenou husou či na kačke :-D hm a spravila by som z našich dobrych syrov misu,mnam,hodi sa to k vinku,hm hrozno ci olivky,mnam, my vzdy musime aj pagače,štrudlu spraviť makovu,orechovu,ešte aj na cestu domov hehe
baby vy mi tu robite chutky, ale na viacerych zmienenych dobrotach si mozem pochutit jedine tak doma na Slovensku..tu nekupim poriadnu muku, tvaroch, mak a podobne ine... :-| preto som myslela, ze spravim iba nieco male slovenske na ochutnanie plus nieco z tunajsich potravin formou apera...