Platené voľno na svadbu. Mám naň nárok?

Ahojte, podla zakona si nie som ista, ze ci mam narok na den plateneho volna na svadbu. Lebo v zakone je ... ze sa poskytne jeden den s nahradou mzdy na ucast na vlastnej svadbe ... Lenze svadba je v sobotu, moja ucast tam bude v sobotu, co nie je pracovny den :) Takze ako si urobit vyklad zakona ? Vdaka.
Odpovedať
1
2
no prave, ze je to tak blbo formulovane. Ja som mala z prace narok na 2 dni plateneho volna, ale to je z ich dobrej vole. Manzel take vymozenosti nemal a volno mu podla jeho personalneho oddelenia zo zakona neprinalezalo :-|
Odpovedať
ja som sa pred svadbou bola pytat u mzdarky, povedala mi ze na to nemam narok. Takze asi je to od dobrej voli zamestnavatela.
Odpovedať
Profilova fotka
Na platené voľno na svadbu máš nárok vtedy, pokiaľ tvoja svadba pripadne na pracovný deň ;-) Čiže ak by si mala svadbu v piatok.
Odpovedať
Profilova fotka
vyhodu mozno maju len ti, co sa v piatok beru alebo aj ti, co robia aj cez vikedny? :-|
Odpovedať
Profilova fotka
nieco je inac aj tu pisane http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p...
Odpovedať
Profilova fotka
Povem tolko k tomuto ze narok zo zakona mile nevesty mate 1 den volna s nahradou mzdy. A ked mate svadbu v sobotu tak mate narok zo zakona mat volno v piatok s nahradou mzdy. Prepacte ale nieje to na dobrej voli zamestnavatela. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Presne je to § 141 ZP , odsek 2, bod 3 , pismeno e) :-)
Odpovedať
lienkadomaca: tak som si to vylozila aj ja, ale manzela na personalnom hned schladili, ze nehrozi a ziadne volno nebude
Odpovedať
Profilova fotka
ja som sa vydavala 30.8, s tym, ze aj v piatok predtym, aj v pondelok potom bol statny sviatok a nasa personalna mi povedala, ze mam zo zakona narok na 1 den s nahradou mzdy....takze som mala volny aj utorok 2.9., kedy som si isla vybavit doklady, kedze nezijem v mieste trvaleho bydliska...
Odpovedať
Profilova fotka
Tak porusuju zakon ale viem ze s niektorymi velmi mudrymi zamestnavatelmi a tetami mzdarkami ktore vsetko vedia sa tazko da dohodnut aj ked im date zakon rovno pod nos. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
to: lienkadomaca 111. V § 141 ods. 2 písmeno e) znie: „e) svadba; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na jeden deň na účasť na vlastnej svadbe a pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na účasť na svadbe dieťaťa a rodiča zamestnanca,“. novela 348/2007 Z. z.
Odpovedať
gaia ma pravdu ak sa vydavate v sobotu tak volno bud mate lebo v soboty nepracujete - ak vam pripadne smena tak vam daju preplatene volno čiže den pred po alebo kedykolvek nie je už platene volno zaplatene dostanete len na den svadby teda keby ste sa brali v stredu tak ho dostanete a zaplatia vam ho niektorí zamestnavatelia davaju aj den pred ale je to na ich dobrej vôli
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
treba si pred a po zobrat dovolenku. a dovolenka je este aj lepsie platena :-D
Odpovedať
Profilova fotka
to gaia: a co som pisala ja. Jeden den volna s nahradou mzdy mas zo zakona narok na svoju svadbu. Nechapem co mi chces povedat. Napis presne.
Odpovedať
Profilova fotka
Presne tak ako hovorí ooo. Moja mama je personalistka+mzdárka a povedali mi, že nemám nárok na žiadne platené voľno pred ani po svadbe. Jedine, že by som mala svadbu v pracovný deň, keďže cez víkendy nepracujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Aha tak prepacte nevesty ak som to uplne presne tuto nerozpisala. Ja pracujem len 5 dni v tyzdni teda sobota , nedela volno. Nenapadlo mi presne rozpisovat ako to je ked niekto pracuje na smeny a pod. Ale narok na jeden den mate tak ci tak.
Odpovedať
Profilova fotka
to lienkadomaca Napisala si, ze:A ked mate svadbu v sobotu tak mate narok zo zakona mat volno v piatok s nahradou mzdy. Ale to nie je pravda. Keď máš svadbu v sobotu a do práce chodíš v týždni, nemáš právo na platené voľno v piatok. Pretože svadbu máš až v sobotu - a vtedy máš voľno.
Odpovedať
Profilova fotka
to: lienkadomaca 111. V § 141 ods. 2 písmeno e) znie: „e) svadba; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na jeden deň na účasť na vlastnej svadbe - NA UCAST...ak mas svadbu v sobotu = cize sa jej ucastnis v sobotu, nemas pravo na platene volno v piatok pred svadbou, lebo v piatok sa na svojej svadbe nezUCASTnujes
Odpovedať
Profilova fotka
to gaia dobre si to napisala a máš pravdu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
No nechcem sa tu hadat. Paragraf je pokruteny , uz chapem o com pisete. Ja som to volno ale mala. A je len na tete uctovnicke ako si tento zakon vylozi. Pretoze v zakone nie je napisany presne den kedy ta svadba ma byt.
Odpovedať
Profilova fotka
súhlas s gaia je to na ÚČASŤ na svadbe. Keď máš svadbu v sobotu, kedy normálne nepracuješ, prečo by si mala mať zaplatený iný deň voľna? V zákone je toto voľno uvedené v paragrafe Dôležité osobné prekážky v práci. Keď v sobotu nepracuješ, nie je svadba prekážka v práci a preto nemáš platené voľno ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
to: lienkadomaca zial, svadbou sa mysli den obradu :-S ta novela riadne pritvrdila v nas neprospech :-S ...ale je tam viac takych veci - napriklad aj na pohreb to zmenili: my sme minuly rok cestovali skoro 800km na pohreb deduska; na den pohrebu sme mali podla zakona vsetci pravo na 1 den plateneho volna...pohreb sa konal v pondelok o druhej poobede...kedysi bolo v zakone, ze ak ides na pohreb do zahranicia, resp. nad urcity pocet kilometrov, mas pravo este na 1 den plateneho volna na dojazd (cize podla stareho by to boli dokopy aj s pohrebom 2 pracovne dni)...teraz to zrusili, je tam uz iba na den pohrebu a dlabu na to, ako sa tych 800km dotrepes 8-( 8-( 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
Dobre vzdavam sa . Tie ktore maju to volno lebo v praci nie su plny nepochopenia tak gratulujem a pre tie ostatne je mi to luto. Hlavne aby ste boli vsetky stastne. Ved mame aj dovolenku . :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som si brala dovolenku v piatok pred svadbou aj v pondelok po svadbe ;-) Tie dva dni ma nezabili a tiež som to mala zaplatené.
Odpovedať
Profilova fotka
to: lienkadomaca hej, mas pravdu - stastne, co mali a kurniksopa s novelou pre tie, co nemali ]-( chapavych zamestnavatelov... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
to: moncuska ja tiez - ale vypocula som si za nu teda toho dost 8-( ...lebo moja nadriadena mi nezabudla spomenut, ze ona sa vydavala cez tyzden a normalne robila, iba na urad odbehla; a este aj v den umrtia svojej mamicky bola robit nejaku cinnost v praci (tak som to dostala na tanieri) 8-( ]-( 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
to:gaia Tak si mala tetuske nadriadenej povedat, ze ty si clovek na rozdeil od nej :-D
Odpovedať
Profilova fotka
gaia nadriadená bola možno urazená, že si ju nepozvala na svadbu :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
to: keksicek :-D :-D :-D to: moncuska teraz si trafila kliniec po hlavicke...este aj na obrade sa nechala pocut, ze som ju nepozvala a robila dusno medzi gratulantami 8-( :-S
Odpovedať
Profilova fotka
nič si z toho nerob, aj takí ľudia musia byť. Ako by sme potom vedeli, že tí ostatní sú super? 8-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?