Máte dve priezviská? Ako s nimi fungujete?

Profilova fotka
Ahojte milé manželky. Máte niektorá v občianskom priezvisko za slobodna a aj po manželovi? Ako sa predstavujete? Potrpíte si na oboch priezviskách aj v bežnej praxi bez formalít?. Dnes som ostala zaskočená, keď mi na rengenovú snímku chceli napísať meno a opýtali sa ma, ktoré tam chcem mať. Vraj sa mi tam obe nezmestia :-| . Mne to bolo jedno, napriek tomu som ostala v rozpakoch a často pociťujem istý posmech zo strany mužskej posádky ]-( . Tým dvojpriezviskom nechcem byť vôbeci zaujímavá, len sa mi to zdá byť nespravodlivé voči ženám, aby sme po sobáši stratili našu identitu. Mnohé znás sa vydávajú v neskoršom veku, keď máme za sebou nejaké to pracovné uznanie, mnohí si nás zo štúdií pamätajú s priezviskom za slobodna...a keď ho zmeníme, zdráhajú sa zaklopať na kancelárske dvere, lebo takú čo je na vizitke nepoznajú :-( . Našťastie môj manžel to hneď akceptoval, ale v okolí sa nestretávam s pochopením. :-S
Odpovedať
1
2
26
Leniko, tiez mam dve priezviska.... a kto bol normalny, to pochopil.... kto nebol, nepochopil... ;-) .. tak to chodi... dokonca boli taki, co to oznacili za "vymysel"... nevidim dovod, preco by som to tak mat nemohla... v podstate nemam na to zavaznejsi dovod, ako ten, ze som to tak "chcela"... z pracovneho hladiska by si asi kazdy skor, ci neskor zvykol (tak ako si zvykli na ostatne kolegyne), len by to chcelo trosku trpezlivosti, kym by sa to ujalo... ale nevidela som dovod... proste som chcela svoje priezvisko a zaroven som pristupila v ramci kompromisu aj na manzelovo.... v praci pouzivam svoje povodne priezvisko (myslim, ze ani netusia, ze mam dve priezviska), ked nieco vybavujem, (banky, urady, atd.) predstavujem sa svojim priezviskom, ked ideme niekam spolu, predstavujem sa manzelovym priezviskom (naco riesit, ze mam dve priezviska), podpisujem sa svojim priezviskom....u lekara mam tiez tu skusenost, ze sa im nezmesti cele priezvisko, tak sa ma spytaju, vtedy poviem, ze staci to prve (manzelovo).... zaverom: nepotrpim si na pouzivanie oboch priezvisk sucasne, pouzivam ich podla potreby a situacie.... a nemam s tym najmensi problem.... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, podobné téma a spoustu dalších názorů najdeš v diskuzi nové příjmení, změna příjmení apodobné. Dvě příjmení jsou super. Přesně jak píšeš - neztratit svoji identitu a zůstat sama sebou. Klidně se představuju jen rodným příjmením, na oficiality používám oboje, ale těch naštěstí moc není. Myslím, že důležitější než vyjdřovat lásku a pokoru tím, že si vezmu automaticky manželo příjmení je vyjdřovat si lásku pozorností, tolerancí, úctou a pochopením. PA Hela
Odpovedať
Holky, takže vy používáte to příjmení, na které si zrvna vzpomenete nebo jak se to hodí? Pořád řeším dilema, jestli jen přítelovo (jak jsem už někde psala, budu si moc vážit toho, že budu mít stejné příjmění jako měla jeho maminka, ke které mám velkou úctu) nebo obě, protože jsem člověk s nějakou historií a nechce se mi ji zahazovat. Ale mít obě se mi zdají trochu nepraktické, navíc když pak člověk ve většině případů používá jen jedno z nich.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj Leniko, uplne s tebou suhlasim, ja som tiez nechcela stratit identitu a tie co sa nevydavame v 18-ich tak sme si uz na nasom mene vybudovali urcitu karieru a naraz sa mame vsetkeho vzdat. Ja to mam lahsie v tom, ze zijem v zahranici a tu sa nad tym nikto nepozastavi, ale nakolko tu moje slovenske priezvisko vsetci komolia tak sa prestavujem manzelovym a na Slovensku sa budem predstavovat dievcenskym. Ale muzskych pripomienok by som si na tvojom mieste vobec nevsimala, nez si posiluju svoje ego na niecom inom :-). Ako vravi Hela je to o tolerancii a inteligentni ludia sa nad niecim takym vobec nepozastavia.
Odpovedať
Katka27, ja zijem tiez v zahranici a mam to v plane praktizovat podobne ako ty, ze na SK moje dievcenske meno a tu manzelove. No mojmu manzelovi sa tato myslienka velmi nepaci. Je pravda ze vzdy som sa stazovala ze tu musim stale kazdemu moje meno hlaskovat ale nechcem aby zo mna doma na SK zrazu bola "cudzinka". No viem ze to nakoniec bude akceptovat. ;-)
Odpovedať
ahojte, uplne som nadsena, ze sa stretavam s takymi nazormi, ze aj 2 priezviska su v pohode :-) Ja mam skor problem s tym - ova, rada by som mala svoje priezvisko, aj priezvisko mojho nastavajuceho, ale jeho bez - ova... Neviem, ci to pojde, na prechylovanie je totiz zakon... Neviete niekto o tomto nieco?
Odpovedať
ahoj, ja si tiez nechavam aj svoje priezvisko, ale je to len taka mala pomocka a povrdenie samej seba, kedze si svoju rodinu vazim a neviem sa ho vzdat. ale predstavovat sa mienim len menom mojho buduceho manzela (co uz aj robievam pri vybavovackach, hlavne ked ide o nejake dorucenia do spolocneho bytu). rodne priezvisko mi ostane vlastne len v dokladoch. tiez zijem v zahranici a tu sa nad dvojitym priezviskom nik nepozastavuje.
Odpovedať
kanuska, je to uz v temach o priezviskach, ale kedze to mam cerstvo za sebou, mozem ti povedat. nie je to problem, ale bud musia byt obe bez -ova, alebo obe s. aspon podla mojej matrikarky. ak obe bez -ova, musis na matrike vypisat ziadost, ze nie si slovenskej narodnosti, dostanes novy rodny list a ides. u nas na pockanie, velmi mila pani. aj ked v strese.
Odpovedať
Profilova fotka
...ďakujem vám dievčence za príspevky. Priznám sa, že aj ja používam to priezvisko, ktoré sa mi viac v danom momente hodí x-) .
Odpovedať
Caraida, nie som si tym ista... co taka Gloncakova-Golev... aj ova, aj bez ova....
Odpovedať
Profilova fotka
kanuska, aj ostatne, ja mam tiez dve priezviska, prve manzelovo bez ova, druhe rodne s ova. nebol s tym vobec ziaden problem, dokonca som sa kvoli tomu ani nemusela prehlasovat za eskimacku :-D akurat ma trochu rozladilo, ze si oficialne nemozem priezviska spojit pomlckou, ale o tom som tu uz viackrat pisala... 8-( predstavujem sa manzelovym priezviskom, ale aj tak mi tu, v holandsku vsade napisu rodne priezvisko. ale takto to tu ma kazda, takze v pohode ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
leniko presne dnes som o tomto hovorila ze po zmene priezviska stracam "identitu" ]-( ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
lara, ked tvojmu nastavajucemu vadi, ze sa budes na slovensku predstavovat svojim rodnym priezviskom, spytaj sa ho, ci sa mu bude viac pacit, ked ti k jeho priezvisku pridaju obcas -ova. ono to tak totiz vzdy skonci, ze aj merilyn monroe je merilyn monroeovaaaaa :-|
Odpovedať
Profilova fotka
ja som sa rozhodla prijat manzelove meno a to kvoli tomu, ze mi pripada blbe, aby som mala prve jeho meno a moje rodne az druhe. A budem to riesit tak, ze vsetky oficialne papiere premenim na nove meno, ale oficialnu e-mailovu adresu v robote si necham na povodnom mene. Prave preto ako ste spomenuli - pol sveta ma pozna pod mojim rodnym menom a bude takze zvyky ludi "prerobit". Ale na konci e-mailu sa budem podpisovat mojim rodny menom prvym a manzelovym druhym. A oni si postupne hadam zvyknu ;-) Ja som si chcela nechat moje rodne meno ako inicialku medzi krstnym a manzelovim meno, ale ze vraj to sa neda... tak co uz....
Odpovedať
Profilova fotka
Ikke ako pises to Monroeova tak my sme si z toho vzdy robili doma srandu, ze zahranicnym ludom na Slovensku pridaju -ova a stryko to dotiahol do dokonalosti ked vzdy vravel, ze slecna Madonova :-) .
Odpovedať
Profilova fotka
Ja tiež uvažujem nad dvoma priezviskami. Ktoré má ísť prvé, rodné alebo manželovo?
Odpovedať
zebricka, kto to je "gloncakova-golev"? brali sa na sk? na sk pomlcka nie je. ale pisat si koniec koncov moze kazdy, co chce, ide o doklady. alebo to bude asi od matriky ku matrike ine ;-) nam tvrdili toto, ale mne to vyhovuje, nijake predpisy som na ne nevytahovala, lebo moje povodne meno, ktore aj tak neznie slovensky, som chcela bez -ova. nixon - ak sa beriete na slovensku, urcite prve manzelovo a potom tvoje, bez pomlcky. slovensko ti neda inu moznost.
Odpovedať
Profilova fotka
aj budem mat tiez dve priezviska, napriek tomu, ze matrikarka ma presviedcala, ze to zakon nepovoluje. Ked som jej polozila na stol vytlaceny zakon, sice s nevolou ale suhlasila a aj pero co mala v ruke stihla hodit o zem. nixon prve v poradi je nove a druhe je tvoje povodne priezvisko.
Odpovedať
uff, zebricka, uz som to nasla, sa ospravedlnujem, ale posledne roky politiku na slovensku uz vobec nesledujem. doteraz nebolo co... nebrali sa oni nahodou v bulharsku?
Odpovedať
Juj... mne na dvoch priezviskýách vadí len to, že kým sa predstavím polka ľudí už aj zabuádne krstné meno... teda tá dĺžka. Ale zasa súhlasím, že keď už človeka niekto pozná, je to ťažké...
Odpovedať
Ja si chcem nechať len moje priezvisko, lebo sa mi vôbec nechce meniť všetky doklady a veci v bankách a podobne. A hlavne sa mi moje páči a som naň zvyknutá. Drahý sa ale netvári moc nadšene. Stále verí, že do svadby sa ešte rozhodnem inak.A to ešte nevie o tom môj budúci svokor, ktorý má hrozitánske ego a neviem, či sa poriadne neurazí, keď nebudem chcieť jeho priezvisko... :-| V krajnom prípade si dám dve priezviská (ale tak si budem musieť meniť doklady ) A naďalej sa budem predstavovať a používať len moje priezvisko. Neviem ale, či je to možné podpisovať sa len svojím, alebo budem musieť všade písať obidve.
Odpovedať
A prečo nechcete len manželovo meno? Ja sa teším práve na to... ja viem, že je to formalita, ale predsa budem Môjhochlap-ová
Odpovedať
Myri, pokud to nebude na něčem oficiálním, můžeš napsat jen iniciálu příjmení po manželovi a pak své rodné (třeba Dana N. Slováková - to N. je jako Nováková). Taky se pořád nemůžu rozhdnout, jestli jen přítelovo nebo obě, ale kdybych si vzala obě, asi bych to takto řešila.
Odpovedať
myri - Ahoj, myri, ja ta podporujem vsetkymi silami, ktore mam, aby si si nechala svoje meno a bola sama sebou - a svojho svokra si predsa neberies. Je to tvoj zivot, tvoje meno, tvoja identita, tvoje pocity. Ak ta ma niekto rad SKUTOCNE, tak musi respektovat tvoje pravo na taketo veci a musi respektovat tvoje pocity. Citim to presne tak isto, ako ty - je to tvoje meno a mas nanho pravo. Podla mna ked sa to tvojmu nastavajucemu nepaci, nech si vezme on tvoje a uvidi, aka je to "slast". :-) No nie? Proste, nedaj sa! =-) Drzim ti palce, aby si bola silna a zvladla to!
Odpovedať
komix.sk- dakujem za podporu :-) Presne o to ide- o tú identitu. Neviem, prečo by som si po 26 rokoch mala/musela/ zrazu "len tak" zmeniť meno... Naozaj si nie som istá, či by som sa s novým menom dobre cítila - či by som sa s ním zžila. Zmena mena nie je dôkaz lásky. 8-) Dieťa sa bude volať podľa manžela, ale ja nevidím nijaký vážny dôvod, aby som meno mala zmeniť aj ja...
Odpovedať
nixon - Podla zaona je to tak, ze prve meno ide vzdy to, ktore budete mat spolocne. To znaci, ze ak si vezmes aj manzelovo meno, bude musiet byt prve v poradi. Ak si vezme on tvoje meno a chce mat zaroven aj svoje, tvoje meno bude mat ako prve a jeho ako druhe. Nie je mozne, ako som sa dozvedela, aby ste si vzali obaja meno toho druheho a zaroven si obaja nechali aj svoje mena - to ma dost rozculuje, ale aspon vidim, ake blbe zakony sa tvoria... Este, ze ja mam vo svojej volbe jasno. Chcela som vas este poprosit, keby ste boli od tej samej dobroty a niektora z vas by si nechavala len a len svoje priezvisko, ci by ste sa mi nechceli ozvat na interny mail. Vdaka!
Odpovedať
myri - No prave! Identita, to je ono! Ked mi nieco patri a zijem s tym cely zivot, nema mi to pravo brat ziaden clovek a uz vobec nie chlap, ktory este ku vsetkemu tvrdi, ako ma miluje... Milovat znamena nechat druheho zit, respektovat ho takeho, aky je a nechat mu to, co je jeho - neoberat ho o to a nenahradzat niecim svojim - vobec nie plnohodnotnejsim, ani lepsim, akurat SVOJIM. Citim to pre seba rovnako, ako ty, myra. Akurat o tom mene pre dieta mam svoju teoriu, ale to je uz na tomto mieste asi o inom. :-)
Odpovedať
Ahojky, ja už som takmer naisto rozhodnutá, že si nechám svoje rodné priezvisko - priezvisko priateľa spolu s mojím by znelo dosť komicky...škoda...napriek tomu, že som veľmi mladučká :-D si tiež kvôli práci nemôžem dovoliť zmeniť priezvisko...teda môžem, ale narobilo by to spústu kompliácií - navyše ešte študujem a v škole vydaté babuľky dosť diskriminujú, tak si nechcem zbytočne komplikovať život...uvidím, keď prídu na svet deťúrence...ako to spravím - aby mi potom v škôlke nezahlásili, že mi nedajú dieťa, keď sa ani nevoláme rovnako :-D Svokrovci sú z toho úplne navetvy, že sa nechcem volať ako manžel...keby som mala inú prácu a neštudovala...asi by som dlho nerozmýšľala...
Odpovedať
sue, meno si mozes zmenit aj dodatocne, za poplatok, samozrejme, ak to este bude stat za to.... (nemyslim tvoj chlap, ale ta polemika so svokorovcami :-) )
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte,ja som si nechala svoje a pridala aj manzelove,manzel nie je Slovak,tak som si nepridala k jeho menu -ova,podla neho ,by som mu tym znicila jeho meno.
Odpovedať
1
2
26
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?