Kto platí za svadbu?

Ahojte, chcela by som vas poprosit o nazory a skusenosti ohladom platenia za svadbu - myslim, kto za nu plati? Buduci manzelia napoly? Alebo prispievaju aj rodicia? Pytam sa, lebo vo februari sa budem vydavat a zo strany mojej rodiny ( vlastne len mama a brat ) nemozem cakat ziadnu pomoc a zasa az tak vela peniazkov nasetrenych nemam.
Odpovedať
1
2
6
ahoj, no my to mame tak pol na pol, zo strany rodicov. a nieco pridame aj my, trosku ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Albatroska, no podľa mňa si na to mala myslieť skôr, nie 2 mesiace pred svadbou :( ja tiež nemôžem čakať žiadnu pomoc od mamy, hovorí, že keď sa chceem vydávať, tak nech si to zaplatím.. A ja som aj rada..:) A inak k tvojej otázke, podľa mňa je to vždy na dohode snúbencov a rodičov hneď na začiatku, že kto bude čo financovať.. A podľa toho sa rozmýšľa veľkosť svadby a všetko okolo toho.. Ak viem, že peniažky nie sú, tak nebudem robiť svadbu pre 100 ľudí, atď.. :) Držím ti palčeky, nech vám to výjde podľa predstáv a veľa šťastia prajem :)
Odpovedať
a aky mate rozpocet na svadbu? My zas mame trosku iny problemik a to taky, ze draheho rodicia nam nedaju peniazky a moji rodicia povedali, ze aby to bolo rovnake, tak bud daju obaja rodicia (moji a svokrovci), alebo neda nikto... svokrovci neprispeju nijako, tak sme sa rozhodli, ze si sami zaplatime svadbu. este nevieme aku chceme, rozmyslame aj nad malou svadbou, ale asi ostaneme pri klasike a bude nas cca 40-50 ludi. hm... kolko taka svadba vyjde?
Odpovedať
no myslim, ze aj 40-50 ludi je dost, my budeme mat cca 60 ludi, a pocitame ze do 100 000 sa dostaneme, len zalohu za salu sme dali 10.000 + saty, kolace a fotograf a kameraman su dost drahy, je tam dost vela skrytych drobnosti, co sa nezdaju vela,ale ked sa spocitaju je toho dost. tak asi tak ;-)
Odpovedať
Ahojki Dik za nazory. No povodne sme mali mat malu svadbu - 10 ludi z mojej strany a 10 z priatelovej, no z jeho strany je to zrazu 30 ludi:( navyse nemam rada velke mnozstva ludi:( Priatel je toho nazoru, ze svadba sa robi pre rodinu - pricom podla mna je svadba hlavne moja vec a robi sa pre nas dvoch.
Odpovedať
Profilova fotka
No aj mi mame nejaky problem ale oklo svadby je velmi vela vydavkov saty,obrucky,foto,video,starejsi... to su veci ktore by si mali snubenci platit zo svojho vacku ale hostina kolace a torty to by mohli uz aj rodicia zaplatit ved aj oni si zelaju svadbu a urcite na nejakej urovni a ked nechcu prispiet tak si zavolajte len najblizsich kamaratov a rieste to bez nich ked su taky tvrdohlavy...
Odpovedať
albatroska, svadba je urcite pre vas a je to len vasa vec aku si ju spravite. ked chce mat drahy 30 ludi, tak si to rozdelte, jeho rodicia nech zaplatia hostinu 30 ludi a tvoja mamina hostinu na 10 ludi (cca 8-12 tisic). a vy dvaja si spolu zaplatte ostatne, ak nato mate a ak nie, bud sa treba uskromnit, alebo vykradnut banku :-N ale nie, heh, poznam ludi, ktori si na svadbu brali pozicku, aj to je riesenie, alebo svadbu odlozit a vziat sa, ked budete mat nasetrene, alebo ja neviem uz
Odpovedať
Profilova fotka
Albatroska, tak sa dohodnite s priateľom, že si náklady na hostinu rozdelíte podľa počtu osôb, ktoré si kto pozval, keďže nemáš peniažky na veľkú svadbu a on tam veľa ľudí chce.. Počula som, že aj takto sa to dá riešiť. Tak sa porozprávajte nad možnosťami, určite sa to nejako porieši :) A ja som toho názoru, že svadba je pre novomanželov :)
Odpovedať
o 2 mesiace sa vydávaš a ešte nevieš kto to platí? :-o hádam toho svojho potom po svadbe nepostavíš pred hotovú vec že hen, zaplať faktúru :-D to by asi nebol dobrý štart v manželstve :-) pokilaj a viem, tak rodiny to platia tak, každá za svojich hostí, resp. mladí si to zatiahnu sami. a ak nie sú peniaze na svadbu, tak sa zvyknú v civile vziať len o dvoch svedkoch a hostinu a podobné náležitosti neriešia. lebo keď nie sú peniaze, ani vydať sa v podstate nemôžeš. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj ja to mam poriesene tak ze mi mamka povedala kolko je ochotna a po financnej stranke schopna mi na svadbu prispiet a zvysne vydavky si musim hradit sama.S priatelom to mame podelene tak ze kazdy si plati svojich hosti. Budeme mat na svadbe cca 50-60 ludi co je podla mna uz dost lebo tych financii naozaj nie je na rozhadzovanie, ale hadam to nieako poriesime, a pri najhorsom pocitam s malou pozickou z banky 8-( :-N
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som si tiez nemyslela ze to bude take drahe ved len foto s videom nas vide 30tis. Starejsi 5tis. Tak hladam aspon lacnejsiu salu, a saty cez ebay no a obrucky to je tiez dost drahe ale mi mame aspon casu a ide to postupne...
Odpovedať
Profilova fotka
adrianka22 ja ratam foto kamera a dj cca 20000,- Sk dufam ze sa podari tak zohnet, napr. priatelov kolega sa zenil a za foto platil len 3000 lebo nemal fotografa na celej svadbe a to nechcem ani, ved nech mi urobi pekne profi foto a potom uz bude kameraman a na stoloch budem mat jednorazove fotaciky, na ktore nas budu fotit svadobny hostia
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
my si svadbu budeme platiť úplne sami, no a ak rodičia budú chcieť, môžu prispieť peniazmi ako svadobným darom, ale určite s tým nebudeme vopred rátať... všetko záleží na dohode, len dohodnúť sa treba asi hneď na začiatku, nie dva mesiace pred svadbou... ;-)
Odpovedať
podobnych starsich tem je tu hodne, mozno pomozu http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p... http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p... http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p... http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p...
Odpovedať
tak toto je fakt dobre :-D ... nevediet, kto zaplati o dva mesiace svadbu. No u nas to bolo tak, ze sme si proste nasetrili, ked sme sa chceli zobrat a to ze nam rodicia potom navrhli ze nam prispeju bola uz ina vec. Je fakt nezodpovedne v dnesnej dobe myslim, oznamit ze ideme mat svadbu a cakat ze mi ju niekto zaplati! Hlavne ked castokrat deti zarabaju viac ako rodicia ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
veru veru, treba planovat trosku skorej..lebo tie ceny sa vzdy tak navysia...napriklad len fotograf (teda ten nas) berie 15tis...takze tak..vzdy treba pocitat s vyssou sumou, ako nizsou..aj my si platime sami svadbu, ale rodicia tiez vraj prispeju..
Odpovedať
albatroska: my si tiez budeme platit svadbu uplne samy, kedze z oboch stran od rodicov nemozeme cakat financny prispevok a ani nechceme, je to nasa svadba a sami sa rozhodneme kolko na co dame a nemusia sa svakrovci medzi sebou hadat. okrem toho my sme svadbu odlozili o rok len kvoli financiam takze si myslim ze by ste sa s priatelom mali porozpravat a dohodnut taketo veci cim skor, po pripade odlozit svadbu alebo riesit odkial tie peniaze vezmete .dufam ze som trochu pomohla..:-)
Odpovedať
Profilova fotka
albatroska: suhlasim s nazorom, ze si to treba vsetko premysliet dopredu. My sme hned pri prvej myslienke na svadbu vyriesili aj platenie. Chceli sme si ju financovat sami, no rodicia aj svokrovci boli sa chcu podielat na plateni. Tak sme sa dohodli kto co zaplati. Fotografa, saty, obrucky a pod. platime my a hostinu rodicia/svokrovci. A dokonca, kedze mame velky roziel v pocte ludi z mojej a priatelovej strany, aj to sme poriesili. Svadba nie je lacny spas, mali by ste si cim skor spolocne sadnut a porozpravat sa o tom, aby ste mali zo svadby radost a nie starosti alebo problemy.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte u nas sa na platení svadby budu podielat rodicia aj svokrovci,my s milym si zaplatime pozvanych kamaratov-ky (čo sa týka hostiny).Mame jednu vyhodu,že nemusíme riešiť kameramana pretože ujo môjho milého je original kameraman a natoci nam nasu svadbu s radostou,čiže tu ušetríme nejaké peniažky a podobne to budeme asi riešiť aj s fotografom.Moj mily zapalti Dj-ja a oblek a svadobne šaty si tiež budemem platiť sami.Chodime spolu iba 9 mesiacov a snubny prsteň nosím už 4 mesiace, ale od začiatku sme cítili, že patríme k sebe a naši rodičia sú s tým stotožnení a hneď od začiatku nam vraveli, že nám pomôžu s financovaním svadby...
Odpovedať
po precitani tejto diskusie som ostala v miernom soku a este som sa aj pobavila - planovat svadbu a nevediet kto to zaplati??? a dva mesiace pred svadbou??? u nas to bolo tak ze sme si sadli len mi dvaja, dohodli sme sa aku velku svadbu chceme mat, koho pozvat atd..potom predbezne odhadom zratali sumu a realne zvazili ci sme schopni nasetrit a ci sme ochotni take peniaze "vyhodit" za jeden den, kedze este spalcame uver...v ziadnom pripade sme neziadali rodicov o peniaze (aj ked vieme ze by vedeli prispiet), s ich penaizmi neratame ani teraz - ak nam daju tak daju to bude len pre nas plus, ked nedaju tak svadba sa koli tomu rusit nebude a mi neskrachujeme :-) takze na svadbu setrime spolocne a platime ju spolocne aj ked z draheho strany tam bude viac ludi - to mu mam povedat ze ako sorry zlato ale ja mam jednu segru tak pozvi ty len jedneho brata a nemam uz babku tak nepozvi ani ty tu svoju?? vsak to je chore, vstupujete do manzelstva! to potom ako bude u vas doma vyzerat - ze manzel ziedol dva krajce chleba a pat kruzkov salami tak za nakup da o desat korun viac???
Odpovedať
Profilova fotka
stormie: Tym, ze sme poriesili to, ze jeden ma viac hosti ako druhy som nechcela povedat, ze sme to rozratavali na osobu alebo sa obmedzovali kto koho pozve :)...sadli sme si, spisali zoznam a zistili, ze tych, ktorych chceme mat na nasej svadbe je xy a ze to nas rozpocet unesie:) Svadbu sme taktiez planovali s tym, aby sme boli schopni zaplatit si ju sami. Len som tym vsetkym chcela povedat, ze je fajn na zaciatku si povedat co a ako.
Odpovedať
tisha: to som nemyslela konkretne na teba :-) mi spolu zijeme uz vyse 2 rokov a vsetko delime na polovicu - vsak sme na vsetko dvaja a vsetko je nase :-) tak nam prislo logicke svadbu platit napolovicu, ved je nasa a ani nas nenapadlo spisovat jeho a mojich hosti a porovnavat kto ma viac lebo vsetci budu nakoniec nasi hostia...a paltit sa to bude z nasich penazi,nie z jeho a mojich, ale z nasich :-) mne len pride strasne zvalstne ze dvaja ludia vstupuju do spolocneho zivota a riesia pri tom financie, ako jasne ze svadba nieco stoji a nie je to lacna zalezitost...ale keby bol moj drahy chudobny ako kostolna mys a chceli by sme sa zobrat tak proste dam svoje celozivotne uspory na tu svadbu a basta...a nebudem si odneho pytat polovicu alebo nejaku cast alebo nebodaj ziadat rodinu o prispevok!!
Odpovedať
Profilova fotka
vsetko je vecou dohody... u nas sme si vsetci siesti sadli a dohodlo sa, ze rodicia platili hostinu (kazda strana za svojich pozvanych + za DJ, fotografa, videografa), DJ (na polovicu), vysluzky, vino, tvrdy alcohol, zakusky, ktore sa jedli na hostine a my s manzelom sme platili ostatne (fotografa, video, nase oblecenie, vizaz, prenajom auta, oznamenia atd.). Vyzdobu som dostala ako svadobny dar od sestry. Tohoto scenara sme sa drzali a perfektne to klaplo, snad aj preto, ze sme nemali rozdielne nazory na to, ci je to den - zhodli sme sa na tom, ze nas - novomanzelov :-) keby rodicia povedali, ze nedaju ani ka, tak to respektujeme, nejaky rozdiel by v tom pre nas nebol, a tu svadbu by sme urobili presne tak isto... albatroska, ja by som na tvojom mieste zvolila kompromis, ok, chce 30 ludi, aj ked je ti to proti srsti, nech si ich ma, ale nech si ich aj zaplati...
Odpovedať
Profilova fotka
stormie: presne, uplne s tebou suhlasim...podla mna je to zaklad vztahu, manzelstva...my spolu 5 rokov zijeme v jednej domacnosti a je to uplne prirodzene delit sa o vsetko :-) albatroska: drzim palce, aby ste to stastne zvladli
Odpovedať
Profilova fotka
...tiez sa mi zda trochu neskoro riesit 2 mesiace tak dolezitu vec,hadam najzakladnejsiu... ..mozem len prispiet nazorom..kedze som sa po 19 rokoch vydavala 2-krat,mam dva zazitky...prvu svadbu,ktora bola za byvaleho rezimu nam platili rodicia,teda hostinu,nasi za nasich hosti a svokrovci ich cast..tak sa dohodli,kedze ich bolo viac..ostatne my,nebol problem.. ..druhu svadbu,ktora bola po rokoch urcite nakladnejsia ,sme si platili sami a hlavne skoro vsetko moj partner..neriesili sme kto,kolko, za koho...a sli sme do toho s tym,ze nic nedostaneme,takze kazdy penazny dar bol pre nas len prijemnym prekvapenim a nie ocakavanim.. ..kedze splacame uver.snazili sme sa nemat svadbu prilis nakladnu,ale ako prijemne stretnutie s ludmi,ktorych mame radi..dokopy nas bolo 30..bolo fajn,nic by som nemenila... ..a este dodatok..mam 19 rocnu dceru a tiez si je vedoma,ze ak sa budu chciet s priatelom vziat,musia si na svadbu nasetrit hlavne sami... ;-) ;-)
Odpovedať
ak dvaja už spolu žijú v jednej domácnosti a majú dokopy taký príjem že si dovolia zatiahnuť svadbu podla svojich predstáv tak to je samozrejmosť že už neprídu domov a vybalia na rodičov :-D ideme sa brať, tak nám to zaplaťte. :-D myslím že viaceré by rodičia hnali :-D ale ak dvaja spolu ešte nežijú a nie sú to zrovna čerství maturanti tak by mali od mnohých výdavkov rodičov odbremeniť. Lebo svadba je jednodňová žúrka, v tejto dobe je to už 100 000 záležitosť a pokial si na to mladý nenašetrili, resp. nemajú na to príjem tak moc vyskakovať nemôžu. Poznám kočku, čo sa ešte ani nezamestnala a už sa vydávala, museli jej to zatiahnuť rodičia a to si dievčina ešte navymýšlala aj také veci ako ohňostroj, tombolu, živú kapelu a pod., suma 250 000 rodičov po svadbe skoro zložila, museli brať úver. Kočka je nezamestnaná dodnes, zato má rozvod na krku a rodičia ešte 5 rokov na krku dlžobu. Preto až sa mi tisne na jazyk poznámka: Kto sa chce brať, musí na to najskôr mať. A pozor, nie je region ako region v cenách.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojky... Tak hostinu a vsetko jedlo ako zakusky pecene prasiatko platia vsetko rodicia pol napol,ostatne vsetko si platime sami....
Odpovedať
liana: absolutne suhlasim s tvojim vyrokom :-) Albatroska, ma tak napadlo? a ako dlho uz planujete tu svadbu? pretoze predpokladam ze ste platili aj nejake zalohy a podobne. Stale mi nie je moc jasne preco ste sa o tom neporozpravali skor :-( no napriek tomu verim ze vam to vyjde a vsetko bude fajn..:-))
Odpovedať
Profilova fotka
Este som len chcela dodat,ze s priatelom sme spolu 6 a pol roka z toho 3 roky zijeme spolu v Londyne ,takze na svadbu sme si usetrili velmi dobre ale nasi rodicia trvaju na tom ze chcu zaplatit hostinu pretoze vravia ze to tak ma byt,takze kazdy ma na to iny nazor... Vsetko zavisi od penazi.... Tak albatroska good luck nejako to zvladnete :)
Odpovedať
No trosku som ostala z tejto diskusie v soku...U nas je to tak, ze rodicia platia vsetko na polovicu, aj ked my mame len cca. 20 hosti a druha strana 2-krat tolko. A my so snubencom si platime navzajom take veci, co povedali nasi, ze si mame kupit - cize snubenec platil obrucky, kupi si oblek, topanky a pre mna svadobnu kyticu..A ja som kupovala pierka pre hosti a snubencovi kupim vestu, koselu a kravatu..Ostatne vsetko platia rodicia. Ked som to tak citala, tak som si pripadala, akoby sme uplne neboli normalni, ze ten, kto si nemoze svadbu zaplatit sam, tak nech sa neberie..A kedysi to bolo ako? Ked sa brali nasi rodicia? Platili si to snad sami? No to urcite. Nepoviem, ak by rodicia na to nemali, ale myslim si, ze dost vela rodicov rata s tym, ze ich deti sa raz vezmu a setria na to uz skor..nepoviem, ked su napriklad rodicia rozvedeni alebo jeden z nich zomrel a je im tazko vyjst s peniazmi..Ale ak su normalne spolu a maju na to, tak preco by nemali tu svadbu zaplatit? U nas to bolo tak, ze sme sa zasnubili, ale datum svadby sme nijako neriesili a zrazu moja mamina prisla s tym, ze pozerala na internete a nasla miesto, kde by sa jej pacila hostina..a kedy by to mohlo byt..a jedno s druhym..a nikdy sme sa nedohadovali na tom, kto to zaplati a kolko, bralo sa to automaticky tak, ze to zaplatia rodicia a my tie veci, ktore som spominala..kedze ja teraz koncim v maji vysoku a berieme sa v juli, je jasne, za sami by sme tu svadbu zaplatit nemohli, ale nemam taky pocit, ze by to bolo nieco nenormalne..
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?