Zachovať tradície na svadbe s cudzou pomocou?

Profilova fotka
Ahojte! Vsimla som si, ze si v dnesnej dobe vela svadobnych parov objednava niekoho z folklorneho suboru na cepenie, redovy a tak.. Na vsetkych svadbach co som doteraz bola (rodina, znami) si svadobni hostia "vypomohli" zatial sami. Zdalo sa mi to vzdy bezchybne a velmi profesionalne (akurat ze akteri nemali navlecene kroje - samozrejme ze okrem nevesty). Mozno tomu bolo tak aj preto, lebo islo zvacsa o svadby na dedinach - a pozvani hostia nemali problem s ludovymi piesnami, tancami a ostatnymi tradicnymi "divadielkami" co na dobru ludovu svadbu patria.. Mojim problemom vsak je, ze to ti moji hostia asi sami nezvladnu :-| a ja by som sa nerada tych tradicii vzdala.. Mozem ich teda zachovat s cudzou pomocou? Ako je to u vas? Kazda rada dobra :-) Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj ingi Tak mi sme si zaplatili starejsieho, ktorý ma na starosti vlastne vsetky tie tradicie a taktiez aby nas organizoval, ze co kedy sa ma robit. ale takou nenasilnou formou. Tiez sme totiz v rodine nemai nikoho kto by to zvladol. V sobotu mam svadbu, tak potom dam vediet svoje skusenosti. :-)
Odpovedať
na východe je kopec výborných ľudových súborov, ktoré by ti radi na tú hodinku počas čepčenia prišli spevom a zvykmi vypomôcť.... ;-)
Odpovedať
Ja som bola na svadbach, kde bol na ocepcovanie volany folklorny subor a aj na takych, kde ocepcovanie robili priatelia a rodina. Ak to mam porovnat, tak obe ma nieco do seba. Ked prijde subor, tak je to pekny kulturny zazitok pre vsetkych hosti a prevedenie je profesionalne. Ked ocepcovanie robia kamarati a rodina, tak je to v prijemnej priatelskej atmosfere a zucastneni su radi, ze sa mohli zapojit. Asi by som sa rozhodla podla moznosti, schopnosti a ochoty pozvanych hosti.
Odpovedať
my nechceme ziadne specialne tradicie. Jedine co by som chcela je spolocne zametanie crepov a jedenie zo spolocneho taniera. To je potrebne upozornit pri objednavani restauracie personal, alebo to oni beru ako samorejmost. Viete mi poradit?
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem Vam babenky. Ste zlate. Myslim, ze skusim obehat subory a ze este urcite prejdem aj zoznam hosti - prave ma tiez napadlo, ze by sme mali mat cimbalovu muziku (myslim, ze su to chlapci z Carnice) a mozno to nejako polatame-poplatame :-D V pripade ze to cele krachne, uz viem, ze sa da subor objednat aj na hodinu (ani by ma to pred tym nenapadlo) ;-) bec: myslim, ze ked budete dohadovat menu a ine s prevadzkou restauracie (kratko pred terminom svadby), mali by ste na to upozornit. Prepokladam, ze sa na to opytaju aj sami, ved urcite uz robili vela svadieb..
Odpovedať
Profilova fotka
kuracik: a ten vas starejsi pride tiez cca na 1 hodinku?
Odpovedať
OK, dakujem za radu. Ak sa na to nespytaju, tak sa na to spytam ja. Ved za opytanie nic nedam:)
Odpovedať
Ja som mala subor, v ktorom tancuje moja mama, vola sa Karpatanin a je to rusinsky subor, ale bolo to velmi pekne. Mama pre mna nachystala take prekvapko, lebo ja som nevedela o tom, ze dojdu. ;-) Starejsi bol moj bratranec, takze my sme si vypomohli z rodiny. :-D Drzim ti palce, nech to vsetko "klapne".
Odpovedať
Profilova fotka
sharlotta: Super. Musel to byt uzasny pocit :-o Mne sa take prekvapco asi neujde, jedine ze by sa vsetci dali na nejaky kurz alebo co :-D Dik.
Odpovedať
Suks im navrhnut, casu dost... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
ved to. dovtedy zalozime aj novy subor :-D :-D
Odpovedať
ahoj ingi, u nas bola polka hosti zahranicnych a sme mali folklorny subor na cepcenie. ja som povodne nechcela, kedze u nas to zvykom dovtedy nebolo, ale ten moj (nie je slovak) si to vydobil, ze to niekde videl a ze sa mu to velmi paci. nakoniec to bolo ozaj efektne a nelutujeme ;-) a aj hostia videli trochu slovenskej kultury :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Suhlasim s tebou. Kazda krajina ma ine "svadobne zvyky" a myslim, ze tie slovenske su naozaj fajn. Tak preco nie? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som bola na svadbe, kde očepčenie robil folklórny súbor, bolo to síce pekné, ale mala som pocit, že to akosi dáva do úzadia tých najdôležitejších - nevestu a ženícha. Dievčatá zo súboru tancovali a spievali a všetka pozornosť bola venovaná im a nikto si nevšimol, že nevesta to čepčenie dosť ťažko prežíva a plače. Veď vlastne ide po samotnom svadobnom obrade o druhý najdôležitejší úkon, lebo vtedy si novomanželia uvedomujú, že už sú naozaj muž a žena, a že prichádza tvrdá realita. Takisto som bola na svadbe, kde čepčenie robil starejší a družičky a to sa mi páčilo viac, lebo družičky to všetko prežívali spolu s nevestou - bola to ich premiéra, zdalo sa mi to viac osobnejšie a stredobodom boli naozaj mladomanželia. No a videla som jedno DVD zo svadby, kde žena zo súboru, ktorá spievala, sa stala hviezdou večera a nevesta bola z toho smutná, veď predsa ona má byť tá najkrajši a vten deň, no nie? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
butrus: Fiiii ha, takto som na to nemyslela. Musim dat bacha, ze koho si zavolam, aby som nesedela v kute :-| Myslim, ze sa to cele vobec nema brat iba ako program na spestrenie vecera..
Odpovedať
Profilova fotka
butrus: A tiez by som chcela, aby to bolo viac osobnejsie - aby cepcenie robili moji blizki (nie vsetci su ale z jedneho kraja a teda nemaju ani rovnake zvyky....atd..atd) :-( Ale mozno to este nejako spolu uhrame :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Je pravdou ze profesionali su perfektnou kulturnou zlozkou, ale ak to zvladnu znami, tak to moze byt omnoho veselsie, osobnejsie. Mozno by stalo za to stretnut sa s niekym zo suboru a naucit sa zvyky okolo cepenia nevesty. Ingi, to dievca co som ti napisala jej kontakt by mozno bolo ochotne to urobit.
Odpovedať
Profilova fotka
Super. Diki Katka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?