Redový tanec

Profilova fotka
Kočky, tento tanec sme vôbec nechceli- u nás by som nepostrehla tento zvyk a s Mišiakom sme sa dohodli že ďalšie peniažky nechceme vyberať, ale.... kamaráti z "jeho kraja" stále hovoria o tom, ako šetria na tanec s nevestou, a že prečo to mať nebudeme, že oni to chcú. Otázka: nemať ho alebo vyhovieť? Ak hej, vedeli by ste mi objaqniť, čo všetko je k tomu potrebné? :) (kroj/šaty, kedy sa to zvykne...) . Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@majusinka Redovy tanec je zvykom hlavne vychodneho Slovenska, preto ste ho u Vas nepostrehli. Rozne vychodoslovenske regiony maju v jeho praktizovani odchylky, ale ide v podstate o to, ze je to akysi "posledny" velky tanec, kedy si je mozno zatancovat s nevestou (...vo svadobnom obleceni...), pricom kazdy za tento tanec prispeje do misy, ktoru drzi myslim druzba alebo niekto podobny a po tanci mu naleju poharik. Hostia teda tvoria kruh, v ktorom nevesta postupne tancuje s hostami, niekde aj zenich. Tento tanec sa vacsinou tancuje vo svadobnom obleceni - svadobnych satach alebo svadobnom kroji. Pred nim je zacepcenie - odobratie neveste venceka - party (symbolu slobodneho stavu) a nasadenie cepca - uz je vydata:). Tolko v skratke:) Niekde si este muzi, ktori s nevestou tancuju, vymienaju stale ten isty klobuk.
Odpovedať
Profilova fotka
Doplnim ak mozem,nepotrebujes specialne saty,alebo kroj - ako len chces,zvycajne to nevesty tancuju v "popolnocnych" satach.. .je to celkom sranda a ludom sa to paci,hlavne v krajoch,kde to nie je zvykom...jedinu vec,co by bolo dobre - poslat ku muzikantom (ak to samozrejme vedia a nebude to DJ ), jedneho clena z kazdej strany - idealne,ak dobre pozna svadobcanov. Tito ludia hovoria muzikantovi kto tancuje s nevestou,kto sa chysta...a ono je mnozstvo variacii co sa spieva,zaklad vsak : Uz sa pan Boh raduje,babka ( mama,otec,druzba,teta,kamarat...)s mladou tancuje ... Osobne mam rad,ked mi takyto pomocnik (ktoreho pred tym podrobne zaskolim ) do ucha hovori - no chysta sa akurat susedovho brata kamaratov synovec teta z 12kolena... a teraz bud mudry 8-) ....
Odpovedať
Profilova fotka
@kapelafantom Zaujimave - vo Vasom kraji tancuju nevesty uz prezlecene? Na vychode je to vzdy este vo svadobnych satach, alebo vo svadobnom kroji.
Odpovedať
Profilova fotka
@demockophoto co nevesta,ine poziadavky,co dedina iny zvyk.....neda sa to pausalizovat...
Odpovedať
@demockophoto ja som este nevidela na vychode (od presova a kosic na vychod), aby nevesta tancovala vo svadobnych satach... redovy tancuje bud v cervenych satach alebo kroji. na spisi sa tancuje vo svadobnych a na gemeri neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
@demockophoto Podobne ako @guiseppinka , som nikdy nevidela nevestu na vychode tancovat v svadobnych satach. Videla som to skor smerom na zapad... Ale myslim, ze je to vzdy na zelani nevesty... mozno ste sa stretli len s takou nevestou, ktora sa prezliekat nechcela, no na vychode som to este nazazila :-)
Odpovedať
Profilova fotka
chcem upresnit , a ked ta odcepcia, to znamena , ze okolo teba popri tom cepceni tancuju dievcata , ktore su este slobodne .. ty klacis v strede .. po odcepceni sa ides prezliect .. bud do kroja , alebo tradicia su cervene saty .. uz ake sa tebe pacia .. potom prides, a ides tancovat s kazdym zvlast .. s tym, ze pred tancom dvaju peniaze .. ziadne svadobne saty .. to urcite nie !!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@demockophoto na vychode este vo svadobnych satach ?? neviem co povazujes za vychod slovenska, alebo neviem na akej svadbe si bol, ale ani jeeedna jedina nevesta ked je z vychodneho slovenska, tak netancuje redovy v svadobnych satach .. niiiiiikdy :D .. bud ma kroj , alebo cervene saty
Odpovedať
som z vychodu a kamaratky tancovali redovy tanec v svadobnych satach.. a ja budem tiez cize je to presne, ako sa spomina vyssie ,na zvykoch v dedinach a na tom, co nevesta chce :)
Odpovedať
@majusinka tu mas co to je a ako to prebieha http://www.svadba.hostujem.sk/svadobn... som vychodniarka a ani raz som nevidela nevestu tancovat v svadobnom... to su nejake patvary prebrate v ostatnych castiach slovenska nevesta sa očepci ( ak mate ludove zvyky, kroj) alebo sa ide prezliect do cervenych siat a pride s 1.druzbom a potom uz tancuje cela rodina ( kto chce, treba platit) @kapelafantom na toho otca kona brata sa pouziva ...sa raduje...ked "rodina" s nevestou tancuje.... a neviem kto pisal u nas sa este preklada raduje ... s nevestou XY tancuje s ....pomaly pomaly, zeby ste nevestu nezlamali ( to ked sa niektori podgurazeni hostia rozbehnu :-D ) , zvykne este neokolo postavat druzba ktori pripitych odtahuje, naviguje a popohana dalsich do tanca a taktiez prudko odporucam menit po kazdom pribuznom smer jazdy. Slusni hostia + redovy a mali sme zarobene na svadbu + kupili sme si nase prva ojazdene auto :-D , ja som proti kazdemu zvyku na svadbe ale toto muselo byt.
Odpovedať
Profilova fotka
@misulik184 @mishinecek @guiseppinka Redovy tanec sa tancuje po zacepceni nevesty, kedy sa da neveste dole vencek - parta - ktora je sucastou svadobneho kroja a nasadi sa jej cepiec - symbol vydatej zeny. Potom sa tancuje redovy. Kedze sa dnes uz nevydava v kroji - ale vo svadobnych satach (co je u nas mlady zvyk), nevesta sa casto "symbolicky" z tradicie pred obradom zacepcenia ide prezliect do kroja, potom sa cepci, tancuje... Ak sa do kroja neprezlieka, tancuje redovy bud este vo svadobnych satach, alebo sa "namiesto" kroja prezlecie do cervenych siat, ktore tiez predstavuju vydatu zenu - to je tiez vsak mlady zvyk, typujem tak 50te roky a viac smerom na vychod. Povod tohto zvyku som zatial nezistil, ak viete, pomozte mi. Nevesty, ako som pisal, casto tancuju redovy aj v svadobnych satach, pretoze sa prezliekaju do "popolnocnych" siat az po nom a podla nimi zvolenej farby, nemusi byt cervena, zazil som to velakrat. Teda ak nejdu do kroja, nejdu ani do cervenej. Je pravda, ze toto je najmä na Spiši. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@eeffka dik... ;-) ....viem,ze si to myslela dobre ;-)... Poznam milion roznych variacii textov a kadecoho v redovych tancoch...zijem a pracujem v Ziline,ale som 100%vychodniar,lepsie povedane rusnak 8-) a vooooobec sa zato nehambim....odohral som uz peknych par desiatok redovych.... Iba som chcel povedat,ze pri redovom nezriedka vzniknu aj velmi humorne situacie...a ze sa to paci aj tam,kde o tom ani len nepoculi :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@demockophoto pozri .. je svadba , a o pol noci je cepcenie . na VYCHODE je to tak .. som z vychodu tak viem , a nebula som na jednej svadbe .. nevesta v svadobnych satach si klakne , okolo nej tancuju este slobodne slecny. kamaratky .. okolo nevesty tancuje druzba ci ako sa to vola, a bije ju , a pyta sa jej , ci si da hlavku stat, alebo vencek vziat .. a ona ked povie ze nedam, tak ide dalej to iste dookola , ked povie ze da, pride ci uz mama alebo niekto , daju jej zavolaj dole, a daju jej na hlavu cervenu satku .. tak ide prec zo saly , ide sa prezliect do kroja , alebo cervenych siat .. a potom pride prezlecena, ako prve tancuje s tym druzbom .. naozaj neviem ako sa to vola , on s nou dotancuje , berie nadobu kde pred tancom hadzu peniaze . a uz je len na hostoch ci pojdu s nevestou tancovat spolu , alebo kazdy par sam ..
Odpovedať
Profilova fotka
@misulik184 Ved ja netvrdim, ze to tak nemohlo byt na nejakych svadbach, inac tiez som nebol len na jednej:) a tiez som vychodniar:) Ale pisem, aky to ma skutocny zmysel podla zvykov. Ono to sa casto komoli a prisposobuje - napr. straca zmysel odoberat neveste vo svadobnych satach "vencek - partu", pretoze ziadnu nema - vencek je sucastou kroja, nie dnesnych svadobnych siat - preto sa obliekaju nevesty do celeho kroja s partou uz pred cepcenim - kedy im vencek odoberu a daju krojovy cepiec - symbol vydatej zeny. Mimochodom - "zavoj" nie je "vencek", to je uz dalsie "zmixovanie". Zavoj ma uplne inu tradiciu a historiu ako vencek - parta, sucast ludoveho kroja.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Profilova fotka
Mám otázočku prosím...... Upozorňovali ste svadobčanov vopred alebo sa to dozvedeli až zrazu..... Máme 90% Bratislavčanov, 5% Morava, 5% Juh a ide sa na juh Slovenska, nechceme nič klasické ale toto áno.... A väčšina toto nepozná.....
Odpovedať
@mirka191285 podľa mňa, ak chcete redový tanec a viete, že ho väčšina hostí nepozná, je dobré im o tom povedať, príp. stručne vysvetliť ako prebieha. Keďže sa pri ňom aj vyberajú peniaze, tak aby si ich vedeli vopred nachystať a neostali prekvapení :-) myslím, že takto je to férové
Odpovedať
Profilova fotka
@didaa13 ďakujem, utvrdila som sa v tom, istota asi :-) :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?