Odcepcenie inak

Ahojte nevesticky Neviete niekto poradit nieco pekne ako inak robit odcepcenie. Ziaden zbor nebudeme mat, ale zaujimalo by ma ci nie je nieco ine ako ta klasika ked okolo mladomanzelov chodia prvy druzba a druzicka a ta klasika, dovolis vienok snat alebo hlavku stat. Viem, ze je to taka klasika, ale zaujimalo by ma ci niektora nepoznate resp ste nemali nieco ine - krajsie Vopred dakujem
Odpovedať
Ahoj....keď som robila ja hlavnú družičku sestre na svadbe tak sa ženích a nevesta posadili do stredu sály klasika a ja s družbom sme sa postavili za nich. Ja ako hlavná družička som prečítala verš, ktorý bol ale po "záhorácky" keďže sme zo záhoria alebo možno sa to hodí aj v slovenčine: Ty mladá nevěsto, v lásce vychovaná, pjekná tvoja hlávka věncem ozdobená. Dokád tento věneček na hlavě nosilas, dotád medzi nama slobodnýma chodilas. Ale včil svúj panenský slub porušilas, ked pred oltárem prísahu skládalas. Já su k temu najstarší družička zvolená, aby sem tvúj věneček z hlavy odepjala stužky tuho povázala. Tak jak já rozvazuju z tvého věnca mašle, tak já zavazuju tvoje mladé roky zašlé. Tak jak sa pridŕžá stromu svého rúža, tak sa ty pridŕžaj včil už svého muža. Já ti milá nevěstinko věneček z hlavy odepínám, slzama polévám, a tebja z našich slobodných radú navždycky prepúštám. Žite spolem v lásce a svornosci, nech je vám nápomocný sám Pán Búh všemohúci. .......potom som odopla neveste závoj a družba ženíchovi pierko. Krstná mama dala neveste čepec a ženíchovi dali klobúk, zatancovali tak spoločný tanec a pokračovalo sa v zábave :-)
Odpovedať
@pepina1131 to je celkom fajn dakujem :)
Odpovedať
@pepina1131 prosím ťa, nemohla by si mi poslať tento text a prípadne aj iné čo sa hovorievalo na svadbe, v záhoráčtine ešte nemám Ďakujem
Odpovedať
@cacianka a ty nahodou nemas este aj nieco ine prosiim
Odpovedať
len v spisovnej slovenčine, veeeľmi podobné sa používalo aj u nás, neviem kde som tie texty založila, ale nájdeš ich v knižke od Laca ZRUBCA Žofia Bosniaková, malá útla knižka, v dobrej knižnici by mala byť na požičanie, alebo si môžeš aspoň ofotiť. Je to novela o Žofii, aj o jej svadbe, sú tam veršovačky typu - nesie sa vám polievočka, je tam kohút aj sliepočka, chutné dlhé rezance.....(okno) chystám sa niekedy si pozbierať takéto texty, mám málo.
Odpovedať
@cacianka Mám len toto na odcepcenie a pri vyberaní peniažkov do vínka mám toto: Cicho, cicho, cichúčko, nech promluvím slovíčko. Slovíčko jedno alebo dvje, šak to dúho trvat nebude. Páni hosté, horní – dolní, domácí aj prespolní, já vás prosím, aby ste nevjeste prispjeli na její zelený vjenec, grajcarama dvoma a ty ženichu tisícama troma. .......vyberanie peniažkov....... Milí páni hosté, naša mladá nevjesta a pán ženich, nechávajú vám pjekne dekovat, a ked vy budete vašich synkú a dcéry vydávat, chcú sa vám aj oni zato odměnit. A ked sa nebudú moci odměnit oni, nech sa vám odmění sám Búh všemohúci. A ty nevěsto drž klín, nech je do roka dcéra alebo syn. Ked to budú deti tri, na vine si ženichu ty. Ked to budú štverčatá, nech sú samé devčatá. Ked to bude chlapcú pjet, za kmotru vám pujdem hned. Ked chceš nevjesto tento dárek mjet, musíš ženichovi pjeknú hubičku dat a to hned.
Odpovedať
ja nemam praveze nic, a rada by som nieco v spisovnej slovencine :(
Odpovedať
@pepina1131 juj krásne .až mi slza vybehla
Odpovedať
Profilova fotka
prosim vas budem to tu dookola omielat...je to CEPCENIE alebo ZACEPCENIE!!! porodu tiez nehovorite vrhanie...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?