Čo dať namiesto čepčenia na svadbe?

Profilova fotka
Chcem Vás poprosiť o radu - nakoľko asi nebudem mať závoj, čiže mi nebudú mať čo dávať dole z hlavy o polnoci, viete o nejakom , spôsobe, zvyku, ktorý by tak trochu nahradil čepčenie a tým by sa vlastne začal polnočný tanec, u nás nazývaný "rosa"? Ako ste to robili tie, ktoré ste nemali čepčenie?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
mali sme ohňostroj
Odpovedať
Profilova fotka
Michala :-) Ako ste to zrealizovali? Alebo teda si niekto iny, nie Vy..
Odpovedať
Profilova fotka
Michala ahoj, tiez by ma zaujimalo ako to prebiehalo /ohnostroj/, kto vam to robil, je to draha zalezitost?
Odpovedať
majcik: co tak nechat len tri otazky na nevestu, ci chce vienok snat,a lebo hlavku stat. A potom by ti nedavali dole zavoj, ale len by ta zacepcili.
Odpovedať
To aj mna zaujima ako zacat redovy tanec. Cepcenie tiez vynechame, teda to tradicne so vsetkymi tymi zvykmi. Videla som na videu nedavno svadbu, kedy nevesta nemala zavoj tak jej len dali dole ozdobu z vlasov a namiesto nej dali novu cervenu co ladila s redovymi satami a potom zaspievali a zacal tanec. A kedy sa vlastne prezliekate?
Odpovedať
A co takto na chvilu si hodit cez hlavu nejaku bielu satku (akoze zavoj)? lara: my sa pojdeme klasicky po polnoci..
Odpovedať
Mozete urobit odobierku s tou basnickou: moja draha mat, prichadza sa mi od Vas odberat. . . Je to velmi pekne. V podstate je to podakovanie rodicom. No a ta pensicka, co nasleduje: dolu, dolu moj vienocek zeleny, ta jednoducho nemusi byt. A potom mozete urobit gazdovsku prisahu, ak sa Vam to paci, ak nie, nemusite.
Odpovedať
Rebeka, to len tak sa odidete prezliect a potom ked sa vratite tak zacina tanec?
Odpovedať
lara u nas je to tak, ze este pred polnocou kazdy tancuje s nevestou za prachy ostatny tvoria kruh a potom unesie zenich nevestu a idu sa prezlict...beru so sebou aj misu s prachmi...
Odpovedať
To sa mi paci! :-D Ale nebolo by lepsie tancovat uz prezlecena, budem mat kratke saty, take pohodlnejsie by to bolo, nie?
Odpovedať
lari, u nas sa tancuje redovy tanec v kroji alebo uz v popolnocnych satach.. nie vo svadobnych, tie su dost nepohodlne na vykrucanie..
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, ja som síce závoj mala, ale ten som pri čepčení vymenila za pártu chvíľku pred čepčením... takže možno toto by bola cesta, ak chceš mať čepčenie, ale nebudeš mať závoj... ;-) Redový tanec nadväzoval priamo na čepčenie, po vytancovaní sme od hostí odišli sa prezliecť...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Rebeka - u nas sa zvykne dat len zavoj dole nevesta, ani satka ani klobuk zenichovi sa nedava. Mozno by som na chvilu ten zavoj zniesla ... ale ci len kvoli tomu ho zhanat? Lara1znk - s tymi ozdobami to nie je zly napad, chcela by som mat vo vlasoch nejake biele ozdoby a ze by som si zohnala ine aj k druhym satam? Hm ... budem nad tym uvazovat. Lara, a co by sa mala spievat? A priezliekanie? Neviem ... niektore baby este ten redovy tanec alebo rosu (ako chcete) tancovali v svadobnych satach, ine sa sli z praktickych dovodov prezliect este predtym (napr. aby im nedosliapali saty ...) Maja gimesova - nemas niekde text tej basnicky? Ak ano, prosim Ta, posli mi ho do IP. Dik
Odpovedať
Majcik, neviem co sa spieva. V kazdom kraji su asi tradicne piesne, starsie zeny by to mali poznat. No problem je ze my v rodine ani nemame take zeny co by nam mohli spievat. Tak da sa redovy tanec aj bez vsetkych tych zvykov? Nevyzeralo by to ze nam ide iba o peniaze? Madeleine, videla som tvoje fotky, mala si to zlate. Ta satka so svadobnymi satami, bolo to sikovne. ;-) No ja si asi prezleciem uz pred, uz len kvoli tym satam, nech ich nedonicim.
Odpovedať
Profilova fotka
lara: ako napísala csikike: aj taký je zvyk.. existuje k tomu výzva, ktorú prednesie starejší, niečo o tom, že mladému páru do začiatkov alebo tak niečo... my sme to ale vynechali, kedze sme poziadal hlavne o penazne dary... skus zistit, kto by vam ten tanec uviedol, ak mate starejsieho, ci o niecom vhodnom vie. 8-)
Odpovedať
u nas to uvadza starejsi a ta misa je prikryta utierkou, takze nikto nevidi, kto kolko dal...a ti co nechcu netancuju...
Odpovedať
My starejsieho nemame. My nemame nikoho kto ma funkciu koordinatora svadby tak preto vobec neviem ako niektore zvyky ideme riesit. =-) Mohol by to aj druzba alebo druzicka okomentovat?
Odpovedať
Lara, jasne, druzba ma vlastne funkciu starejsieho...takze uz sa s nim len dohodni co a ako chces a nechaj to na neho nech to okomentuje vlastnymi slovami...
Odpovedať
Problem je ze nas druzba je Anglican. :-( To by nezvladol, iba ak by sme ho rychlo prihlasili na rychlokurz slovenciny. :-D Bolo by to velmi divne keby sme to prenechali druzicke?
Odpovedať
lara: nie, u nas to vyzera tak, ze bude aj cepcenie. A po tanci s zacepcenou nevestou sa vytratime. Aspon tak si to myslim..
Odpovedať
Druzicky a druzbovia su na to, aby pomohli neveste so vsetkym na svete :-D
Odpovedať
Ked nie druzba, tak druzicka... ozaj budete hadzat kyticu, alebo stasticko?
Odpovedať
Asi nie, kamaratky by sa pobili. :-D Vacsina z nich este nie su vydate.
Odpovedať
ani u nas...by bola sranda, ved uvidime...
Odpovedať
csikike: u nas sa hadze zavoj. kyticku si necham pre seba :-D ;-)
Odpovedať
ani jedno ani druhe ani tretie ja ten zavoj proste odovzdam jednej z druziciek teda tej prvej a mozno si ho aj posunu dalej na niektorych svadbach sa to posuva na niektorych zostava u prvej ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
dievcata vy tak uznavate slovenske tradicie? a davate na svadbe kto bude aka druzicka a pod,? :-D ja nebudem mat ani redova ani nic pod, mne to pripada take akoby osm brala penize od rodiny :-D :-D :-D ami odobierku ci ako sa to vola nebudem mat, lebo ani neviem co tam treba vraviet, :-D
Odpovedať
no u nas sa hlavne pri tanci nevyberaju peniaze a mne sa odobierka proste paci u nas sa robia druzickovske pary a ja ich budem mat pozyvam si ich bez partnerov drahy s partnermi tak on to bude mat poparovane vopred ja si to mozem zmenit aj v den svadby ;-) tancuje sa aj so zenichom aj s nevestou a peniazky sa vyberaju pri stole do taniera to neviem ci budeme mat kedze asi poviem vsetkym ze ak chcu niecim nam prispiet tak peniazkami lebo neviem co by som si pytala a potom este pytat druhykrat do taniera mi pride blbe ale mozno to tak potichu vyhlasim ze nech tam hadzu dest dvadstkoruny do taniera len aby sme si mohli vybrat kto bude mat na starosti peniazky a kto si vyberie klobasu s vajcami ;-) a odobierka je jednoduch niekde to robi druzba niekde krsne mamy niekde starejsi a viem ze krsne mamy zvyknu recitovat u nas sa nerecituje iba sa prvy druzba pyta tri krat chces si vienok snat alebo hlavku stat dvakrat odpovies hlavku stat treti krat vienok snat potom ti druzicky odoberu zavoj daju satku drahemu klobuk u nas to funguje ze si ho da na hlavu prva druzicka a potom ta zdvihnu na tych stolickach exnes slivoci zahodis pohar prva druzica s druzbom pozametaju ved nech sa cvicia a nasleduje ten tanec ;-)
Odpovedať
Babulky, co je to ten redovy tanec???
Odpovedať
Profilova fotka
durbanbabe: http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p... http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p... http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?