Redove a popolnočné svadobné šaty. Aký je rozdiel?

Ahojte dievcata, Chcela by som si kupit cervene saty, ktore by som mala po polnoci. Mnohe tu uvadzaju este saty na redovy tanec, keby sa vybera do klobuka pre nevestu, alebo take nieco. My to na svadbe nechceme (vyberat peniaze). Teraz neviem ci sa hodia cervene saty ako popolnocne, alebo su urcene iba na ten redovy tanec. Mozno ze som to zle pochopila a za vysvetlenie dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
chuana, kludne si mozes dat popolnocne saty, ake sa ti pacia ;-)
Odpovedať
chuana..ja budem mat cervene..alebo teda bordove ako popolnocne a budem mat aj redovy..ale na ten mam take v style kroju(v albume)..myslim,ze je jedno,ake si vyberies.. ;-)
Odpovedať
na redovy nemusia byt len červene šaty.ja som mala modry kroj :-) a ty si možeš dat kludne červene šaty ako popolnočne ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som mala modré šaty po polnoci, v nich som tancovala aj redový a ostala som v nich až do rána.takže kludne si daj šaty aké uznáš za vhodné.veď je to tvoja svadba ;-)
Odpovedať
no si myslim,ze redovy sa moze odtancovat aj vo svadobnych satach..staci dat cosi na hlavu a nejaku zasteru a je to :-)
Odpovedať
Profilova fotka
aky je vyznam redoveho tanca a ako sa to tancuje?
Odpovedať
no na zapade maju odcepcenie..na vychode zas redovy..t.z. nevesta sa prezlecie do kroja/cervenych siat(najcastejsie) a prichadza do saly s krstnou,alebo s druzickou..a hostia utvaraju rad a postupne sa pri neveste striedaju..za tanec musia zaplatit a dostanu kusok svadobnej torty..ako posledny ide tancovat zenich a ten ju potom odnasa a vracaju sa prezleceni do popolnocneho ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som prichádzala do sály so starším družbom.A kedže som zo západu pojem redový tanec bol pre mna až do svadby neznámy pojem ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
tak to potom asi nebudeme mat, ved to si neviem predstavit na nasej svadbe :-D , tak asi urobime klasicky odcepcenie.
Odpovedať
:-) ahojky..myslim ze ak to nepatri medzi vase klasicke zvyky a velmi sa Vam do toho nexce, tak by bolo absurdne to tancovat- a ani ludia co to nepoznaju to nebudu chapat a je mozne ze sa ani nepripoja..a dodatok (ku komentaru od "leatea")-nemusi sa po redovom davat svadobna torta (my sme davali az pri odchode svadobcanov), mozu to byt aj pernicky aj hocico ine na pamiatku a dava sa aj "ostreho" :-) a na redovy mozes mat hocijake saty-ja som mala strieborne a cervenu zasteru a popolnocne boli cerveno-cierne :-) myslim ze si z toho stres robit nemusis-sprav si podla svojho gusta :-)
Odpovedať
Profilova fotka
splantana ja som myslela preto, lebo si neviem predstavit, ze by som ja tancovala zo vsetkymi, ked si pozries album pochopis :-D . Ja vsak mam taky chaos co mat a co nemat na svadbe. Este som nebola na ziadnej a prva bude ta moja, tak vobec neviem ani harmonogram, och joj...
Odpovedať
Ahojte babenky! U nas mame odcepcenie-stredne Slovensko,na vychode maju rejdovy tanec.Je to podla mna to iste. U nas sedi krsna v strede a ma kosik prikryty vysivanou satkou a tancuje sa aj s nevestou aj so zenichom,zeny so zenichom a chlapi s nevestou-tak je to u nas(peniazky sa davaju pred tancom a tancuje sa v kruhu a nevesta,zenich v strede)!Co som bola na vychodnom Slovensku na svadbe kamaratke, tam sa tancaju rejdovy tanec a vsetci tancuju postupne len s nevestou,zenich pride nakoniec a da neveste ruzu,kazdy kto dotancoval,dal do kosicka peniazky a zobral si kolac. Babenky co pozeram svadobne albumy vacsina neviest ma po polnoci cervene alebo zlate kratke saty. Je to nejaka tradicia alebo co???JA by som chcela mat dlhe a nejake bledoruzove, kedze asi moje svadobne budu ZLATE-vid v mojom albume.
Odpovedať
Článok sa načítava...
vladka asi to je len o vkuse sestra po odcepceni mala dlhe bordove saty. jednoducho ake si vyberies. ja napr. chcem mat cervene lebo sa mi pacia. ;-)
Odpovedať
mne ide bordova..tak preto ta farba ;-) ale ujkova mala svetlo modre po redovom..
Odpovedať
no ja si dam popolnocne mozno cierne alebo fialove ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
teeda ste mi to riadne zamotali kocky :-N ja som si ako klasicky svetobeznik naplanovala jak redovy - ten je nas a poznam, tak cepcenie - lubilo sa mi to :-N =-) =-) a teraz zistujem ze jedno je varianta druheho :-N
Odpovedať
Profilova fotka
Mile damy, trosku vam to priblizim, tak ako je to naozaj, alebo teda z pohladu ludoveho folkloru. Vyraz cepcenie vychadza zo starodavneho zvyku, kedy mlada dievcina - nevesta sa meni na zenu - manzelku. Symbolom tejto premeny je snimanie panenskeho :-) vienka dolu z hlavy, rozcesanie vlasov a spravenie specialneho ucesu do cepca. V kazdom kraji dievcata mali ine kroje a tomu sa prispobovovalo aj cesanie vlasov, pripade vzhlad venca ci cepca. Tento akt bol nanajvys intimny a konal sa hlavne za pritomnosti vydatych zien, ktore co to o zivote vedeli (teda aj o sexe a podobne). V dnesnej dobe hlavne pre civilne nevesty - teda tie, ktore sa folkloru nevenuju sa tento akt zuzil na davanie dolu zavoja a kladenie cepca alebo satky na hlavu. Po snimani venca (zavoja) a dani cepca sa tancuje prvy manzelsky tanec - na vychode nazvany redovy a na strede a zapade napriklad vencekovy. Hlavne posolstvo je cest, ktoru hostom davaju mladomanzelia - a to ze si s kazdym zatancuju. Vsetci hostia im zas chcu pomoct prispevkom do novej domacnosti - preto sa vlastne vyberaju peniaze, aby naoplatku takto pomohli mladym v budovani novej rodiny. Verte, to oblecenie je uplne jedno ake mate, hlavne by nemalo byt cisto biele, lebo zena uz sa do bieleho kroja neobliekala. Podstatne je pochopenie symboliky. V tych zvykoch sa niekedy skryva viac ako by sme cakali ;-)
Odpovedať
Luusa, pekne si to vysvetlila, a co s tym, ked po zacepceni sa uz s hostami netancuje? Lebo u nas taky zvyk vobec nie je, u nas sa mladomanzelia hned po zacepceni odoberu sa prezliect a prichadzaju nevesta v spolocenskych satach a zenich v obleku...
Odpovedať
Profilova fotka
luusa...mam skusku s kulturnej antropologie a etnologie :-N a vidim to kus inak.... cosi si kockam vysvetlila..ten uvod s vienkom to ano...to berem ale ak uz chces uvadzat veci dla tvojej terminologfie z folkloru...tak s vetou: Po snimani venca (zavoja) a dani cepca sa tancuje prvy manzelsky tanec - na vychode nazvany redovy a na strede a zapade napriklad vencekovy. - prudko nesuhlasim - spojila si cca 4 rozne zvyky a tradicie dokopy a dalej pises: Hlavne posolstvo je cest, ktoru hostom davaju mladomanzelia - a to ze si s kazdym zatancuju. Vsetci hostia im zas chcu pomoct prispevkom do novej domacnosti - preto sa vlastne vyberaju peniaze, aby naoplatku takto pomohli mladym v budovani novej rodiny. - co je tiez asi tak z historie ako ked v telke robia anketu o Vianociach a pytaju sa akychkolvek respondentov...;-) Redovy netancuju manzelia, redovy tancuje a peniaze vytancuje nevesta.....dary su dary..niekedy to mohli byt prispevky i hmotne..aby mali vybavenu komplet domacnost...a davaju sa inokedy ale korunky..obvykle to boli korunky,...co si vytancovala nevesta na redovom....boli pre nu....nemaju ziadnu spojitost s domacnostou;-) A co sa oblieka..nebolo vobec jedno..prave to oblecenie vydate panie odlisovalo od slobodnych....a preto i dany oblecok na redovy ma svoj zmysel a vychadza z tradicie... ;-) nepisala by som to tu...ak by ma neiritoval..ten prudko vychovno-vzdelavaci podtext tvojho prispevku...ak uz niekoho chcem poucovat...tak by som mala mat zistene veci ako su...diik.
Odpovedať
Profilova fotka
myslím, ze cervená farba v prípade(témy: redový) hrá úlohu! http://www.svadba.sk/article-tanec-pr... ja som spojila redový, cepcenie so svieckým tancom. bolo to naozaj pekné a podla mna, redový tanec patrí ku kazdej svadbe!
Odpovedať
Profilova fotka
Mila atinkaa, viem celkom dobre ako to na svadbach je, uz niekolko rokov pripravujem druzice na cepcenie a mam dost autentickych materialov nastudovanych. Myslim ze na poznanie svadobnej ludovej kultury celeho slovenska kulturnu antropologiu nepotrebujem, snazila som sa to vysvetlit iba v skratke a vseobecne. V kazdom regione je to inak. Upravene adminom: neprovokuj
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj kotenko, je to iba na vas, v tom pripade si mozete zatancovat len tak, aby vsetci mali pocit ze si to s vami uzili ;-) pamataju si to najma babky a deti, takze tu radost im treba dozicit:-)
Odpovedať
Profilova fotka
Upravene adminom: nedohaduj sa a nehadaj sa
Odpovedať
Profilova fotka
sach-mat! ved to je jedno, hlavná vec, ze chuana(ita) vie, aký je rozdiel medzi a medzi! PS: nehrám rozhodcu a ani rozklepovaca, len nechcem, aby tu pribehla anaxamon a zrusila tú tému!
Odpovedať
Luss, ahaaa, tak ja to skusim navrhnut u nas a nasmu starejsiemu, lebo v nasom kraji sa redovy tanec asi moc "nezabehol", lebo ja som sa o nom dozvedela az na tejto stranke... Upravene adminom: neprovokuj
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?