Môže si salón bez súhlasu stiahnúť fotky a uverejniť ich?

je normalne, aby si svadobny salon bez akehokolvek suhlasu stiahol svadobne fotky a uverejnil ich?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
a odkial si ich stiahol?
Odpovedať
bud z MS, alebo z mojho FB, ja netusim, ako sa k nim majitelka dostala, ale od fotografa ich nema
Odpovedať
Profilova fotka
podľa mna je to drze.. mali sa najprv vas opytat ci to mozu stiahnut a az potom tak urobit...
Odpovedať
@sandratn nemoze, pokial jej nedas na to suhlas...
Odpovedať
@saintovci ani som nedala... dokonca mam na nich moje cele meno... ochrana osobnych udajov a profesionalita im asi nic nehovori...
Odpovedať
@sandratn treba napisat nech to okamzite stiahne, ze na to nema pravo
Odpovedať
@sandratn normalne to urcite nie je :-| ale v dnesnej dobe sa nikto autorskymi pravami nezaobera.... i tento web je len jedna velka kopia a pochybujem ze ktorakolvek z nas tu ma akykolvek suhlas na kopirovanie a dalsiu distribuciu fotiek ktore su napr. stiahnute z webu. ale spat k tvojej otazke, suhlas (pisomny) na to musia mat pokial to chcu sirit dalej.
Odpovedať
Nám sa toto tiež stalo. Moja vizážistka si zverejnila na svojom webe naše fotky bez nášho súhlasu. A mala ich od fotografky priamo, keďže vo svadobný deň pri líčení sa pýtala kto nás fotí a ja som nevidela problém v tom jej to povedať (moja chyba, nenapadlo ma, že to môže zneužiť). Nuž a vysvitlo, že následne kontaktovala bez nášho vedomia fotografku, požiadala o naše fotky a tá jej ich bez nášho vedomia dala. Stálo nás to dosť času pozisťovať kde všade má vizážistka reklamu a naše fotky, žiadať ju aby ich odtiaľ odstránila (lebo po prvej žiadosti odstránila len na jednom webe) a následne sme tiež žiadali, aby fotografka nezverejňovala naše fotky na jej webe bez nášho súhlasu, odmietla ich odstrániť, domohli sme sa toho až prostredníctvom prevádzkovateľa portálu kde sa prezentovala. Vadilo nám, že si dovolila na svojom webe okrem nás (nevesty a ženícha) zverejniť ešte aj našich rodinných príslušníkov a hostí, čo považujeme za závažný zásah do súkromia nášho i našich hostí. Záver: Ani jednu z týchto osôb by som už nikdy nikomu neodporučila.
Odpovedať
@ada12345 o tom, ze si ich uverejnil fotograf viem, pretoze som mu na to dala suhlas, ale to, ze si ich niekto stiahne bez akehokolvek naseho vedomia a suhlasu, bez toho, aby sa najskor slusne opytal, tak to je uz trochu silne kafe. Moj manzel zuri a ja sa ani necudujem, ja som strasne nahnevana... a este uplny vrchol, ze tam uviedla cele moje meno...
Odpovedať
mne by to neprekazalo len v tom pripade, ak by som mala saty z toho salona a majitelka chcela dat fotku ako vyzeraju na neveste... neviem... to by mi nevadilo, pretoze sama vidim ze saty na modelke vyzeraju inak ako na beznej zene a takato fotogalerka by aj mne velmi pomohla.
Odpovedať
@nikolka1986 ak by som chcela uverejnit fotky svojho zakaznika na svojej firemnej stranke a tie fotky nie su mojim vlastnictvom, tak je podla mna uplne normalne a hlavne slusne sa toho zakaznika opytat, ci ich mozem uverejnit je ine, ak ich nevesta posle svadobnemu salonu, ale nie je normalne, ak si ich salon stiahne bez suhlasu a vycapi ich aj s celym menom nevesty
Odpovedať
@sandratn v pohode :D ved ja beriem tvoj nazor, ja som ti len napisala v akom pripade by som to akceptovala ja, navyse je zbytocne polemizovat. Napis tam ze si to nezelas a hotovo, fotky budu behom dna prec a ty pokojna.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@nikolka1986 ale ja nepolemizujem, ja tu poukazujem na neprofesionalitu a neslusnost a v neposlednom rade na urcite prava a povinnosti
Odpovedať
A inak suhlas, robite si tu viacere fotoblogy co sa vam paci a co chcete mat na svadbe, fotky mate zo zahranicnych stranok, nenarusujete tym tiez sukromie? Alebo ziadate suhlas ku kazdej foto ktoru chcete pouzit pre inspiraciu? zrejme nie.
Odpovedať
@sandratn to ze to nie je profesionalne a ze si v prave je snad kazdemu jasne, prave preto ziadaj o stiahnutie fotiek z jej stranky, nie je o com, z moralneho hladiska je to svinstvo, dotycna urobila chybu, zrejme sa doteraz zatial este nikto nestazoval.
Odpovedať
@nikolka1986 pokial viem, nemam tu ziadne fotky, ktore by som si ja stiahla z netu a uverejnovala ich
Odpovedať
Autorský zákon - Zákon č. 618/2003 (2) Autor má právo udeľovať súhlas na každé použitie diela, najmä na f) verejné vystavenie diela, - pokiaľ si nedala súhlas (ani tvoj fotograf), nemá právo vystaviť fotky A čo sa týka ochrany osobných údajov, pokiaľ zverejnila celé tvoje meno a na fotke ťa je zreteľne vidieť, je to porušenie práva na súkromie, ale keby si to chcela riešiť právne, asi nič z toho, lebo to by ti tuším musela vzniknúť nejaká preukázateľná ujma. Každopádne, nie, nie je to normálne. Mne by to tiež prekážalo a odôvodnenie (ako tu spomínal niekto vyššie), že ukázať ako tie šaty vyzerajú v skutočnosti, je smiešne. To nech si ich oblečie sama a odfotí sa, nemá čo si cudzími fotkami robiť reklamu.
Odpovedať
@tatianapo ty si smiesna, ako som pisala je ine vidiet saty na figurine a ine na upravenej neveste, ak jej to prekaza staci tam napisat, mne by neprekazalo keby salon od ktoreho som si pozicala saty uverejnil fotku mna ako nevesty, tiez licim a tiez mam fotky neviest ktore som licila, samozrejme sa predtym opytam ci môzem al. nie. Akym inym spôsobom si mam urobit reklamu ak nie na fotkach zien ktore som licila, je to predsa moja praca, navyse pochybujem ze niekto sa pozrie na nevestu skôr sa pozru na saty a celkovy dojem, ako keby ste vy nebrali odniekial inspiracie.
Odpovedať
nedávať fotky na internet - a je po probléme. Ja to stále hovorím. Ľudia sa pohybujú na veľmi tenkej hranici, zverejňujú na internete o sebe už všetko, a potom sa čudujú, ak to niekto zneužije. Dôležitá je v tomto smere prevencia. Teraz je už zrejme neskoro plakať.
Odpovedať
Profilova fotka
Baby preboha niekedy riesite uz fakt take pi...... Ze to nieje normalne....teraz sa svet preto zrazu zruti a vy snim!!! Aj ked si napisete do albumu ze ziadne kopirovanie vy sa to nikdy nedozviete ci ju nema niekto uz skopirovanu!!! Stavaju sa aj horsie veci aj ked ma zato "skopete" pod ciernu zem je to tak...
Odpovedať
Ja si myslím, že je rozdiel, či si niekto stiahne a použije nejakú fotku napríklad do albumu tu (že čo sa mu páči...), alebo či si svadobný salón bez vedomia nevesty a jej súhlasu urobí reklamu a použije a zverejní na celý internet aj osobné údaje nevesty (meno a priezvisko). Áno, je jasné, že je rozumné dávať si pozor, čo o sebe zverejňujete, ale napriek tomu ostáva pravdou, že takéto konanie svadobného salóna, aké tu bolo popísané, je neetické, neprofesionálne, neslušné atď. Je možné, že je to aj napadnuteľné, ale to by musel povedať niekto, kto sa vyzná v zákonoch. Možno ak by sa spýtali, nebol by to vôbec problém. Problém je, že sa nespýtali.
Odpovedať
@parvinka0001 ak je pre teba ochrana sukromia pi.....niekto si svoje sukromie vazi nadovsetko...
Odpovedať
Normalne to nie je. Kazdy, kto chce tvoje sukromne fotky pouzit ako reklamu, sa ta na to ma najprv opytat. Tiez si nemala tie saty, licenie a fotografa zadarmo, za sluzby si riadne zaplatila, nedostala si ich ako laskavost po dohode od reklame, tak s tebou nemaju co jednat ako so svojim majetkom. Poucenie do buducnosti - vsetko osobnejsie na MS i FB zdielat iba s priatelmi.
Odpovedať
@kazunomiya presne tak, nas fotograf sa slusne spytal a poprosil, ci si ich moze zverejnit. Dokonca som chcela par fotiek, kde je saty pekne vidno neskor poslat pani majitelke salonu, ale je podla mna nepochopitelne, ze si ich svojvolne stiahla a zverejnila bez toho, aby nas o tom informovala a vyziadala si na to suhlas. Je rozdiel, ked si nevesta zverejni fotky vytvorenim albumu napr. pre registrovanych pouzivatelov MS a je rozdiel, ked si vecer otvorite net a tam sa niekto prezentuje Vasimi fotkami. Myslela som, ze tato stranka je urcena ludom, ktori sa zaujimaju o vsetko okolo svadby a vzajomne si pomahaju a pre profesionalov, ktori platia za to, ze mozu prezentovat svoju pracu, svoje sluzby. Ludia si tu radia, pomahaju, vymienaju nazory, odporucaju/neodporucaju dodavatelov a mne taktiez vela ludi pomohlo s pripravami, ci uz radou, alebo nejakou sluzbou, ktoru som vyuzila. Ale su urcite pravidla, podla ktorych by sa ludia mali riadit.
Odpovedať
@sandratn a ako to dopadlo? Stiahli tie fotky, alebo ich stále tam majú?
Odpovedať
Profilova fotka
Nic v zlom, ale ohanate sa tu ochranou sukromia, tak tento portal je naozaj neskutocne sukromny, stranka fotografa zrejme taktiez a facebook ani nehovorim... Ked chcete byt take ochranovane a ste pohorsene, ze ste na stranke salonu, nemali ste fotky zverejnovat vobec nikde. Nic v zlom... Nastastie, nase nevesty to beru ako poctu, ked ich na nasej stranke uverejnime.
Odpovedať
@sandratn Obávam sa, že keď raz fotku zverejníš na facebooku, tak akékoľvek právo na súkromie už ide bokom. Treba si dávať veľký pozor na nastavenia súkromia na fb, pretože inak si s tvojimi fotkami môže robiť kto chce, čo chce. Už sa to prepieralo v médiách x-krát, ako facebook zenužíva údaje. Morálne správne to ale určite nie je... :-|
Odpovedať
tu islo hlavne o jedno jedine, aspon sa slusne opytat... nic viac, nic menej
Odpovedať
Profilova fotka
@sandratn Realita je taka, ze i vo svete fotografie existuje mnoho plagiatorov. Postahuju si fotky inych fotografov a prezentuju to ako svoju tvorbu. Samozrejme na to doplati zakaznik. Na Slovenskej scene som sa s tym stretol uz niekolkokrat. Z casu na cas sa stava fotografom, ze im ukradnu fotku i velke zname media a jedine co mozu je ich poziadat o honorar. Nic ine nezmozu. Predpokladam, ze i tvoj pripad obdobne skonci. Nedavno som fotil vizazisticke akcie u ktorych som vedel, ze fotky budem poskytovat tretim stranam (vizazistka, kadernicka, ..) a nechal som si podpisat zmluvu, ze s tym zeny suhlasia. Svet internetu je uz dnes nevyspytatelny.
Odpovedať
to ze zverejni salon fotky nevesty v svadobnych satach aby si ine nevesty mohli predstavit ako vyzeraju na realnej zene a nielen na vyretusovanej modelke, je ok (i ked aspon formalne by si mali vyziadat suhlas) ale nechapem naco k tomu potrebuju uvadzat aj meno+priezvisko. ved bohato postaci ak by do albumu s nazvom "Nase nevesty" dali bud len tu fotku alebo ked uz, tak staci k fotke napisat "Nevesta Sandra a pod." A fotky svadobcanov tam uz vobec nemaju co robit. Ak su v pozadi alebo pri neveste, tak taku fotku by som ja ako majitelka webu salonu ani nedavala, ved ide o saty nevesty a nie svadobcanov-co oni maju so svadobnym salonom? Toto je podla mna to co sa Sandre nepaci a ma pravdu.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?